Unelma-alku ei kantanut pisteille Tampereen derbyssä

19/05/2017
Otteluraportti

Tampere United sai Tampereen derbyyn unelma alun, mutta lopulta käteen jäi vain karvas tappio. Ainakin sinisessä leirissä oltiin yksimielisiä siitä, että TamU hallitsi ottelutapahtumia, mutta tämä ei pisteille riittänyt, kun maalit jäivät yhteen ja TPV puolestaan viimeisteli kliinisesti kolme osumaa. Tappiolukemat 1–3 (1–1) eivät jätä sijaa selittelyille, mutta tästä huolimatta TamU voi katsoa luottavaisena eteenpäin. Ratinaan saapuneista 947 katsojasta tuskin monikaan oli pettynyt näkemäänsä. TamUn hyökkäyspeli oli viihdyttävää ja tunnelma katsomossa kasvoi korkealle Sinikaartin viritellessä kannatuslaulujaan, ja olipa Pallo-Veikoillakin pieni laulava kannattajaryhmänsä Ratinan pääkatsomon toisessa päädyssä.


Kakkonen

1 – 3

Sinikaartin lippukoreografia ennen ottelun alkua.
Sinikaartin lippukoreografia ennen ottelun alkua.

Ottelun ensiminuuteilla molemmat joukkueet saivat luotua pientä painetta keskialueen vapaapotkuistansa, mutta pelin yleisilme oli tunnusteleva. Sitten ottelun neljännellä minuutilla rävähti. Mauno Sirén tarjoili oman sivurajaheittonsa jälkeen puikot laidalla puolustaneelle Paavo Näykille ja eteni boksiin. Risto Vihinen tuli Sirénin sukille, eikä päätuomari epäröinyt pilkkutuomiossaan. Palloon taakse asettui Riku Oras, joka laittoi pallon hienosti maalin ylänurkkaan ja juoksi koko joukkueen kanssa Sinikaartin eteen juhlimaan.

Pilkun paikka: Mauno Sirén kaadetaan boksissa.
Pilkun paikka: Mauno Sirén kaadetaan boksissa.

Unitedin johtomaalin jälkeen ottelu jatkui tasaisena. Ensimmäinen todella vaarallinen tekopaikka syntyi juuri 10 minuutin täytyttyä, kun TPV:n kokenut Mikko Innanen löysi tyhjää tilaa TamUn puolustuslinjasta, ja sai sinne hyvän syötön Joonas Rantalalta. Syöttö, muutama napakka askel ja viuhuva veto – onneksi kuitenkin vain maalin katolle.

Riku Oras upottaa rankkarin.
Riku Oras upottaa rankkarin.
Riku Oras juoksee kannattajien eteen juhlimaan.
Riku Oras juoksee kannattajien eteen juhlimaan.

Pallo-Veikkojen tasoitusmaali syntyi pari minuuttia myöhemmin. Tilanne lähti liikkeelle vaarattoman näköisestä tilanteesta, jossa pallo menetettiin kahdesti peräkkäin omalla puolustusalueella Rudi DIeterille. Jälkimmäisenä Niclas Kalatsev hävisi kamppailutilanteen sivurajan tuntumassa ja Dieter eteni boksin kulmaan. Vaikka veto oli sinänsä laadukas, maalista saa ottaa omaan piikkiinsä myös Juuso Auvinen, jonka kainalon alta pallo painui maaliin hiukan helpon näköisesti.

Maalia seurasi Unitedin vahva jakso. Kymmenminuuttisen aikana nähtiin useita hyviä hyökkäyksen aihioita, joiden rakentelussa etenkin loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon palannut Mahdi Ali sekä kapteenin nauhaa kantanut Riku Oras olivat vahvassa roolissa. Vaarallisia laukauksia maalia kohti ei kuitenkaan nähty, vaan tilanteet kuivuivat toistamiseen kokoon siinä vaiheessa kun olisi pitänyt edetä terävästi tekopaikkaan.

Topias Järvelä ei ehdi palloon ennen maalivahtia.
Topias Järvelä ei ehdi palloon ennen maalivahtia.

Seuraavan maalintekotilaisuuden TamU sai noin 10 minuuttia ennen taukoa, kun TPV-toppari Cheyne Fowler antoi räikeän harhasyötön linjasta TamU-keskikentän pohjalle Mahdi Alille. Tämä reagoi nopeasti ja syötti Matti Saaren puolittaiseen läpiajoon. Fowlerin topparipari Jari Nikkilä kuitenkin juoksi Saaren kiinni aivan rangaistusalueen rajalla ja työnsi tämän selästä kumoon. Tuomari osoitti pallon jälleen pilkulle.

Mahdi Ali nousee korkeimmalle.
Mahdi Ali nousee korkeimmalle.

Rangaistuspotkun laukoi jälleen Riku Oras, mutta tällä kertaa tuloksena oli katkera epäonnistuminen. Pallo jäi liian keskelle ja juuri sopivalle korkeudelle maalivahdin kannalta. Näin Henri Savolainen sai kätensä vedon tielle ja tilanteena säilyi 1–1.

Epäonnistunut rankkari ei TamUa lannistanut, vaan päinvastoin ottelu jatkui Sinipaitojen lievässä hallinnassa. Lähimmäksi maalia pääsi kärjessä pelannut Topias Järvelä, jonka Riku Oras syötti läpi hyökkäyspään pallonriiston jälkeen. Maalivahti Henri Savolainen onnistui kuitenkin pysäyttämään Järvelän ratkaisuyrityksen hyvin ajoitetulla vastaantulolla.

Topias Järvelän laukaus jää maalivahti Henri Savolaisen jalkoihin.
Topias Järvelän laukaus jää maalivahti Henri Savolaisen jalkoihin.

Tauolle lähdettäessä TamU-leirissä harmiteltiinkin hukattuja maalipaikkoja – kahden edellisen ottelun tapaan. Silti 1–1-lukemat olivat positiivinen lähtökohta toiselle jaksolle, ja sinivihreän yleisön parissa vallitsi positiivinen ilmapiiri.

TamU hallitsee toista jaksoa – maalit tekee TPV

Toinen jakso lähti käyntiin samoissa merkeissä kuin ensimmäistä jaksoa oli pelattu. Molemmilla joukkueilla oli omat hyökkäyksen aihionsa, mutta kovin valmista ei kummassakaan päässä tullut – ennen kuin TPV iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tauolla kentälle vaihdettu Eino-Ville Ek pelasi pallon laidalle Salomo Ojalalle, joka katsoi Mikko Innasen olevan vapaana boksissa ja syötti tälle ensimmäisellä kosketuksellaan. Innasen akrobaattinen laukaus upposi aivan tolpan vierestä verkon perukoille.

Riku Oras taistelee pallosta.
Riku Oras taistelee pallosta.

Pallo-Veikkojen johtomaali ei lannistanut Sinipaitoja, vaan palloa vyörytettiin kohti punapaitojen maalia. Ennen tunnin täyttymistä Riku Oraksella oli kaksikin tekopaikkaa, kun ensin Matti Saari vapautti hänet boksissa ja paria minuuttia myöhemmin Niclas Kalatsev syötti hänet puolittaiseen läpiajoon. Molemmissa tilanteissa TPV-puolustus pääsi kuitenkin peittämään ennen kuin Oras sai laukausta maalia kohti.

Ratinassa oli yleisöä lähes tuhat henkeä.
Ratinassa oli yleisöä lähes tuhat henkeä.

TamUn hallinta jatkui myös tunnin täyttymisen jälkeen, mutta pallonhallintaa ei saatu käännettyä vaarallisiksi tekopaikoiksi, vaikka peli pyöri lukuisia kertoja TPV-boksissa asti. TPV:n hyökkäykset olivat huomattavasti harvinaisempia, eikä niistäkään syntynyt suurta vaaraa.

Kesken TamUn painostuksen tapahtui sitten se mitä oli pelätty. Niclas Kalatev menetti pallon Rudi Dieterille keskialueella, ja tämä syötti ripeän spurtin jälkeen Waltteri Riihimäen läpi. Riihimäki otti pitkän syötön rinnalla eteensä ja laittoi pallon kolmannella kosketuksellaan tolpan kautta maaliin. Näin taululle korjattiin lukemiksi 1–3 ja ottelu oli käytännössä ratkennut.

Roope Kostiainen ja Tero Intala tavoittelevat korkeaa palloa.
Roope Kostiainen ja Tero Intala tavoittelevat korkeaa palloa.

Sinipaitojen kunniaksi on todettava, että kahden maalin tappioasemakaan ei pysäyttänyt joukkueen rynnistystä. Heti seuraavasta tilanteesta Mauno Sirén pelasi Tuomas Lehden vapaaksi linjan taakse, mutta harmittavasti avustava näki että Lehti olisi ollut paitsion puolella, ja maali jäi näin tekemättä. Muutenkin paine pysyi loppuminuuttien ajan jatkuvasti TPV:n maalilla. Vain maalit jäivät tekemättä, ja näin TPV-johto kesti lukemissa 1–3 ottelun loppuun asti.

”Tulosurheilua – turhauttaa jonkin verran tällä hetkellä”, kommentoi Mikko Mäkelä tunnelmia ottelun jälkeen TamU-TV:n haastattelussa. ”Jos ei tulosta katsota niin peli oli ihan hyvää, mutta jos kolme menee omiin niin pelejä voita, ei ainakaan kovin monta kaudessa.”

Mäkelä totesi keskikentän olleen nyt hyvin balanssissa, ja oli erityisen tyytyväinen Mahdi Alin peliin keskikentän pohjalla: ”Mahdi toi rauhallisuutta keskikentälle ja antoi hyviä avaavia syöttöjä maata pitkin sekä suojasi linjaa hyvää. Tässä voi olla ratkaisu tälle pelipaikalle.”

Suurin ongelma oli maalinteossa. ”Maalintekoa on harjoiteltu kyllä. Nyt jonkun tarvisi saada pää auki. Aivan järkyttävä työ tehdään maalin eteen vaikka luodaan hyviä maalipaikkoja. Meillä on hyvä ja monipuolinen hyökkäys”, Mäkelä toteaa.

Kahden aiemman ottelun tapaan myös Tampereen derby osoitti, että TamU on valmis Kakkosen tasolle, mutta jätti ilmaan paljon kysymysmerkkejä. Viimeistelyn lisäksi ratkaisuja on saatava siihen tosiseikkaan, että kaikissa kolmessa ottelussa TamU on päästänyt omiin kolme maalia. Näihin asioihin onkin nyt hyvää aikaa hakea ratkaisuja harjoituskentällä, sillä seuraava ottelu pelataan vasta perjantaina 26.5. Nummelan Palloseuran vieraana.

Joukkue kiittää Sinikaartia loistavasta tuesta.
Joukkue kiittää Sinikaartia loistavasta tuesta.
Kakkonen

1 – 3

( 1 – 1 )

5′ Riku Oras

Yleisöä:
947

13' Rudi Dieter
54' Mikko Innanen
84' Waltteri Riihimäki

Yleisöä:
947

17 Juuso Auvinen
2 Mauno Sirén 46'
4 Topias Järvelä
8 Riku Oras C 90'
10 Matti Saari 62'
15 Niclas Kalatsev 85'
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen
22 Tuomas Alanen
23 Tero Intala
26 Mahdi Ali 67'
30 Tuomo Hiltunen
3 Roope Kostiainen 67'
6 Sampo Ojala
7 Jussi Rasva
9 Tuomas Lehti 62'
21 Konsta Raittinen
24 Santeri Salomaa
3Risto Vihinenkeltainen kortti 4’vaihtoon 68’
5Tommi SmeetsC
6Jari Nikkiläkeltainen kortti 37’
9Rudi Dieter
11Paavo Näykkivaihtoon 79’
20Salomo Ojala
21Mikko Innanen
23Joonas Rantala
29Henri Savolainen
50Cheyne Fowlervaihtoon 46’
56Tomi Ylinenkeltainen kortti 78’
1Mika Kalliomäki
4Eino-Veikko Ekvaihdosta 46’
14Waltteri Riihimäkivaihdosta 68’
17Jesse Oksanenvaihdosta 79’
18Teemu Syrjänen
26Valtteri Salomaa
28Iiro Karimäki

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa