Tammela huokuu sinistä ja punaista Tampereen Derbyssä

15/08/2018
Otteluennakko

Torstaina pelataan kauden ehdottomasti odotetuin kotiottelu, kun TamU isännöi Tampereen Derbyä Tammelan stadionilla. Paikalliskilpailija TPV on voittanut kaikki kolme aiempaa kohtaamista tällä ja viime kaudella, joten Sinipaidoilla on ottelussa todellista revanssihenkeä. Ottelun asetelmista tekee erityiset myös se, että pisteet olisivat molemmille joukkueille äärimmäisen tärkeät sarjatilanteen kannalta. Toisaalta derbyssä on aina tärkeintä paikalliskilpailijan päihittäminen, joten torstaina on luvassa jälleen suuria tunteita kentällä ja Tammelan lehtereillä.

Tampere Unitedilla on allaan tyly 3–0-tappio sarjaa johtavan GBK:n vieraana Kokkolassa, mutta tätä edelsi mukava kolmen tappiottoman ottelun putki, joka kohensi Sinipaitojen asemia sarjan tyvipäässä, kun takaa-ajajat eivät keränneet pisteitä. TPV puolestaan on voittanut kolme edellistä otteluaan, ja on noussut taistelemaan tosissaan sarjan kärkipaikasta ja varmasta paikasta Ykkösen nousukarsintoihin. Sarjaa on pelaamatta enää kuusi ottelua, joten jokaisen ottelun merkitys korostuu sarjatilanteen kannalta. Voitolla TamU nousisi jopa sarjan seitsemänneksi, ja TPV puolestaan pääsisi sarjan toiseksi vain kolmen pisteen päähän kärkijoukkue GBK:sta.

Näiden asetelmien myötä on selvää, että TPV on derbyssä ennakkosuosikki. Kokonaisuutenahan Pallo-Veikkojen kausi on sujunut suorastaan erinomaisesti, ja ainoa heikompi jakso osui kesäkuulle, kun punaisten pistetahti hyytyi edellisen derbyn jälkimainingeissa. Sinisessä leirissä on kuitenkin ottelun alla aistittavissa orastavaa toiveikkuutta. Vierasottelut ovat toki olleet Sinipaidoille vaikeita, ja pahimmillaan lukemat ovat revenneet rumiksikin, mutta kotiotteluista on vain kaksi tappiota. Nämä kärsittiin aivan kauden alussa selvästi vahvemmalle SJK:n kakkosjoukkueelle ja heinäkuun alussa harmittavalla viime hetken maalilla KuFu98:lle. Kotona on pystytty haastamaan sarjan kovimmatkin joukkueet, ja muun muassa sarjakärki GBK:lta napattiin kevätkaudella arvokas tasapelipiste.

Hankala topparitilanne tuo kuitenkin Sinipaidoille murheita ottelun alla. Eetu Rahkolan loukkaantuminen pitää hänet edelleen poissa kokoonpanosta, ja topparin paikalla hyvin ottein tuurannut Valtteri Uimonen on pelikiellossa Kokkolassa hiukan kevyesti tulleiden kahden keltaisen kortin myötä. Jäljelle jäävät Ville Puustinen, Santeri Salomaa ja Antti Haavisto, jonka valmistautumista otteluun tosin rasittaa meneillään oleva varusmiespalvelus. Kolmikosta jokaisella on jäänyt otteluita väliin eri syistä, joten nähtäväksi jää, mikä on kokoonpano torstaina.

TPV:n pelaajista TamU-puolustuksen täytyy ottaa erityisen tarkasti taitava hyökkääjä Mika Ahonen, joka iski Pallo-Veikkojen edellisessä ottelussa peräti neljä maalia Herculeksen verkkoon. Ahonen tunnetaan mielialapelaajana, jolla hyvä ja huonon päivän ero voi olla suurikin, mutta on selvää että paikallisottelussa Ahonen löytää pelihuumorinsa. Näin kävi vuosi sittenkin, kun Ahonen edellisen kerran pelasi Tampereen Derbyssä, ja antoi ratkaisevan panoksen TPV:n 4–0-voitolle.

TPV:llä on Ahosen lisäksi muutamia muitakin pelaajia, jotka eivät eri syistä olleet mukana kevään derbyssä. Heistä viime kaudella avainpelaajiin kuulunut Tommi Smeets antaa panoksensa keskikentälle ja AC Oulusta palannut laitahyökkääjä Topi Järvi tunnetaan erityisesti vahvasta prässipelistä. Sinipaidoissa puolestaan kesällä hankittu keskikenttäpelaaja Omar Khary pelaa ensimmäisen Tampereen Derbynsä, ja Hakasta lainalla oleva Valtteri Hiilloskorpi pelaa viime kesän derbyistä poiketen tällä kertaa sinisellä puolella.

”TPV:llä on allaan tärkeä kotivoitto ja meillä paha tappio vieraissa. Nyt pelataan kuitenkin derby, ja se voi ratketa kumpaan suuntaan tahansa, riippuen kumpi haluaa voittoa enemmän”, toteaa Tampere Unitedin päävalmentaja Leroy Maluka.

”Toivon että olemme toipuneet ja oppineet virheistämme parin viime päivän aikana, mutta loukkaantumisista, pelikielloista ja henkilökohtaisista syistä johtuvat poissaolot eivät yhtään helpota tilannettamme. Ottelussa on molemmille paljon pelissä, joten en odota suurinumeroista ottelua”, Maluka jatkaa.

Malukan arvio vähämaalisuudesta saa katetta myös tilastoista, sillä TPV:n puolustuksen pitävyydestä kertoo vain 13 päästettyä maalia 15 ottelussa, kun taas Sinipaidoilla on ollut vaikeuksia nimenomaan maalinteossa. Siksi todennäköisin tapa ottaa pisteitä on pitää maalilukemat pieninä. Toiveikkuudelle antaa katetta se, että myös punaisessa leirissä nimenomaan maalinteko nimetään heikkoudeksi, jonka takia tärkeitä sarjapisteitä on jäänyt ottamatta.

”Jos haluamme olla parhaita, meidän täytyy kyetä kilpailemaan parhaiden kanssa, ja torstaina kohtaamme yhden tämän kauden parhaista vastuksista. Olen luottavainen, rauhallinen ja torstain tullen uskon meidän olevan valmiita”, filosofoi päävalmentaja Maluka lopuksi.

Tampereen Derbyyn on odotettavissa jälleen aivan erityinen tunnelma. Stadionin länsipäädyn valtaa Sinikaarti, jonka laulut dominoivat jälleen tutusti stadionin tunnelmaa. Itäpäädyssä TPV:n kannattajille on varattu oma tilansa, jossa Tammelan Voima tekee parhaansa vastatakseen Sinikaartin huutoon. Aiemmissa Tammelassa pelatuissa derbyissä on lisäksi mylvinyt noin 2000 muuta katsojaa, ja myös torstaina voidaan odottaa vastaavaa yleisömäärää.

Tampereen sinisellä ja punaisella puolella kukaan ei varmasti halua jättää kokematta ottelua paikan päällä, mutta TamU-TV palvelee ympäri Suomen niitä, jotka eivät pääse otteluiltana Tampereelle. Suora lähetys alkaa klo 17.30, jolloin ottelua alustetaan tunnin ajan kentän laidalta Tarmo Lyytikäisen johdolla. Mukana lähetyksessä on valmentaja- ja pelaajavieraita sekä TamU-TV:n omista riveistä Elina Vainikainen. Itse ottelun selostaa klo 18.30 alkaen Manu Haapalainen ja asiantuntijakommentit lähetykseen antaa Ville Toiva.

Otteluisäntinä toimivat Aito Säästöpankki Pirkkala sekä Sp-Koti Aula Tampere.

Vältä jonot tulemalla ajoissa Tammelaan

Ottelu pelataan siis Tammelan stadionilla torstaina 16.8. klo 18.30 alkaen. Stadionille kannatta tulla jo hyvissä ajoin, sillä lipunmyyntiin on odotettavissa ruuhkaa ottelun alun lähestyessä. Tammelan portit aukeavat Ilmarinkadun ja Tammelankadun puolella klo 17.30 eli tunti ennen ottelun alkua. Samalla hetkellä aukeavat myös stadionin palvelut: anniskelualueet, grillipisteet ja Sisu Buffetin ruokatarjonta.

Liput otteluun maksavat 10 € aikuisilta ja 7 € alennusryhmiltä (7–16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset sekä Tampere Unitedin jäsenet). Tampere Unitedin kannattajille tarkoitettuun länsipäädyn kannattajakatsomoon liput maksavat 7 € aikuisilta ja 5 € alennusryhmiltä. Lipunmyyntiin kannattaa varata tasaraha jonojen nopeuttamiseksi. Lipun voi ostaa myös ennakkoon tälläkin sivulla näkyvän osta lippuja -napin kautta.

Lue lisää ottelun järjestelyistä erillisestä muistilistasta. Ja ennen kaikkea: pue päällesi Tampere Unitedin värejä, esimerkiksi huivi tai paita, saavu stadionille hyvissä ajoin ja pidä ääntä omiesi puolesta tulitpa sitten päätyyn laulamaan Sinikaartin kanssa tai muualle stadionille. Näytetään, että tämä kaupunki on meidän!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2