4.7.2016

 
 

Voitto paikallis­ottelussa vankisti asemia k√§rki­taistelussaTampere United otti sunnuntaina Pyynikill√§ t√§rke√§n 3‚Äď1 (2‚Äď0) -voiton Tampereen Peli-Tovereista. Etenkin ensimm√§inen jakso oli Sinipaidoilta vahva esitys, eik√§ TP-T p√§√§ssyt miss√§√§n vaiheessa suoranaisesti uhkaamaan TamUn t√§ytt√§ pistepottia. Voiton my√∂t√§ TP-T j√§i sarjataulukossa kuuden pisteen p√§√§h√§n ja takamatka Pallo-Iiroihin kaventui kolmeen pisteeseen.

Ottelun ensimmäisellä parikymppisellä ei vaarallisilla maalipaikoilla juhlittu kentän kummassakaan päässä. TP-T:n Toni Toijala oli pariin kertaan puolivaarallisesti vetopaikoilla, mutta ensimmäinen yritys karkasi yli päätyrajasta Tuomas Savinaisen ahdistellessa ja jälkimmäinen veto jäi niin heppoiseksi, että Juuso Auvisella ei ollut vaikeuksia vangita pallo haltuunsa. Sinipaitojen parhaat tilanteet tulivat puolestaan oikean laidan vastahyökkäyksistä, mutta Verneri Uimosen laukaus suuntautui ohi maalin ja Matti Saaren nousu katkottiin kulmaksi.

Tuomas Lehti ja Niclas Kalatsev antamassa ottelun avauspotkussa

Tuomas Lehti ja Niclas Kalatsev antamassa ottelun avauspotkussa

Peli aaltoili ajoittain päädystä toiseen suorastaan hurlumhei-hengessä. Yksi tällainen vaihe päättyi ensimmäisen jakson puolen välin paikkeilla Tuomas Savinaisen mainioon maalipaikkaan. Toppari Tuomas Alanen katkaisi TP-T:n hyökkäyksen keskialueella, ja syötti Savinaisen puolittain laidasta läpi. TP-T-puolustaja Olli Kuusisto sai kuitenkin ahdistettua Savinaisen niin pieneen kulmaan, että tämä ei onnistunut ohittamaan hyvin vastaan tullutta maalivahti Elias Peltosta.

Maalivahti Elias Peltonen pudottaa pallon, mutta tilanteesta ei synny sen vaarallisempaa

Maalivahti Elias Peltonen pudottaa pallon, mutta tilanteesta ei synny sen vaarallisempaa

Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä tiukemmin paine keskittyi TP-T:n maalille. United rakensi ajoittain hyvinkin kauniita syöttökuvioita, eikä paluu Tammelan suurelta kentältä tutulle Pyynikin postimerkille tuntunut haittaavan menoa. Tätä edesauttoi toki se, että myös TP-T yritti rakentaa omia hyökkäyksiään, eikä rakentanut Pyynikillä niin tutuksi käynyttä vierasjoukkueen bussipuolustusta. Etenkin Eetu Rahkola oli kuitenkin puolustuslinjassa järkähtämätön, eikä TP-T päässyt käytännössä ollenkaan maalipaikoille asti.

Sasha PopovitŇ° hallitsi keskikent√§n pohjaa

Sasha PopovitŇ° hallitsi keskikent√§n pohjaa

Unitedin maaleja saatiin kuitenkin odottaa jakson lopulle asti. Tilanteessa Niclas Kalatsev ja Riku Oras pyöräyttivät pallon Matti Saarelle keskityspaikkaan oikealle laidalle. Keskitys karkasi hiukan kauas Niclas Kalatseville päätyrajalle lähellä maalia tuntumaan. Tämä näki Tuomas Lehden seisomassa parin metrin päässä maalista, ja syötti pallon voimalla. Maalivahti Peltonen yritti venyttää jalkansa väliin, mutta pallo päätyi Lehdelle, joka käänsi pallon maaliin eleettömästi kantapäällään.

Tuomas Lehti kääntää Niclas Kalatsevin syötön kantapäällään maaliin

Tuomas Lehti kääntää Niclas Kalatsevin syötön kantapäällään maaliin

Tuomas Lehti tuulettaa 1‚Äď0-maalia

Tuomas Lehti tuulettaa 1‚Äď0-maalia

Lehden 2‚Äď0-maali syntyi vain muutama minuutti my√∂hemmin Matti Saaren antamasta kulmapotkusta. T√§ll√§ kertaa Saari antoi kulman suoraan luukulle, jossa Tuomas Lehti rynt√§si palloon. Lehte√§ vartioinut Olli Kuusisto oli auttamatta my√∂h√§ss√§, ja Lehti p√§√§si tuikkaamaan pallon verkkoon. Maalivahti Elias Peltonen j√§hmettyi maaliviivalle, mihin varmasti vaikutti se ett√§ Eetu Rahkola oli l√§hell√§ p√§√§st√§ puskemaan palloon etutolpalla, eik√§ Peltosella olisi ollut t√§h√§n palloon mit√§√§n asiaa. Kaikesta huolimatta helpon n√§k√∂inen merkkausvirheest√§ syntynyt maali.

Kaiken kaikkiaan ensimm√§inen puoliaika oli Sinipaidoilta ehj√§ esitys, ja taukoa l√§hdettiin viett√§m√§√§n mukavassa 2‚Äď0-johdossa.

Tuomas Lehti sutaisee pallon maaliin

Tuomas Lehti sutaisee pallon maaliin

Tuomas Lehti tuuletta 2‚Äď0-osumaansa

Tuomas Lehti tuuletta 2‚Äď0-osumaansa

Koko joukkue liittyy maalijuhliin

Koko joukkue liittyy maalijuhliin

TamU varmistaa voiton toisella jaksolla

Toinen jakso jatkui TamU-hallinnassa, mutta maaleja saatiin jälleen odotella jakson loppupuolelle asti. Yksi ottelun sykähdyttävimmistä hetkistä koettiin jo ennen tunnin täyttymistä, kun talvella TPS:ää vastaan pelatussa Suomen Cupin ottelussa polvensa loukannut Ali Koljonen vaihdettiin kentälle raikuvien aplodien saattelemana. Näin lähes neljän kuukauden mittaiseksi venynyt pelitauko oli ohi. Koljonen otti paikkansa odotetusti keskikentän pohjalta. Niclas Kalatsev otti vaihtoon tulleen Tuomas Lehden paikan kärjestä, ja Riku Oras nousi kymppipaikalle.

Ali Koljonen palasi pelikentille liki nelj√§n kuukauden tauon j√§lkeen ja otti paikkansa Sasha PopovitŇ°in rinnalta

Ali Koljonen palasi pelikentille liki nelj√§n kuukauden tauon j√§lkeen ja otti paikkansa Sasha PopovitŇ°in rinnalta

Kokonaisuudessaan toinen jakso ei ollut Sinipaidoilta aivan niin vahva kuin ensimmäinen jakso, ja myös TP-T:llä oli omat vaaralliset paikkansa. Yksi näyttävimmistä oli Lari Hakasen kääntöveto kulman jälkitilanteessa, mutta kuudentoista rajalta lähtenyt laukaus ei pudonnut aivan ajoissa. Juuso Auvinenkin oli toki vedossa hyvin mukana.

Matti Saari oli TP-T:lle mahdoton pideteltävä

Matti Saari oli TP-T:lle mahdoton pideteltävä

Ottelun ehdottomasti dramaattisin käänne koettiin noin 70 minuutin kohdalla, kun TP-T-hyökkääjä Roope Kostiainen törmäsi pallontavoittelutilanteessa maalivahti Juuso Auvisen kanssa vakavin seurauksin. Sinänsä tilanne ei näyttänyt erityisen poikkeukselliselta, mutta seuraukset olivat lopulta sitäkin pahemmat, sillä Kostiainen jäi yhteentörmäyksessä pahasti toiseksi. Tilanne muuttui jopa hiukan irvokkaaksi, kun tuomari joutui näyttämään keltaista korttia maassa verta syljeskelevälle Kostiaiselle. Törmäyshetkellä pallo oli juuri ehtinyt Auvisen haltuun, joten varoitus ei sinänsä ollut yllättävä ratkaisu.

Roope Kostiainen ja Juuso Auvinen törmäävät toisiinsa

Roope Kostiainen ja Juuso Auvinen törmäävät toisiinsa

Paikallaolijat eivät tietysti heti ymmärtäneet tilanteen vakavuutta, mutta asioiden tola alkoi valjeta kun ambulanssi saapui paikalle. Peli kuitenkin jatkui, ja molemmat joukkueet tekivät komeat maalitkin ennen kuin Kostiainen saatiin kentän laidalta jatkohoitoon. Sinipaitojen maali käynnistyi Ali Koljosen komeasta läpisyötöstä. Matti Saari oli lähellä murtautua itse maalintekoon, mutta puolustaja Yasir Al-Darrajin juostua Saaren kiinni, tämä löysi rangaistusalueen toiselle laidalle juosseen Riku Oraksen, jolla olikin helppo työ laittaa pallo verkkoon. Näin Oraksen maaliputki kasvoi jo kahdeksan sarjaottelun mittaiseksi.

Matti Saari syöttää Riku Orakselle vapaaseen tekopaikkaan

Matti Saari syöttää Riku Orakselle vapaaseen tekopaikkaan

Riku Oras kiittää Matti Saarta syötöstä

Riku Oras kiittää Matti Saarta syötöstä

TP-T:n 3‚Äď1-kavennusmaali syntyi, kun pallo pelattiin lyhyen kulman j√§lkeen Yasir Al-Darrajille keskelle noin 25 metriin. Luja laukaus pamahti yl√§rimasta maahan, eik√§ linjatuomari ep√§r√∂inyt liputtaa maalia. Komea maali.

Lainatoppari Eemi Ruuska sai lopussa ensimmäiset minuuttinsa Sinipaidoissa

Lainatoppari Eemi Ruuska sai lopussa ensimmäiset minuuttinsa Sinipaidoissa

Juuso Auvinen ei ehdi Yasir Al-Darrajin vedon tielle

Juuso Auvinen ei ehdi Yasir Al-Darrajin vedon tielle

Lopulta ottelu päättyi kaikki katsojat hiljentäneellä tavalla. Ottelun 90. minuutti oli jo käynnissä, kun järjetyksenvalvojien pällikkö ilmoitti ottelun tuomaristolle, että kenttä oli tyhjennettävä lääkintähelikopterin laskeutumista varten. Yleisö seurasi hämmentyneenä helikopterin laskeutumista kentälle kumirouheen pöllytessä. Muutaman minuutin odottelun jälkeen ottelun päätuomari teki molempia joukkueita konsultoituaan ainoan oikean päätöksen, ja vihelsi ottelun päättyneeksi. Paikalta hiljaisena poistuneella yleisöllä ei ollut päällimmäisenä mielessä Unitedin saamat kolme pistettä, vaan huoli vastustajan hyökkääjään kunnosta. Yhtään kannustuslaulua ei Pyynikillä enää helikopterin paikalle tultua kuultu.

Lääkintähelikopteri laskeutuu Pyynikille

Lääkintähelikopteri laskeutuu Pyynikille

Ambulanssi odottaa helikopterilla saapuvaa lääkäriä

Ambulanssi odottaa helikopterilla saapuvaa lääkäriä

Aamulehden tietojen mukaan Roope Kostiainen voi jo hyvin ja kotiutuu sairaalasta jo tänään maanantaina, joten vaikka tilanne vaikutti erittäin pahalta, tilanne ei ollut aivan niin vakava kuin ehdittiin jo pelätä. Koko Tampere Unitedin seurayhteisö yhtyy toivottamaan Roopelle pikaista toipumista.

Kommentit ottelun jälkeen

My√∂s p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ll√§ oli ottelun j√§lkeen p√§√§llimm√§isen√§ mieless√§ muut asiat kuin oman joukkueen esitys. ”Roopen ik√§v√§ loukkaantuminen j√§tti v√§h√§n ik√§v√§n mauan pelist√§, mutta onneksi sairaalasta tuli hyvi√§ uutisia ettei mit√§√§n hirve√§n vakavaa sattunut”, M√§kel√§ totesi huojentuneena my√∂hemmin illalla. ”Pelaajien terveys on kuitenkin t√§rke√§mp√§√§ kuin jalkapallo. Tsemit Roopelle ja uudella rymin√§ll√§ takaisin”, M√§kel√§ toivottaa.

M√§kel√§ oli tyytyv√§inen TamUn peliesitykseen. ”Saatiin hyv√§ peliin l√§ht√∂ ja sit√§ kautta saatiin hallinta pelist√§. Varsinkin Matti Saari oli laidallansa todella kovassa pelivireess√§”, M√§kel√§ kiitteli. ”Keskikent√§n kolmikko Oras, PopovitŇ°, Kalatsev sai keskikent√§n hallintaan ja he pystyiv√§t tuottamaan vaarallisia tilanteita jatkuvalla tahdilla varsinkin ensimm√§isell√§ jaksolla. Tuomas Lehti iski j√§lleen kaksi maalia ja rupeaa l√∂yt√§m√§√§n maalivirett√§ juuri oikeaan aikaan.”

”Joukkueen ty√∂moraali oli j√§lleen loistavaa ja kokonaisvaltainen kentt√§ puolustus oli hyv√§ll√§ tasolla. Nyt on hyv√§ j√§√§d√§ pienelle tauolle ja parannella paikkoja, kun seuraava peli on vasta kolmen viikon p√§√§st√§ Pallo-Seppoja vastaan”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Päävalmentaja Mäkelän mainitsema TamUn seuraava ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä sunnuntaina 24.7. klo 19 alkaen. Joukkue pitää pitää ensin viikon verran ansaittua lomaa ja palaa sitten harjoituskentälle hiomaan kuvioita loppukauden nousutaisteluun.

3 Markku Niskala
5 Toni Toijala vaihtoon 46’
8 Olli Kuusisto C
20 Badr-Eddin Lauoini
22 Majed Rashedi vaihtoon 61’
24 Lari Hakanen
28 Roope Kostiainen keltainen kortti 72’ vaihtoon 74’
31 Samuel Bashmakov
33 Mikale Paajanen
36 Elias Peltonen
43 Yasir Al-Darraji keltainen kortti 66’
2 Joni Valkeeniemi vaihdosta 46’
6 Amin Chouaib vaihdosta 61’
7 Tommi Lehtimäki
11 Tom Björklund
12 Tuomas Tuominen
23 Jesse Jaakkola vaihdosta 74’
18 Majid Laith Muhanned