26.7.2021

 
 

Vakuuttava esitys siivitti TamUn jatkoon Regions’ CupissaTampere United ei antanut mit√§√§n mahdollisuuksia kuopiolaisvieraalleen AC Barcalle Regions Cupin kolmannen kierroksen ottelussa, vaan tyylitteli seuraavalle kierrokselle tylyin 6‚Äď1-lukemin. Ohuella kokoonpanolla Pyynikille l√§htenyt AC Barca oli h√§t√§√§ k√§rsim√§ss√§, kun otteluruuhkan keskell√§ oleva TamU siirteli sujuvasti palloa ja iski pieniinkin vastustajan virheisiin kuin herhil√§inen. Ottelun hahmoksi nousi jo ensimm√§isell√§ jaksolla hattutempun latonut Roope Kostiainen, jonka pys√§ytt√§minen laillisin keinoin ei AC Barcalta onnistunut.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, kun myös kuopiolaisvieras oli tullut pelaamaan ja haastamaan TamUa rohkeasti omalla pelillään. Tampere United ei tästä kuitenkaan hämmentynyt, vaikka vastassa ei ollutkaan tällä kertaa syvällä makaavaa puolustusblokkia, kuten sarjassa on lähinnä asian laita ollut. Alun tunnustelun jälkeen TamU otti tahtipuikon vahvasti itselleen, ja AC Barcan realistista cup-unelmaa kesti lopulta tasan 10 minuutin verran, kunnes vieraiden pelaaja rikkoi tökerösti Severi Kankkusta rangaistusalueen sisällä täysin vaarattomassa vapaapotkun jälkitilanteessa aivan ottelun pääerotuomarin silmien alla. TamUlle vihellettiin näin rangaistuspotku, eikä sitä antamaan tullut Roope Kostiainen erehtynyt 11 metristä tälläkään kertaa vaan iski tärkeän johtomaalin vasempaan kulmaan.

Eikä TamU aikonut lopettaa maalintekoaan tähän vaan löi lisää höyryä päälle. AC Barca joutui pahaan alakynteen omalla kenttäpuoliskollaan ja sortui helppoihin virheisiin anteeksiantamattoman nopealla ja kapealla Pyynikin kentällä. Toista maalia ei tarvinnutkaan kauan odotella, vaikka tilanne alunperin lähtikin liikkeelle harvinaisesta TamUn syöttövirheestä keskialueella. Arttu Haapala oli laskeutunut kuitenkin keskikentän pohjalle ja teki loistavan riiston sekä käynnisti tästä salamannopean vastahyökkäyksen Eino-Veikko Ekin kautta, jonka tarkka syöttö löysi tyhjään tilaan laidalta rynnistäneen Jesse Oksasen. AC Barcan paitsioansan petettyä Oksanen pääsi yksin läpi, ja hieno maltillinen pieni nosto vastaantulevan maalivahdin ohi lirui AC Barcan kannalta tuskastuttavan hitaasti maaliviivan paremmalle puolelle.

Ja lis√§√§ oli tulossa vain hetki toisen maalin j√§lkeen. AC Barcan shokkihoitoa saanut puolustuslinja antoi j√§lleen karmaisevan harhasy√∂t√∂n suoraan Oksaselle, joka malttoi katsoa takakiertoa tehneen Mauno Sir√©nin nousun. Sir√©nin poikittaissy√∂tt√∂ rangaistusalueelle l√∂ysi kohteensa Roope Kostiaisesta, joka p√§√§si nautiskelemaan upealla ohjauksella takanurkkaan lukemiksi jo 3‚Äď0 pelikellon n√§ytt√§ess√§ vasta 21. minuuttia.

Tämä ei suinkaan riittänyt TamUlle eikä Roope Kostiaiselle itselleen vaan 34. minuutilla alustettiin Kostiaisen jo kauden toinen hattutemppu kahdella nopealla pistosyötöllä. Ensin Severi Kankkunen löysi keskikentälle tyhjään tilaan tippuneen Topias Järvelän, joka vuorostaan nopeasti käänsi hyökkäykseen ja syötti upeasti Roopen linjojen välistä läpi. Tyylikäs sijoitus vasempaan nurkkaan kahden aiemmankin Kostiaisen maalin tapaan katkaisi viimeistään siipien riekaleet AC Barcalta.

Enempää ei ensimmäisellä jaksolla maaleja nähty TamUn laskiessa hieman tempoa, mutta pitäen silti edelleen kontrollin pelistään täysin itsellään. Sen sijaan nähtiin valitettava loukkaantuminen, kun vieraiden Veeti Lehtimäki kaatui vaarattoman näköisessä tilanteessa juoksuradan puolelle tartan-pinnalle ja loukkasi itseänsä sen verran pahasti, että ambulanssi jouduttiin kutsumaan paikalle. Jo aiemmin 25 minuutin kohdalla AC Barca oli pakotettu myös pelaajavaihtoon Erkka Parviaisen kolhittua itseään, ja näin vieraiden ohuesta vaihtopenkistä ei ollut tuoreita pelaajia heittää enää kehiin ottelun toisella jaksolla.

Toisen jakson alun kavennusmaali ei horjuttanut Sinipaitoja

Pelin toisen jakson alku toimi er√§√§nlaisena her√§tyksen√§ Tampere Unitedille, kun vieraat onnistuivat hienon kombinaatiopelaamisen kautta iskem√§√§n 4‚Äď1-kavennuksen maalin edest√§, maalintekij√§n√§ Olli Eskelinen. T√§m√§ kuitenkin riitti my√∂s tauolla muutaman pelaajavaihdon tehneelle TamUlle ottamaan peli j√§lleen t√§ysin hallintaansa, ja jatkuvasti toisen jakson edetess√§ olivat TamUn lis√§maalit enemm√§n ilmassa kuin AC Barcan lis√§kavennusmahdollisuudet.

Seuraavaa TamUn maalia saatiin odottaa kuitenkin 74. minuutille asti lukuisista aiemmista hyvistä tilanteista huolimatta. Arttu Mättö pelasi ensin itsensä väkisin hyvällä seinäsyötöllä nokikkain AC Barcan maalivahtia ja kapteenia Joonas Partasta vastaan, joka vielä tässä vaiheessa peitti hienosti Mätön laukauksen. Mättö juoksi kiinni irtopallon ja pelasi pallon toisesta aallosta nousevalle vasempana laitapuolustajana operoineelle Verneri Uimoselle, joka tyylikkäällä vartaloharhautuksella kampesi itsensä vetopaikkaan ja onnistui ujuttamaan pallon nätisti takanurkkaan. Maali oli Uimoselle kauden ensimmäinen.

Lopulta AC Barcan surullisen Tampereen vierasottelun ja cup-exitin huipensi lis√§ajan oma maali, kun Panu V√§liahon poikittaissy√∂tt√∂ tavoitteli rangaistusalueella p√§ivyst√§nytt√§ Eric Bullockia, jonka osuma palloon kimposi h√∂lmistyneest√§ puolustajasta viel√§ h√∂lmistyneemm√§n maalivahti Joonas Partasen ohitse sinet√∂iden tennism√§iset loppulukemat 6‚Äď1 is√§nnille.

Loppulukemat eivät valehtele pelin kuvasta yhtään, sillä niin paljon parempi ja hallitsevampi Tampere United oli tässä pelissä jokaisella osa-alueella. Erityisesti esiin voi nostaa koko joukkueen tekemisen, jossa kotikentän lainalaisuuksia käytetään ajoittain aivan täydellisesti hyödyksi vastustajan kustannuksella. Lisäksi tässäkin pelissä erikoistilannepelaaminen oli erinomaista ja Tampere United onkin hyökkäyspään erikoistilanteiden vaarallisuuden lisäksi todella vaikeasti yllätettävissä myös puolustuspään erikoistilanteissa.

Regions’ Cupin jatkopaikka takaa sen, ett√§ otteluruuhka jatkuu pitk√§lle elokuulle asti, ja valmennusjohto onkin fiksusti kierr√§tt√§nyt laajaa ja tasokasta pelaajamateriaalia, eik√§ t√§m√§ ole n√§kynyt oikeastaan ollenkaan peliesitysten heiulahteluissa otteluiden sis√§ll√§ tai v√§lill√§. Kausi ei ole kuitenkaan viel√§ puolessa v√§liss√§k√§√§n, joten Tampere Unitedilla riitt√§√§ t√§rkeit√§ pelej√§ n√§ill√§ n√§kymin tihe√§ll√§ aikav√§lill√§ ainakin kes√§n loppuun asti.