Unelias esitys toi 0–1-tappion Pallo-Iiroille

21/02/2023 TamU
Otteluraportti

Miesten edustusjoukkueen voitottomien harjoituspelien sarja piteni jo neljään otteluun, kun Rauman Pallo-Iirot oli Pirkkahallissa maalin vahvempi. Siinä missä vierasjoukkue oli yritteliäs ja halusi selvästi voittaa ottelun, TamU oli varsinkin hyökkäys­kolmanneksella melko neuvoton. Sinipaidassa nähtiin taas uusia testipelaajia, mutta näyttöjen antaminen osoittautui hankalaksi, kun joukkueen esitys jäi kokonaisuudessaan kovin vaisuksi.

Harjoitusottelu

0 – 1

  • Pelin ajoittainen hallinta jäi Iiroja vastaan näennäiseksi, kun hyökkäyskolmannella ei tapahtunut juuri mitään.
  • TamU on tehnyt neljässä harjoitusottelussa vain yhden maalin.
  • Ottelun erikoisuus oli Pallo-Iirojen aivan peräkkäisistä tilanteista saamat rangaistuspotkut.

Aikamoinen tason pudotus tämä oli viikontakaiseen verrattuna. Viimeksi oltiin ihan hyviä pallollisenakin, mutta nyt oli kyllä heikko suoritus.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Pallo-Iirot halusi selvästi enemmän voittaa kuin me. Ne tuli oikeasti asenteella ja pelaamaan. Mä en ole ihan varma, mitä me tultiin tekemään.

- Ali Aitbenzanzoun
Toppari

Hyökkäyskolmanneksen asioita ei ole vielä juuri treenattu. Pikkuisen on käyty yksittäisissä treeneissä ihan pikkupelin kautta perusteita.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ei siellä kukaan erikseen isommin flopannut. Enemmän me ihan koko joukkueena flopattiin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tampere United juoksutti Pallo-Iiroja vastaan varsin vahvan oloisen avauskokoonpanon. Sopimuspelaajien lisäksi mukana olivat viime kausilta tutut Jesse Vuori ja Jesse Oksanen, kakkosjoukkueesta tuttu laitapuolustaja Eemeli Rantaneva sekä debyyttinsä Sinipaidoissa tehnyt hyökkäävä keskikenttäpelaaja Juho Heikkinen.

Jo ottelun alkuminuutit ennakoivat tulevaa, sillä Tampere Unitedin pallonhallinta oli suurimmaksi osaksi vaarattoman oloista, ja virheiden kautta lahjoitettiin puolittaisia tilanteita vastustajalle. Kahdessa edellisessä ottelussa nähtyä paikoin ihan mallikasta prässipeliä ei juurikaan nähty. Sen sijaan vierasjoukkueen prässi tuotti Sinipaitojen pelinavaukselle vaikeuksia. 

Juho Heikkinen pelasi ensimmäiset minuuttinsa Sinipaidoissa.

Pallo-Iiroilla oli ensimmäiset kunnolliset paikkansa reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen ensin keskityspallosta ja tämän jälkeen vielä tilanteesta seuranneesta kulmapotkusta. Kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen Eemeli Rantaneva puolestaan hankki nousullaan kotijoukkueelle ensimmäisen kulman, mutta tästä ei saatu mitään vaarallista aikaan. 

Pian tämän jälkeen Iirojen nopea kärki Mikko Jalkanen murtautui vähän onnellakin läpi TamUn puolustuslinjasta. Hyvin vastaan tullut maalivahti Veikka Stålhand ehti kuitenkin sen verran häiritsemään, että nopeassa tilanteessa laukaus nousi maalin yli.

Jesse Oksanen pelasi talven toisen ottelunsa.
Jesse Vuori juoksukilpailussa.

Pian tämän jälkeen Tampere United sai koko ottelun parhaan hallintajaksonsa. Ensin Juho Heikkinen hankki vapaapotkun rangaistusalueen kaarelta, mutta Topias Järvelän laukaus jäi harmittavasti muuriin. Heti tämän jälkeen Järvelä murtautui boksiin ja meni ohi kahdestakin puolustajasta, mutta laukaus pienestä kulmasta ei suuntautunut puitten väliin. 

Seuraavassa tilanteessa Järvelää rikottiin rangaistusalueen lähistöllä, ja seuranneesta vapaapotkusta Jesse Oksanen laukoi painavasti, mutta maalin yli. Parin minuuttia myöhemmin Oksanen puolestaan syötti Julius Stenroosille hyvään paikkaan, mutta ”Jullen” laukaus blokattiin kulmaksi. 

Juho Heikkinen ei ylety maalin edessä Topias Järvelän lähettämään palloon.
Topias Järvelä oli kentän aktiivisimpia.

Kun omista paikoista ei viimeistelty tehokkaasti, kävi niin kuin usein käy, ja vastustaja rokotti. Ensimmäisen puoliajan jo lähestyessä loppuaan Ali Aitbenzanzounin avaus puolustuslinjasta päätyi raumalaisjalkaan, ja seuranneessa nopeassa tilanteessa Juho Heikkinen joutui rikkomaan pilkun arvoisesti.

Veikka Stålhand torjui rangaistuspotkun eteensä, mutta jatkotilanteessa nähtiin taas kotijoukkueen rike, ja näin tuomari osoitti välittömästi pallon uudelleen pilkulle. Toisella yrityksellä Mikko Jalkanen laukoi pallon voimalle verkon perukoille, ja niin tauolle sirryttiin Iirojen johtoasemassa.

Veikka Stålhand torjuu Mikko Jalkasen ensimmäisen pilkun.
Mikko Jalkanen vie Pallo-Iirot toisella yrityksellään varmasti 0–1-johtoon.

Koska harjoitusvuoroa edeltänyt ottelu oli hiukan venähtänyt, joukkueet olivat sopineet, että peliä jatketaan ilman taukoa. Niinpä kahviossa piipahtaneelta raportinkirjoittajalta jäi toisen puoliajan alku näkemättä. Kannattajakatsomosta osattiin kuitenkin kertoa, että TamUlla oli heti jakson alkuun vaarallinen kulma, mutta Anton Brightin pusku suuntautui harmittavasti yli maalin. 

Eemeli Rantanevan keskitys katkotaan.

Tämän jälkeen olikin sitten hiljaisempaa, vaikka valmennusjohto juoksutti toisen jakson aikana kentälle kaikki penkillä vuoroaan odottaneet kenttäpelaajat. Näistä Eric Bullock jatkoi aiemmista otteluista tuttuja pirteitä otteitaan ja sai pariin kertaan prässinkin toimimaan. Ottelun loppuminuuteilla Janar Georgille avautui vähän varkain paikka tasoittaa ottelu, mutta sijoitus meni lopulta jonkin verran yli takakulmasta. 

Lopulta kun tuomari vihelsi pilliin ottelun päättymisen merkiksi, raumalaisten vieraiden tyytyväisyys ei jäänyt epäselväksi. Vaarallisiin maalipaikkoihin suhteutettuna Pallo-Iirojen voitto oli ansaittu, ja Tampere Unitedin esitys jätti paljon toivomisen varaa. 

Janar Georg harhauttaa puolustajaa.
Eric Bullock toi vaihdosta hivenen lisää säpinää kentälle.

Pettymystä ei peitelty

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen varsin mietteliäs. 

”Aikamoinen tason pudotus tämä oli viikontakaiseen verrattuna. Viimeksi oltiin ihan hyviä pallollisenakin, mutta nyt oli kyllä heikko suoritus. Tänään vähän nukkui koko joukkue, taustat mukaan lukien.”

”Pallollisessa pelissä oltiin tosi heikkoja, varsinkin ekalla jaksolla. Pelinavaaminen tehtiin ihan turhaan itsellemme vaikeaksi. Pakotettiin palloa siihen keskustaan, josta sitten tuli monta menetystä ja se rankkarikin. Siinä me pudottiin aika paljon alaspäin siitä missä oltiin viikko sitten”, Listenmaa murehti. 

Viime viikkojen harjoitusten painopisteistä kysyttäessä Listenmaa totesi, että oman pallollisen pelin kehittämiseen ei ole juurikaan vielä ehditty keskittyä. 

”Hyökkäyskolmanneksen asioita ei ole vielä juuri treenattu. Pikkuisen on käyty yksittäisissä treeneissä ihan pikkupelin kautta perusteita. Tänään pelattiin vähän uusilla miehillä, ja ajatus oli saada leveydessä olevia pelaajia palloon ja vähän aloitteita vastustajan selustaan. Järvelä oli tänään keskellä, että pystyttäisiin vähän pitämään palloa eikä heti menetettäisi sitä. Oli siinä jotain hyvääkin, mutta ei me sinne maalipaikoille oikein päästy”, Listenmaa selvitti.  

Tulevien viikkojen kehityskohteet olivat Listenmaalla kirkkaina mielessä: 

”Korkeaa prässiä käydään vielä ensi viikolla läpi, että saataisiin vähän aktiivisemmaksi sitä. Yritetään saada ylhäältä asti sitä puolustamista. Nyt ollaan koko ajan vähän vetäydytty, niin koitetaan vielä saada prässiä vähän aktiivisemmaksi. Jos saataisiin riistoja vähän ylempää, niin sen kautta päästäisiin paremmin maalipaikoille.”

Myös täydet minuutit Tampere Unitedin puolustuslinjassa ahertanut Ali Aitbenzanzoun oli ottelun jälkeen silmin nähden pettynyt.

”Oli huono matsi, oltiin tosi löysiä. Meillä on ollut tosi hyvä meininki treeneissä. Ollaan treenattu lujaa, ja jokainen on vetänyt täysillä, että ansaitsee sen oman paikkansa jengissä. Mutta sitten tänään pelissä oli ihan eri meininki. Ei oltu valmiina. Aika passiivisesti mentiin prässiin, ja sitten tilanteenvaihdoissa, kun menetettiin pallo, jäätiin heti liikaa jälkeen”, Aitbenzanzoun manasi.

Aitbenzanzoun jakoi myös rehdisti kehuja vierasjoukkueelle:

”Pallo-Iirot halusi selvästi enemmän voittaa kuin me. Siellä oli vastustajalla nuorempia jätkiä, jotka syötteli ja puolusti hyvin ja jotka oli tänään parempia kuin me. Ne tuli oikeasti asenteella ja pelaamaan. Mä en ole ihan varma, mitä me tultiin tekemään.”

Pitsiyön unelma elää

Yhteenvetona viime otteluista voidaan rehellisyyden nimissä todeta, että joukkueen oma peli ei ole yhtä valmista kuin esimerkiksi viime vuonna tähän aikaan. Kakkosjoukkuetta vastaan yli kuukausi sitten pelatun ottelun jälkeen Sinipaidat ei ole johtanut sekuntiakaan jalkapallo-ottelua, ja ainoaksi osumaksi on jäänyt Iikka Häkkisen Kiffenin verkkoon viimeistelemä lohdutusmaali.

Toisaalta on hyvä muistaa, että sarja-avaukseen on edelleen yli kaksi kuukautta aikaa, ja joukkue täydentyy tulevina viikkoina. Mahdollisista uusista sopimuspelaajista päävalmentaja Listenmaa ei suostunut tarkemmin vihjaamaan, mutta joukkueen kokoamista koskevat suunnitelmat vaikuttivat varsin kirkkailta.

”Oli vähän sellainen esitys, ettei tullut mitään erityistä uutta tänään. Ei siellä kukaan erikseen isommin flopannut. Enemmän me ihan koko joukkueena flopattiin. Kyllä se rupeaa olemaan aika lailla tiedossa, keitä joukkueeseen tulee jäämään ja keitä ei”, Listenmaa tiivisti.

Ali Aitbenzanzoun siirsi jo ajatuksia tulevaan treeniviikkoon ja ennakoi tuleviin peleihin pirteämpää ilmettä.

”Täytyy puhua jätkien kanssa, että mikä homma ja mistä tää esitys johtui. Täytyy treeneissä varmistaa, että jokainen jätkä nollaa tämän päivän. Ensi viikko on uusi viikko. Meidän täytyy nyt lähteä pelaamaan sitä jalkapalloa ja hakea se voitto”, Aitbenzanzoun suunnittelee.

Kun Sinipaidat matkaavat maaliskuun lopun harjoitusotteluun Äijänsuolle hakemaan revanssia Pallo-Iiroista, soisi peli-ilmeen olevan jo reippaasti valmiimpi ja tehokkaampi. On myös syytä muistaa, että heinäkuun lopun Pitsiyön spesiaaliin Raumalla on aikaa enää noin viisi kuukautta, joten vierasreissun kruunaavien sinivihreiden pitsiunelmien nypläys kannattaa aloittaa ihan hetimiten.

Näitä ennen matkustetaan ensi viikonloppuna Helsinkiin, jossa kohdataan FC Kiffen. Ottelu potkaistaan käyntiin Talin jalkapallohallissa lauantaina 25.2. kello 20.30. Sinikaarti lähtee otteluun bussilla ja tarjoaa kenties sen lisäbuustin, jota joukkue nyt kaipaa. Paikkoja bussissa voi tiedustella Sinikaartilta yksityisviestillä joko Sinikaartin Facebookin tai Instagramin kautta.

Harjoitusottelu

0 – 1

( 0 – 1 )

Yleisöä:
141

44′ Mikko Jalkanen (rp)

Yleisöä:
141

30 Veikka Stålhand
2 Ali Aitbenzanzoun
3 Eemeli Rantaneva
7 Juho Heikkinen 63'
8 Topias Järvelä 80'
13 Anton Bright C
15 Eetu Räisänen 53'
17 Jesse Oksanen 51' 70'
20 Arttu Haapala 70'
21 Jesse Vuori 63'
26 Julius Stenroos
32 Antti Kuusinen
6 Eelis Korhonen 63'
9 Eric Bullock 70'
10 Roope Kostiainen 53'
11 Casper Stenroos 90' 70'
56 Janar Georg 63'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2