Sarja­nousu pidettiin Kauniaisissa Sinipaitojen omissa käsissä

26/09/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United otti erittäin tärkeän ja sitäkin maukkaamman voiton sunnuntaina Kauniaisissa, jossa Grankulla IFK kaatui kauden parhaalla vierasesityksellä 1–4 (0–2). Ottelun ehdoton hahmo oli Arttu Raittinen, joka alusti molemmat ensimmäisen jakson maalit, ja oli läpi ottelun vaarallinen molemmilla laidoilla. Toisella jaksolla Granin lievä painostus ja sitä seurannut kavennusmaali aiheuttivat sydämentykytyksiä ainakin vieraskannattajien katsomossa, mutta lopulta kapteeni Anton Brightin 1–3-maali parikymmentä minuttia ennen täyttä aikaa vapautti Sinipaidat voittojuhliin.


Kakkonen

1 – 4

  • TamU otti komean vierasvoiton tärkeimmällä hetkellä, vaikka edellisestä kerrasta Tampereen ulkopuolella oli ehtinyt vierähtää jo yli neljä kuukautta.
  • Ottelun hahmo oli molemmat ensimmäisen jakson maalit alustanut Arttu Raittinen.
  • TamU nousi sarjassa viidenneksi, ja sarjanousu on edelleen omissa käsissä.

Täytyy olla tyytyväinen ja ylpeä pojista, kun pelikieltojen ja kaikkien muiden haasteiden jälkeen hoidettiin hienosti homma kotiin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Kaikki täyttivät tosi hienosti paikkansa ja tsemppasivat toisiaan, ja myös vaihtopelaajat oli tosi hyvin mukana.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tänään kulki ihan hyvin, ja tietysti olen tyytyväinen joukkueen tekemiseen ja omaani myös. Ekassa maalissa Roope näki minut hienosti siinä laidalla, ja siellä on kyllä aika vaikea saada multa pallo pois, kun on paljon baanaa mitä pääsee juokseen.

- Arttu Raittinen
Avausmaalin alustaja

Oli aika iso kenttä ja me käytettiin sitä kyllä tänään hyvin. Oli mukava pelata näin leveällä kentällä.

- Arttu Raittinen
Laitaviilettäjä

Tiedostettiin koko viikon ajan, että tämä matsi on pakko voittaa vaikka väkisin, ja siltä se myös näytti. Tehtiin väkisin ne tarvittavat maalit. Nyt on vielä kaksi sarjapeliä jäljellä, ja kaikki on omissa käsissä.

- Arttu Raittinen
Laitahyökkääjä

Ottelun alku oli Sinipaidoilta vahva. Pallo pysyi hallussa, eikä kotijoukkuetta päästetty oikeastaan minkäänlaisiin hyökkäyksiin. Tosin viidennellä minuutilla Grani pääsi pallonmenetyksen jälkeen pahaan vastaiskuun, mutta maalivahti Antti Kuusinen tuli vastaan ja torjui jaloillaan Kujtim Dubovan yrityksen. Pallo putosi vielä maalitykki Daniel Langhoffille kuudentoista rajan taakse, mutta tämän laukaus karkasi kauaksi ohi.

Ensimmäisen vartin aikana mitään supervaarallisia tekopaikkoja ei muutoin nähty. Kärjessä pelannut Roope Kostiainen oli pariin kertaan kohteena, mutta maalipaikkaan asti ei päästy.

Arttu Raittinen kilpajuoksussa Hamza Assehnounin kanssa.
Hamza Assehnoun jää boksissa toiseksi Arttu Raittiselle.

Sitten räjähti. TamU pääsi Granin kulmapotkun jälkeen hyvään vastahyökkäykseen, kun Roope Kostiainen syötti omasta boksista pallon Arttu Raittiselle täyteen juoksuun. Puolustamaan joutuneelle Hamza Assehnounille tuli kova kiire kun laitahyökkääjä alkoi tikata oikeaa laitaa pitkin, ja boksissa Raittinen murtautui väkisin ohi puolustajastaan ja syötti keskelle hyvän juoksun tehneelle Arttu Haapalalle. Keskikenttäpelaaja ei tästä erehtynyt, vaan iski kauden avausmaalinsa maukkaaseen paikkaan.

Arttu Raittinen näkee Arttu Haapalan vapaana maalin edessä.
Maalin syöttäjä antaa herkät kiitoksensa maalin tekijälle.

Seuraava paikka osui Roope Kostiaiselle, kun toppari Biran Jeng avasi pitkän pallon vastustajan boksiin asti. Kostiainen päihitti kaksinkamppailussa topparin ja pääsi kurottamaan laukauksen, mutta maalivahti Toni Vuorinen venyi torjuntaan.

Jakson puolenvälin kohdalla Arttu Raittinen oli lähellä maalintekoa, kun Joonas Rantala ja Julius Stenroos pelasivat hänet kauniilla syötöillä vasemmalta laidalta juoksuun boksiin. Vastaan tullut maalivahti Toni Vuorinen torjui kuitenkin Raittisen laukauksen jaloillaan.

Heti seuraavasta tilanteesta Grani iski vastaan ja sai kulmapotkun, kun hyökkääjän laukaus ohjattiin niukasti ohi. Takavuosien TamU-pelaaja Omar Khary lähetti pallon pahan näköisesti luukulle, jonne pallo jäi pyörimään pitkiltä tuntuneiksi sekunneiksi. Jollakin ihmeellä kapteeni Anton Bright pääsi lopulta purkamaan tilanteen.

Bangaly Koyaté ja Julius Steenroos vääntävät pallosta.

Tätä tilannetta seurasi hiukan vaikeampi vaihe, jonka aikana Grani piti palloa, ja loi vaarallisia hyökkäyksiä. Pahoilta maalipaikoilta kuitenkin säästyttiin.

Granin painostuksen laannuttua, ottelussa oli viitisen minuuttia kestänyt hiukan seesteisempi vaihe, jota seurasi TamUn toinen maali kuin salamana kirkkaalta taivaalta. Tilanne lähti liikkeelle Arttu Haapalan syötön katkosta ja helposta syötöstä viereen Taha Özcelikille, joka alkoi pallotella kaikessa rauhassa toppari Biran Jengin kanssa Granin yrittäessä prässätä.

Hamza Assehnoun pallon kanssa Eelis Korhosen ja Janar Georgin välissä.

Sitten lähti TamUn nopea hyökkäys. Julius Stenroos jatkoi Biran Jengin avauksen kantapäällään Roope Kostiaiselle, joka pelasi pallon takaisin ”Jullelle”. Tämä laittoi upean pallon vasempaan laitaan Arttu Raittiselle, joka voitti puolustajansa 100–0 muutamalla terävällä askeleella, ja syötti pallon ihanan hitaana herkkuna Julius Stenroosille keskelle. Verkko tötterölle ja taululle 0–2. Oltiin nähty todellinen Julle-show!

Arttu Raittinen uunottaa puolustajaansa ja syöttää Julius Stenroosin 0–2-maalin.

Ensimmäisen jakson viimeisen vartin aikana nähtiin useita Granin vaarallisia hyökkäyksiä ja erikoistilanteita. Kerran kotijoukkue sai puskettua myös maalia kohti, mutta Antti Kuusisella ei ollut vaikeuksia suoraan päin tulleen pallon kanssa.

Myös TamUlla oli muutamia hyökkäyksiä, mutta sen valmiimpaa niistä ei tullut, joten tauolle mentiin 0–2-johdossa.

Vaaran hetket ja euforiaa toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin Granin hallinnalla, ja näytti olevan vain ajan kysymys, milloin jokin lukuisista boksiin toimitetuista palloista putoaa vihreäpaitaiselle pelaajalle niin, että maali on väistämätön. Toisaalta TamUn boksipuolustaminen oli erittäin tiivistä.

TamU pääsi Granin painostuksen keskellä hyökkäämään oikeastaan vain kerran. Silloinkin oikeaa laitaa edenneen Janar Georgin keskitys katkottiin kulmaksi, ja maalivahti puolestaan nyrkkeili Julius Stenroosin kulman väljemmille vesille.

TamU sai useita kulmia ja sivuvapareita toisella jaksolla.

Vääjäämätön tapahtui lopulta reilun tunnin kohdalla, kun Grani pääsi iskemään yhden lukuisista boksiin toimitetuista palloista verkon perukoille. Tilanteessa Reko Ruokokoski teki erinomaisen juoksun ristiin ja pääsi keskittämään boksin oikealta laidalta. Kova maata pitkin lähtenyt pallo päätyi Hamza Assehnounin jalkaan boksin toiselle laidalle, eikä tämä erehtynyt vapaasta paikasta. Tilanne oli 1–2.

Ainakin katsomosta katsottuna tilanne oli tässä kohtaa huolestuttava. Grani oli ottanut pelin haltuunsa ja saanut pitkään hakemansa kavennuksen. Ottelun momentum oli käännettävä, mutta se ei vaikuttanut helpolta tehtävältä.

Sen TamU kuitenkin teki aivan välittömästi. Heti seuraavasta hyökkäyksestä saatiin kulmapotku. Muutonkin TamU loi hyökkäyksiä ja sai erikoistilanteita.

Vapauttavaa 1–3-maali syntyi nimenomaan erikoistilanteesta, jonka TamU sai Arttu Raittisen osoitettua jälleen pitelemättömyyttään laidalla murtautumalla kolmen Grani-pelaajan keskeltä juoksuun kohti maalia. Omar Khary katsoi parhaaksi pysäyttää Raittisen lento keinolla millä hyvänsä.

Kohtalokas rike. Omar Khary pysäyttää Arttu Raittisen lennon.

Seurannutta sivuvaparia boksin kulman läheltä asettui antamaan Julius Stenroos. Ensin näytti siltä, että tilanne kuivuu kokoon maalivahti Toni Vuorisen noustua korkeimmalle ja napattua pallon helposti käsiinsä. Kaikkien yllätykseksi pallo irtosi kuitenkin käsistä, ja ensimmäisenä paikalla oli Anton Bright, joka sai laukoa pallon maalin sydämensä kyllyydestä.

Maalivahti Toni Vuorinen näyttää vangitsevan pallon helposti.
Pallo irtoaa yllättäen maalivahdin hyppysistä.
Anton Brightin laukaus painuu verkon perukoille, ja ottelu on ohi.

TamUlla oli pelikieltojen ja loukkaantumisten takia matkassa kaikki 18 pelaajaa, jotka kynnelle kykenivät. Penkillä oli siksi hiukan normaalia rajallisemmin vaihtoehtoja eri pelipaikoille, ja ensimmäiset vaihdot nähtiinkin vasta vartti ennen täyttä aikaa. Silloin Juho Heikkinen ja Ali Aitbenzanzoun tulivat keskikentälle tappamaan peliä, ja maalin mieheen tehneet Julius Stenroos ja Arttu Haapala tulivat vaihtoon.

Granin viimeinen tilaisuus tulla peliin mukaan nähtiin vajaa kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Grani pelasi pitkän ristipallon Daniel Langhoffille. Tämä eteni terävästi boksiin, harhautti täydessä juoksussa olleen Biran Jengin ja laukoi terävän kierteisen pallon takatolppaan.

Lopullisen sinettinsä ottelu sai varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Vain hetkeä aiemmin kentälle tullut Akusti Jalasvaara voitti irtopallon keskikentällä, ja antoi namupallon Juho Heikkiselle juoksuun oikealle laidalle. Heikkinen tavoitti pallon syvällä boksin sivurajalla, ja syötti ensimmäisellä kosketuksellaan keskelle Janar Georgille, jonka laukaus pöllytti maaliverkkoa. Tilanne 1–4 ja ottelu ohi.

Viiden minuutin mittainen lisäaika oli enää kosmetiikkaa, ja näin TamU pääsi pitkästä aikaa juhlimaan vierasvoittoa.

Voittoa juhlittiin äänekkäästi mutta hillitysti, sillä kausi on vielä pahasti kesken.
Tärkeimmällä hetkellä pitkästä aikaa otettua vierasvoittoa kelpasi tuulettaa

”Täytyy olla tyytyväinen ja ylpeä pojista”

Ottelun jälkeen tunnelma stadionin uumenissa oli Sinipaidoilla kepeä. Vierasotteluita piinanneet heikot tulokset olivat tässä kohtaa enää vain kaukainen muisto. Ja mikä tärkeintä, TamU nousi Granin ohi sarjataulukossa viidennelle sijalle, ja sarjanousun tavoittelu pysyi omissa käsissä.

”Nyt oli suht hyvää vieraspelaamista. Ensimmäinen jakso mentiin vähän liikaa mukaan päästä päähän peliin. Kentällä oli niin paljon tilaa, että olisi pitänyt pystyä pitämään paremmin kontrolli pallosta”, ruoti päävalmentaja Jukka Listenmaa

Listenmaa totesi että kentällä ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä, mutta nosti erikseen esiin Arttu Raittisen vahvan pelaamisen.

”’Ardelta’ loistavat esityöt ensimmäisen jakson maaleihin ja muutenkin todella vahva esitys.”

Toista jaksoa Listenmaa piti TamUlta ensimmäistä vahvempana, vaikka alussa olikin hankaluuksia ja Grani pääsi tekemään kavennuksenkin.

”Toisella jaksolla puolustettiin ihan hyvin. Kaveri piti kyllä ajoittain palloa, mutta ei niillä monta paikkaa ollut eikä Kuusiselle montaa kunnon torjuntaa tullut. Vähän siinä ehdittiin pelätä pahinta kun Grani kavensi, mutta onneksi tällä kertaa ei paskottu housuumme, vaan kolmas maali tehtiin suht nopeasti, ja siihen se matsi taisi ratketa”, Listenmaa pohtii.

Ottelussa oli silmiinpistävää se, että siinä oli useita lyhyitä 5–10 minuutin jaksoja, joina toinen joukkue lähes dominoi peliä ja loi useita vaarallisia hyökkäyksiä.

”Tasaiset joukkueet kun on vastakkain, niin sitähän se silloin on. Kummallakin joukkueella oli kentällä paljon hyviä pelaajia, jotka kykenee hallinnan ottamaan. Ne jaksot pitää vaan kestää, ja tänään me hoidettiin se ihan tyylikkäästi.”

”Täytyy olla tyytyväinen ja ylpeä pojista, kun pelikieltojen ja kaikkien muiden haasteiden jälkeen hoidettiin hienosti homma kotiin. Kaikki täyttivät tosi hienosti paikkansa ja tsemppasivat toisiaan, ja myös vaihtopelaajat oli tosi hyvin mukana”, Listenmaa kehuu omiaan.

”Reeniviikkokin oli hyvä. Kyllä se aina vaikuttaa kun saadaan pelaajat terveiksi ja reenikentälle, ja siellä tekeminen kuntoon.”

Raittinen: ”Oli pakko voittaa vaikka väkisin”

Ottelun ehdoton hahmo oli laitahyökkääjänä pelannut Arttu Raittinen, joka oli varsin muikealla päällä ottelun jälkeisessä haastattelussa. Useamman kerran vaihdosta sisään tullut ja maalin tehnyt hyökkääjä sai tilaisuuden pelata avauksessa, ja onnistui sataprosenttisesti.

”Tänään kulki ihan hyvin, ja tietysti olen tyytyväinen joukkueen tekemiseen ja omaani myös. Ekassa maalissa Roope näki minut hienosti siinä laidalla, ja siellä on kyllä aika vaikea saada multa pallo pois, kun on paljon baanaa mitä pääsee juokseen”, Raittinen myhäili.

”’Are’ sitten yllättäen oli siellä maalilla, ja oli kyllä hyvä fiilis että joku jaksoi juosta mukaan tekemään maalia, ja oli helppo syöttää siihen tyhjiin. Toinen maali oli aika samanlainen, eli ’Julle’ oli siinä sopivasti ja syötin siihen”, Raittinen kuvailee.

Olosuhteet Kauniaisissa olivat juuri sitä mistä Raittinen nauttii.

”Oli aika iso kenttä ja me käytettiin sitä kyllä tänään hyvin. Oli mukava pelata näin leveällä kentällä.”

Toisen jakso alkuun Grani tuli todella vahvasti.

”Ne laittoi siinä kaiken peliin, mutta me oltiin siinä ihan hyvin mukana. Olisi pitänyt riistojen jälkeen saada muutama syöttö omille, niin olisi helpottunut paljon, mutta nyt kun pallo menetettiin taas nopeasti uudelleen, oli vaikea päästä pois siitä huonosta rytmistä”, Raittinen näki toisen jakson haasteet.

Raittinen tienasi TamUlle myös vapaapotkun, josta syntyi vapauttava kolmas maali. Ihan varmaa käsitystä ei Raittisellakaan ollut siitä, miksi pallo putosi maalivahdin käsistä.

”Kyllä se taisi olla ihan vaan niin, että veska ei saanut pidettyä palloa käsissään, eli se putosi ilman sen kummempaa syytä. Se oli hyvä pallo luukulle ’Jullelta’. Kapteeni ’Antsalta’ loistava maali”, Raittinen näki.

Raittisen mukaan pelaajilla oli kova tahto tehdä maaleja, ja niskassa ollut tunne pakkovoitosta käännettiin positiiviseksi asiaksi.

”Tiedostettiin koko viikon ajan, että tämä matsi on pakko voittaa vaikka väkisin, ja siltä se myös näytti. Tehtiin väkisin ne tarvittavat maalit. Nyt on vielä kaksi sarjapeliä jäljellä, ja kaikki on omissa käsissä”, Raittinen päättää.

Seuraavana Jazz kotona

Tampere Unitedin seuraava ottelu pelataan jo perjantaina 29.9. klo 19.00 Kaupin jalkapallostadionilla. Silloin vastassa on FC Jazz, ja molemmilla joukkueilla on kovat panokset.

Sinipaidoille tärkeintä on tappion välttäminen, sillä tasapelikin pitää sarjanousun omissa käsissä. Toisaalta päätöskierroksella TamU pelaa hurjassa vireessä olevan EPS:n vieraana, joten huomattavasti varmempaa olisi ottaa täydet kolme pistettä Jazzilta. Samalla myös ainakin neljännen sijan tavoittelu olisi edelleen mahdollista.

Jazzilla puolestaan voitto käytännössä jo varmistaisi nousun Ykköseen, ja toisi joukkueen erittäin lähelle Ykkösliigan karsintoihin pääsemistä.

Tule siis perjantaina mukaan, kun suurien tunteiden ottelu potkaistaan käyntiin klo 19.00. Anniskelualueilla on Happy Hour jo klo 17.30–18.30. Ennakkoliput myy Tiketti.

Kakkonen

1 – 4

( 0 – 2 )

17′ Arttu Haapala
35′ Julius Stenroos
73′ Anton Bright
90′ Janar Georg

Yleisöä:
289

65′ Hamza Assehnoun

Yleisöä:
289

32 Antti Kuusinen
7 Julius Stenroos 77'
10 Roope Kostiainen 88'
11 Arttu Raittinen 90' +3
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg 90' +3
20 Arttu Haapala 77'
25 Eelis Korhonen 87'
35 Biran Jeng 43'
1 Veikka Stålhand
2 Ali Aitbenzanzoun 77'
6 Casper Stenroos 90' +3
19 Akusti Jalasvaara 88'
21 Jesse Vuori 90' +3
22 Eemeli Rantaneva
30 Juho Heikkinen 77'
1Toni Vuorinen
4Bangaly Kouyaté
7Juha Hakola 61'
9Daniel Langhoff
11Omar Khary C
13Aleksi Sainio 79'
18Hamza Assehnoun
24Henrik Hellstén 73'
26Kujtim Dubova
29Matias Sorvali
89Adrian Arrakoski 61'
12Noel Lampen
3Otto Pitkänen
10Janne Törmänen
14Reko Ruokoski 61'
20Niko Pulkkinen 61'
21Juho Hormavirta
27Abdellah Mazouz 81'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2