Kenelle ottelu­tapahtumien tulot menevät? – Lue tilanne­raportti ottelu­tapahtum­ista

20/03/2024 Seura / TamU
Uutinen

Pelaaminen uudella Tammelan stadionilla tekee pian alkavasta Kakkosen kaudesta erityisen Tampere Unitedille. Moni on varmasti miettinyt, millainen TamUn ottelutapahtuma on. Viekö Ilves kaikki rahat? Onko stadion kelta-vihreä? Saako stadionilta hyvää olutta? Millaisia ruokapalveluja on tarjolla? Saako TamU vaikuttaa mihinkään? Tässä Tampere Unitedin promoottori Henri Ekman kertoo tilanteesta Tammelan stadionin suhteen. Huomenna julkaistaan erillinen uutinen, jossa kerrotaan tarkemmin Tammelan Stadionin palveluista.

Ottelutapahtumat 2024

  • Tammelan Stadion on sekä riski että mahdollisuus.
  • Pääpaino tuloissa siirtyy anniskelusta pääsylippujen, kausikorttien sekö VIP-lippujen myyntiin.
  • Suomen hienoimmalle stadionille on tulossa TamUn näköinen ottelutapahtuma.
  • Budjetti on yli 1,5-kertainen viime kauteen nähden.

Tammelassa lipunmyynti, kausi­korttien myynti ja VIP-myynti ovat entistä tärkeämpiä. Tämä ei tietysti tarkoita sitä etteikö anniskelu- ja kioski­myyntiin entisen lailla panostettaisi, mutta yleisö­määrät ja VIP-kerroksen palvelut korostuvat ottelu­tapahtumien taloudessa entistäkin enemmän.

- Henri Ekman
Promoottori

Stadion toimi harjoitus­peleissä hyvin vaikka paljon asioita sieltä vielä puuttuu. Pienelläkin yleisö­määrällä saatiin stadionille hyvä tunnelma, ja ihmiset selkeästi viihtyivät. Sinikaarti oli heti isosti mukana päädyssä, ja yleisömäärä oli suurin harjoitus­peleissä liigavuosien jälkeen.

- Henri Ekman
Promoottori

Nyt tässä on tietyllä lailla enemmän paineita, koska Kaupissa ja Pyynikillä on saatu kehuja siitä, miten sellaisiin olosuhteisiin on saatu niin laadukas tapahtuma aikaan. Nyt kun olosuhteet ovat Suomen parhaimmistoa, ottelu­tapahtuman pitää olla aivan eri tasolla.

- Henri Ekman
Promoottori

Tampere United keskusteli Ilveksen kanssa uuden Tammelan stadionin käytöstä jo ennen operaattorin valintaa ja antoi tukensa Ilveksen hakemukselle jo hakuvaiheessa. Neuvottelut tiivistyivät heti operaattorin tultua valituksi.

Tammelan stadionin hallinta ja operointi siirtyivät joulukuussa 2023 Ilves Edustus Oy:n tytäryhtiö Ilves Stadion Oy:lle, jonka sopimus stadionin omistavan Tampereen kaupungin kanssa on 5+5-vuotinen. Yhtiö isännöi stadionia ja maksaa kaupungille ennalta määriteltyä vuokraa, mutta mahdolliset liikevoitot tai liiketappiot eivät kuulu kaupungille. Ilves Stadion Oy:n pääomistaja on jääkiekon edustusurheilua pyörittävä Ilves-Hockey Oy.

Käytännössä stadionyhtiö sai käyttöönsä stadionin kuoret, mutta kaikki sen sisällä olevat toiminnan edellyttämät investoinnit se on tehnyt itse. Julkisuudessa pyörinyt arvio investointitarpeesta on ollut noin 1–1,5 miljoonaa euroa. Stadionyhtiön tekemät suuret investoinnit vaikuttavat luonnollisesti siihen, kuinka suurta vuokraa stadionia käyttävät seurat joutuvat maksamaan. Tähän vaikuttaa myös se, että stadionyhtiön on vuokrasopimuksensa myötä kuoletettava suuri osa investoinneistaan jo ensimmäisen viiden vuoden aikana.

Ylipäänsä Tammelan stadionin upeat puitteet tarkoittavat samalla sitä, että ottelutapahtumien kulu- ja tulorakenne muuttuu kaikkien seurojen kannalta haastavammaksi. Erityisen haastava tilanne on Tampere Unitedille, joka on rahoittanut suuren osan edustusjoukkueen toiminnasta ottelutapahtumien tuotoilla. Vaikka yleisömäärät eivät ole niin isot, että ne täyttäisivät suuren stadionin, tulot ovat olleet aiempina vuosina hyviä, kun yleisö käyttää erityisen innokkaasti ottelutapahtumien palveluja.

Suurimman työn ottelutapahtumien eteen on Tampere Unitedissa tehnyt promoottori Henri Ekman.

”Neuvottelut ovat olleet vaikeat, enkä ole lopputulokseen ihan tyytyväinen. Alustavasti läpikäytyjä asioita on jouduttu ottamaan takaisin, kun tosiasiat ovat selvinneet. Lopulta päästiin kuitenkin ihan hyvään lopputulokseen, ja kauteen voi lähteä hyvillä mielin. Ainakin sopimuksen eteen on tehty töitä ja budjetteja on pyöritetty kymmeniä ja kymmeniä tunteja”, Ekman huokailee.

”Asian voi tiivistää vaikkapa niin, että Tammela on hiukan liian suuri ja kallis laitos Kakkosen ottelutapahtumille, jos yleisömäärät eivät meillä kasva viime kausista. Tämä ei ole sinänsä minkään osapuolen vika, vaan kaikki tekevät sen minkä vallitsevissa olosuhteissa voi. Tärkeintä on keskittyä siihen, että saamme pelata upealla stadionilla ja luoda sinne mahtavia ottelutapahtumia”, Ekman kuvailee.

Tammelan uusi stadion toteutettiin allianssimallilla, jonka kumppaneina toimivat Tampereen kaupunki, JKMM arkkitehdit, Pohjola Rakennus ja YIT. Stadionin sekä sen yhteyteen Salhojankadun puolelle rakennettavat asuinkerrostalot rakensi Pohjola Rakennus. YIT puolestaan toteutti Kalevan puistotien puoleiset asuinkerrostalot ja stadionin alapuoliset liike ja pysäköintitilat.

Ottelutapahtumien tulot ja menot

Tampere United maksaa harjoitusvuoroista sekä otteluista stadionyhtiölle vuokraa, joka on huomattavasti korkeampi kuin Tampereen kaupungin hallinnoimilla jalkapallokentillä. Toiseen suuntaan rahaa liikkuu siten, että stadionyhtiö maksaa ottelutapahtumissa tapahtuvasta myynnistä provisiota TamUlle. 3. kerroksen VIP ja TamU-Klubi tiloissa tämä on seuralle suotuisinta. Lipunmyynti- sekä järjestyksenvalvonta­­sopimukset Tampere United on tehnyt suoraan stadionyhtiön valitsemien kumppaneiden kanssa.

”Tähän asti anniskelutulot ovat olleet tärkein osa ottelutapahtumien tuloja. Yleishyödyllisen yhdistyksen verovapaa myynti ja pääosin talkoilla pyöritetyt ottelutapahtumat ovat olleet todella kannattavaa toimintaa, mutta tilanne muuttuu kun TamUn ja yleisön väliin tulee stadionilla toimivia yrityksiä”, avaa Ekman tilannetta.

”Sen takia oheismyynti on tulojen kannalta pienemmässä osassa, ja lipunmyynti, kausikorttien myynti, TamU-Klubi-myynti ja VIP-myynti ovat entistä tärkeämpiä. Tämä ei tietysti tarkoita sitä etteikö anniskelu- ja kioskimyyntiin entisen lailla panostettaisi, mutta yleisömäärät ja VIP-kerroksen palvelut korostuvat ottelutapahtumien taloudessa entistäkin enemmän.”

Tammelan stadionilla puitteet ovat kohdillaan. Näkymä 3. kerroksen VIP-tiloista.

Promoottori Henri Ekman vertaa tilannetta tamperelaisten jääkiekkoseurojen tilanteeseen Nokia Arenalla.

”Olin vähän aikaa sitten Tapparan sekä Nokia Arenan isännöimässä tilaisuudessa, jossa he avasivat liiketoimintamallejaan. Nokia Arenalla on Tammelan Stadionin tapaan kovat kulut, ja seurat saavat anniskelu- ruoka- ja kioskimyynnistä vain provision. Tapparalla tulot muodustuvatkin seuraavasti: lipputulot 25 %, VIP-tulot 25 %, kumppanimyynti 35 %. Loput 15 % tulee fanituotteista, muusta liiketoiminnasta sekä Nokia Arenan provisoista”, Ekman kertoo

Haasteen muodostaa se, että yhdistyspohjalta toimivan Kakkosen jalkapalloseuran toiminta on huomattavasti pienempää kuin suurten jääkiekkoseurojen liiketoiminta.

”Pienemmässä mittakaavassa ollaan periaatteessa samanlaisessa tilanteessa, eli tulot pitää kerät eri tavalla kun siirrytään Tammelan stadionilla. Toki Tapparalla tilanne oli jo Hakametsässä samanlainen, eikä siihen ole tullut yhtä äkillistä muutosta. Tampereen jääkiekkoseurojen taloustiedoista voi kuitenkin nähdä, että huipputiloilla on positiivinen vaikutus tuloihin sekä yleisömääriin”, Ekman pyörittelee.

Tammelassa menestyminen edellyttää hyviä yleisömääriä

Joka tapauksessa päätös siirtää pelit Tammelan stadionille on Tampere Unitedille taloudellinen riski. Ottelutapahtumat on syksyllä tehdyissä laskelmissa nähty kuitenkin kannattaviksi, ja vaikka laskelmia on jouduttu päivittämään matkan varrella, kauteen lähdetään positiivisin näkymin.

Toisaalta Tammelalle oli tällä kaudella tarjolla vain eri tavoin huonoja vaihtoehtoja, sillä Kaupin stadionilla alkaa myöhemmin tänä kesänä remontti ja Pyynikin urheilukenttä soveltuu huonosti Kakkosen tason jalkapallolle etenkin silloin kun tavoitellaan sarjanousua.

”Olemme tehneet paljon töitä ottelutapahtuman suunnittelemiseksi uudelleen siten, että tulot saadaan maksimoitua. Jotta ei tule väärää mielikuvaa, ottelutapahtumat Tammelassa ovat pienemmilläkin yleisömäärillä voitollisia. Ottelutapahtumilla on kuitenkin tarkoitus kattaa suurelta osin edustusjoukkueen kuluja, joten ottelutapahtumien tuottotavoitteet ovat korkealla. Yleisömäärien täytyy 1,5-kertaistua viime kaudesta jotta päästään budjetoituihin tavoitteisiin”, Ekman painottaa.

Menopuolelle on myös tehty säästöjä muun muassa siirtämällä harjoittelu huhtikuun alusta alkaen Tammelasta Kauppiin, jossa kenttävuorot ovat huomattavasti edullisempia. Muutoin säästöt eivät näy kovinkaan konkreettisesti yleisölle, eikä etenkään pelaajille tai joukkueen valmentajille ja muille taustoille.

Tammelan stadion on myös mahdollisuus

Vaikka Tammelan stadion tuo taloudellisia riskejä, se on myös upea mahdollisuus tarjota yleisölle ja yhteistyökumppaneille maailmanluokan puitteet. Samalla se nostaa Tampere Unitedin profiilia, ja saa sinivihreät värit näkymään ja kuulumaan enemmän kuin muualla pelatessa. Erityisesti VIP-tilat tuovat paljon mahdollisuuksia tarjota entistä parempaa laatua yhteistyökumppaneille ja koko seurayhteisölle.

Tammelan stadionin hyvä puoli on myös se, että sen värimaailma luodaan suurimmaksi osaksi digitaalisten pintojen avulla niin kentän laidalla kuin sisätiloissakin. Näin vältytään siltä, että väärän seuran värimaailma olisi näkyvissä Tampere Unitedin otteluissa.

Kolmannen kerroksen VIP-tiloista on mahtavat näkymät kentälle.

Tammelan stadion on niin TamUlle kuin stadionyhtiöllekin uusi tuttavuus, joten toimiminen stadionilla on ollut molemmille osapuolille vielä opettelua. Monta kuukautta ei kumpikaan osapuoli ole päässyt stadionilla toimimaan, mutta asiat alkavat pikkuhiljaa asettua ja sujua. Stadionilla on pelattu yleisön edessä muutamia otteluita, kun Tampere Unitedin miesten edustuksen lisäksi Ilveksen miesten ja naisten edustusjoukkueet ovat avanneet ovet yleisölle.

”Kaksi harjoituspeliä on saatu järjestettyä, ja niiden eteen joutui kyllä tekemään ison työn, jotta kaikki luvat ja käytännön asiat saatiin tarvittavalle tasolle. Jo ensimmäisestä pelistä jäi kyllä kuitenkin parempi fiilis mitä ennakkoon osasin odottaa”, toteaa promoottori Henri Ekman.

”Stadion toimii hyvin vaikka paljon asioita sieltä vielä puuttuu. Pienelläkin yleisömäärällä saatiin stadionille hyvä tunnelma, ja ihmiset selkeästi viihtyivät. Sinikaarti oli heti isosti mukana päädyssä, ja yleisömäärä oli suurin harjoituspeleissä liigavuosien jälkeen. Kyllä tässä ihan eri tavalla odottaa kauden alkua näiden pelien jälkeen.”

”Ensi viikonloppuna sitten käydään perinteisessä talkoolaisten saunaillassa halukkaiden kanssa järjestelyjä läpi, ja saunan lauteilla aamuyöstä kehitellään sitten vielä parhaimmat ideat”, naureskelee Ekman

Stadion korkattiin kahdessa harjoituspelissä komeilla yleisömäärillä.

Onnistuneiden edelliskausien päälle on hyvä rakentaa

Viime kaudella ottelutapahtumissa rikottiin toista vuotta putkeen ennätyksiä ja tehtiin hyvää tulosta. Ennen kaikkea yleisö viihtyi ja nautti palveluista. Tätä kehitystä lähdetään jatkamaan myös tällä kaudella.

”Nyt tässä on tietyllä lailla enemmän paineita, koska Kaupissa ja Pyynikillä on saatu kehuja siitä, miten sellaisiin olosuhteisiin on saatu niin laadukas tapahtuma aikaan. Nyt kun olosuhteet ovat Suomen parhaimmistoa, ottelutapahtuman pitää olla aivan eri tasolla.”

”Erittäin kivaa on kyllä päästä kilpailemaan keltavihreän seuran kanssa samalle stadionille ja nähdä kumpi onnistuu paremmin”, Henri Ekman virnistää.

Kuvaussesio keskeytyi moneen otteeseen kiireisen tapahtumajärjestäjän kanssa.

Ekman aloittaa kolmannen kautensa ottelutapahtuma­vastaavana

Vajaan kolmen viikon päästä alkava sarjakausi on Henri Ekmanin kolmas kausi ottelutapahtuma­vastaavana. Seuran taustoilla Ekman on ollut 17-vuotiaasta asti, ja nyt alkaa kokonaisuudessaan kahdeksas kausi.

”Kun tässä puhutaan seuran taloudesta, on hyvä selventää, olenko minä sitten iso kuluerä budjetissa. Ehdotin itse aikoinaan, että tehdään niin, ettei minulle makseta mitään kiinteää korvausta. Sen sijaan palkkiota maksetaan ainoastaan silloin, jos tulot menevät yli budjetin, ja tästä budjetin ylittävästä summasta saan vähän alle puolet. Se on kaikkien etu silloin, eikä tule itsellekään huono fiilis siitä, että kymmenet talkoolaiset olisi auttamassa sen takia että itse tienaisin. Seurarakkaudesta tätä kuitenkin tehdään, ja nuo mahdolliset tulot sitten lähinnä korvaa menetettyä aikaa päivätöiden parista”, selventää Ekman

Ekman kuvattuna viime kauden kakkosjoukkueen kotiottelussa TPV:tä vastaan. Lopputulos ei miellyttänyt.

Kohti avausottelua

Historiallinen Tampere Unitedin ensimmäinen virallinen ottelu uudella Tammelan stadionilla pelataan sunnuntaina 7.4. klo 13.00 takaisin Kakkoseen noussutta Vantaan jalkapalloseuraa vastaan.

Ottelutapahtumien infot on kerätty omalle sivulleen: tampereunited.fi/ottelutapahtuma

Tarkemman VIP-infon näet omalta sivultaan: tampereunited.fi/vip

Otteluohjelma löytyy omalta sivultaan: tampereunited.fi/ottelut

Ennakkoliput ovat myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa.

Kausikortin voi edelleen ostaa TamU-kaupasta, ja ne postitetaan siten että ne saapuvat perille huhtikuun alussa ennen avausottelua.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49