Verneri Uimosen unelma­veto toi täydet pisteet sarja-avauksesta

01/05/2018
Otteluraportti

Sinipaitojen sarja-avaus sai huikean lopun, kun jo talvikaudella tehovireessä ollut laitapuolustaja Verneri Uimonen viritti todellisen pommin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Kuudentoista rajan takaa lähtenyt laukaus pomppasi ylärimasta maahan ja siitä edelleen yläriman kautta verkkoon. Tätä ennen Berat Grabovci oli vienyt TamUn rangaistuspotkulla 1–0-johtoon ja JBK:n Joakim Häggblom oli tasoittanut lukemat 1–1:een toisen jakson puolivälin paikkeilla. Hienoisesti ottelua hallinnut TamU sai ansaitsemansa voiton tavalla, joka jäi varmasti lähtemättömästi kaikkien Pyynikillä tai TamU-TV:n välityksellä ottelua seuranneiden mieleen.


Kakkonen

2 – 1

Mauno Sirén palasi kokoonpanoon sopivasti sarjakauden alkaessa.

Ottelu lähti liikkeelle mukavan vauhdikkaasti, ja molemmat joukkueet yrittivät rakentaa tilanteita Pyynikin pomppuisella kentällä. Alkuminuuttien paras tilaisuus maalintekoon syntyi kun kentille sopivasti sarja-avaukseen palannut Mauno Sirén yritti syöttää Berat Grabovcin läpi. Tämä oli kuitenkin ehtinyt niukasti linjan väärälle puolelle, ja tilanne liputettiin paitsioksi. Hetkeä myöhemmin Sirénin keskitys löysi boksista Radwan Moussan, mutta tämän laukaus tyrehtyi puolustukseen, eikä Grabovcikaan saanut vetoa lähtemään.

Ottelun 12. minuutilla Grabovci pääsi vihdoin kokeilemaan maalintekoa, kun Roope Kostiaisen syöttö vapautti hänet boksissa. Suoraviivaisen etenemisen sijaan Grabovci päätti harhauttaa puolustajansa pysähdyksellä ja kääntölaukauksella, mutta maalivahti William Gäddnäs veti tällä kertaa pidemmän korren.

Leroy Maluka tuo palloa laidalla.

Jakson keskivaiheilla JBK otti pallonhallinnan hetkeksi itselleen ja sai rakennettua muutamia tilanteita. Vaarallisin tilanne syntyi Eetu Rahkolan syöttöhassista alimpana miehenä. Maalivahati Antti Kuusinen peitti kuitenkin tilanteen siten, että pallon saanut Joakim Häggblom joutui hakemaan syöttöä, jonka Ville Puustinen katkaisi kulmaksi. Toinen paha paikka syntyi kun Leroy Maluka rikkoi hiukan turhaan 25 metrin etäisyydellä maalista, mutta Kevin Larssonin vapaapotku viuhui etutolpan ohi.

Yksi jakson parhaista tekopaikoista syntyi reilun puolen tunnin pelin jälkeen Leroy Malukan kulmapotkusta. Pallo jäi pyörimään luukulle pitkäksi aikaa, mutta Radwan Moussan ja Ville Puustisen yritykset tyrkätä pallo maaliin jäivät lihamuuriin.

Roope Kostiainen pelasi vahvan ottelu laitahyökkääjänä.

Ensimmäisen jakson viimeinen vartti oli hienoista Sinipaitojen hallintaa, ja aivan loppuminuuteilla muutenkin paljon esillä ollut Roope Kostiainen murtautui keskialueen diagonaalisella juoksulla väkisin vetopaikkaan boksiin. Lopussa askeleet eivät osuneet kuitenkaan aivan kohdilleen, ja pallo karkasi karkeasti yli maalin yleisön haukkoessa henkeään.

Kaikkiaan ensimmäinen jakso oli hyvin tasainen, mutta TamU hallitsi tilanteita hienokseltaan. Paitsioliputuksia nähtiin poikkeuksellisen paljon, mikä kertoo siitä, että pienellä ajoitusten korjaamisella vaarallisia tilanteita olisi voitu rakentaa huomattavasti enemmänkin.

Toisella jaksolla maalien makuun

Toisen jakson alussa Kostiainen jatkoi siitä mihin ensimmäisellä jäi. Voimakas nousu ja syöttö avasivat Radwan Moussalle keskityspaikan, jossa Berat Grabovci oli varsin vapaana maalin edessä. Keskitys kuitenkin karkasi liian eteen ja yli päätyrajan. Grabovci väänsi kerran myös itsensä tekopaikkaan voittamalla pallon laidalla William Holtilta, mutta laukaus karkasi maalin ohi.

Berat Grabovci laukoo pilkulta 1–0.
Maalijuhlat Sinikaartin kanssa.

TamUn johtomaali nähtiin alle kymmenen minuutin jälkeen rangaistuspotkusta. Tilanteessa Riku Oras pelasi Roope Kostiaiselle pomppivan pystypallon boksin vasemmalle laidalle. Maalivahti William Gäddnäs tuli mukaan pallontavoitteluun, ja kaatoi Kostiaisen kun pallo oli jo karkaamassa. Päätuomari osoitti lyhyen harkinnan jälkeen pilkulle, eikä pietarsaarelaisten protestoinnista ollut apua. Itse pilkun laukoi verkon perukoille varmaakin varmemmin Berat Grabovci.

JBK:n tasoitus oli pian johtomaalin jälkeen lähellä, kun hyökkäystä tuotiin vasemmalta laidalta. Kevin Larssonin oivaltava keskitys löysi Joni Remesahon toisesta aallosta täysin vapaana. Veto ohittikin voimakkaasti vastaan tulleen maalivahti Antti Kuusisen, mutta toppari Ville Puustinen siivosi kaikeksi onneksi heppoiseksi jääneen laukauksen aivan maalin edestä.

Jere Remes tuli sisään vaihdosta ja pelasi ensimmäiset minuuttinsa Kakkosessa.

Ottelua kuitenkin jatkettiin TamUn hienoisessa hallinnassa, ja JBK-maalille saatiin useita hyviä keskityspalloja sekä erikoistilanteista että vapaasta pelistä. Yksikään pallo ei kuitenkaan osunut aivan kohdilleen, eikä William Gäddnäs joutunut venymään torjuntoihin.

Kylmä suihku saatiin koko lailla tarkalleen toisen jakson puolen välin kohdalla, kun Anton Kass keskitti pallon sivurajaheiton jälkeen maalille. Maasta pompannut pallo pääsi yllättämään Eetu Rahkolan, jonka rinnasta pallo kimposi suoraan Joakim Häggblomin ulottuville. Tämä laukoi 1–1-tasoituksen ensimmäisellä kosketuksella maalin yläkulmaan.

JBK:n johtomaali oli lähellä vartti ennen täyttä aikaa kun Joni Remesaho ohitti Topias Järvelän oikealla laidalla ja keskitti luukulle Kevin Larssonille. Tämän erinomainen pusku näytti painuvan vastustamattomasti maalin ylänurkkaan, mutta niin vain Antti Kuusinen sai venytettyä hanskansa pallon tielle. Todellinen gamesaver ykkösmaalivahdilta.

Minuutti myöhemmin maali oli lähellä toisessa päässä, kun Verneri Uimosen erinomainen pitkä pallo vapautti Berat Grabovcin puolittain läpi. Pallo oli kuitenkin sen verran hankala käsiteltävä, että akrobaattinen puskun ja jalalla tehdyn venytyksen yhdistelmä saatteli pallon niukasti maalin ohi. Hetkeä myöhemmin Ville Puustinen tarjoili hiukan vastaavan tilanteen paluun kentille tehneelle Tuomas Lehdelle, mutta tämän laukaus jäi todella köykäiseksi, eikä William Gäddnäsillä ollut vaikeuksia vangita palloa.

Verneri Uimonen laukoo voittomaalin.

Ottelun ratkaisua saatiin odottaa aina varsinaisen peliajan viimeiselle minuutille saakka. Verneri Uimonen toi Leroy Malukan ja Jere Remeksen kautta lähteneessä hyökkäyksessä pallon kohti boksia, mutta huomasi viiden JBK-pelaajan keskellä tilan loppuvan kesken. Tilanne näytti kuivuvan kokoon, kun syöttö viereen Riku Orakselle ei avannut uusia väyliä kohti maalia. Lopulta pallo päätyi takaisin Uimosen jalkaan hiukan vapaammassa tilassa muutama metri kuudentoista rajan takana. ”Verkku” päätti kokeilla laukausta, ja kaikkien yllätykseksi veto painui yläriman kautta verkon perukoille. Maalivahti Gäddnäs oli hyvin tilanteessa mukana, mutta ei saanut venytettyä käsiään etuylänurkkaan pallon tielle. Pyynikin yleisö sai nauttia maalista, joka sopisi mukaan mihin tahansa maalikimaraan.

Verneri Uimonen juoksee juhlimaan kannattajien eteen. Leroy Maluka on jo mukana.
Maalijuhlat kannattajien edessä.

Ottelun lisäajalla TamU oli lähellä vielä tuplata johtonsa, kun Leroy Maluka syötti Jere Remeksen täyteen vauhtiin oikealla laidalla. Tämä näki Tommi Ala-Hakunin rynnistävän keskellä kohti maalia ja heitti herkullisen pallon linjan taakse. Tähän Ala-Hakuni ehtikin ennen vastustajia, mutta maalivahti Gäddnäs sai sen verran kättään väliin, että pallo vieri niukasti tolpan väärältä puolelta ulos kentältä.

Tommi Ala-Hakunin maaliyritys tyrehtyy maalivahdin peukaloon.
Leroy Maluka pelaa viimeisiä lisäajan minuutteja pois kellosta.

Kommentit ottelun jälkeen

Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli onnistuneen sarja-avauksen jälkeen tyytyväinen. ”Lähdimme pelaamaan tiivistä puolustuspeliä ja siitä pelin kääntöä, ja onnistuimme siinä melko hyvin. Pystyimme pitämään kaverin hyvin poissa maalipaikoilta. Pari oman pään virhettä sattui, ja Antti Kuusinen tarjoili yhden loistotorjunnan. Pystyimme myös hyökkäämään ihan hyvin, mutta valitettavasti liian useasti hyökkäykset päättyivät paitsioon”, summasi päävalmentaja ottelun kulun.

”Joukkueen ilme oli loistava ja nöyryys toteuttaa peliämme oli kiitettävällä tasolla. Esitys oli tasapainoinen ja pystyimme pelaamaan omaa peliämme, jossa riistojen jälkeen saatiin nopeasti linkit ylös vaikka puolustettiinkin syvältä. Ansaittiin voitto. Olen todella tyytyväinen joukkueen esitykseen. Kiitos myös Sinikaartille loistavasta tunnelmasta!” Mäkelä päättää.

Joukkue valmiina juhlimaan voittoa Sinikaartin kanssa.

”Nyt uppoo kaikki niin pitää yrittää”, kommentoi puolestaan Verneri Uimonen unelmavetoaan. ”Heti kun saatiin riistettiin pallo takaisin, ajattelin että nyt kokeilen, ja se nyt sattui osumaan ihan täydellisesti. Itseluottamus on nyt niin kohdallaan, että vetoja tulee yritettyä.”

”JBK oli hyvä joukkue ja mukana oli hyviä yksilöitä, mutta pelasimme joukkueena paremmin. Oltiin hyvin pelin päällä tänään ja prässipeli onnistui hyvin. Puolustuspeli onnistui maaliin johtanutta virhettä lukuunottamatta hyvin”, näki Uimonen voiton taustat.

Tampere Unitedin pelit jatkuvat ensi sunnuntaina 6.5. klo 18.30 Pyynikillä, jonne saadaan vieraaksi SJK:n kakkosjoukkue. Tervetuloa myös silloin mukaan tunnelmaan!

Kakkonen

2 – 1

( 0 – 0 )

54′ Berat Grabovci
90′ Verneri Uimonen

Yleisöä:
304

68' Joakim Häggblom

Yleisöä:
304

32 Antti Kuusinen
2 Mauno Sirén 84'
3 Roope Kostiainen 66'
4 Topias Järvelä 28'
5 Eetu Rahkola C
6 Radwan Moussa 77'
8 Riku Oras
10 Berat Grabovci 87'
13 Ville Puustinen
20 Verneri Uimonen
52 Leroy Maluka 72'
17 Juuso Auvinen
9 Tuomas Lehti 66'
15 Tommi Ala-Hakuni 87'
18 Jere Remes 77'
21 Konsta Raittinen
23 Aleksi Inkinen
24 Santeri Salomaa
24William Gäddnäs
3Linus Kass
6William Holti
7Joakin Häggblom
10Joni Remesahokeltainen kortti69’
11Kevin Larssonkeltainen kortti82’
15Anton Kass
17Markus KronholmCkeltainen kortti59’
18Alfred Södermanvaihtoon 75’
19Antonio Hottavaihtoon 65’
28Oskar Sandström
1Jonas Edström
2Vilhelm Sundqvist
9Antti Palohuhtavaihdosta 65’
14Jonathan Nylund
26Rasmus Korkea-Ahovaihdosta 75’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

29.10. Klubi 04 - TamU 4 – 0

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

7.10. Pato - TamU 2 6 – 5

13.1. klo 16 JäPS - TamU

klo - TamU naiset

21.1. klo 20 TamU 2 - TPV 2