TamU kannattaa seurojen yhteistyötä Tammelan stadionin operoinnissa

14/03/2023 Seura / TamU
Uutinen

Uuden Tammelan stadionin operaattorin haku on parhaillaan käynnissä. Määräaika hakuprosessin ensimmäiselle kierrokselle oli viime viikon maanantaina, ja pian tämän jälkeen operointia hakevien tahojen nimet saatiin tietoon. Nämä ovat Ilves Edustus Oy, Tampere-talo Oy ja Ari Suoniemi Oy. Julkisuudessakin on aivan perustellusti kysytty, miten Tampere United asemoituu tässä tilanteessa. On aika antaa vastauksia tähän kysymykseen.

Uusi Tammelan stadion

  • Valmistuu joulukuussa 2023.
  • Moderni noin 8000 katsojan stadion, joka täyttää UEFA 4 -kategorian vaatimukset.
  • Operaattorin kilpailutus on parhaillaan käynnissä.

Tampereen kaupungilla operaattorin valinnasta vastaavat ovat systemaattisesti kertoneet, että stadion tulee ensisijaisesti tamperelaisen jalkapallon käyttöön. Toivottavasti se näkyy operaattorin valinnassa

- Antti Niemistö
Puheenjohtaja

Me emme kuvittele operaattorin kustantavan meidän pelaamista Tammelassa, eikä Ilves mahdollisena operaattorina suunnittele tekevänsä rahaa TamUn otteluilla.

- Antti Niemistö
Puheenjohtaja

Tilanteen purkaminen on syytä aloittaa siitä, että Tampere United ei olisi voinut seurana hakea operointia. Tämä johtuu siitä, että operointia hakevilta edellytettiin, että yrityksen liikevaihto on keskimäärin vähintään miljoona euroa vuodessa viimeisten kolmen vuoden ajan ja yrityksellä on kokemusta kiinteistöjen ja tilojen hallinnasta sekä ravintolapalveluiden tai tapahtumien tuottamisesta.

Käytännössä operoinnin hakeminen olisi vaatinut, että se olisi tehty jonkin kumppaniyrityksen nimissä. Tässä yhteydessä voidaankin todeta, että Ari Suoniemi Oy:llä on vahvat yhteydet Ilves-Kissoihin.

Lisäksi operaattori ottaa kannettavakseen niin laajat vastuut, ettei Tampere United olisi voinut niitä ottaa. Operaattorin vastuulle jää koko stadionin kalustaminen ja suuri määrä isoja hankintoja, jotka ovat välttämättömiä, jotta stadionilla voidaan järjestää tapahtumia. Operaattori saa käytännössä käyttöönsä vain tyhjän stadionrakennuksen, ja tarvittavan kaluston hankkiminen on käytännössä miljoonaluokan investointi.

”Tampere Unitedissa seuran hallintoa pyöritetään junioripäällikköä lukuunottamatta täysin vapaaehtoisvoimin omilta palkkatöitä jäävällä vapaa-ajalla, joten on selvä, että meillä ei olisi ollut rahkeita edes hakuprosessin läpikäyntiin.

Hyvän vertailukohdan saa siitä, että Ilveksessä hakuprosessi työllistää päätoimisen projektipäällikön lisäksi toimitusjohtajaa lähes kokoaikaisesti, ja mukana heidän työryhmässään on myös ulkopuolisia asiantuntijoita”, vertailee Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

Tammelan stadion: tamperelaisen jalkapallon koti

Tampere United on ollut mukana uuden Tammelan stadionin rakennusprosessin kaikissa niissä vaiheissa, joissa se on ollut mahdollista. Näistä keskeisin vaihe oli osallistuminen niin sanottuun markkinavuoropuheluun, jossa kartoitettiin syksyllä 2021 stadionin tulevien käyttäjien tarpeita, jotta käyttäjien tarpeet tulevat otetuksi huomioon operaattoria valitessa.

”Heti alusta alkaen kaupungilta saatiin selkeä viesti, että stadion tulee ensisijaisesti nimenomaan tamperelaisen jalkapallon käyttöön, vaikka kannattava operointi edellyttää myös muita tapahtumia. Tätä viestiä Tampereen kaupungilla operaattorin valinnasta vastaavat ovat systemaattisesti antaneet kaikissa käänteissä sen jälkeenkin. Toivottavasti se näkyy operaattorin valinnassa”, toteaa puheenjohtaja Niemistö.

Tampereen kaupunki on ottanut kantaa myös stadionilla pelaamisen kustannuksiin, ja operaattorilta edellytetään sitoutuminen kotimaisten jalkapallotapahtumien vuokrahinnoitteluun

”Tulevat neuvottelut operaattoriehdokkaiden kanssa varmastikin määrittävät, mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Olen joka tapauksessa luottavainen, että Tammelan stadionin operointimallista tulee sellainen, että kaikki ylimmissä sarjoissa pelaavat tamperelaiset seurat voivat siellä halutessaan pelata”, Niemistö toteaa.

Ottelutapahtumien tuotot keskeinen kysymys

Kaikkien jalkapalloseurojen kannalta yksi keskeisimmistä kysymyksistä on, millaiset mahdollisuudet sillä on tehdä tuloja omilla ottelutapahtumillaan. Tampereen kaupunki onkin osoittanut hyvää ymmärrystä tämän osalta.

”Toivotaan että se näkyy myös operaattorin valinnassa”, puheenjohtaja Niemistö toteaa.

Tampere Unitedille ottelutapahtumat ovat tunnetusti keskeinen tapa hankkia varoja miesten edustusjoukkueen toimintaan, erityisesti kun yleishyödyllisenä yhdistyksenä TamU saa tehdä kaiken ottelutapahtumissa tapahtuvan myynnin verovapaasti.

”Olen yhtenä esimerkkinä todennut eri tahoille, että tällä hetkellä myymme ottelu­tapahtumissamme yhteistyö­kumppanilta erittäin edullisesti hankittua olutta verovapaasti, ja anniskelukin on hoidettu pääasiassa talkoovoimin. Kate on kohdillaan ja volyymit ovat tapahtuman kokoon nähden suuria.

Perinteinen malli, jossa tapahtuma­järjestäjä saa pienen osuuden stadionilla ruoka- ja juomapalvelut toteuttavan yrityksen tuotoista ei pysty kilpailemaan tämän kanssa. Kaupungin edustajien kanssa käydyissä keskusteluissa on kyllä tullut selväksi, että siellä ymmärretään hyvin, että yleishydyllisenä yhdistyksenä toimivan seuran ansaintalogiikat ovat hyvin erilaisia kuin vaikkapa osakeyrityksinä toimivien suurten kiekkoseurojen”, Niemistö kiittelee.

Yhteistyövaihtoehdot puntarissa

Tampere Unitedin ensisijainen toive uuden Tammelan stadionin suhteen oli, että se olisi säilynyt Tampereen kaupungin liikuntapaikkana samaan tapaan kuin vanha Tammelan stadion ja kaikki muutkin paikat, joissa Tampere United on pelannut kotiotteluitaan. Kaupungin päätettyä kilpailuttaa stadionin operoinnin, mietittäväksi tuli, mitä Tampere United voi siinä tilanteessa tehdä.

”Siinä vaiheessa oli helppo todeta, että meidän kannattaa keskustella kaikkien tahojen kanssa, jotka kertovat meille hakevansa stadionin operointia. Ilves oli ainoa taho, joka oli asiasta yhteydessä meihin”, puheenjohtaja Niemistö toteaa.

Perusajatus siitä miten asioiden tulisi toimia, jos Ilves operoi stadionia ja Tampere United pelaa siellä löytyikin yllättävänkin helposti jo viime syksynä aloitetuissa keskusteluissa.

”Ilvekselle oli tärkeää saada meiltä varmuus, että ymmärrämme taloudelliset realiteetit eli sen, että stadionilla pelaavan seuran tulee kattaa pelaamisesta syntyvät kustannukset. Vastaavasti meille oli tärkeää, että Ilveksessä ymmäretään meidän tarpeemme saada tuloja ottelutapahtumista”, Niemistö toteaa.

“Nopeasti syntyikin yhteisymmärrys siitä, että me emme kuvittele operaattorin kustantavan meidän pelaamista Tammelassa, eikä Ilves mahdollisena operaattorina suunnittele tekevänsä rahaa TamUn otteluilla, vaikka otteluista syntyvät kustannukset pitääkin saada peittoon.”

Ajatuksena on, että TamUn mahdollisuudet tehdä tuloja ottelutapahtumilla pysyvät samanlaisina kuin ne ovat nytkin. Myös se miltä stadion näyttää pelipäivänä saadaan TamUn näköiseksi, koska stadionille tulee paljon digitaalisia pintoja.

”Tilanne on stadionin ilmeen suhteen nähdäkseni parempi kuin vanhassa Tammelassa. Meillä on tietysti myös toiveissa, että kaupunki tulee kustannusten osalta avuksi. Käsittääkseni kaupungilla on yleisestikin yhtenä toimintatapana tukea yhdistyksiä vuokrakustannuksissa”, Niemistö toteaa.

Johtopäätökset?

Tiivistetysti voidaan todeta, että Tampereen kaupunki on systemaattisesti puhunut siitä, että Tammelan stadion rakennetaan tamperelaisen jalkapallon yhteiseksi stadioniksi. Koska kaupunki ei itse hoida stadionin operointia toisin kuin vanhassa Tammelassa ja kaupungin muilla perinteisillä pelipaikoilla, on luontevaa että tamperelainen jalkapalloyhteisö ottaa stadionin hoidettavakseeen.

Uuden Tammelan stadionin operoinnissa seurojen välinen yhteistyö on tärkeää. Siksi Tampere United on mukana Ilveksen hakemuksessa.

”Seurojen välinen vastakkainasettelu näin suuressa kysymyksessä ei ole toivottavaa, vaan tamperelaisen jalkapalloyhteisön on syytä tehdä kaikkensa, jotta Tammelan stadionin operointi on jalkapalloseurojen käsissä”, toteaa puheenjohtaja Niemistö.

Neuvottelut operaattorin valinnasta etenevät maalis-huhtikuun aikana monivaiheisena prosessina. Lopulliset neuvottelut hakuprosessissa valikoituvan operaattorin kanssa alkavat tällä tietoa huhtikuussa, joten ainakin siihen asti saadaan elää jännityksessä.

Katso myös Tampereen kaupungin tiedote operaattorin hankinnan aloittamisesta.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

25.3. P-Iirot - TamU 4 – 5

26.3. TPV - TamU naiset 2 – 1

18.3. Karhu-Futis 2 - TamU 2 1 – 4

1.4. klo 14 SalPa - TamU

2.4. klo 12 PIF - TamU naiset

1.4. klo 17 TP-T - TamU 2