Ykkösen PK-35 päätti miesten edustuksen voitto­putken

10/04/2022 TamU
Otteluraportti

Miesten edustusjoukkue koki ensimmäisen tappionsa sitten joulukuisen harjoituskauden avausottelun, kun Ykkösessä pelaava PK-35 kukisti Sinipaidat 5-3 (2–2) lauantai-iltapäivän ottelussa Talin jalkapallohallissa Helsingissä. Vauhdikas ja tasainen ottelu ratkesi toisen jakson loppupuolella omaan maaliin, jonka jälkeen kotijoukkue kaunisteli lukemia vielä lisäajalla.

Harjoitusottelu

5 – 3

Ottelu sai Sinipaitojen kannalta hyvän alun, kun jo viiden minuutin pelin jälkeen Toni Toijalaa rikottiin boksissa, ja tuomari ei epäröinyt osoittaa palloa pilkulle. Roope Kostiainen laukoi rankkarin varmasti verkon perukoille.

Roope Kostiainen laukoo pilkulta TamUn 0–1-johtoon.

Ottelun alku oli muutoin lievää kotijoukkueen hallintaa, mutta TamUn hyvä puolustuspeli piti punamustat poissa varsinaisilta maalintekopaikoilta, vaikka PK-35 hyökkäsi Ykkösen joukkueena huomattavasti terävämmin kuin yksikään aiempi harjoituskauden vastustaja. Sinipaidoilta etenkin hyökkäyskaksikko Toijala-Kostiainen piti kotijoukkueen varpaillaan. Hyvää tarjoilua kaksikolle antoi etenkin vasemmalla laidalla pelannut Joonas Rantala.

Ali Aitbenzanzoun pelasi jälleen täydet minuutit topparina.

Parinkymmenen minuutin kohdalla tapahtui vauhdikkaasti. Ensin Eetu Räisäselle pelattiin pallo hankalaan paikkaan, ja kotijoukkue rankaisi armotta harhasyötöstä. Räisäsen syöttö vapautti Nuutti Tykkyläisen murtautumaan boksiin vasemmalle, josta hyvä syöttö vapautti Olmes Garcian tökkäämään pallon metristä tyhjään maaliin.

Roope Kostiainen kuittasi kuitenkin maalin minuutissa. Pallo kulki todella kauniisti pelaajalta toiselle hyökkäyspäässä. Toni Toijala kuljetti suojaten palloa hienosti ja löysi Mika Ahosen rangaistusalueen kaarelta. Ahosen syöttö vapautti Kostiaisen linjan taakse, ja varma viimeistely vei TamUn 1–2-johtoon.

Antti Kuusinen ehtii pallon tielle.
Mauno Sirén tasapainoilee.

Jakson edetessä molemmilla joukkueilla oli muutamia hyviä tekopaikkoja, mutta maaliin pallo saatiin vasta aivan jakson lopulla. Silloin Pallo-Kerhon Nuutti Tykkyläinen pääsi nousemaan vasemmalta laidalta boksiin vetopaikkaan, ja laukoi pallon voimalla etukulmasta sisään, kun maalivahti Antti Kuusinen ennakoi jo keskitystä. Tilanne näytti paitsiolta, mutta lippu ei tilanteessa kuitenkaan noussut. Näin tauolle mentiin tasalukemissa 2–2.

Nuutti Tykkyläinen tekopaikassa. Ardian Kovaqi työntää jalkaa laukauksen tielle.

PK-35 siirtyy johtoon toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin kotijoukkueen merkeissä. Kotijoukkue näytti vaarallisuuttaan heti ensimmäisellä minuutilla, kun pitkä syöttö näytti vapauttavan hyökkääjän maalipaikkaan. Antti Kuusinen tuli kuitenkin vastaan rangaistusalueen kulmalle ja torjui tilanteen kulmaksi.

PK-35:n johtomaali nähtiin kuitenkin pian. Patrick Aaltonen nousi oikealla laidalla ja syötti korkean ristipallon boksiin. Edellisenkin maalin tehnyt ja ensimmäisen syöttänyt Nuutti Tykkyläinen esitteli mainiota potkutekniikkaansa ja laukoi pallon suoraan ilmasta voimalla etunurkasta sisään. Komea maali.

Toni Toijala tekopaikassa.

TamU kuittasi kuitenkin tasoituksen nopeasti yhtälailla hienolla maalilla. Tilanne lähti liikkeelle maalivahti Antti Kuusisen pitkästä avauksesta, Toni Toijala siirsi päällään viereensä Roope Kostiaiselle. Kostiainen pelasi pallon korkeana kaarena juoksuun Toijalalle toppareiden väliin. Pysähdys palloa haltuun ottaessa vapautti Toijalan tekopaikkaan topparien juostessa ohi, ja hallittu veto maalin alakulmaan tasoitti lukemiksi 3–3.

Toni Toijala tuulettaa maalia.

Tasoituksen jälkeen PK-35 pelasi muutaman kerran vaarallisia juoksupalloja, mutta Sinipaitojen topparikolmikko Paavo Kujala, Ardian Kovaqi ja Ali Aitbenzanzoun estivät aikeet kerta toisensa jälkeen. Ottelun voittomaaliksi jäänyt 4–3-osuma syntyi kuitenkin harmittavalla tavalla 20 minuuttia ennen täyttä aikaa, kun TamU syötteli palloa toppareiden ja keskikenttäpelaajien välillä, ja lopulta Tomi Ylisen syöttö maalivahti Antti Kuusiselle oli aivan liian voimakas ja korkea. Keskiympyrästä lähtenyt pallo päätyi suoraan maaliin Kuusisen yrittäessä ehtiä jalkoineen väliin. Jälkeenpäin on ehkä turha spekuloida, olisiko pallo ollut torjuttavissa käsin.

Mauno Sirén pelasi oikeana laitalinkkinä.
Roope Kostiainen pallossa.

TamU ei suinkaan lannistunut takaiskusta. Hyvää buustia tasoituksen hakemiseen antoivat ensin Antti Kuusisen hyvät torjunnat kotijoukkueen hakiessa viidettä maaliaan. Koomisin tilanne nähtiin kun Pallo-Kerholle tuomittiin vapari hyvästä paikasta 17 metrin päässä maalista. Yksi punapaita tuli mukaan TamUn muuriin, ja ensin näytti että TamU protestoi asiaa turhaan. Tuomari kuitenkin antoi kotijoukkueen laukoa vaparinsa, mutta vihelsi välittömästi pilliinsä ja ilmoitti syyksi sen, että hyökkääjä oli alle metrin päässä muurista. Sääntökoulutusta voi kai tehdä näinkin.

Ruuhka Pallo-Kerhon maalilla kulmapotkussa.

Parhaat tasoituspaikat saatiin aivan ottelun loppuminuuteilla. Ensimmäisessä paikassa Topias Järvelällä oli hyvä paikka syöttää Joonas Rantala vapaaksi linjan taakse, mutta puolustaja sai katkaistua syötön niukasti. Seuraavassa paikassa roolit vaihtuivat, kun Rantala keskitti vasemmalta ja takatolpalle juossut Järvelä ei aivan saanut palloa hallintaansa.

Ottelun viimeinen maali nähtiin lisäajalla, kun Muslim Markhiyev pääsi laukomaan hyvän hyökkäyksen päätteeksi aivan liian vapaasta paikasta kuudentoista rajalta. Painava laukaus ohitti Antti Kuusisen etukulmasta, ja tuomari vihelsi saman tien ottelun päättyneeksi. Näin PK-35 oli voittanut lukemin 5–3.

Pallo-Kerho purkaa TamUn tilanteen.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli hyvillä mielin ottelun jälkeen. Suuri päästettyjen maalien määrä toki kismitti, mutta päälimmäisenä koko TamU-leirissä oli mielessä se, että oli pystytty tosissaan haastamaan laadukas Ykkösen joukkue sarjakausien kynnyksellä.

”Tempo oli selkeästi kovin mihin ollaan jouduttu tai oikeastaan päästy mukaan. Hyvin kamppailtiin mukana, vaikka vähän liikaa maaleja tuli. Enemmän tyytyväisyyttä tästä jäi kuin negatiivista”, Listenmaa puntaroi.

Osaltaan suurinumeroiset lukemat olivat seurausta siitä, että Pallo-Kerho rankaisi tehokkaasti Sinipaitojen virheistä.

”Kyllä siinä se näkyi että vastustaja pelaa sarjatasoa ylempänä ja luultavasti kärkipäässä. Ne rankoo virheistä. Mutta oli erittäin hyvä tapahtuma meille. Saatiin puolustaa syvältä, mitä vähän haluttiinkin, ja kuitenkin päästiin tilanteenvaihdoista iskemään maaleja. Houkuteltiin rohkeasti vastustaja ylös ja päästiin purkamaan prässiä. Erittäin paljon hyvää, mutta muutamien virheiden johdosta hävittiin matsi, mutta niitä tulee kovaa joukkuetta vastaan.”

Ennen PK-35-ottelua kymmenen ottelua putkeen voittanut TamU ei ollut joutunut käsittelemään tappiota pitkään aikaan. Itse asiassa 24.6.2020 Kolmosessa kärsityn tappion jälkeen TamU oli hävinnyt vain kaksi harjoitusottelua ennen lauantaita. Tästä huolimatta päävalmentaja ei ollut valmis allekirjoittamaan ajatusta, että tappion käsittely tässä kohtaa saattaa olla hyväksikin.

”En tiedä onko tappio koskaan hyvä. Harmittaahan se. Vaikka tässä kohtaa pelataan tuloksesta, mutta kun tuloksen taakse menee, tänään täytyy kuitenkin olla tyytyväinen. Saatiin haastettua ja annettiin vastustajallekin se mitä he halusivat tästä. Pelattiin hyvä peli ja oli tunnettakin kentällä”, Listenmaa kommentoi.

Kun peilataan koko mennyttä harjoituskautta, voidaan Listenmaan mukaan olla tyytyväisiä siihen, miten joukkueen peli on kehittynyt.

”Ollaan siinä missä kuvittelinkin tässä kohtaa olevamme, ja ehkä jopa vähän edelläkin sitä mitä marraskuussa suunnitellessa ajattelin. On siinä vielä parannettavaakin. Puolustamista pitää kehittää. Tänään meille tehtiin neljä, eikä nollia ole kovin monta kertaa talven aikana pidetty, vaikka viime pelissä nolla pidettiinkin. Myös kenttätasapainon kokoonsaaminen niin että se pysyy täyden ysikymppisen vaatii vielä töitä. Pallollinen pelaaminen meillä on riittävän hyvällä tasolla.”

Yksi jo varhain harjoituskaudella tehty ratkaisu on ollut kolmen topparin linjaan siirtyminen.

”Siinä ollaan pysytty ja sillä tullaan lähtemään kauteen. Meillä on tähän pelisysteemiin sopivat pelaajat, ja kun saadaan noi kaksi mörköä tonne hyökkäykseen kentälle samaan aikaan, niin on siinä vastustajan puolustajat ihmeissään”, toteaa Listenmaan Roope Kostiaiseen ja Toni Toijalaan viitaten.

Tosipelit alkavat kiirastorstaina 14.4. kun Suomen Cupin ottelussa kohdataan HJS. Tässä vaiheessa on epävarmaa, saadaanko Pyynikin urheilukenttä pelikuntoon tähän otteluun, mutta pelipäivä ei tule kuitenkaan muuttumaan. Asiasta tiedotetaan tarkemmin ensi viikolla.

Sarjakausi alkaa puolestaan lauantaina 23.4. FC Jazzin vieraana Porissa. Kotiavaus pelataan puolestaan lauantaina 30.4. klo 14.00 Pyynikin urheilukentällä. Silloin vastaan saadaan talven kohujoukkue Salon Palloilijat. Tervetuloa kaikkiin näihin otteluihin!

Harjoitusottelu

5 – 3

( 2 – 2 )

7′ Roope Kostiainen
21′ Roope Kostiainen
53′ Toni Toijala

Yleisöä:

20′ Olmes Garcia
43′ Nuutti Tykkyläinen
52′ Nuutti Tykkyläinen
71′ Tomi ylinen (om)
90+1′ Muslim Markhiyev

Yleisöä:

32 Antti Kuusinen C
11 Roope Kostiainen 81'
13 Ardian Kovaqi
16 Paavo Kujala
22 Toni Toijala 69'
23 Joonas Rantala
24 Arttu Mättö 60'
27 Ali Aitbenzanzoun
33 Mika Ahonen 60'
41 Eetu Räisänen
81 Mauno Sirén 81'
30 Aapo Sipponen
8 Topias Järvelä 60'
9 Eric Bullock 81'
18 Arttu Raittinen 81'
21 Tomi Ylinen 60'
26 Farhad Rahimi 69'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49