Uudelleen katsominen ei muuttanut tulosta, TPV vei Ratinan derbyn – Riku Oras kertaa maaliaan, ottelua ja kolmea vuottaan TamUssa

17/05/2020
Uutinen

Sinipaidat sai retropaikallisotteluun juuri sellaisen alun mitä se oli halunnut. Kaksi rangaistuspotkua avauspuolikkaalle eivät kuitenkaan riittäneet lihavoittamaan pistepussia ja TPV juhli kauden 2017 ensimmäisen derbyn päätteeksi.

Sinikaartin lippukoreografia ennen ottelun alkua.

Sinikaartin näyttävä katsomokoreografia siivitti joukkueet kentälle kauan odotettuun derbyyn. Savu tuskin ehti Ratinan suvannosta hälvetä, kun ottelun tuomari osoitti palloa pilkulle. Risto Vihinen rikkoi Mauno Siréniä ja Riku Oras asettui pallon taakse. Oras laittoi pelivälineen varmuudella vasempaan ylänurkkaan ja ryntäsi välittömästi juhlistamaan osumaansa Sinikaartin eteen.

Riku Oras upottaa rankkarin.

Myös TPV sai otteluun nopean maalin. Pelikello näytti 13 minuuttia, kun pallonmenetys omalla alueella kostautui maalin muodossa. Rudi Dieter kiitti ja painoi pallon hiukan helpon näköisesti Juuso Auvisen kainalon alta maaliin.

TamUlle avautui kuitenkin mahdollisuus mennä uudelleen johtoon 10 minuuttia ennen taukoa. Matti Saari pääsi puolittain irti ja TPV:n toppari Jari Nikkilä koki parhaimmaksi ratkaisuksi napata Saaren kumoon. Pallo yhteentoista metriin, ja Oras oli jälleen vetovuorossa. Tällä kertaa Oras laukoi oikealle, ja tämän Henri Savolainen poimi.

Toisella jaksolla molemmilla oli paikkansa, mutta pelin alkoi edetessään kääntyä isolla Ratinan nurmella Tampereen punaiselle puolelle. Mikko Innasen maali 54 minuutin kohdalla teki TamUsta takaa-ajajan, ja Waltteri Riihimäen 1–3-maali viitisen minuuttia ennen loppua päätti Sinipaitojen takaa-ajon.

Mahdi Ali nousee korkeimmalle.
Ratinassa oli yleisöä lähes tuhat henkeä.

Derbytunnelma tarkkaan Riku Oraksen muistissa

Ennen peliä odotus oli sinivihreässä yhteisössä valtava, ja mediakin huomioi derbyn sarjatasoon nähden jopa massiivisesti.

”Totta kai ennen ottelua myös joukkueen sisällä oli valtavan kova halu näyttää, ja edeltävän viikonlopun tärkeä voitto BK-46:sta lisäsi jengin itseluottamusta entisestään. Muistan kuinka matsia edeltävien treenien lomassa pelaajien kesken veikkailtiin, montako tuhatta katsojaa stadikalle saapuu ja jengissä oli muutenkin hyvä fiilis”, kuvailee tunnelmia ottelussa kapteenin nauhaa kantanut Riku Oras kolme vuotta myöhemmin.

”Pelaajisto ja valmennus ei missään nimessä jännittänyt peliä etukäteen, vaikka kyseessä oli ensimmäinen paikallisvääntö Kakkosessa ja pelaaminen Ratinassa toi otteluun myös omanlaisen mausteensa”, Oras jatkaa.

Riku Oras taistelee pallosta.

Riku Oraksen mukaan sen kauden joukkueessa ja koko seuran toiminnassa oli varsinkin ensimmäisen Kakkosen kauden aikana todella kova tahto näyttää ja mennä eteenpäin. TamU saikin otteluun sen parhaimman mahdollisen lähdön.

”Saatiin se ottelua edeltänyt itseluottamus siirrettyä treenikentältä sateiselle Ratinan nurmelle ja hyvä alku matsiin. Vaikka kyseessä oli kauden ensimmäinen peli luonnonnurmella, eikä oltu päästy treenaamaan nurmelle ennen matsia. Tästä syystä muistelenkin, että pallot tuntuivat lipsuvan alkuveryttelyssä erityisen paljon, eikä pallo tuntunut tottelevan parhaalla mahdollisella tavalla. Oli hieno astella stadikalle ja nähdä sinivihreän savun nousevan katsomosta”, Oras muistelee.

”Siinä heti sitten kun kättelyt oli hoidettu ja savu ehtinyt hieman hälventyä varsinkin Mauno Sirén, Matti Saari, Niclas Kalatsev ja Topias Järvelä alkoivat tekemään tuhoja punakoneen puolustukselle. Eihän sitä itse osannut odottaa, että pääsee pilkulle heti ensimmäisen viiden minuutin aikana. Vaikka en ollut vedellyt pilkkuja pelitilanteissa moneen kuukauteen ja edeltävä rankkari Pyynikillä ei ollut mennyt sisään, minulla oli ensimmäisestä pilkusta todella itsevarma fiilis”, kertaa Oras ensimmäistä rangaistuspotkua.

Riku Oras juoksee kannattajien eteen juhlimaan.

Maalin jälkeen Oras ei epäröinyt hetkeäkään vaan ryntäsi suoraan Sinikaartia kohti tuulettamaan.

”Kyllähän siitä tuli euforinen olo ja unohtumaton fiilis, kun pallo painui verkon perukoille ja pääsi tuulettamaan pelaajien kanssa Sinikaartin eteen”, niputtaa Oras tuon aikaisia tuntojaan.

”Ikävä kyllä TPV pääsi aika pian halvalla maalilla peliin mukaan, ja tuo maali lamautti meidän peliä turhan paljon, vaikka niin ei olisi saanut käydä. Emme pystyneet hyödyntämään unelma-alkua, mikä oli harmi pelin kannalta”, Oras jatkaa avausjakson etenemistä.

Riku Oras pääsi kuitenkin pilkulle uudelleen vielä myöhemmin samalla jaksolla. TamU-TV:n studiossa Ari ”Zico” Hjelm ihmetteli ottelun tauolla, miksi Oras päätti vaihtaa kulmaa. Nyt esitimme hänelle tämän kysymyksen.

”Siinä taidettiin nimeltä mainitsemattoman pelaajan kanssa pohtia ennen pilkkua kumpi asettuu yhteentoista metriin. Lopulta asetuin pallon taakse ja jälkikäteen on mahdotonta muistaa mistä syystä päätin vetää toiseen kulmaan. Veskari veti sillä kertaa pidemmän korren, mutta turha sitä on näin jälkikäteen murehtia tai jossitella, koska epäonnistumiset kuuluvat peliin”, Oras vastaa.

”Vaikka pilkku tuli mokattua ja koppiin mentiin tasatilanteessa, puoliajalla joukkueessa oli vielä kova luotto siihen, että homma kääntyisi meille. Toisella puoliajalla jouduimme tekemään muutaman kriittisen vaihdon ja muistan loppupelistä vain sen, että ottelun loppupuolella osa pelaajista ei jaksanut enää juosta ja yhtenäinen joukkuepeli kuoli samalla”, tiivistää Oras loppuottelun kulun.

Joukkue kiittää Sinikaartia loistavasta tuesta.

Jälkikäteen voidaan todeta, että tuona toukokuisena Ratinan iltana TamU pääsi kaikkein lähimmäksi voittoa, kun katsotaan kaikkia neljää derbyä kahden kauden aikana. Tämän myöntää myös Oras.

”Onhan se tavallaan totta, että tuossa matsissa meillä oli parhaat mahdollisuudet kaapata Tampereen herruus ja horjuttaa pahimman kilpailijan valta-asemaa. Se voitto olisi ollut henkisesti todella iso juttu koko seuralle, koska siinä vaiheessa pelattiin kuitenkin seuran kolmatta Kakkosen matsia. Lopultahan tuo ensimmäinen pilkulta potkaistu maali jäi ainoaksi TamUn maaliksi derbyissä parin vuoden aikana, ja lopuissa matseissa TPV onnistui pitämään meidät todella hyvin pois tekopaikoilta, pelaten meidän silloiset vahvuudet suhteellisen helposti pois.”

”Kakkosen aikoina TPV oli erittäin hyvin organisoitu ja vaikeasti haavoitettava joukkue. Nousu kauden 2018 päätteeksi kertoo kyllä selvää kieltä siitä, että Anssi Ylinen sai joukkueesta parhaat tehot irti noiden kausien aikana”, jatkaa Oras pohtimistaan.

”Päätös allekirjoittaa sopimus TamUn kanssa osoittautui lopulta yhdeksi elämäni parhaista ratkaisuista”

Riku Oras tuli TamUun aikanaan kaudelle 2016. Hyppy Kolmoseen Gnistanista sai monet hieraisemaan silmiään pääkaupunkiseudulla.

”Muutto Tampereelle vuonna 2016 merkitsi uutta alkua itselle. Muistan pohtineeni, jaksanko pelata jalkapalloa ollenkaan, ainakaan kovin korkealla sarjatasolla. Edelliset kaudet olin ollut HIFK:n mukana Ykkösessä ja pelannut Gnistanissa Kakkosta, joten olin huomannut, että töiden, opintojen ja jalkapallon yhdistäminen vaatii pelaajalta todella paljon sitoutumista monessakin mielessä”, Oras taustoittaa tuonhetkistä tilannettaan.

”TamUn seurayhteisön intohimo omaa seuraa kohtaan ja jopa suuruudenhullut haaveet tulevaisuudesta veivät kuitenkin voiton. Päätös allekirjoittaa sopimus TamUn kanssa osoittautui lopulta yhdeksi elämäni parhaista ratkaisuista, vaikka sopimuksen kirjoitushetkellä joukkueen ainoat uudet sopimuspelaajat olivat Uimosen veljekset ja päävalmentaja Mikko Mäkelän soppari vasta julkaistu”, Oras tunnelmoi mennyttä ja jatkaa.

”Nautin ajastani TamUssa suuresti ja varsinkin kaksi ensimmäistä kautta Tampere Unitedissa olivat jalkapallourani parhaita kausia, joita tulen muistelemaan lämmöllä koko loppuelämäni ajan. Seurassa pelaaminen oli todellinen ylpeyden aihe, ja oli äärimmäisen upeaa olla osa Tampere Unitedin tarinaa.”

Viimeinen kausi eli kausi 2018, olikin sitten jo koko muun joukkueen tavoin vaikeampi.

”Se oli selkeästi vaikeampi kausi, ja valmentajanvaihdos teki siitä henkisesti erittäin vaikean. Vaikka pelaajien tulisi keskittyä pelkästään pelaamiseen, kentän ulkopuoliset asiat veivät sillä kaudella aivan liikaa huomiota pelaamisesta, mikä näkyi myös otteissa pelikentillä. Kyseinen kausi oli erittäin raskas, mutta samalla erittäin opettavainen. Kaiken kaikkiaan vuodet TamUssa olivat erittäin kasvattavia elämän kannalta ja ennen kaikkea vuosien aikana on saanut tutustua useisiin hienoihin pelaajiin, valmentajiin ja seuran toiminnassa muuten mukana olleisiin ihmisiin.”

Tampere Unitedin kannattajien ja Riku Oraksen välille ehti muodostua noiden kolmen vuoden aikana erityinen suhde, joka näkyi hyvin tämän vuoden alussa järjestetyssä paitahuutokaupassa. Sekä kauden 2017 ja 2018 Oraksen kotipaidoista huudettiin yli 100€.

”Kyllähän se on suuri kunnia ja mieltä lämmittää suuresti, että on pystynyt olemaan mukana tuottamassa yhteisöllisyyden ja ilon hetkiä kannattajille. Toivottavasti seura saa taas aihetta iloon ja juhlaan vähän vaikeampien aikojen jälkeen myös tulevaisuudessa, kun Pyynikin portit aukeavat”, Oras päättää.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49