10.6.2021

 
 

Viimeisest√§ harjoitus­ottelusta ansaittu murska­voittoTampere United murskasi SexyP√∂xyt sunnuntai-illan ottelussa Pyynikin urheilukent√§ll√§ per√§ti maalein 8‚Äď1 (6‚Äď0). Espoolainen Kolmosen joukkue pelasi toki ensimm√§isen harjoitusottelunsa koronatauon j√§lkeen, mutta kyseess√§ on omassa Kolmosen lohkossaan viime kaudella kolmanneksi sijoittunut joukkue, joka on oman kertomansa mukaan vahvistunut t√§lle kaudelle. Omaa tarinaansa kertoo sekin, ett√§ viime kaudella SexyP√∂xyt p√§√§sti vain 17 maalia yhteens√§ 17 ottelussa, mutta nyt Sinipaidat paukutti yhdess√§ ottelussa l√§hes puolet t√§st√§ maalim√§√§r√§st√§.

Ottelu oli alusta alkaen hyvin Tampere Unitedin hallusssa. Painopiste oli tukevasti hyökkäyspäässä, mutta aivan huippuvaaralliset maalintekopaikat puuttuivat ensimmäisen vartin aikana. Oikeastaan vaarallisin tekopaikka oli vierailija SexyPöxyillä, kun 15. minuutilla pallo pelattiin laidan ja hyvän keskityksen kautta hyvään vetopaikkaan keskelle kuudentoista rajalle. Laukaus kuitenkin nousi yli maalin.

Ottelun avausmaali nähtiin ottelun 17. minuutilla, kun Topias Järvelän pystysyöttö käynnisti nopean hyökkäyksen oikealla laidalla. Pallossa oli ensin kiinni Roope Kostiaiainen, mutta ratkaisijoina olivat taustalta juosseet Mauno Sirén ja Eetu Räisänen, joista ensin mainittu tarjoili ja jälkimmäinen laitto pallon varmasti verkkoon.

Unitedin toinen maali syntyi SexyP√∂xyjen puolustuksen pahasta nukahduksesta, kun kaukana maalistaan pelanneen maalivahti Henri Savolaisen puolihuolimattoman n√§k√∂inen avaus saatteli Roope Kostiaisen l√§piajoon. Kostiaisen viimeistely 2‚Äď0:aan oli kylm√§n viile√§ nosto vastaan tulleen maalivahdin ylitse. Hetke√§ my√∂hemmin Kostiainen oli l√§hell√§ tehd√§ toisen maalin, mutta maalivahti torjui vaivoin nopean hy√∂kk√§yksen p√§√§tteeksi boksista l√§hteneen maanuoliaisen.

Kolmaskin maali nähtiin vielä ennen puolen tunnin täyttymistä. Mauno Sirén pelasi Topias Järvelän linjan taakse juoksuun, ja viereltä löytyi vielä Eino-Veikko Ek, jolle Järvelä tarjosi mahdollisuuden laittaa pallo tyhjään maaliin.

Kymmenisen minuuttia myöhemmin Sirén oli jälleen käynnistämässä maalitilannetta, kun oikealta lähtenyt matala keskitys hipoi sekä Topias Järvelän lapikasta että takatolppaa, mutta jollain ilveellä pallo kuitenkin meni suoraan päätyrajasta yli.

Seuraavasta tilanteesta Järvelä kuitenkin sai maalimerkinnän tililleen. Tilanteessa pallo liikkui todella näyttävästi Järvelän, Ekin ja Kostiaisen välillä siten, että maalintekijällä oli sekä ensimmäinen että viimeinen kosketus. Suorituksista ehkä näyttävin oli Kostiaisen kantapääsyöttö täysin vapaaksi itsensä juosseelle Järvelälle, joka sai laukoa pallon sydämensä kyllyydestä verkon perukoille. Maali oli ehkäpä näyttävin, mitä TamU on Pyynikillä koskaan tehnyt.

Ensimm√§ist√§ jaksoa oli pelattu t√§ss√§ vaiheessa jo 40 minuuttia, mutta ennen taukovihellyst√§ n√§htiin viel√§ kaksi lis√§maalia. Viidenness√§ maalissa toistui tuttu kaava, kun Sinipaidat p√§√§siv√§t j√§lleen juoksemaan vapaasti SexyP√∂xyjen linjan taakse. T√§ll√§ kertaa Roope Kostiainen vapautti Topias J√§rvel√§n, jolla olisi jo ollut mainio paikka iske√§ pallo maaliin, mutta J√§rvel√§ siirsi kuitenkin pallon ep√§itsekk√§√§sti viereen Paavo Kujalalle, jolla olikin sitten edess√§√§n tyhj√§ maali. Viimeist√§√§n 5‚Äď0-lukemissa oli jo n√∂yryytyksen makua.

Jakson viimeisell√§ minuutilla Paavo Kujala nousi j√§lleen p√§√§rooliin, kun vahva nousu vasemmalta laidalta p√§√§ttyi vastustajan rikkeeseen rangaistusalueella. Tuomari osoitti heti pilkulle, ja vet√§j√§ksi asettui Roope Kostiainen. Varma viimeistely vasemman tolpan viereen varmisti taukolukemat 6‚Äď0.

Hallinta jatkuu toisella jaksolla

Toisen jakson alussa TamU vaihtoi molemmat laitapuolustajat, kun mainiosti pelanneet Mauno Sirén ja Paavo Kujala astuivat sivuun, ja Verneri Uimonen ja Matias Stark tulivat kentälle. Viimeksi mainittu olikin heti alussa näkyvässä roolissa ja tuli rikotuksi rangaistusalueella. Seuranneen pilkun laukoi jälleen varmasti maaliin Roope Kostiainen, joka viimeisteli näin hattutemppunsa.

Roope Kostiainen oli lähellä tehdä neljännen maalinsa 55. minuutilla, kun Topias Järvelä ja Eric Bullock sahasivat SexyPöxyjen puolustuksen hajalle. Kostiaisen veto nousi kuitenkin maalin yli. Heti tämän jälkeen Bullock otettiin vaihtoon, kun TamU vaihtoi molemmat laitahyökkääjät. Penkille asteli siis myös Eino-Veikko Ek ja kentälle astelivat Iikka Häkkinen ja Jesse Vuori.

Pian tunnin t√§ytytty√§ H√§kkinen olikin jo maalinteossa. Tilanteessa toppari Severi Kankkusen pitk√§ avaus vapautti Roope Kostiaisen juoksuun linjan taakse, ja t√§m√§n mainio sy√∂tt√∂ tavoitti takatolpalle juosseen H√§kkisen. Siit√§ olikin ilo viimeistell√§ 8‚Äď0-lukemat maalin kattoon.

Tässä vaiheessa TamU jatkoi vaihtorulettiaan, kun Topias Järvelä teki tilaa Arttu Haapalalle. Lisäksi Ali Aitbenzanzoun teki paluun kentille pitkän tauon jälkeen. Tilaa hänelle tehtiin keskikentän pohjalle siten, että Severi Kankkunen tuli vaihtoon ja Arttu Mättö otti topparin paikan.

Ottelun loppua kohden SexyPöxyt sai luotua muutamia hyökkäyksiä kohti TamU-maalia. Vaarallisimmat tilanteet syntyivät vapaapotkuista, ja lähimpänä maalia oltiin 69. minuutilla, kun Henri Savolainen pompotti torjumansa pallon vaarallisesti. Matias Stark kuitenkin pelasti jatkotilanteen maaliviivalta.

Toisessa päässä Verneri Uimonen tarjoili vielä 80. minuutilla Iikka Häkkiselle loistopallon rangaistuspallon kohdalle, mutta maalivahti sai vaivoin torjuttua Häkkisen puskun.

Sinipaitojen täydelliseen iltaa tuli pieni tahra, kun viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun SexyPöxyt pelasi nopean hyökkäyksen, ja Henri Savolainen torjui laukauksen eteensä. Paikalle ehti ensimmäisenä Daniel Ahlblad, joka teki lohdustuskavennuksen. Toisen jakson jälkimmäisellä puoliskolla pikkuhiljaa tapahtunut otteen löystyminen kostautui ikävällä tavalla.

Ottelun viimeisill√§ minuuteilla ei en√§√§ n√§hty maalintekopaikkoja kummassakaan p√§√§ss√§, ja n√§in ottelu p√§√§ttyi l√§hes mykist√§viin 8‚Äď1 (6‚Äď0) -voittolukemiin. TamU on tehnyt kolmessa viimeisess√§ Pyynikill√§ pelaamassaan ottelussa yhteens√§ 16 maalia, joten myrskyvaroitus alkavaa kautta ajatellen on annettu.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen luonnollisesti tyytyväinen sekä tulokseen että peliesitykseen.

”Varsinkin ensimm√§inen puoliaika oli todella hienoa futista, oli varsinainen ilotulitus siin√§ k√§ynniss√§. Hienoja yhden kosketuksen sy√∂tt√∂kombinaatioita, pelattiin kaveria yksin l√§pi ja sy√∂teltiin viel√§ tyhj√§n maalin eteen senkin j√§lkeen. Harvemmin on oman joukkueen peliss√§ ihan tuollaista puoliaikaa tullut n√§hty√§. Kun menetettiin pallo, olimme tosi aggressiivsia riist√§m√§√§n pallo heti takaisin, eik√§ kaverilla pysynyt pallo monta sekuntia hallussa”, Listenmaa suitsutti.

Listenmaan mielestä toisen jakson edetessä nähtiin myös väläyksiä siitä, miksi SexyPöxyt on Uudellamaalla Kolmosen kärkijoukkueita.

”Sitten kun otettiin v√§h√§n l√∂ysemmin ja vet√§ydyttiin, vastustajakin l√∂ysi tilan, johon he pystyiv√§t pelaamaan. Hyvi√§ pelimiehi√§ l√∂ytyi vastustajaltakin sen j√§lkeen. V√§ltt√§m√§tt√§ eiv√§t olleet niin innokkaita puolustamaan, mutta yl√∂sp√§in olivat hyvi√§ pelaajia.”

”Puoliajalla painotettiin ett√§ ei saa l√§ss√§ht√§√§, ja joukkueen my√∂s kapteeni teki siin√§ isoa ty√∂t√§ kopissa. Iso hatunnosto Antonille [Bright] siit√§, ett√§ piiskasi poikia jatkamaan hyv√§√§ tekemist√§. Hyv√§ tekeminen jatkui 8‚Äď0-maaliin ja sen j√§lkeen viel√§ v√§h√§n aikaa, mutta sitten se alkoi l√§ss√§ht√§√§, mutta se on ihan ymm√§rrett√§v√§√§, kun on kuusi vaihtoa tehty ja peli 8‚Äď0″, Listenmaa puntaroi.

”Vastustajan maali olisi saanut kyll√§ j√§√§d√§ tulematta. Se j√§i v√§h√§n kaivelemaan, kun saivat v√§h√§n puolihalvan maalin siihen.”

Seuraavan kerran Tampere United pelaakin sitten jo pisteistä. Kolmosen sarja-avaus on vierasottelu, jota Tampereen Peli-Toverit isännöi Pyynikin urheilukentällä lauantaina 12.6. klo 16.00 alkaen. Liput otteluun maksavat 5 euroa. Lisäksi TP-T myy VIP-pakettia niille, jotka haluava jäädä Pyynikille seuraamaan Suomen EM-kisa-avausta Tanskaa vastaan. Lisätiedot TP-T:n viestintäkanavista.