Viime hetken tasoitus­maali masensi Sinipaidat

14/07/2018
Otteluraportti

Tampere United koki toistamiseen tällä kaudella karuja hetkiä Vasa IFK:ta vastaan pelatun ottelun loppuhetkillä. Berat Grabovci oli vienyt Sinipaidat 1–0-johtoon 60. minuutin loistavalla vapaapotkulla, joten ottelun loppuhetkien takaiskumaali käänsi tällä kertaa voiton tasapeliksi. Näin saldoksi tämän kauden otteluista vaasalaisia vastaan jäi vain yksi piste, ja samalla tilanne sarjataulukossa muuttui entistäkin kimurantimmaksi. Sinipaidat on toki putoamisviivan yläpuolella, mutta vain parempi maaliero pitää VIFK:n ja kaksi ottelua vähemmän pelanneen Närpes Kraftin TamUn takana.


Kakkonen

1 – 1

Ottelun alku oli Sinipaitojen kannalta sekava, eikä omaa peliä ei saatu lainkaan käyntiin. VIFK hallitsi palloa ja sai joitakin vaarallisia tilanteita, eikä monen ennakoimasta puolutusvoittoisesta taktiikasta näkynyt merkkiäkään. Muun muuassa poikamaajoukkuepelaaja Jeremiah Streng näytti vaaralliselta, ja sai heti alkuminuuteilla kerran pallon jalkaansa boksissa, mutta syöttöyritys puretiin varmasti katsomoon. Vaarallisin tekopaikka nähtiin, kun Junior Oyono sai kulmapotkusta pallon jalkaansa vapaaseen paikkaan maalin eteen, mutta liukastuminen Tammelan vastakastellulla nurmella esti maalinteon,

Berat Grabovci liputetaan paitsioon.
Roope Kostiainen irtoaa Mustafa Makilta.

Vartin kohdalla nähtiin Sinipaitojen pelissä ensimmäinen valonpilkahdus, kun omalta kenttäpuoliskolta palloa hakemaan tullut Berat Grabovci syötti mainion juoksupallon Roope Kostiaiselle. Tämä voittikin puolustajansa juoksukilpailussa ja haki sitten hyvin mukana seurannutta Topias Järvelää toisesta aallosta. Vaasalaiset seurasivat kuitenkin tilanteessa hyvin ja Nikko Ruokangas sai katkaistua Kostiaisen syötön. Näin seurauksena oli vain kulmapotku.

Kulmapotku jää Merhawi Birhanen päähän.

Vaasalaisten alkurynnistyksen jälkeen TamU sai hiukan enemmän otetta pelistä. Kuvaavaa ensimmäiselle jaksolle kuitenkin oli, että kumpikaan maalivahti ei joutunut venymään vaikeisiin torjuntoihin. TamU oli lähempänä maalintekoa oikeastaan vasta lisäajalla. Silloinkin Berat Grabovci loi itse oman tekopaikkansa leikkaamalla oikealta laidalta voimakkaasti keskelle. Grabovci tavoitteli vedollaan etunurkkaa saatuaan maalivahdin jo ottamaan askelia toiseen suuntaa, mutta kun laukaus viuhui maalin ohi, mentiin tauolle maalittomissa tasalukemissa.

Berat Grabovci taistelee.

Pirteämpi toinen jakso

Toiselle jaksolle TamU tuli terävästi. Heti ensimmäisellä minuutilla Berat Grabovci vapautti Roope Kostiaisen läpi, mutta avustavan virheellinen liputus katkaisi juoksun. Muutoinkin peliä saatiin alkuminuuteilla painettua hyvin VIFK-päätyyn, mutta kulmapotkuja kummempaa tulosta ei nähty, eikä maalivahti Jussi Virkajärveä saatu pakotettua torjuntoihin. Omar Khary tosin pääsi laukomaan pariinkin otteeseen kulmapotkujen jälkeen, mutta jälkimmäinenkin parempi yritys viuhui niukasti maalin yli. Lisäksi Berat Grabovci laukoi pienestä kulmasta sivuverkkoon.

Topias Järvelä kantoi kapteenin nauhaa.

Palkinto painostuksesta saatiin juuri kun tunti oli tulossa täyteen pelikellossa. Jere Remes toi lupaavaa hyökkäystä, ja tuli Mustafa Makin rikkomaksi. Pienen neuvottelun jälkeen Berat Grabovci valikoitui vapaapotkun laukojaksi, ja vaikka matkaa maaliin oli hyvinkin 25 metriä, painui voimakas laukaus vastutamattomasti matalana muurin ohi ja maalin takanurkkaan.

Verneri Uimonen taistelee.

Sinipaitojen peli piristyi entisestään maalin myötä, ja heti seuraavassa nopeassa hyökkäyksessä Jere Remes haki Berat Grabovcia maalin edessä, mutta Jonas Pitkäkangas venytti jalkansa viime hetkellä syötön eteen. Seuranneesta kulmapotkusta Omar Khary pääsi jälleen laukomaan voimalla, mutta veto kilpistyi puolustajaan.

Jere Remes hakee kuvan ulkopuolelta Berat Grabovcia luukulta. Roope Kostiainen seuraa toisessa aallossa.

Parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa Roope Kostiainen näytti omaa voimaansa nousemalla pallonriiston jälkeen juoksuun. Tyhjät pois otettuaan Kostiainen vielä haastoi toppariparin ja pääsi laukomaan, mutta veto suuntautui niukasti yli maalin. Kostiaisen mielestä laukaus otti kimmokkeen, mutta protestointi ei saanut tuomareita muuttamaan tuomiota kulmapotkuksi.

VIFK sai ottelun ensimmäisen maalintekopaikkansa 77. minuutilla, kun Merhawi Birhane syötettiin kuin varkain linjan taakse läpi. Laukaisukulma ajautui kuitenkin melko pieneksi, ja Antti Kuusisen erinomainen jalkatorjunta pelasti maalin. Muutama minuutti myöhemmin koettiin lisää kauhun hetkiä, kun toisen jakson pelannut pelaajavalmentaja Leroy Maluka menetti pallon pahassa paikassa keskellä rangaistusalueen rajalla. Pallo jäi pyörimään tuskastuttaviksi hetkiksi rangaistusalueelle, mutta Junior Oyonon ja Jeremiah Strengin laukaisuyritykset saatiin peitettyä.

Roope Kostiaista pidettiin tiukasti.

TamU iski jälleen vahvasti 85 minuutin kohdalla. Berat Grabovci ja Roope Kostiainen syöttelivät VIFK-puolustuksen puhki, mutta Adisu Holmström seurasi tilanteen siinä määrin hyvin, että pääsi viime hetkellä blokkamaan Grabovcin vedon.

Kylmä suihku koettiin 88. minuutilla. Tilanteessa VIFK:n pitkä rajaheitto boksiin yllätti TamU-puolustuksen, ja Santeri Salomaa hävisi pääpelikamppailun Junior Oyonolle. Tämä käänsi pallon viereensä juuri kentälle vaihdetulle Ossi Kivipurolle, ja vaikka toppari Ville Puustinen oli Kivipuron iholla, pääsi tämä tuikkaamaan pallon kengänkärjellään etukulmasta maaliin.

Hyökkäykseen!

Ottelu ei suinkaan ollut tässä kohtaa ohi, vaan helteen takia pidetyn juomatauonkin takia ottelussa pelattiin pitkä lisäaika, jonka aikana TamU haki voimakkaasti voittomaalia. Paras tekopaikka saatiin lisäajan viidennen minuutin lopulla, kun Matias Stark voitti kukkupallon ja pelasi sen viereensä Berat Grabovcille. Tämä sai aseteltua pallon vedettäväksi, mutta laukaus viuhui niukasti maalin ohi. Heti tämän jälkeen kuultiin ottelun loppuvihellys, ja näin ottelu päättyi karvaalta maistuneeseen 1–1-tasapeliin.

Ville Puustinen voittaa pääpallon lisäajalla.

Berat Grabovcin viimeinen maalintekoyritys.

Päävalmentajan kommentit

”Olen edelleen musertavan pettynyt, aivan kuin olisimme hävinneet”, totesi Leroy Maluka ottelun jälkeisenä aamuna.

”Pelasimme ensimmäisellä jaksolla huonosti, mutta toinen jakso oli meiltä paljon parempi. Meidän olisi pitänyt varmistaa kolme pistettä tekemällä toinen maali niistä 2–3 tilaisuudesta, jotka meillä avausmaalin jälkeen oli”, Maluka ruoti.

”Meiltä edelleen loppuu ideat hyökkäyskolmanneksella, ja kiirehdimme turhaan. Meidän pitää pelata pidempiä hyökkäyksiä”

”Vastustaja rokotti jälleen virheestämme. Joka viikko meille tehdään helppoja maaleja, kun keskittymisemme pettää. Meidän täytyy olla parempia, ja toivottavasti edessä oleva viikon pelitauko tekee pelaajille henkisesti hyvää”, Maluka päättää.

Joukkue pitää viikon verran lomaa jalkapallosta ja palaa harjoituksiin loman jälkeisenä maanantaina. Siitä alkaa keskittyminen lauantaina 28.7. Närpiössä pelattavaan tärkeeään Kraft-otteluun. Seuraavan kotiottelun TamU pelaa tästä viikkoa myöhemmin lauantaina 4.8. Oulun Luistinseuraa vastaan, ja silloin pelipaikkana on poikkeuksellisesti Pyynikin urheilukenttä.

Kakkonen

1 – 1

( 0 – 0 )

60′ Berat Grabovci

Yleisöä:
227

88' Ossi Kivipuro

Yleisöä:
227

32 Antti Kuusinen
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen
4 Topias Järvelä C 87'
10 Berat Grabovci 75'
13 Ville Puustinen
18 Jere Remes 79'
20 Verneri Uimonen 42'
21 Konsta Raittinen 46'
24 Santeri Salomaa
25 Omar Khary
62 Elias Alanen
7 Elias Harala 79'
8 Riku Oras
11 Tuomas Telemäki
22 Matias Stark 87'
23 Aleksi Inkinen
52 Leroy Maluka 46'
35Jussi Virkajärvi
2Merhawi Birhanekeltainen kortti79’
4Jonas Pitkäkangaskeltainen kortti90+1’
7Miika Niemi
9Markus NordmanC
10Mustafa Makivaihtoon 62’
15Eetu Pullola
16Junior Oyono
20Jeremiah Strengvaihtoon 85’
21Daniel Håkans
23Nikko Ruokangasvaihtoon 80’
1Rasmus Aspholm
8Kasperi Polvilampi
11Riku Jääskävaihdosta 62’
17Ossi Kivipurovaihdosta 85’
24Emil Lönnkvist
25Adisu Holmströmvaihdosta 80’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa