Voitto paikallis­ottelussa vankisti asemia kärki­taistelussa

04/07/2016
Otteluraportti

Tampere United otti sunnuntaina Pyynikillä tärkeän 3–1 (2–0) -voiton Tampereen Peli-Tovereista. Etenkin ensimmäinen jakso oli Sinipaidoilta vahva esitys, eikä TP-T päässyt missään vaiheessa suoranaisesti uhkaamaan TamUn täyttä pistepottia. Voiton myötä TP-T jäi sarjataulukossa kuuden pisteen päähän ja takamatka Pallo-Iiroihin kaventui kolmeen pisteeseen.


Kolmonen

3 – 1

Ottelun ensimmäisellä parikymppisellä ei vaarallisilla maalipaikoilla juhlittu kentän kummassakaan päässä. TP-T:n Toni Toijala oli pariin kertaan puolivaarallisesti vetopaikoilla, mutta ensimmäinen yritys karkasi yli päätyrajasta Tuomas Savinaisen ahdistellessa ja jälkimmäinen veto jäi niin heppoiseksi, että Juuso Auvisella ei ollut vaikeuksia vangita pallo haltuunsa. Sinipaitojen parhaat tilanteet tulivat puolestaan oikean laidan vastahyökkäyksistä, mutta Verneri Uimosen laukaus suuntautui ohi maalin ja Matti Saaren nousu katkottiin kulmaksi.

Tuomas Lehti ja Niclas Kalatsev antamassa ottelun avauspotkussa
Tuomas Lehti ja Niclas Kalatsev antamassa ottelun avauspotkussa

Peli aaltoili ajoittain päädystä toiseen suorastaan hurlumhei-hengessä. Yksi tällainen vaihe päättyi ensimmäisen jakson puolen välin paikkeilla Tuomas Savinaisen mainioon maalipaikkaan. Toppari Tuomas Alanen katkaisi TP-T:n hyökkäyksen keskialueella, ja syötti Savinaisen puolittain laidasta läpi. TP-T-puolustaja Olli Kuusisto sai kuitenkin ahdistettua Savinaisen niin pieneen kulmaan, että tämä ei onnistunut ohittamaan hyvin vastaan tullutta maalivahti Elias Peltosta.

Maalivahti Elias Peltonen pudottaa pallon, mutta tilanteesta ei synny sen vaarallisempaa
Maalivahti Elias Peltonen pudottaa pallon, mutta tilanteesta ei synny sen vaarallisempaa

Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä tiukemmin paine keskittyi TP-T:n maalille. United rakensi ajoittain hyvinkin kauniita syöttökuvioita, eikä paluu Tammelan suurelta kentältä tutulle Pyynikin postimerkille tuntunut haittaavan menoa. Tätä edesauttoi toki se, että myös TP-T yritti rakentaa omia hyökkäyksiään, eikä rakentanut Pyynikillä niin tutuksi käynyttä vierasjoukkueen bussipuolustusta. Etenkin Eetu Rahkola oli kuitenkin puolustuslinjassa järkähtämätön, eikä TP-T päässyt käytännössä ollenkaan maalipaikoille asti.

Sasha Popovitš hallitsi keskikentän pohjaa
Sasha Popovitš hallitsi keskikentän pohjaa

Unitedin maaleja saatiin kuitenkin odottaa jakson lopulle asti. Tilanteessa Niclas Kalatsev ja Riku Oras pyöräyttivät pallon Matti Saarelle keskityspaikkaan oikealle laidalle. Keskitys karkasi hiukan kauas Niclas Kalatseville päätyrajalle lähellä maalia tuntumaan. Tämä näki Tuomas Lehden seisomassa parin metrin päässä maalista, ja syötti pallon voimalla. Maalivahti Peltonen yritti venyttää jalkansa väliin, mutta pallo päätyi Lehdelle, joka käänsi pallon maaliin eleettömästi kantapäällään.

Tuomas Lehti kääntää Niclas Kalatsevin syötön kantapäällään maaliin
Tuomas Lehti kääntää Niclas Kalatsevin syötön kantapäällään maaliin
Tuomas Lehti tuulettaa 1–0-maalia
Tuomas Lehti tuulettaa 1–0-maalia

Lehden 2–0-maali syntyi vain muutama minuutti myöhemmin Matti Saaren antamasta kulmapotkusta. Tällä kertaa Saari antoi kulman suoraan luukulle, jossa Tuomas Lehti ryntäsi palloon. Lehteä vartioinut Olli Kuusisto oli auttamatta myöhässä, ja Lehti pääsi tuikkaamaan pallon verkkoon. Maalivahti Elias Peltonen jähmettyi maaliviivalle, mihin varmasti vaikutti se että Eetu Rahkola oli lähellä päästä puskemaan palloon etutolpalla, eikä Peltosella olisi ollut tähän palloon mitään asiaa. Kaikesta huolimatta helpon näköinen merkkausvirheestä syntynyt maali.

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen puoliaika oli Sinipaidoilta ehjä esitys, ja taukoa lähdettiin viettämään mukavassa 2–0-johdossa.

Tuomas Lehti sutaisee pallon maaliin
Tuomas Lehti sutaisee pallon maaliin
Tuomas Lehti tuuletta 2–0-osumaansa
Tuomas Lehti tuuletta 2–0-osumaansa
Koko joukkue liittyy maalijuhliin
Koko joukkue liittyy maalijuhliin

TamU varmistaa voiton toisella jaksolla

Toinen jakso jatkui TamU-hallinnassa, mutta maaleja saatiin jälleen odotella jakson loppupuolelle asti. Yksi ottelun sykähdyttävimmistä hetkistä koettiin jo ennen tunnin täyttymistä, kun talvella TPS:ää vastaan pelatussa Suomen Cupin ottelussa polvensa loukannut Ali Koljonen vaihdettiin kentälle raikuvien aplodien saattelemana. Näin lähes neljän kuukauden mittaiseksi venynyt pelitauko oli ohi. Koljonen otti paikkansa odotetusti keskikentän pohjalta. Niclas Kalatsev otti vaihtoon tulleen Tuomas Lehden paikan kärjestä, ja Riku Oras nousi kymppipaikalle.

Ali Koljonen palasi pelikentille liki neljän kuukauden tauon jälkeen ja otti paikkansa Sasha Popovitšin rinnalta
Ali Koljonen palasi pelikentille liki neljän kuukauden tauon jälkeen ja otti paikkansa Sasha Popovitšin rinnalta

Kokonaisuudessaan toinen jakso ei ollut Sinipaidoilta aivan niin vahva kuin ensimmäinen jakso, ja myös TP-T:llä oli omat vaaralliset paikkansa. Yksi näyttävimmistä oli Lari Hakasen kääntöveto kulman jälkitilanteessa, mutta kuudentoista rajalta lähtenyt laukaus ei pudonnut aivan ajoissa. Juuso Auvinenkin oli toki vedossa hyvin mukana.

Matti Saari oli TP-T:lle mahdoton pideteltävä
Matti Saari oli TP-T:lle mahdoton pideteltävä

Ottelun ehdottomasti dramaattisin käänne koettiin noin 70 minuutin kohdalla, kun TP-T-hyökkääjä Roope Kostiainen törmäsi pallontavoittelutilanteessa maalivahti Juuso Auvisen kanssa vakavin seurauksin. Sinänsä tilanne ei näyttänyt erityisen poikkeukselliselta, mutta seuraukset olivat lopulta sitäkin pahemmat, sillä Kostiainen jäi yhteentörmäyksessä pahasti toiseksi. Tilanne muuttui jopa hiukan irvokkaaksi, kun tuomari joutui näyttämään keltaista korttia maassa verta syljeskelevälle Kostiaiselle. Törmäyshetkellä pallo oli juuri ehtinyt Auvisen haltuun, joten varoitus ei sinänsä ollut yllättävä ratkaisu.

Roope Kostiainen ja Juuso Auvinen törmäävät toisiinsa
Roope Kostiainen ja Juuso Auvinen törmäävät toisiinsa

Paikallaolijat eivät tietysti heti ymmärtäneet tilanteen vakavuutta, mutta asioiden tola alkoi valjeta kun ambulanssi saapui paikalle. Peli kuitenkin jatkui, ja molemmat joukkueet tekivät komeat maalitkin ennen kuin Kostiainen saatiin kentän laidalta jatkohoitoon. Sinipaitojen maali käynnistyi Ali Koljosen komeasta läpisyötöstä. Matti Saari oli lähellä murtautua itse maalintekoon, mutta puolustaja Yasir Al-Darrajin juostua Saaren kiinni, tämä löysi rangaistusalueen toiselle laidalle juosseen Riku Oraksen, jolla olikin helppo työ laittaa pallo verkkoon. Näin Oraksen maaliputki kasvoi jo kahdeksan sarjaottelun mittaiseksi.

Matti Saari syöttää Riku Orakselle vapaaseen tekopaikkaan
Matti Saari syöttää Riku Orakselle vapaaseen tekopaikkaan
Riku Oras kiittää Matti Saarta syötöstä
Riku Oras kiittää Matti Saarta syötöstä

TP-T:n 3–1-kavennusmaali syntyi, kun pallo pelattiin lyhyen kulman jälkeen Yasir Al-Darrajille keskelle noin 25 metriin. Luja laukaus pamahti ylärimasta maahan, eikä linjatuomari epäröinyt liputtaa maalia. Komea maali.

Lainatoppari Eemi Ruuska sai lopussa ensimmäiset minuuttinsa Sinipaidoissa
Lainatoppari Eemi Ruuska sai lopussa ensimmäiset minuuttinsa Sinipaidoissa
Juuso Auvinen ei ehdi Yasir Al-Darrajin vedon tielle
Juuso Auvinen ei ehdi Yasir Al-Darrajin vedon tielle

Lopulta ottelu päättyi kaikki katsojat hiljentäneellä tavalla. Ottelun 90. minuutti oli jo käynnissä, kun järjetyksenvalvojien pällikkö ilmoitti ottelun tuomaristolle, että kenttä oli tyhjennettävä lääkintähelikopterin laskeutumista varten. Yleisö seurasi hämmentyneenä helikopterin laskeutumista kentälle kumirouheen pöllytessä. Muutaman minuutin odottelun jälkeen ottelun päätuomari teki molempia joukkueita konsultoituaan ainoan oikean päätöksen, ja vihelsi ottelun päättyneeksi. Paikalta hiljaisena poistuneella yleisöllä ei ollut päällimmäisenä mielessä Unitedin saamat kolme pistettä, vaan huoli vastustajan hyökkääjään kunnosta. Yhtään kannustuslaulua ei Pyynikillä enää helikopterin paikalle tultua kuultu.

Lääkintähelikopteri laskeutuu Pyynikille
Lääkintähelikopteri laskeutuu Pyynikille
Ambulanssi odottaa helikopterilla saapuvaa lääkäriä
Ambulanssi odottaa helikopterilla saapuvaa lääkäriä

Aamulehden tietojen mukaan Roope Kostiainen voi jo hyvin ja kotiutuu sairaalasta jo tänään maanantaina, joten vaikka tilanne vaikutti erittäin pahalta, tilanne ei ollut aivan niin vakava kuin ehdittiin jo pelätä. Koko Tampere Unitedin seurayhteisö yhtyy toivottamaan Roopelle pikaista toipumista.

Kommentit ottelun jälkeen

Myös päävalmentaja Mikko Mäkelällä oli ottelun jälkeen päällimmäisenä mielessä muut asiat kuin oman joukkueen esitys. ”Roopen ikävä loukkaantuminen jätti vähän ikävän mauan pelistä, mutta onneksi sairaalasta tuli hyviä uutisia ettei mitään hirveän vakavaa sattunut”, Mäkelä totesi huojentuneena myöhemmin illalla. ”Pelaajien terveys on kuitenkin tärkeämpää kuin jalkapallo. Tsemit Roopelle ja uudella ryminällä takaisin”, Mäkelä toivottaa.

Mäkelä oli tyytyväinen TamUn peliesitykseen. ”Saatiin hyvä peliin lähtö ja sitä kautta saatiin hallinta pelistä. Varsinkin Matti Saari oli laidallansa todella kovassa pelivireessä”, Mäkelä kiitteli. ”Keskikentän kolmikko Oras, Popovitš, Kalatsev sai keskikentän hallintaan ja he pystyivät tuottamaan vaarallisia tilanteita jatkuvalla tahdilla varsinkin ensimmäisellä jaksolla. Tuomas Lehti iski jälleen kaksi maalia ja rupeaa löytämään maalivirettä juuri oikeaan aikaan.”

”Joukkueen työmoraali oli jälleen loistavaa ja kokonaisvaltainen kenttä puolustus oli hyvällä tasolla. Nyt on hyvä jäädä pienelle tauolle ja parannella paikkoja, kun seuraava peli on vasta kolmen viikon päästä Pallo-Seppoja vastaan”, Mäkelä päättää.

Päävalmentaja Mäkelän mainitsema TamUn seuraava ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä sunnuntaina 24.7. klo 19 alkaen. Joukkue pitää pitää ensin viikon verran ansaittua lomaa ja palaa sitten harjoituskentälle hiomaan kuvioita loppukauden nousutaisteluun.

Kolmonen

3 – 1

( 2 – 0 )

37′ Tuomas Lehti
42′ Tuomas Lehti
77′ Riku Oras

Yleisöä:
368

84' Yasir Al-Darraji

Yleisöä:
368

17 Juuso Auvinen
3 Tuomas Savinainen
5 Eetu Rahkola C 54' 80'
7 Jussi Rasva 46'
8 Riku Oras 86'
9 Tuomas Lehti 58'
15 Niclas Kalatsev
20 Verneri Uimonen
21 Matti Saari
22 Tuomas Alanen
41 Sasha Popovitš
1 Jussi Siltanen
10 Jonne Keränen
13 Ali Koljonen 58'
19 Valtteri Uimonen 68' 46'
23 Markus Halme
25 Jan Riikonen
30 Eemi Ruuska 80'
3Markku Niskala
5Toni Toijalavaihtoon 46’
8Olli KuusistoC
20Badr-Eddin Lauoini
22Majed Rashedivaihtoon 61’
24Lari Hakanen
28Roope Kostiainenkeltainen kortti 72’vaihtoon 74’
31Samuel Bashmakov
33Mikale Paajanen
36Elias Peltonen
43Yasir Al-Darrajikeltainen kortti 66’
2Joni Valkeeniemivaihdosta 46’
6Amin Chouaibvaihdosta 61’
7Tommi Lehtimäki
11Tom Björklund
12Tuomas Tuominen
23Jesse Jaakkolavaihdosta 74’
18Majid Laith Muhanned

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49