26.3.2018

 
 

Verneri Uimosen oivallus siivitti Sinipaidat taistelu­tasa­peliinTampere United taisteli hienon 2‚Äď2 (1‚Äď2) -tasapelin sunnuntai-iltaisessa ottelussa FC KTP:t√§ vastaan. Ottelun k√§√§nnekohdaksi muodostui Verneri Uimosen toisen jakson lopulla tekem√§ kavennusmaali, jota kelpaa ihastella TamU-TV:n tallenteesta vaikka useampaankin kertaan. Tilanteessa Uimonen sai pallon jalkaansa puolessa kent√§ss√§ maalivahti Jiri Kosken ep√§onnistuneen purun j√§lkeen ja huomasi heti, ett√§ t√§m√§ oli kaukana maaliltaan. Hallittu laukaus saatteli lukemat 1‚Äď2:een, ja kun Roope Kostiainen teki tasoitusmaalin toisella jaksolla, saatiin ottelusta tulokseksi maistuva tasapeli Ykk√∂sen joukkueesta.

Tasapelin maistuvuutta nostaa se, että ottelun ensimmäinen jakso oli alusta alkaen kotkalaisvieraiden hallintaa. Pallo pelattiin jo ensimmäisen viisiminuuttisen aikana useita kertoja vaarallisen näköisesti boksiin, mutta takaiskuilta vältyttiin muun muassa maalivahti Antti Kuusisen parin hyvän torjunnan ansiosta.

Ottelun edetess√§ TamU alkoi saada palloa kontrolloidusti my√∂s KTP-p√§√§tyyn, mutta mit√§√§n kovin vaarallisia hy√∂kk√§yksi√§ Sinipaidat eiv√§t pystyneet rakentamaan. Kylm√§ suihku saatiin 14. minuutilla, kun Aleksi Pahkasalo sy√∂tti Jean da Silvalle juoksupallon linjan taakse, ja t√§m√§ laukoi varmasti ohi maalivahti Kuusisen. Tilanne oli siis 0‚Äď1 ennen kuin varttiakaan oli pelattu, ja pallonhallinta oli ollut murskaavasti 65-prosenttisesti KTP:ll√§.

Maalin j√§lkeen TamU sai pidetty√§ palloa hiukan enemm√§n kun ensimm√§isen viisitoistaminuuttisen aikana, mutta maalintekopaikkoihin t√§m√§ ei johtanut. KTP sen sijaan iski 25. minuutilla. T√§ll√§ kertaa Jean da Silva pelasi n√§pp√§r√§n sein√§n Aleksi Pahkasalon kanssa, ja t√§m√§n j√§lkeen h√§nell√§ oli kaksi sytt√∂vaihtoehtoa: boksiin keskelt√§ juossut Pa hkasalo tai vasemmalla rynnist√§nyt Aleksi Tarvonen. Silva valitsi j√§lkimm√§isen vaihtoehdon, ja Tarvosen laukaus oli sen verran laadukas, ett√§ se p√§√§tyi pienest√§ kulmasta huolimatta maalin takanurkkaan 0‚Äď2-maalin arvoisesti.

Maalin jälkeen ajoittainen Unitedin pallonhallinta tyrehtyi lähes kokonaan, ja KTP vei jälleen peliä lähes miten tahtoi. Lähimpänä maalia oltiin viitisen minuuttia ennen taukovihellystä, kun Jean da Silva laukoi tulisesti kuudentoista rajan takaa, mutta Antti Kuusinen torjui laukauksen näyttävästi.

Jakson loppua kohden tunteetkin kuumenivat fyysisessä ottelussa. Jere Remes oli jo kerran aiemminkin tullut kaltoin kohdelluksi keskialueen väännöissä, ja kun entinen TamU-pelaaja Chris James oli jälleen tönimässä häntä selästä, Leroy Maluka sai tarpeekseen ja tönäisi puolestaan Chris Jamesin kentän pintaan. Torikokouksen päätteeksi sekä James että Maluka saivat varoitukset ottelun päätuomarilta. Tilanteessa myös TamU-kapteeni Topias Järvelä näytti erinomaista johtajuutta ja auttoi tunteiden rauhoittamisessa.

Aivan jakson lopussa n√§htiin Verneri Uimosen upea kavennusmaali. KTP-maalivahti Jiri Koski tuli purkamaan pystypallon rangaistusalueen kaarelta, mutta potku ep√§onnistui siten, ett√§ pallo p√§√§tyi suoraan Verneri Uimoselle puoleen kentt√§√§n. Hetken jo n√§ytti silt√§, ett√§ Uimonen aikailisi tilanteessa liiaksi, mutta niin vain ”Verkku” tiesi mit√§ teki: pallo rauhassa haltuun, tyhj√§ tila pois ja kaukolaukaus maalin takayl√§nurkkaan. TamUn ensimm√§inen laukaus maalia kohti muutti taukolukemiksi 1‚Äď2.

”L√§hdin vain suoraan yritt√§m√§√§n vetoa, kun tiesin, ett√§ h√§n on niin paljon vastassa, ettei en√§√§ kerke√§ siihen. Kyll√§ se aika selk√§rangasta tuli”, totesi Uimonen vaatimattomasti Aamulehden haastattelussa.

Toinen jakso alkaa räväkästi

Toinen jakso sai Tampere Unitedin kannalta parhaan mahdollisen alun. Pallo pelattiin Verneri Uimosen sivurajaheiton j√§lkeen Berat Grabovcille laitaan. T√§m√§ ohitti ensin Samuel Mahlam√§en ja sy√∂tti sitten maalin eteen Roope Kostiaiselle, joka siirsi pallon kahdella kosketuksella maalille vaihdetun Ville S√§rk√§n ohi. N√§in ottelu oli tasan 2‚Äď2.

Tasoitusmaalin jälkeen molempien joukkueen otteissa näkyi, että ottelun voittaminen alkoi kiinnostaa normaalia harjoituspeliä enemmän. Pari minuuttia myöhemmin KTP olikin lähellä siirtyä uudelleen johtoon, kun Antti Kuusinen torjui Jean da Silvan laadukkaan laukauksen alakulmasta, ja Ville Oksanen pääsi vielä kokeilemaan jatkopallosta. Laukaisukulma jäi kuitenkin sen verran pieneksi, että Kuusinen torjui tämän vedon jalallaan.

Myös kotijoukkueella oli paikkansa siirtyä johtoon. Roope Kostiaiselle aukesi vetopaikka kuudentoista rajan takaa, mutta laukaus nousi valitettavan karkeasti yli maalin. Hetkeä myöhemmin myös Leroy Maluka pääsi laukomaan nopean hyökkäyksen päätteeksi, mutta tämä laukaus kilpistyi kohti maalia juosseeseen Kostiaiseen.

Kun jakso eteni pidemmälle, KTP otti jälleen selvemmin pelin hallintaansa. Tästä yhtenä osoituksena oli toppari Ville Puustisen pahasti myöhässä tullut liukutaklaus, jossa Aleksi Tarvonen sai napit ikävästi reiteensä. Puustinen selvisi tilanteesta pelkällä varoituksella ja Tarvonenkin nousi lopulta jatkamaan peliä.

Pallonhallinnasta huolimatta KTP ei rakentanut montakaan vaarallista maalipaikkaa. Matias Tamminen tosin pääsi kerran laukomaan boksista kulman jälkitilanteesta, mutta laukaus päätyi suoraan Antti Kuusisen syliin. Kaikkein pahin tilanne koettiin vajaa 20 minuuttia ennen täyttä aikaa, kun pallo jäi jälleen kulmapotkun jälkeen pomppimaan maalille. Lopulta toppari Antti Haavisto pelasti Filipe Mellon laukauksen lähes maaliviivalta.

Toisessa päässä Roope Kostiainen pääsi laukomaan pariinkin kertaan vaarallisesti. Paikoista parempi syntyi alle kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä, kun Berat Grabovcin ja kentälle vaihdetun Leevi Mannisen syötöt vapauttivat viime kauden parhaan maalintekijän etenemään kohti maalia. Toppari Jean-Christophe Courbonne kuitenkin ehti peittämään tilannetta sen verran, että Kostiaisen oli pakko laukoa jo kaukaa, eikä veto osunut tolppien väliin.

Heti tämän jälkeen vielä sopimuksetta Sinipaitojen kanssa harjoitteleva Aleksi Inkinen osoitti toisessa päässä taktista kypsyyttä, kun KTP oli pääsemässä nopeaan vastahyökkäykseen. Kevyt nykäisy Filipe Mellon olkapäästä katkaisi vaarallisen hyökkäyksen ja Inkinen sai luonnollisesti varoituksen.

Tunteet kuumenivat jälleen aivan ottelun lopussa, kun Leroy Malukan kyynärpää osui pallontavoittelutilanteessa Matias Lindforsin naamaan. Aiemmissakin torikokouksissa aktiivisena ollut Jean da Silva tuli vihellyksen jälkeen tönimään Malukaa keltaisen kortin arvoisesti. Vielä keltaisen kortin saatuaankin Silva huitaisi Malukaa naamalle, mutta vieressä seissyt päätuomari säästi hänet toiselta varoitukselta.

Torikokouksen jälkeen Chris James antoi erinomaisen vapaapotkun takatolpalle, josta pallo puskettiin maaliin asti. Tilanne vihellettiin kuitenkin paitsioksi. Aivan ottelun lopussa Roope Kostiainen puolestaan syötti Berat Grabovcin läpi pitkällä syvältä omasta päädystä lähteneellä syötöllä. Pallo kuitenkin karkasi vastaan tulleen maalivahdin syliin, eikä tuomari katsonut tarpeelliseksi viheltää rangaistuspotkua, kun Sebastian Dolivo kaatoi Grabovcin tilanteen jo mentyä ohi.

Ottelun päätösvihellyksen kuuluessa TamU oli selvästi tyytyväisempi tasatulokseen. Hyvä toisen puoliajan peli toi ottelusta hyvän tuloksen ja pelaajat osasivat nauttia tilanteesta. Pelin kääntymisestä kertoo paljon sekin, että alussa murheelliselta näyttänyt pallonhallintatilastokin kääntyi pelin loppuun mennessä siedettäviin lukemiin TamU 42 % ja KTP 58 %. Peli olisi voinut kääntyä lopulta kummin päin tahansa, ja siinä mielessä tasapeli oli aivan oikeutettu tulos.

My√∂s p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ kiitteli ottelun j√§lkeen hyv√§√§ toista puoliaikaa. ”L√§ht√∂kohta peliin oli selke√§. Kotka toi ykk√∂snippunsa tampereelle, mik√§ oli mahtava tilanne meille p√§√§st√§ mittaamaan oikeasti tasoamme kovaa Ykk√∂sen porukkaa vastaan. Hyv√§ toinen jakso toi tuloksen”, M√§kel√§ luonnehtii.

”Tiesin ennalta, ettemme hallitse palloa, vaan joudumme keskittym√§√§n enemm√§n puolustamiseen harjoittelemallamme tavalla.Ensimm√§inen puolisko oli selv√§sti KTP:een, ja meill√§ meni selke√§sti aikaa totutella kovaan tempoon ja siihen, ettei aikaa ole pallollisena. Meille tuli kaksi pient√§ unohdusta puolustuspelaamisessa, ja kaveri rokotti saman tien. Puhuimme ennen peli√§, ett√§ keskittyminen, reagointi, kaksinkamppailut ja irtopallot ovat t√§rkeit√§ KTP:n tasoista joukkuetta vastaan, ja siin√§ emme onnistuneet ensimm√§isell√§ jaksolla niin hyvin kun olisi pit√§nyt”, M√§kel√§ ruotii.

Toista jaksoa M√§kel√§ luonnehti selv√§sti paremmaksi: ”L√∂ydettiin se tunne, mik√§ pit√§√§ olla peliss√§ jos haluamme tehd√§ tulosta my√∂s kaudella. Selke√§ l√§ht√∂kohta eiliseen oli, ett√§ tulos pit√§√§ saada ja siin√§ onnistuimme. Siihen olen eritt√§in tyytyv√§inen ja varsinkin toisen jakson ilmeeseen, etenkin kun ottaa huomioon, ett√§ kent√§ll√§ oli lukuisia pelaajia, jotka pelasivat viel√§ viime kaudella Kolmosessa.”

Seuraavan kerran TamU pelaa jo ensi keskiviikkona Grankulla IFK:n vieraana Kauniaisissa. Sen jälkeen otteluohjelmasta löytyy vielä vierasottelut FC Jazzia ja HJS:ää vastaan ennen Kakkosen kauden avausottelua kotona JBK:ta vastaan.

1 Jiri Koski vaihtoon 46’
2 Manel vaihtoon 70’
3 Samuel Mahlamäki
5 Sebastian Dolivo
7 Aleksi Pahkasalo vaihtoon 62’
8 Ville Oksanen vaihtoon 62’
9 Jean da Silva keltainen kortti83’
13 Jean-Christophe Courbonne
16 Matias Lindfors vaihtoon 46’ vaihdosta 79’
18 Aleksi Tarvonen vaihtoon 79’
26 Chris James C keltainen kortti42’
32 Ville Särkkä vaihdosta 46’
4 Topi Pasi vaihdosta 70’
21 Matias Tamminen vaihdosta 62’
22 Filipe Mello vaihdosta 46’
23 Anton Eerola vaihdosta 62’