Ville Lehtilä aloittaa TamUn päätoimisena juniori­päällikkönä

10/08/2022 Seura
Uutinen

Tampere United on palkannut ensimmäisen kokopäivätoimisen työntekijänsä, kun Ville Lehtilä aloittaa junioripäällikkönä 1.9.2022 alkaen. Aiemmin Lehtilä on toiminut 10–11-vuotiaiden joukkueiden vastuuvalmentajana osa-aikaisella työsopimuksella, mutta nyt tehtävänkuva laajenee merkittävästi, kun mukaan tulee paljon junioritoimintaan kuuluvia hallinnollisia tehtäviä, kuten juniorivalmentajien rekrytointi, pelaajakehityksen johtaminen ja juniorijoukkueiden budjettien laatiminen ja seuranta.

Ville Lehtilä

  • Aloittaa TamUn junioripäällikkönä 1.9.2022.
  • Pitkä valmennuskokemus TPV:ssä, NoPSissa ja viimeisenä TamUssa.
  • Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri.

Kasvun myötä alkoi olla erittäin haastava toteuttaa vapaaehtoisvoimin niitä toimenpiteitä, mitä strategiassa on suunniteltu tuleville vuosille, jotta voidaan taata laadukas arki joukkueille ja pelaajille.

- Markus Kyöstäjä
Varapuheenjohtaja

On tärkeää saada TamU junioriseurana vielä enemmän ihmisten tietoisuuteen, jotta TamU tulee vanhemmille mieleen, kun haetaan lapselle harrastusta jalkapallon parissa.

- Ville Lehtilä
Junioripäällikkö 1.9. alkaen

Junioripolun rakentaminen lähtee siitä, että ihan sinne nuorempaan päähän pitää saada porukkaa enemmän mukaan, ja sitten huolehtia että siellä on hyvät valmentajat, lapset viihtyy ja vanhemmat ovat tyytyväisiä näkemäänsä.

- Ville Lehtilä
Junioripäällikkö 1.9. alkaen

”Innokkaana uuden haasteen edessä”, luonnehtii Lehtilä tunnelmiaan tuore työsopimus kourassaan.

Aiemmin Tampere Unitedin junioritoiminnan hallinnollisia tehtäviä on hoitanut pääasiassa seuran varapuheenjohtaja Markus Kyöstäjä. Juniorijoukkueiden ja pelaajien määrän kasvaessa hallinnon hoitaminen vapaaehtoispohjalta oman päivätyön ohessa alkaa olla käytännössä mahdotonta.

”Kasvun myötä alkoi olla erittäin haastava toteuttaa vapaaehtoisvoimin niitä toimenpiteitä, mitä strategiassa on suunniteltu tuleville vuosille, jotta voidaan taata laadukas arki joukkueille ja pelaajille. Nyt alkaa olla tavoitteellisia joukkueita enemmän ja parikymmentä valmentajaa, joiden esihenkilönä Lehtilä tulee toimimaan. Tämä alkaa olla jo pienen yrityksen luokkaa”, Kyöstäjä kuvailee.

”Mikä tärkeintä, palkkauksen myötä meillä on työntekijä tavoitettavissa myös päiväsaikaan, ja hän pystyy tekemään valmentajien rekrytointeja, työhaastatteluja ja kehityskeskusteluja, joita on ollut haastava ja työläs ajoittaa siihen kolmen tunnin slottiin illalla.”

Kyöstäjä toteaa palkkauksen olevan erittäin tärkeä TamUn junioritoiminnan kehittämisen kannalta.

”Se mahdollistaa muun muassa seuran kasvun, laadukkaamman harjoittelun ikäkausijoukkueille, aamutreenit koulujen kesälomakaudella sekä yksilön kehitystä tukevien erityisharjoitteiden paremman suunnittelun”, Kyöstäjä luettelee.

”Samalla palkkaus vapauttaa minulta ja muilta tässä ympärillä resursseja toiminnan suunnitteluun ja ohjaamiseen, kun ei tarvitse käyttää niin paljon aikaa operatiiviseen toimintaan. Pääsemme toteuttamaan strategiaa niin kuin se on suunniteltu, sillä ilman palkkausta kaikkia strategiaan suunniteltuja toimenpiteitä ei voitaisi toteuttaa.”

Luokanopettajasta junioripäälliköksi

Ville Lehtilän tausta luokanopettajana ja maisterin tutkinto kasvatustieteistä antavat hyvän pohjan junioripäällikön tehtävien hoitamiseen. Lisäksi Lehtilällä on laaja kokemus juniorivalmennuksesta TPV:ssä, Nokian Palloseurassa ja Tampere Unitedissa. Lehtilä on suorittanut lisäksi Eerikkilän urheiluopiston kautta Palloliiton C+ -valmentajatutkinnon sekä opiskellut Varalan urheiluopistossa valmentajan ammattitutkinnon.

Nimenomaan Ville Lehtilän valinta uudeksi junioripäälliköksi sai alkusysäyksensä Markus Kyöstäjän ja Ville Lehtilän puhelinkeskustelusta, jossa käytiin läpi Lehtilän valmennustehtäviä ja niihin käytettävissä olevaa aikaa.

”Kerroin sillloin, että on pikkuisen rankkaa, kun on opettajan työt ja siihen päälle vielä valmennushommat, ja tulee pitkiä päiviä. Siinä sitten puntaroin, pitäisikö opettajan hommista pitää hetki huilia”, Lehtilä kertaa.

Tässä Kyöstäjä näki tietysti mahdollisuuden iskeä kiinni, sillä seura oli jo tehnyt laskelmia, joiden perusteella olisi mahdollista palkata puolipäivätoiminen junioripäällikkö. Kun lisäksi palkattavalla henkilöllä olisi toinen puolikas valmennustehtäviä, yhtälö toimisi. Ville Lehtilä tuntui heti oikealta henkilöltä.

”Markus heitti siinä sitten heti ilmoille idean, että jos seura rakentaisi kokoaikaisen tehtävän. Siitä se meni sitten aika helposti maaliin, kun asioista oli yhteisymmärrys.”

”Olen innoissani siitä, että pääsen tekemään uusia asioita ja kaikki on mahdollista. Vaikka opettajan työ on jossain määrin autonomista ja opettaa saa haluamallaan tyylillä, työn sisältö on aika tiukkaan säänneltyä. En muutenkaan ole kiinnostunut eläkevirasta, vaan merkitystä on sillä, että viihdyn työssäni”, Lehtilä linjaa.

Uusia mahdollisuuksia junioritoiminnan kehittämiseksi

Ennen kaikkea Lehtilän palkkaus junioripäälliköksi avaa uusia mahdollisuuksia Tampere Unitedin junioritoiminnan kehittämisessä. Erityisen tärkeää on se, että Lehtilä pystyy hoitamaan junioritoiminnan arjen pyörittämistä myös arkena päiväsaikaan. Lisäksi Markus Kyöstäjä jatkaa junioritoiminnan vastaavana hallitusroolinsa kautta, ja tukee sekä ohjaa Lehtilän työtä sitä kautta.

Lehtilän palkkaus mahdollistaa myös sen, että aiemmin valmennuspäällikön nimikkeellä myös junioripuolen tehtäviä hoitanut Jukka Listenmaa saa keskittyä miesten edustusjoukkueen päävalmentajan tehtävään. Toisaalta Listenmaa on myös resurssi, jota voidaan edelleen tarvittaessa hyödyntää niissä junioripuolen tehtävissä, jotka sopivat paremmin Listenmaalle tai joihin Lehtilällä ei riitä aika.

Tampere Unitedin strateginen tavoite on rakentaa junioripolku harrastuksensa aloittavista lapsista aina aikuisjoukkueisiin asti. Nykyinen strategiakausi päättyy vuonna 2024, ja siihen mennessä polun pitäisi olla poikien puolella valmis 14-vuotiaisiin asti. Tyttöjen puolella polkua rakennetaan tässä vaiheessa 15-vuotiaiden sarjasta aikuisiin.

”On tärkeää saada TamU junioriseurana vielä enemmän ihmisten tietoisuuteen, jotta TamU tulee vanhemmille mieleen, kun haetaan lapselle harrastusta jalkapallon parissa. Jokaiselle varmaan tulee Ilves heti mieleen, mutta TamU saisi tulla mieleen toisena varteenotettavana vaihtoehtona. Se olisi puolipitkällä aikajänteellä ajateltuna tärkeä tavoite”, Lehtilä toteaa.

”Junioripolun rakentaminen lähtee siitä, että ihan sinne nuorempaan päähän pitää saada porukkaa enemmän mukaan, ja sitten huolehtia että siellä on hyvät valmentajat, lapset viihtyy ja vanhemmat ovat tyytyväisiä näkemäänsä. Kun panostamme laadukkaaseen tekemiseen yksilöiden osalta, TamUn juniorijoukkueiden taso alkaa myös nousta entisestään.”

Tampere United onnittelee Ville Lehtilää uudesta hienosta pestistä!

Katso Ville Lehtilän haastattelu

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

1.10. TamU - EPS 0 – 1

23.9. LeKi-futis - TamU naiset 0 – 6

27.9. ACE - TamU 2 1 – 1

klo - TamU

klo - TamU naiset

8.10. klo 16 TamU 2 - IkU