Viime hetken maali toi tasa­pelin PKKU:ta vastaan

05/03/2017
Otteluraportti

Tampere Unitedin kolmen ottelun voittoputki katkesi Pallokerhko Keski-Uusimaan vierailuun. Ottelu oli lähellä päättyä jopa tappioon, mutta viime kauden maalitykki Tuomas Alanen kävi tuikkaamassa 1–1-tasoituksen ottelun toiseksiviimeisellä minuutilla. Varsinkin ottelun ensimmäinen puoliaika oli Sinipaidoilta heikko, mutta pieni ryhtiliike toisella puoliajalla riitti estämään useamman takaiskun syntymisen ja toi lopulta ansaitun tasoituksen.

Harjoitusottelu

1 – 1

Ottelun ensimmäisen jakson hahmo oli maalivahti Juuso Auvinen, joka joutui ensimmäisen kerran tiukkaan paikkaan ottelun kymmenennellä minuutilla, kun Akseli Haapalainen pelattiin vasemmalta laidalta puolittain läpi. Loistava vastaantulo ja torjunta pelastivat kuitenkin maalin. Kolmisen minuuttia myöhemmin Nino Mantere pääsi yrittämään vapaasta paikasta. Viimeisenä ohitettavana ollut Auvinen syöksyi kuitenkin vastaan, ja pelasti tilanteen kulmapotkuksi. Nelisen minuuttia myöhemmin Auvinen ylsi vastaavanlaiseen pelastukseen kun Mantere jakoi pallon boksiin Lauri Karjalaiselle, joka kuitenkin ajautui verrattain pieneen laukaisukulmaan.

Kahdenkymmenenviiden minuutin täytyttyä maalivahti Auvinen esitteli taas torjuntataitojaan, kun Akseli Haapalainen syötti Mantereen keskeltä läpi. Tällä kertaa boksin ulkopuolelle asti vastaan tullut Auvinen sai jalkansa pallon tielle, ja maali varjeltui.

Kotijoukkueen paras maalintekopaikka syntyi pari minuuttia ennen puolen tunnin täyttymistä, kun lievästä loukkaantumisestaan toipunut Niclas Kalatsev jatkoi pallon Tuomas Lehdelle oikealla laidalla, ja tämä tavoitteli Dani Gorelovin päätä maalin edessä. Tämä ei kuitenkaan aivan saanut kurotettua päätään palloon asti. Heti puolen tunnin täyttymisen jälkeen TamU sai vielä toisen tekopaikan, kun Niclas Kalatsevin vapaapotku löysi Santeri Salomaan pään boksista. Pusku kaarsi kuitenkin niukasti yli maalin.

PKKU:n johtomaali syntyi vain hetkeä myöhemmin, kun Lauri Karjalainen sai pallon vasemmalla laidalla täyteen vauhtiin Akseli Haapalaiselta. Karjalainen jyräsi tiensä väkisin boksiin Tuomas Alasen estelyistä huolimatta, ja laukoi pallon maalin takaylänurkkaan vaikka kulma oli jäänyt varsin pieneksi. Näin vierasjoukkue johti aivan ansaitusti 0–1. Samoissa lukemissa mentiin myös tauolle.

Maalivahti Juuso Auviselle tuli ensimmäisellä jaksolla enemmän torjuntatöitä kuin viime kaudella joinakin kuukausina. ”Ei ollut ihan perinteistä meidän peliä”, Auvinen totesikin ottelun jälkeisessä TamU-TV:n haastattelussa. ”Puolustuksessa oltiin ensimmäisellä puoliajalla epävarmoja ja tehtiin sellaisia virheitä, joita ei yleensä tehdä. Jotenkin peli lähti väärille raiteille ja oltiin huolimattomia.”

PKKU pelasi jatkuvasti palloja pystyjuoksuihin puolustuslinjan selustaan, ja Auvinen joutui torjumaan useita yksi-vastaan-yksi-tilanteita. ”Kyllä siitä itseluottamus aina kasvaa kun saa sellaisen kiinni. Tänään onneksi tuli niin pienistä kulmista, että ne oli huomattavasti helpompia kuin ihan suorat läpiajot”, totesi Auvinen vaatimattomaan tyyliinsä.

Ryhtiliike toisella jaksolla

Kotijoukkueen ilmeestä näki heti toisen jakson alussa jokaisen pelaajan ymmärtäneen, ettei ensimmäisen jakson tasoinen peli voi jatkua. Kaksinkamppailuja alettiin voittaa ja hyökkäykset alkoivat vyöryä paremmin kohti vastustajan maalia. Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli käynyt kopissa lähinnä ilmoittamassa jakson alussa tehtävät vaihdot, ja jättänyt pelaajat muutoin keskustelemaan tilanteen läpi keskenään. Vaihtoja tulikin peräti neljä kun Valtteri Uimonen, Santeri Salomaa, Dani Gorelov ja Roope Kostiainen jäivät sivuun ja tilalle tulivat Jussi Rasva, Sampo Ojala, Matti Saari ja PJK:sta TamUn testiin tullut Elias Harala.

Vaihtopelaajat olivatkin lähellä maalia jo ennen kuin toista jaksoa oli pelattu viittäkään minuuttia, kun Matti Saari keskitti oikealta laidaltaan ja Elias Harala yritti tavoittaa palloa syöksypuskulla. Pallo päätyi kuitenkin takatolpalle Tuomas Lehdelle, eikä tämäkään saanut sudittua palloa maaliin. Vain hetkeä myöhemmin Saaren matala keskitys löysi Riku Oraksen boksista, mutta tämän laukaus karkasi yli maalin.

Vieläkin lähempänä maalia TamU oli heti tunnin täyttymisen jälkeen, kun testimies Elias Harala pelasi Verneri Uimosen pitkän pallon vetopaikkaan Riku Oraksen. Tämä laukoikin terävästi, mutta pallo putosi ylärimasta kentän pintaan ja edelleen väljemmille vesille.

Talven ensimmäisen harjoitusottelunsa pelannut Matti Saari loi maalipaikan jälleen ottelun 70. minuutilla pyöräytettyään itsensä vapaaksi oikealla laidalta. Keskitys löysi taas Tuomas Lehden takatolpalla, mutta tämä ei saanut oikeastaan minkäänlaista laukausta liikkeelle ja maali jäi syntymättä.

Ottelun viimeinen parikymmenminuuttinen oli Sinipaitojen selvää hallintaa, vaikkei aivan a-luokan maalipaikkoja luotukaan. Palkinto saatiin vihdoin ottelu 89. minuutilla, kun Matti Saari hankki vapaapotkun väkevän nousunsa päätteeksi. Saari itse asettui pallon taakse, ja kierteinen laukaus aiheutti yllättäviä vaikeuksia maalivahti Valtteri Hirvoselle. Tämän nyrkkeily jätti pallon sopivasti maalin eteen hollille, ja aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan oleva Tuomas Alanen pääsi tuikkaamaan pallon maaliin.

Ottelun lisäajalla TamU sai vielä yhden vapaapotkun, jonka jälkitilanteesta Tuomas Lehti pääsi kokeilemaan laukaustaan. Kun laukaus epäonnistui, jäi ottelun loppulukemiksi 1–1 (0–1).

”Paluu tuntu todella hyvältä, ja sitä on odotettu todella pitkään”, kommentoi vahvan paluun pitkän tauon jälkeen tehnty Matti Saari ottelun jälkeen. ”Henkisesti tärkeä juttu itselle ja vielä kun pääsi pelaamaan vanhaa seuraa vastaa, niin mikäs sen parempaa.”

”Pelaaminen PKKU:ta vastaan toi itselleni ekstrapanosta, ja harmittaa, että en enempää pystynyt tänään auttamaan joukkuetta. Harmittaa myös tulos, enkä tiedä oltaisiko kenttätapahtumien perusteella edes ansaittu enempää. Mutta kertoo mun mielestä taas joukkueen luonteesta, että vähän huonommallakin pelillä päästään taas lopussa tasoihin”, toteaa viime kaudellakin pelejä lopussa voitoksi kääntämässä monta kertaa ollut Saari lopuksi.

”Vaisulla pelillä tasapeli”, arvioi puolestaan päävalmentaja Mikko Mäkelä. ”Emme saaneet itsestämme irti sitä mitä tarvitaan, jotta pystymme pelaamaan omaa peliämme ja sitä kautta taistelemaan voitoista. Meidän täytyy löytää pelaamiseen viikoittainen rutiini, jota tämän tason pelit vaativat. Nyt jokainen näki ja toivottavasti myös ymmärtää sen, että viikosta toiseen pitää antaa kaikkensa kentällä. Jos se ei riitä pisteisiin, niin sitten kaveri on ollut parempi.”

Ensi viikonloppuna Tampere Unitedilla ei ole ohjelmassa harjoitusottelua, vaan pelit jatkuvat kahden viikon päästä sunnuntaina 19.3. Silloin joukkue matkaa Lahteen, jossa vuorossa on ulkokauden avaus, kun joukkue kohtaa Kakkosessa ensi kaudellakin pelaavan FC Lahti Akatemian Mukkulan tekonurmella.

Harjoitusottelu

1 – 1

( 0 – 1 )

89′ Tuomas Alanen

Yleisöä:
149

33' Lauri Karjalainen

Yleisöä:
149

1 Juuso Auvinen
2 Roope Kostiainen 46'
8 Riku Oras C
9 Tuomas Lehti
15 Niclas Kalatsev 65'
19 Valtteri Uimonen 46'
20 Verneri Uimonen
21 Dani Gorelov 46'
22 Tuomas Alanen
27 Mahdi Ali
30 Santeri Salomaa 46'
17 Tuomo Hiltunen
3 Konsta Raittinen 65'
6 Sampo Ojala 46'
7 Jussi Rasva 46'
10 Matti Saari 46'
18 Elias Harala 46'
28 Antti Haavisto
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - SalPa

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2