15.8.2018

 
 

Tammela huokuu sinistä ja punaista Tampereen DerbyssäTorstaina pelataan kauden ehdottomasti odotetuin kotiottelu, kun TamU isännöi Tampereen Derbyä Tammelan stadionilla. Paikalliskilpailija TPV on voittanut kaikki kolme aiempaa kohtaamista tällä ja viime kaudella, joten Sinipaidoilla on ottelussa todellista revanssihenkeä. Ottelun asetelmista tekee erityiset myös se, että pisteet olisivat molemmille joukkueille äärimmäisen tärkeät sarjatilanteen kannalta. Toisaalta derbyssä on aina tärkeintä paikalliskilpailijan päihittäminen, joten torstaina on luvassa jälleen suuria tunteita kentällä ja Tammelan lehtereillä.

Tampere Unitedilla on allaan tyly 3‚Äď0-tappio sarjaa johtavan GBK:n vieraana Kokkolassa, mutta t√§t√§ edelsi mukava kolmen tappiottoman ottelun putki, joka kohensi Sinipaitojen asemia sarjan tyvip√§√§ss√§, kun takaa-ajajat eiv√§t ker√§nneet pisteit√§. TPV puolestaan on voittanut kolme edellist√§ otteluaan, ja on noussut taistelemaan tosissaan sarjan k√§rkipaikasta ja varmasta paikasta Ykk√∂sen nousukarsintoihin. Sarjaa on pelaamatta en√§√§ kuusi ottelua, joten jokaisen ottelun merkitys korostuu sarjatilanteen kannalta. Voitolla TamU nousisi jopa sarjan seitsem√§nneksi, ja TPV puolestaan p√§√§sisi sarjan toiseksi vain kolmen pisteen p√§√§h√§n k√§rkijoukkue GBK:sta.

Näiden asetelmien myötä on selvää, että TPV on derbyssä ennakkosuosikki. Kokonaisuutenahan Pallo-Veikkojen kausi on sujunut suorastaan erinomaisesti, ja ainoa heikompi jakso osui kesäkuulle, kun punaisten pistetahti hyytyi edellisen derbyn jälkimainingeissa. Sinisessä leirissä on kuitenkin ottelun alla aistittavissa orastavaa toiveikkuutta. Vierasottelut ovat toki olleet Sinipaidoille vaikeita, ja pahimmillaan lukemat ovat revenneet rumiksikin, mutta kotiotteluista on vain kaksi tappiota. Nämä kärsittiin aivan kauden alussa selvästi vahvemmalle SJK:n kakkosjoukkueelle ja heinäkuun alussa harmittavalla viime hetken maalilla KuFu98:lle. Kotona on pystytty haastamaan sarjan kovimmatkin joukkueet, ja muun muassa sarjakärki GBK:lta napattiin kevätkaudella arvokas tasapelipiste.

Hankala topparitilanne tuo kuitenkin Sinipaidoille murheita ottelun alla. Eetu Rahkolan loukkaantuminen pitää hänet edelleen poissa kokoonpanosta, ja topparin paikalla hyvin ottein tuurannut Valtteri Uimonen on pelikiellossa Kokkolassa hiukan kevyesti tulleiden kahden keltaisen kortin myötä. Jäljelle jäävät Ville Puustinen, Santeri Salomaa ja Antti Haavisto, jonka valmistautumista otteluun tosin rasittaa meneillään oleva varusmiespalvelus. Kolmikosta jokaisella on jäänyt otteluita väliin eri syistä, joten nähtäväksi jää, mikä on kokoonpano torstaina.

TPV:n pelaajista TamU-puolustuksen t√§ytyy ottaa erityisen tarkasti taitava hy√∂kk√§√§j√§ Mika Ahonen, joka iski Pallo-Veikkojen edellisess√§ ottelussa per√§ti nelj√§ maalia Herculeksen verkkoon. Ahonen tunnetaan mielialapelaajana, jolla hyv√§ ja huonon p√§iv√§n ero voi olla suurikin, mutta on selv√§√§ ett√§ paikallisottelussa Ahonen l√∂yt√§√§ pelihuumorinsa. N√§in k√§vi vuosi sittenkin, kun Ahonen edellisen kerran pelasi Tampereen Derbyss√§, ja antoi ratkaisevan panoksen TPV:n 4‚Äď0-voitolle.

TPV:llä on Ahosen lisäksi muutamia muitakin pelaajia, jotka eivät eri syistä olleet mukana kevään derbyssä. Heistä viime kaudella avainpelaajiin kuulunut Tommi Smeets antaa panoksensa keskikentälle ja AC Oulusta palannut laitahyökkääjä Topi Järvi tunnetaan erityisesti vahvasta prässipelistä. Sinipaidoissa puolestaan kesällä hankittu keskikenttäpelaaja Omar Khary pelaa ensimmäisen Tampereen Derbynsä, ja Hakasta lainalla oleva Valtteri Hiilloskorpi pelaa viime kesän derbyistä poiketen tällä kertaa sinisellä puolella.

”TPV:ll√§ on allaan t√§rke√§ kotivoitto ja meill√§ paha tappio vieraissa. Nyt pelataan kuitenkin derby, ja se voi ratketa kumpaan suuntaan tahansa, riippuen kumpi haluaa voittoa enemm√§n”, toteaa Tampere Unitedin p√§√§valmentaja Leroy Maluka.

”Toivon ett√§ olemme toipuneet ja oppineet virheist√§mme parin viime p√§iv√§n aikana, mutta loukkaantumisista, pelikielloista ja henkil√∂kohtaisista syist√§ johtuvat poissaolot eiv√§t yht√§√§n helpota tilannettamme. Ottelussa on molemmille paljon peliss√§, joten en odota suurinumeroista ottelua”, Maluka jatkaa.

Malukan arvio vähämaalisuudesta saa katetta myös tilastoista, sillä TPV:n puolustuksen pitävyydestä kertoo vain 13 päästettyä maalia 15 ottelussa, kun taas Sinipaidoilla on ollut vaikeuksia nimenomaan maalinteossa. Siksi todennäköisin tapa ottaa pisteitä on pitää maalilukemat pieninä. Toiveikkuudelle antaa katetta se, että myös punaisessa leirissä nimenomaan maalinteko nimetään heikkoudeksi, jonka takia tärkeitä sarjapisteitä on jäänyt ottamatta.

”Jos haluamme olla parhaita, meid√§n t√§ytyy kyet√§ kilpailemaan parhaiden kanssa, ja torstaina kohtaamme yhden t√§m√§n kauden parhaista vastuksista. Olen luottavainen, rauhallinen ja torstain tullen uskon meid√§n olevan valmiita”, filosofoi p√§√§valmentaja Maluka lopuksi.

Tampereen Derbyyn on odotettavissa jälleen aivan erityinen tunnelma. Stadionin länsipäädyn valtaa Sinikaarti, jonka laulut dominoivat jälleen tutusti stadionin tunnelmaa. Itäpäädyssä TPV:n kannattajille on varattu oma tilansa, jossa Tammelan Voima tekee parhaansa vastatakseen Sinikaartin huutoon. Aiemmissa Tammelassa pelatuissa derbyissä on lisäksi mylvinyt noin 2000 muuta katsojaa, ja myös torstaina voidaan odottaa vastaavaa yleisömäärää.

Tampereen sinisellä ja punaisella puolella kukaan ei varmasti halua jättää kokematta ottelua paikan päällä, mutta TamU-TV palvelee ympäri Suomen niitä, jotka eivät pääse otteluiltana Tampereelle. Suora lähetys alkaa klo 17.30, jolloin ottelua alustetaan tunnin ajan kentän laidalta Tarmo Lyytikäisen johdolla. Mukana lähetyksessä on valmentaja- ja pelaajavieraita sekä TamU-TV:n omista riveistä Elina Vainikainen. Itse ottelun selostaa klo 18.30 alkaen Manu Haapalainen ja asiantuntijakommentit lähetykseen antaa Ville Toiva.

Otteluisäntinä toimivat Aito Säästöpankki Pirkkala sekä Sp-Koti Aula Tampere.

Vältä jonot tulemalla ajoissa Tammelaan

Ottelu pelataan siis Tammelan stadionilla torstaina 16.8. klo 18.30 alkaen. Stadionille kannatta tulla jo hyvissä ajoin, sillä lipunmyyntiin on odotettavissa ruuhkaa ottelun alun lähestyessä. Tammelan portit aukeavat Ilmarinkadun ja Tammelankadun puolella klo 17.30 eli tunti ennen ottelun alkua. Samalla hetkellä aukeavat myös stadionin palvelut: anniskelualueet, grillipisteet ja Sisu Buffetin ruokatarjonta.

Liput otteluun maksavat 10 ‚ā¨ aikuisilta ja 7 ‚ā¨ alennusryhmilt√§ (7‚Äď16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varusmiehet ja el√§kel√§iset sek√§ Tampere Unitedin j√§senet). Tampere Unitedin kannattajille tarkoitettuun l√§nsip√§√§dyn kannattajakatsomoon liput maksavat 7 ‚ā¨ aikuisilta ja 5 ‚ā¨ alennusryhmilt√§. Lipunmyyntiin kannattaa varata tasaraha jonojen nopeuttamiseksi. Lipun voi ostaa my√∂s ennakkoon t√§ll√§kin sivulla n√§kyv√§n osta lippuja -napin kautta.

Lue lisää ottelun järjestelyistä erillisestä muistilistasta. Ja ennen kaikkea: pue päällesi Tampere Unitedin värejä, esimerkiksi huivi tai paita, saavu stadionille hyvissä ajoin ja pidä ääntä omiesi puolesta tulitpa sitten päätyyn laulamaan Sinikaartin kanssa tai muualle stadionille. Näytetään, että tämä kaupunki on meidän!