Kakkosjoukkue otti taistelu­voiton HST:stä

10/06/2016 TamU 2

Tampere Unitedin kakkosjoukkue otti työvoiton pitkään vastaan hangoitelleesta HST:stä Hervannan pimenevässä illassa. Pitkään tappiolla olleet Sinipaidat venyivät viimeisen viidentoista minuutin aikana hienoon 1–3 (1–0) -voittoon. Maaleista vastasivat Mika Kytöviita, Lauri Savolainen ja Severi Hiltunen.

TamU-uutiskuva

Ottelun käsikirjoitus oli selvä ensimmäisistä minuuteista lähtien, sillä kotijoukkue lähti otteluun erittäin kapealla kokoonpanolla. HST jopa aloitti yhden vajaalla yhdennentoista pelaajan saapuessa paikalle vasta muutama minuutti alkuvihellyksen jälkeen. Ottelusta tuli pääosin HST:n maagisesti torjuneen maalivahti Henri Jaakkolan ja TamU-hyökkääjien välinen taistelu, eikä kotijoukkue päässyt juurikaan hyökkäämään lukuunottamatta muutamaa vaarallista erikoistilannetta.

TamUn ensimmäinen maalipaikka siunaantui£ loistavasti läpi ottelun raataneelle ja nousuja tehneelle Heikki Raappanalle. Keskikentän maestro Anssi Saiha, joka oli Tero Lepolan jätettyä joukkueen nostettu joukkueen kapteenistoon, pelasi Raappanan läpi erinomaisella syötöllä. HST maalivahti aloitti kuitenkin valtavan määrän huipputorjuntoja tarjoilleen iltansa hyvin ajoitetulla vastaantulolla ja jalkatorjunnalla.

Vyörytys HST-maalille jatkui läpi ensimmäisen puoliajan lähes tauotta. Seuraavana kokeilemaan pääsi Mikko Humppi, jonka HST-kassari nollasi pariin otteeseen. Ensimmäisessä paikassa Humppi pääse laukaisupaikkaan boksin sisällä Saihan oivaltavasta syötöstä, mutta maalivahti pystyi peittämään Humpin hyvän laukauksen. Toinen paikka aukesi keskityksen jälkeisestä karapallosta: Humppi pääsi tykittämään vastapalloon läheltä vitosen rajaa, mutta jollain käsittämättömällä tavalla HST-maalivahti ehti etukulman puolelta peittämään tulisen laukauksen.

Paikkoja siunaantui useammalle pelaajalle ensimmäisen puolituntisen aikana. Ensin Jasko ”Jacko” Mlivic hallitsi vaikean pystysyötön erinomaisesti ja pääsi puolustajan estelyistä huolimatta nostamaan erinomaisen sijoituksen oikealta laidalta aivan riman alle. Peruskallion varmuudella esiintynyt HST-maalivahti venytti kuitenkin kätensä tämänkin vedon tielle erittäin vaikeasta asennosta, ja ottelun avausmaali sai edelleen odottaa itseään. Myös nerokkaita syöttöjä jaellut Anssi Saiha pääsi nostamaan kohti maalin vasenta takanurkkaa boksin oikean nurkan tienoilta, mutta laukaus kiersi parikymmentä senttiä takatolpan ohi. Tilannetta edelsi erittäin komea Ville Toivan ja Andrei Haritonovin syöttökuvio lähellä oikeaa kulmalippua.

Kuten niin usein pallopeleissä on tapana, hukattujen paikkojen keskellä, täysin ottelun ja TamU-valmennuksen käsikirjoituksen vastaisesti avausmaalin iski HST. Noin puolentunnin pelin jälkeen HST:n pitkä purkupallo suuntautui kohti vasemmassa laidassa seisoskellutta HST-kärkeä, jota sinivihreä puolustus rikkoi hieman hölmösti vaarattoman näköisestä tilanteesta huolimatta. Seuranneesta vapaapotkusta ei tullut vaaratilannetta, mutta pallo vietiin kulmalipulle. Kulmapotku putosi vitosen alueen takanurkkaan, josta HST-pelaaja pääsi puskemaan pallon verkon perukoille TamU-pelaajien välistä. TamU-maalilla pelanneelle Janne Itkoselle ei jäänyt mahdollisuutta reagoida läheltä tulleeseen puskuun ja palloa vietiin keskipisteeseen läpi hölmistyneen TamU-ryhmitelmän HST-pelaajien juhliessa käytännössä ensimmäisestä edes etäisesti hyökkäystä muistuttaneesta tilanteesta iskettyä johtomaalia.

Maalista huolimatta sinivihreä sotakone jatkoi vyörymistään kohti kotijoukkueen maalia, eikä katkeran takaiskun annettu sotkea omaa tekemistä. Muutamasta hyvästä paikasta huolimatta HST onnistui kuitenkin suojelemaan maaliaan takaiskuilta tauokoon asti blokkaamalla muun muassa edustusjoukkueessa vähille minuuteille jääneiden Mika Kytöviidan ja Timo Kauppisen laukaukset. Tauolle mentiin siis pelitapahtumien vastaisessa 1–0-kotijohdossa.

Tauon aikana Tampereen Ylpeyden penkillä luotiin uskoa omaan tekemiseen ja omaan peliin keskittymistä teroitettiin. Yksinkertaisen loogisen päättelyn mukaan vastustajan maali ei voisi pysyä puhtaana toista puoliaikaa, jos peli pidettäisiin samassa määrin vastustajan kenttäpuoliskolla.

TamU aloittikin toisen puoliajan ensimmäisen malliin, eikä HST:kään ollut keksinyt ihmelääkkeitä alati väsyvän ryhmityksenä avuksi. Hyökkäys toisensa jälkeen kilpistyi kuitenkin viime hetken virheeseen tai vastustajan maalivahdin paraatipelastukseen. Kertaalleen pallo saatiin jo tolppaankin saakka, joskin puskijana oli HST-puolustaja rajaheiton jälkitilanteessa.

Lopulta kuparinen räjähti rikki vajaa viisitoista minuuttia ennen loppua. Vähintään yhden maalin tarvinnut TamU oli siirtynyt kolmen alakertaan ja kahteen kärkeen noin minuutti ennen tasoitusmaalia. Pallo pelattiin väsyneen HST-keskikentän läpi komean surf-rusketuksen parin viikon lomansa aikana hankkineelle Turun tohtorille Lauri Savolaiselle. Savolainen kääntyi tyylikkäästi ohi ahdistelleen HST-puolustajan ja vapautti Mika ”Sonni” Kytöviidan läpiajoon. Kevätlaitumelle päästetty Sonni kiihdytti sorkkansa läpi estelleen puolustuslinjan ja todisti lähes epäinhimillisiin mittasuhteisiin itsensä torjuneen HST-maalivahdin tavalliseksi kuolevaiseksi. Kytöviita kiersi maalivahdin ja sijoitti pallon varmasti verkon perukoille.

Tasoitusmaali tuntui syövän HST:n katoamassa olevia voimia entisestään ja sinivihreä vyöry kohti maalia jatkui entistä kiivaampana. Ottelun ratkaisi erittäin kyseenalainen pilkkutuomio. TamU-pelaajat ja -taustat olivat vaatineet jo ottelun molemmilla puoliajoilla rangaistuspotkua selvistä käsivirheistä, jotka jätettiin kuitenkiin viheltämättä. Painostuksen keskellä pallo pelattiin vasemmalle hyökkäyksen laidalle, josta pallo tuli keskityksen jälkeen Lauri Savolaiselle noin seitsemään metriin. Savolainen tykitti erittäin kovan pommin kohti maalia läpi estelleen HST-puolustajan ja maalivahdin. Tuomari näki pallon osuneen HST-pelaajan käteen ja siitä maaliviivalla päivystäneen Severi Hiltusen ohimoon, josta pallo kimposi pois maalilta. Pilkkua asettui laukomaan itseoikeutetun Tuukka ”ikinä en oo missannut” Juutilaisen poissaollessa itsevarmasti jo pukukopissa vetovastuun ottanut Savolainen. Savolaisen vasemmalle suuntautunut laukaus liki puhkaisi HST:n maalin verkot, ja vierasjoukkue siirtyi johtoon.

Lopputulosta kaunisteltiin vielä maalin verran ennen loppuvihellystä. Tommi Riihimäki pelattiin puolustuksen selustaan vasemmalta laidalta ja tämän keskitys löysi tiensä maalille. Siellä Jasko Mlivic päästi pallon taustalta nousseelle Severi Hiltuselle, joka paukautti pelivälineen varmasti takanurkkaan ja sinetöi Sinipaitojen voiton. Voitto oli kakkosjoukkueen peräkkäisten tappiottomien sarjapelien sarjassa jo numero 25.

Valmennusvastuun jakavat Mikko Jokela ja Mika Kanerva kiittelivät nousua tappioasemasta omaan peliin luottamalla. ”Jälleen kerran joukkueesta ei löytynyt heikkoa lenkkiä ja kaikki onnistuivat erinomaisesti. Takaiskumaali ei aiheuttanut paniikkia, uskon loppumista tai jäätymistä. Se kertoo hyvästä, terveestä itseluottamuksesta”, kommentoi Jokela. Ennätyspitkästä tappiottomasta putkesta Jokela ja Kanerva eivät ota paineita. ”Tappio tulee aivan varmasti jossain vaiheessa, joten sitä on turha pelätä. Nautitaan vaan nyt hyvästä momentumista.”

Voiton myötä kakkosjoukkue otti sarjan kärkipaikan haltuunsa, sillä edellisviikolla sinivihreät tasapeliin pakottanut TaPa oli jäänyt tasapeliin myös PoNu BK:n kanssa samanaikaisesti Kaupissa pelatussa ottelussa. Seuraavassa pelissä kakkosjoukkueetta vastaan asettuu alati vaarallinen Pelikassit Ylöjärveltä. Ottelu pelataan tiistaina 14.6. klo 20 Kaukajärvellä.