24.2.2020

 
 

Vajaamiehinen TamU laittoi Ilves-Kissat ahtaalleTampere United pelasi yhden miehen vajaalla yli 50 minuuttia, mutta laittoi t√§st√§ huolimatta Ilves-Kissoille kunnolla kampoihin. Toisen jakson ryhdik√§s ilme oli kantaa hyv√§√§n tasapelitulokseen tulevan kauden kuuminta ennakkosuosikkia vastaan, mutta kissalauma onnistui lopulta k√§√§nt√§m√§√§n pelin edukseen ex-TamU Ville Puustisen voittomaalilla. TamUn upeista osumista vastasi j√§lleen kent√§n n√§kyvimpiin lukeutunut Emenike. Loppulukemista 2‚Äď3 (0‚Äď1) huolimatta TamU sai paljon mukaansa t√§st√§ esityksest√§ verrattuna aikaisempiin harjoitusotteluihin.

Harjoitusottelu tutussa ja turvallisessa Pirkkahallissa sai TamUn kannalta huonoimman mahdollisen alun, kun Ilves-Kissat onnistui heti kolmannella minuutilla siirtymään johtoon kulman jälkitilanteesta. Pitkäksi leijaillut kulmapotku saatiin keskitettyä takaisin maalille, jossa täysin vapaaksi unohtunut Iiro Riponiemi sai putata pallon rauhassa ohi voimattoman maalivahti Riku Tanilan.

Maalin jälkeiset hetket olivatkin hyvin kissat-merkkisiä, eikä TamU meinannut saada millään pelin juonesta kiinni. Sinipaitainen kärkimies Roope Kostiainen kärkkyi muutaman kerran vaarallisesti linjan taakse yritettäviä palloja ja pääsikin kertaalleen puolittaiseen tilanteeseen, mutta jatkosyöttö maalille ei tavoittanut omia pelaajia. Ensimmäisen jakson parhaimmista tilanteista vastasi kuitenkin vierasjoukkueena pelannut Ilves-Kissat. Puolittaiset läpiajot kaatuivat kuitenkin heikkoon viimeistelyyn tai Riku Tanilan mallikkaisiin vastaantuloihin maaliltaan. Jostain syystä jälleen etenkin keskitykset ja erikoistilanteet olivat TamUlle vaikeita puolustaa.

Noin puolen tunnin pelin jälkeen alkoi myös tunnelma kentällä sähköistyä, kun erityisesti Unitedin pelaajat sekä valmennusporras saivat varoituksia vuoron perään ottelun oikeudenjakajalta. Pahiten meni kuppi nurin Berat Grabovcilta, jonka laukaus osui rangaistusalueella Ilves-Kissojen puolustajan käteen, mutta erotuomari levitti kätensä ja antoi pelin jatkua normaalisti. Tästä suivaantuneena Grabovcia varoitettiin ensin suunsoitosta ja kierrosten käydessä yhä kovilla, syyllistyi Grabovci heti viitisen minuuttia myöhemmin toisen varoituksen arvoiseen rikkeeseen aivan Tampere Unitedin vaihtopenkin edessä.

United joutui tätä myötä vajaalle, vaikka ensimmäistä jaksoa oli yhä viisi minuuttia jäljellä. Tunteikas ja vauhdikas ensimmäinen 45-minuuttinen jätti varmasti ottelua seuraamaan tulleelle yleisölle sen käsityksen, että Ilves-Kissat tulisi karkaamaan toisella jaksolla suuriinkin numeroihin aikaisemman kohtaamisen mukaisesti, sillä sen verran niskan päällä vieraat ottelussa olivat ja saisivat vielä kaiken lisäksi jatkaa miesylivoimalla seuraavankin jakson.

Koko toinen jakso vajaalla

Toiselle jaksolle yleisön ja myös Ilves-Kissojen suureksi yllätykseksi tulikin se niin usein nähty tuttu ja taisteleva Tampere United.  Ensimmäisestä jaksosta poiketen TamU tuli nyt aivan uudella ja energisellä ilmeellä peliin systeemin muutosten myötä, eikä antanut miesvajauksen näkyä tippaakaan pelissä. TamUn kova ja rohkea prässi alkoi tuottamaan heti tulosta ja Roope Kostiainen murtautuikin hyvään tekopaikkaan, josta viuhuva veto nuoli kuitenkin vain ylärimaa, ja näin tasoitusta jouduttiin odottamaan vielä hetken verran.

Tasoitusmaalin alkutahdit saatiin, kun laidasta keskelle siirretty Arttu Huovila raastoi v√§kisin pallon itselleen noin 20 metriss√§, kunnes h√§nt√§ jouduttiin rikkomaan vapaapotkun arvoisesti. Pallon taakse astelivat hyv√§st√§ potkutekniikastaan tunnettu Unitedin kapteeni Toni Tuuri sek√§ √§√§rimm√§isen voimakkaan vasurin omaava Emenike. J√§lkimm√§inen p√§√§tti kokeilla t√§st√§ herkullisesta vapaapotkupaikasta, ja upea kova sijoitus yli muurin painui vastustamattomasti yl√§nurkkaan tasoittaen tilanteeksi 1‚Äď1. Sopimuksensa TamUn kanssa hiljattain purkanut Sami Maja oli t√§m√§n vedon kanssa mahdottoman teht√§v√§n edess√§.

Toisen jakson yhä edetessä TamU onnistui olemaan toistuvasti vaarallisempi hyökkäyksissään kuin mitä ensimmäisellä jaksolla nähtiin. Silti United sai olla koko ajan varuillaan myös Ilves-Kissojen vastahyökkäysten kanssa, sillä ne tulivat nopeasti ja tuntuivat aina päättyvän todella hyvään maalipaikkaan. Maalivahti Riku Tanila venyi kuitenkin useaan paraatipelastukseen loistavilla vastaantuloillaan ja torjunnoillaan. Tanila alkaakin toden teolla osoittamaan esityksillään merkkejä siitä, että maalivahtiosastoon ei homma tule todellakaan kaatumaan kauden aikana, vaan päinvastoin se on selkeä vahvuus TamUlla.

Ottelun seuraavan maalin teki kuitenkin Ilves-Kissat. Irtopalloon maalin läheisyydessä ehti ensimmäisenä Kissojen pelaaja, joka vielä malttoi hienosti antaa parempaan paikkaan Elias Kuuselalle, jolla oli helppo työ siirtää vierasjoukkue jälleen johtoon pelissä. TamU ei kuitenkaan lannistunut takaiskusta.

Omasta maalistaan kovan itseluottamusboostin saanut Emenike sai Rooope Kostiaisen pitk√§n ristipallon aivan vasempaan laitaan. Moni odotti keskityst√§, mutta Emenike p√§√§ttikin l√§hte√§ haastamaan Ilves-Kissojen laitapuolustajaa ajaen r√∂yhke√§sti maalille. Upeat harhautukset vapauttivat Emeniken vaarallisen vasemman jalan ja vaikka kulma oli √§√§rett√∂m√§n pieni, niin k√§sitt√§m√§t√∂n pommi viuhui etunurkasta aivan maalin kattoon saaden yleis√∂√§kin jo riehaantumaan taas yhdest√§ upeasta TamU-maalista. Emenike oli tuonut Unitedin j√§lleen tasoihin, nyt lukemiin 2‚Äď2. Moni alkoi jo uumoilla mahdollisuutta yll√§tt√§√§ Ilves-Kissat perinpohjaisesti t√§ss√§ helmikuun lopun harjoitusottelussa.

Viimeisen kympin k√§ynnistyess√§ alkoi vajaalla pelanneen TamUn otteissa kuitenkin hiljalleen n√§ky√§ v√§symys, ja Ilves-Kissat sai vy√∂rytetty√§ nyt vuorostaan hy√∂kk√§yksi√§ Unitedin maalille. N√§ytti jo pitk√§√§n silt√§, ett√§ TamU kest√§√§ Kissojen loppurynnistyksen loppuun asti, mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta onnistui Ilves-Kissat survomaan ottelun voittomaalin 87. minuutilla. Asialla oli kukapas muukaan kuin ex-TamU Ville Puustinen, joka kuritti entist√§ seuraansa j√§lleen harjoituskauden ensimm√§isen ottelun tapaan. Vasta vaihdosta tullut Ville Silvennoinen joutui ep√§kiitolliseen paikkaan, kun Puustinen v√§kisin ohjasi t√§m√§n estelyist√§ huolimatta pallon n√§tisti takanurkkaan ohi Tanilan. T√§st√§ TamU ei en√§√§ toipunut, ja loppulukemat kirjattiin Kissoille t√§ll√§ kertaa lukemin 2‚Äď3.

Vaikka Tampere United joutui poistumaan jälleen harjoitusottelusta tappion kokeneena, saattoi tästä kohtaamisesta ottaa kuitenkin paljon hyviä asioita mukaan, mikä ei ollut todellakaan asianlaita edellisviikonlopun harjoitusottelussa Tampereen Peli-Tovereita vastaan. Ilves-Kissat eittämättä on edelleen valmiimpi joukkue tässä vaiheessa mitä Tampere United sekä samalla kuumin ennakkosuosikki tulevan kauden Kolmoseen. Pelillisesti tässä pelissä oli kuitenkin lopulta hyvin eri ääni kellossa, mitä joulukuun aiemmassa kohtaamisessa seurojen välillä.

Puolustuspeli kokonaisuudessaan kaipaa kuitenkin vielä paljon viilauksia erikoistilanteiden vastaanottamisesta linjan roolitukseen ja kommunikaatioon. Hyökkäyspelistä löytyy erittäin hyviä aihioita ja takuuvarmat kokeneet sopimuspelaajat Roope Kostiainen ja Emenike tarjoavat laatua viimeisiin ratkaisuihin. Hyökkäyksiin lähdöissä ja tilanteiden tunnistamisessa joukkueella on vielä tekemistä, ja näiden kehittymistä onkin mielenkiintoista seurata jälleen seuraavan harjoitusottelun koittaessa.

Päävalmentajan kommentit

”Olimme t√§n√§√§n aggressiivisia ja halusimme riist√§√§ palloa. T√§m√§ oli my√∂s ottelun iso teema”, p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa jakoi heti ottelun j√§lkeen kiitosta Sinipaitojen kamppailupelaamiselle.

Ensimmäisen jakson loppupuolen korttirallia Listenmaa tosin piti valitettavana.

”Kyll√§ aggressiivisuus meni sitten v√§h√§n ylitsekin. Toivottavasti l√∂ysimme nyt sen rajan mist√§ se sopiva aggressiivisuus l√∂ytyy. Kun suun soitosta ottaa lyhyen ajan sis√§√§n kolme korttia, niin kyll√§ siin√§ vaiheessa kannattaa jo v√§h√§n mietti√§ mit√§ siell√§ kent√§ll√§ tekee.”

Hyökkäyspeliin Listenmaa oli tyytyväinen varsinkin toisen jakson osalta.

”Vaikka olimme vajaalla, niin siell√§ oli koko ajan olemassa sellainen tietty uhka. Se ei ollut pelkk√§√§n linjan taakse menoa, vaan v√§lill√§ p√§√§simme sinne ihan pelaamallakin”, p√§√§valmentaja iloitsi.

Illan TamU-hahmo Emenike sai suitsutusta estoitta.

”Se toinen maali! L√§hti kohtalaisen kovaa jalasta se pallo! H√§n j√§i ehk√§ ensimm√§isell√§ puoliajalla pimentoon. Halusimme antaa Emenike-Grabovci-Kostiainen kolmikolle sen mahdollisuuden, ja katsoa toimiiko se, mutta se meni sitten siihen punaiseen.”

Päävalmentajan mukaan toisen jakson pirteän ilmeen pohjat olivat muutoksessa, jossa siirryttiin kolmen pelaajan alakerrasta neljän puolustajan linjaan.

”Se siirtyminen nelj√§n alakertaan selkeytti meid√§n peli√§, ja eik√∂h√§n se kolmen alakerta t√§m√§n perusteella nyt ly√∂d√§ sinne arkkuun v√§h√§ksi aikaa”, tuumi Listenmaa.

Neljän linjaan siirtyminen ei tapahtunut Listenmaan mukaan pelkästään pakon sanelemana miesalivoiman takia.

”Kyll√§ me sit√§ siin√§ ehdimme jo v√§h√§n mietti√§. Todenn√§k√∂isesti olisimme siirtyneet t√§h√§n toisella jaksolla joka tapauksessa. Toisaalta oli ehk√§ hyv√§, ett√§ saimme harjoitella t√§t√§kin. Eih√§n sit√§ tied√§, ett√§ pelataanko kes√§ll√§kin jossain vaiheessa vajaalla.”

United oli erityisesti kakkosjakson ensi minuuteilla erittäin vahva. Listenmaan mukaan piristynyttä ilmettä ei tehty puheilla tai saarnoilla.

”Me ei oikeastaan edes keretty antamaan siin√§ mit√§√§n puheita. Meill√§ kapteeni otti roolia, kun mietittiin ryhmityst√§ ja h√§n sanoi, ett√§ menee yksin keskikent√§n pohjalle ja laitetaan kaksi pelaajaa h√§nen yl√§puolelleen. Luotimme kapteenin sanaan sitten t√§ss√§ kohtaa”, Listenmaa raottaa tauon keskusteluja ja Toni Tuurin vastuunkantoa.

Joukkue siirtyy nyt viikon tauolle ja palaa harjoitusten pariin maaliskuun ensimmäisenä tiistaina. Tauko tulee monelle nyt hyvään paikkaan.

”Nyt meille tulee se viikon huili. Tauko tulee hyv√§√§n paikkaan. Mielest√§ni me olemme harjoitelleet paremmin kuin mit√§ tulokset ovat antaneet ymm√§rt√§√§. On t√§ss√§ eteenp√§in menty. Pari kuukautta sitten me h√§visimme t√§m√§n vastaavan pelin 6‚Äď0 ja nyt vain maalilla”, p√§√§valmentaja Listenmaa p√§√§tt√§√§.

Otteluiden pariin TamU palaa sunnuntaina 8.3. kun Pirkkahalliin saadaan vastavierailulle TP-T, jolle TamU kärsi viikko sitten vierasottelussa monet varmasti yllättäneen tappion. Tervetuloa silloin jälleen paikan päälle Pirkkahalliin!

12 Sami Maja
5 Juho Ihalainen
10 Toni Toijala
13 Ville Puustinen
14 Tommi Smeets
17 Eetu Virtanen
19 Aleksi Sirén
20 Iiro Riponiemi
23 Jesse Jaakkola
28 Jere Remes
33 Konsta Raittinen
2 Joni Valkeeniemi
4 Radwan Moussa
11 Elias Kuusela
22 Amin Chouaib