Vajaamiehinen TamU laittoi Ilves-Kissat ahtaalle

24/02/2020
Otteluraportti

Tampere United pelasi yhden miehen vajaalla yli 50 minuuttia, mutta laittoi tästä huolimatta Ilves-Kissoille kunnolla kampoihin. Toisen jakson ryhdikäs ilme oli kantaa hyvään tasapelitulokseen tulevan kauden kuuminta ennakkosuosikkia vastaan, mutta kissalauma onnistui lopulta kääntämään pelin edukseen ex-TamU Ville Puustisen voittomaalilla. TamUn upeista osumista vastasi jälleen kentän näkyvimpiin lukeutunut Emenike. Loppulukemista 2–3 (0–1) huolimatta TamU sai paljon mukaansa tästä esityksestä verrattuna aikaisempiin harjoitusotteluihin.

Harjoitusottelu

2 – 3

Harjoitusottelu tutussa ja turvallisessa Pirkkahallissa sai TamUn kannalta huonoimman mahdollisen alun, kun Ilves-Kissat onnistui heti kolmannella minuutilla siirtymään johtoon kulman jälkitilanteesta. Pitkäksi leijaillut kulmapotku saatiin keskitettyä takaisin maalille, jossa täysin vapaaksi unohtunut Iiro Riponiemi sai putata pallon rauhassa ohi voimattoman maalivahti Riku Tanilan.

Maalin jälkeiset hetket olivatkin hyvin kissat-merkkisiä, eikä TamU meinannut saada millään pelin juonesta kiinni. Sinipaitainen kärkimies Roope Kostiainen kärkkyi muutaman kerran vaarallisesti linjan taakse yritettäviä palloja ja pääsikin kertaalleen puolittaiseen tilanteeseen, mutta jatkosyöttö maalille ei tavoittanut omia pelaajia. Ensimmäisen jakson parhaimmista tilanteista vastasi kuitenkin vierasjoukkueena pelannut Ilves-Kissat. Puolittaiset läpiajot kaatuivat kuitenkin heikkoon viimeistelyyn tai Riku Tanilan mallikkaisiin vastaantuloihin maaliltaan. Jostain syystä jälleen etenkin keskitykset ja erikoistilanteet olivat TamUlle vaikeita puolustaa.

Noin puolen tunnin pelin jälkeen alkoi myös tunnelma kentällä sähköistyä, kun erityisesti Unitedin pelaajat sekä valmennusporras saivat varoituksia vuoron perään ottelun oikeudenjakajalta. Pahiten meni kuppi nurin Berat Grabovcilta, jonka laukaus osui rangaistusalueella Ilves-Kissojen puolustajan käteen, mutta erotuomari levitti kätensä ja antoi pelin jatkua normaalisti. Tästä suivaantuneena Grabovcia varoitettiin ensin suunsoitosta ja kierrosten käydessä yhä kovilla, syyllistyi Grabovci heti viitisen minuuttia myöhemmin toisen varoituksen arvoiseen rikkeeseen aivan Tampere Unitedin vaihtopenkin edessä.

United joutui tätä myötä vajaalle, vaikka ensimmäistä jaksoa oli yhä viisi minuuttia jäljellä. Tunteikas ja vauhdikas ensimmäinen 45-minuuttinen jätti varmasti ottelua seuraamaan tulleelle yleisölle sen käsityksen, että Ilves-Kissat tulisi karkaamaan toisella jaksolla suuriinkin numeroihin aikaisemman kohtaamisen mukaisesti, sillä sen verran niskan päällä vieraat ottelussa olivat ja saisivat vielä kaiken lisäksi jatkaa miesylivoimalla seuraavankin jakson.

Koko toinen jakso vajaalla

Toiselle jaksolle yleisön ja myös Ilves-Kissojen suureksi yllätykseksi tulikin se niin usein nähty tuttu ja taisteleva Tampere United.  Ensimmäisestä jaksosta poiketen TamU tuli nyt aivan uudella ja energisellä ilmeellä peliin systeemin muutosten myötä, eikä antanut miesvajauksen näkyä tippaakaan pelissä. TamUn kova ja rohkea prässi alkoi tuottamaan heti tulosta ja Roope Kostiainen murtautuikin hyvään tekopaikkaan, josta viuhuva veto nuoli kuitenkin vain ylärimaa, ja näin tasoitusta jouduttiin odottamaan vielä hetken verran.

Tasoitusmaalin alkutahdit saatiin, kun laidasta keskelle siirretty Arttu Huovila raastoi väkisin pallon itselleen noin 20 metrissä, kunnes häntä jouduttiin rikkomaan vapaapotkun arvoisesti. Pallon taakse astelivat hyvästä potkutekniikastaan tunnettu Unitedin kapteeni Toni Tuuri sekä äärimmäisen voimakkaan vasurin omaava Emenike. Jälkimmäinen päätti kokeilla tästä herkullisesta vapaapotkupaikasta, ja upea kova sijoitus yli muurin painui vastustamattomasti ylänurkkaan tasoittaen tilanteeksi 1–1. Sopimuksensa TamUn kanssa hiljattain purkanut Sami Maja oli tämän vedon kanssa mahdottoman tehtävän edessä.

Toisen jakson yhä edetessä TamU onnistui olemaan toistuvasti vaarallisempi hyökkäyksissään kuin mitä ensimmäisellä jaksolla nähtiin. Silti United sai olla koko ajan varuillaan myös Ilves-Kissojen vastahyökkäysten kanssa, sillä ne tulivat nopeasti ja tuntuivat aina päättyvän todella hyvään maalipaikkaan. Maalivahti Riku Tanila venyi kuitenkin useaan paraatipelastukseen loistavilla vastaantuloillaan ja torjunnoillaan. Tanila alkaakin toden teolla osoittamaan esityksillään merkkejä siitä, että maalivahtiosastoon ei homma tule todellakaan kaatumaan kauden aikana, vaan päinvastoin se on selkeä vahvuus TamUlla.

Ottelun seuraavan maalin teki kuitenkin Ilves-Kissat. Irtopalloon maalin läheisyydessä ehti ensimmäisenä Kissojen pelaaja, joka vielä malttoi hienosti antaa parempaan paikkaan Elias Kuuselalle, jolla oli helppo työ siirtää vierasjoukkue jälleen johtoon pelissä. TamU ei kuitenkaan lannistunut takaiskusta.

Omasta maalistaan kovan itseluottamusboostin saanut Emenike sai Rooope Kostiaisen pitkän ristipallon aivan vasempaan laitaan. Moni odotti keskitystä, mutta Emenike päättikin lähteä haastamaan Ilves-Kissojen laitapuolustajaa ajaen röyhkeästi maalille. Upeat harhautukset vapauttivat Emeniken vaarallisen vasemman jalan ja vaikka kulma oli äärettömän pieni, niin käsittämätön pommi viuhui etunurkasta aivan maalin kattoon saaden yleisöäkin jo riehaantumaan taas yhdestä upeasta TamU-maalista. Emenike oli tuonut Unitedin jälleen tasoihin, nyt lukemiin 2–2. Moni alkoi jo uumoilla mahdollisuutta yllättää Ilves-Kissat perinpohjaisesti tässä helmikuun lopun harjoitusottelussa.

Viimeisen kympin käynnistyessä alkoi vajaalla pelanneen TamUn otteissa kuitenkin hiljalleen näkyä väsymys, ja Ilves-Kissat sai vyörytettyä nyt vuorostaan hyökkäyksiä Unitedin maalille. Näytti jo pitkään siltä, että TamU kestää Kissojen loppurynnistyksen loppuun asti, mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta onnistui Ilves-Kissat survomaan ottelun voittomaalin 87. minuutilla. Asialla oli kukapas muukaan kuin ex-TamU Ville Puustinen, joka kuritti entistä seuraansa jälleen harjoituskauden ensimmäisen ottelun tapaan. Vasta vaihdosta tullut Ville Silvennoinen joutui epäkiitolliseen paikkaan, kun Puustinen väkisin ohjasi tämän estelyistä huolimatta pallon nätisti takanurkkaan ohi Tanilan. Tästä TamU ei enää toipunut, ja loppulukemat kirjattiin Kissoille tällä kertaa lukemin 2–3.

Vaikka Tampere United joutui poistumaan jälleen harjoitusottelusta tappion kokeneena, saattoi tästä kohtaamisesta ottaa kuitenkin paljon hyviä asioita mukaan, mikä ei ollut todellakaan asianlaita edellisviikonlopun harjoitusottelussa Tampereen Peli-Tovereita vastaan. Ilves-Kissat eittämättä on edelleen valmiimpi joukkue tässä vaiheessa mitä Tampere United sekä samalla kuumin ennakkosuosikki tulevan kauden Kolmoseen. Pelillisesti tässä pelissä oli kuitenkin lopulta hyvin eri ääni kellossa, mitä joulukuun aiemmassa kohtaamisessa seurojen välillä.

Puolustuspeli kokonaisuudessaan kaipaa kuitenkin vielä paljon viilauksia erikoistilanteiden vastaanottamisesta linjan roolitukseen ja kommunikaatioon. Hyökkäyspelistä löytyy erittäin hyviä aihioita ja takuuvarmat kokeneet sopimuspelaajat Roope Kostiainen ja Emenike tarjoavat laatua viimeisiin ratkaisuihin. Hyökkäyksiin lähdöissä ja tilanteiden tunnistamisessa joukkueella on vielä tekemistä, ja näiden kehittymistä onkin mielenkiintoista seurata jälleen seuraavan harjoitusottelun koittaessa.

Päävalmentajan kommentit

”Olimme tänään aggressiivisia ja halusimme riistää palloa. Tämä oli myös ottelun iso teema”, päävalmentaja Jukka Listenmaa jakoi heti ottelun jälkeen kiitosta Sinipaitojen kamppailupelaamiselle.

Ensimmäisen jakson loppupuolen korttirallia Listenmaa tosin piti valitettavana.

”Kyllä aggressiivisuus meni sitten vähän ylitsekin. Toivottavasti löysimme nyt sen rajan mistä se sopiva aggressiivisuus löytyy. Kun suun soitosta ottaa lyhyen ajan sisään kolme korttia, niin kyllä siinä vaiheessa kannattaa jo vähän miettiä mitä siellä kentällä tekee.”

Hyökkäyspeliin Listenmaa oli tyytyväinen varsinkin toisen jakson osalta.

”Vaikka olimme vajaalla, niin siellä oli koko ajan olemassa sellainen tietty uhka. Se ei ollut pelkkään linjan taakse menoa, vaan välillä pääsimme sinne ihan pelaamallakin”, päävalmentaja iloitsi.

Illan TamU-hahmo Emenike sai suitsutusta estoitta.

”Se toinen maali! Lähti kohtalaisen kovaa jalasta se pallo! Hän jäi ehkä ensimmäisellä puoliajalla pimentoon. Halusimme antaa Emenike-Grabovci-Kostiainen kolmikolle sen mahdollisuuden, ja katsoa toimiiko se, mutta se meni sitten siihen punaiseen.”

Päävalmentajan mukaan toisen jakson pirteän ilmeen pohjat olivat muutoksessa, jossa siirryttiin kolmen pelaajan alakerrasta neljän puolustajan linjaan.

”Se siirtyminen neljän alakertaan selkeytti meidän peliä, ja eiköhän se kolmen alakerta tämän perusteella nyt lyödä sinne arkkuun vähäksi aikaa”, tuumi Listenmaa.

Neljän linjaan siirtyminen ei tapahtunut Listenmaan mukaan pelkästään pakon sanelemana miesalivoiman takia.

”Kyllä me sitä siinä ehdimme jo vähän miettiä. Todennäköisesti olisimme siirtyneet tähän toisella jaksolla joka tapauksessa. Toisaalta oli ehkä hyvä, että saimme harjoitella tätäkin. Eihän sitä tiedä, että pelataanko kesälläkin jossain vaiheessa vajaalla.”

United oli erityisesti kakkosjakson ensi minuuteilla erittäin vahva. Listenmaan mukaan piristynyttä ilmettä ei tehty puheilla tai saarnoilla.

”Me ei oikeastaan edes keretty antamaan siinä mitään puheita. Meillä kapteeni otti roolia, kun mietittiin ryhmitystä ja hän sanoi, että menee yksin keskikentän pohjalle ja laitetaan kaksi pelaajaa hänen yläpuolelleen. Luotimme kapteenin sanaan sitten tässä kohtaa”, Listenmaa raottaa tauon keskusteluja ja Toni Tuurin vastuunkantoa.

Joukkue siirtyy nyt viikon tauolle ja palaa harjoitusten pariin maaliskuun ensimmäisenä tiistaina. Tauko tulee monelle nyt hyvään paikkaan.

”Nyt meille tulee se viikon huili. Tauko tulee hyvään paikkaan. Mielestäni me olemme harjoitelleet paremmin kuin mitä tulokset ovat antaneet ymmärtää. On tässä eteenpäin menty. Pari kuukautta sitten me hävisimme tämän vastaavan pelin 6–0 ja nyt vain maalilla”, päävalmentaja Listenmaa päättää.

Otteluiden pariin TamU palaa sunnuntaina 8.3. kun Pirkkahalliin saadaan vastavierailulle TP-T, jolle TamU kärsi viikko sitten vierasottelussa monet varmasti yllättäneen tappion. Tervetuloa silloin jälleen paikan päälle Pirkkahalliin!

Harjoitusottelu

2 – 3

( 0 – 1 )

50′ Emenike
78′ Emenike

Yleisöä:
118

3’ Iiro Riponiemi
70’ Elias Kuusela
87’ Ville Puustinen

Yleisöä:
118

1 Riku Tanila
5 Oskari Korpinen 46'
6 Emenike
8 Berat Grabovci 35' 40'
9 Pyry Virtanen 81' 86'
10 Toni Tuuri C
13 Arttu Huovila 74'
15 Tommi Sääksi
16 Severi Kankkunen 81'
21 Roope Kostiainen 33'
27 Nils Strömsholm
26 Jani Rantala
3 Jerry Sorjonen 74'
4 Eemeli Peltonen
7 Moktar Laouini
18 Panu Väliaho 46'
20 Ville Turunen
23 Ville Vähänen
29 Ville Silvennoinen 86'
12Sami Maja
5Juho Ihalainen
10Toni Toijala
13Ville Puustinen
14Tommi Smeets
17Eetu Virtanen
19Aleksi Sirén
20Iiro Riponiemi
23Jesse Jaakkola
28Jere Remes
33Konsta Raittinen
2Joni Valkeeniemi
4Radwan Moussa
11Elias Kuusela
22Amin Chouaib

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2