UEFA Regions’ Cup alkaa keskiviikkona Lissabonin aluejoukkueen kohtaamisella

01/11/2022 TamU
Otteluennakko

Tampere Unitedin kahdeksan päivää kestävä pelirupeama UEFA Regions' Cupissa alkaa huomenna keskiviikkona 2.11. Suomen aikaa kello 14.30 alkavassa ottelussa asettuu vastaan Lissabonin aluejoukkue, ja se pelataan Beylerbeyi 75th Yıl -stadionilla Istanbulissa. Tämän jälkeen TamU kohtaa lauantaina 5.11. kello 12.30 samalla stadionilla isäntämaa Turkkia edustavan Kayserin aluejoukkueen. Päätöskierroksen ottelu pelataan Kartal Bulvar -stadionilla tiistaina 8.11. kello 14.30 samanaikaisesti lohkon toisen päätösottelun kanssa. Ottelutahti on tiukka, mutta matkalla Turkkiin on joukkueen lisäksi toistakymmentä sinikaartilaista, joten kannatuksesta menestys turnauksessa ei jää kiinni.

UEFA Regions’ Cup

  • TamUn lohkon ottelut pelataan miniturnauksena Istanbulissa 1.–9.11.
  • Vastaan tulevat aluejoukkueet Kayseristä ja Lissabonista sekä seurajoukkue Kolos Cherven.
  • Lohkon voittaja jatkaa ensi kesänä pelattavaan lopputurnaukseen seitsemän muun lohkovoittajan kanssa.

Joukkueen vire näyttää hyvältä, vaikka parilla pelaajalla on kysymys­merkkejä jalkojen kanssa. Toivotaan että saadaan pojat kentälle, sillä he ovat isoja palasia meidän joukkueessa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Meillä ei ole mitään tietoa minkä­tasoista kaveria sieltä on tulossa vastaan, vaikka voisi olettaa että isoissa futismaissa on myös amatööri­tasolla hyviä pelaajia, mutta jokaista peliä lähdetään voittamaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Vastustajista ei ole oikeastaan mitään tietoa, mutta odotan, että varmasti saadaan kovia matseja. Voisi kuvitella, että ainakin vastustajilta löytyy yksilötaitoa.

- Joonas Rantala
Laitapuolustaja

Mahtava homma että Sinikaarti on lähdössä reissuun. Kuulin sunnintain reeneissä, että lähemmäs viisitoista kannattajaa lähtee mukaan. Nauttikaa reissusta, ja me teemme parhaamme kentällä!

- Joonas Rantala
Laitapuolustaja

Oman haasteensa avausotteluun tuo se, että Tampere United matkustaa Istanbuliin vasta päivää ennen ottelua. Tämä toki koskee kaikkia joukkueita, ja avausottelussa kohdattava portugalilainen joukkue tulee peräti kolmen aikavyöhykkeen päästä, ja joukkueen lentokin on perillä vasta hyvin myöhään tiistai-iltana.

Oman säväyksensä UEFA Regions’ Cupiin valmistautumiseen on antanut myös se, että tiedot Turkin liitolta ja UEFAlta ovat tulleet todella viime tipassa. Lennot pystyttiin sentään varaamaan hyvissä ajoin, mutta melkein kaikesta muusta tiedot on saatu vasta viikko pari ennen turnauksen alkua.

Toisaalta järjestelyt perillä ovat sellaiset, että suurta huolta asioista ei tarvitsekaan kantaa. Kun joukkue saapuu Istanbulissa lentokentälle, siellä odottaa oma bussi, joka on koko turnauksen ajan joukkueen käytössä. Se onkin tarpeen, sillä matkaa hotellilta peli- ja harjoituskentille on puolen tunnin verran. UEFAn kustannuksella joukkueelle on Turkin liiton puolesta järjestetty myös majoitus täysihoidolla hyvässä hotellissa, ja käytössä on hyvät fasiliteetit kokoushuoneita ja kuntosaleja myöden.

Suorista lennoista ja molemmissa päissä järjestetyistä bussikuljetuksista huolimatta matkapäivä on pitkä, sillä bussi lähtee Tampereelta jo aamuvarhain ja perillä hotellilla ollaan Istanbulissa ehkä vasta kuuden aikaan illalla. Tämä tuo omat haasteensa valmennusjohdolle.

”Toivotaan että kello ei tiistai-iltana ole vielä ihan kauhean paljoa siinä vaiheessa kun on majoituttu ja syöty hotellilla. Siinä koitetaan päästä vielä pienelle kävelylle johonkin hotellin lähimaastoon, eli haetaan pieni reippailu ja happihyppely”, avaa päävalmentaja Jukka Listenmaa tuloillan ohjelmaa.

”Illalla mietitään vielä taustojen kanssa, mitä tehdään seuraavana aamuna, eli käydäänkö kävelyllä vai tehdäänkö hotellin salilla pieni verryttely. Sitten toivotaan että ollaan valmiita iltapäivän peliin. Hirveästi ei ola aikaa, mutta koitetaan käyttää se maksimaalisesti hyväksemme.”

Kohti suurta tuntematonta

Turnauksesta tekee Tampere Unitedille täysin uudenlaisen kokemuksen se, että olosuhteet perillä ovat monella tapaa tuntemattomat, eikä tiukka pelitahti anna mahdollisuutta jäädä tutustumaan puitteisiin, vaan turnausarki on saatava rullaamaan heti. Ihmettelyyn ei ole aikaa. Turnauksen ottelutahti on tiivis, ja kun joukkueeseen on saanut nimetä vain 18 pelaajaa, suureen rotaatioon ei ole mahdollisuutta.

SInänsä tahti on selkeä. Pelipäivinä aamuisin pidetään tarvittavat palaverit ja haetaan virettä joko kävelyllä tai kevyellä saliharjoittelulla, ja peli on vasta iltapäivällä. Välipäivinä harjoituskentälle taasen mennään heti aamulla, ja iltapäivä on varattu palavereille, kävelylle ja salilla käymiselle.

”Tarkoitus on myös käydä Turkissa mukana olevien pelaajien kanssa kahdenkeskeiset kehityskeskustelut”, avaa Listenmaa turnauselämän ja tiiviin yhdessäolon tuomia mahdollisuuksia.

Turnaus on siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että vastaan tulevista joukkueista on käytännössä mahdoton saada ennalta juuri mitään tietoa. Voidaan olettaa, että keskiviikon avausottelussa vastaan tuleva Lissabonin aluejoukkue on kovatasoinen, sillä lohkoarvonnassa se oli asetettu kakkoskoriin aiemmin turnauksessa pelanneiden portugalilaisten joukkueiden menestyksen perusteella. Tietenkään juuri tällä kertaa mukana olevan joukkueen tasosta ei kuitenkaan ole varsinaista tietoa.

Lohkon ennakkosuosikiksi voidaan nimetä isäntamaan joukkue, joka tulee Kayserin maakunnasta. Maakunnan samanniminen pääkaupunki on noin 850 000 asukkaan teollisuus­kaupunki sisämaassa kutakuinkin keskellä Turkkia. Historiaa kaupungilla on hivenen 243 vuotta sitten perustettua Tamperetta enemmän, sillä se ulottuu 5000 vuoden taakse. Ennen roomalaisten tuloa kaupunkiin vuonna 17 jaa. sen nimi oli Makaza, ja kaupungin väkiluku nousi puoleen miljoonaan jo roomalaisten aikana. Kayserin joukkueen TamU kohtaa toisessa otteluussaan lauantaina 5.11.

Viimeisenä turnauksessa kohdataan tiistaina 8.11. valkovenäläinen seurajoukkue Kolos Cherven, joka pelaa Valko-Venäjän kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Joukkue tulee suomalaisittain kirjoitettuna Tšervenistä, joka on pieni vain reilun 10 000 asukkaan kaupunki maaseudulla noin 45 kilometriä Minskistä itään. Kolos Cherven on lohkon alimmaksi rankattu joukkue, joka joutui aloittamaan pelit jo ennen lohkovaihetta karsinnoilla, jotka se voitti. Muut karsintoihin osallistuneet maat olivat Azerbaijan, Georgia Kazakstan ja Viro.

Alla kahden viikon harjoitusjakso

Tampere United piti Kakkosen kauden päätyttyä kahden viikon tauon harjoittelussa. Näin ennen turnaukseen lähtöä alle saatiin kaksi tehokasta harjoitusviikkoa Kaupissa. Viimeisen harjoituksen TamU veti sunnuntaina myöhään iltapäivällä.

”Harjoituksissa on käyty läpi korkeaa prässiä. Sunnuntaina käytiin läpi tilanteenvaihto plussaa, eli kun saadaan riisto, miten päästään nopeaan vastahyökkäykseen. Voi nimittäin tulla niitäkin pelejä joissa joudutaan puolustamaan syvältä”, Listenmaa toteaa.

Muutama pieni loukkaantuminen aiheuttaa huolta, mutta Listenmaa ei halua niiden taakse mennä. Tällä tietoa keskiviikko saattaa tulla liian nopeasti Toni Toijalalle ja Eric Bullockille.

”Joukkueen vire näyttää hyvältä, vaikka parilla pelaajalla on kysymysmerkkejä jalkojen kanssa. Toivotaan että saadaan pojat kentälle, sillä he ovat isoja palasia meidän joukkueessa.”

Turnaukseen lähtevässä joukkueessa on monia eroavaisuuksia siihen, mitä kauden mittaan Kakkosessa nähtiin, sillä missä tahansa pääsarjassa tai ammatilaiseksi rekisteröitynä uransa aikana pelanneet pelaajat eivät voi pelata amatööripelaajille tarkoitetussa UEFA Regions’ Cupissa.

Amatööripelaajan statusta myös valvotaan tarkasti, sillä pelaajien passit taekistetaan ensimmäisen pelipäivän aamuna, ja UEFAn delegaatti on ilmoittanut, että aiempina vuosina näissä tarkastuksissa on havaittu pelikelvottomia pelaajia. Tampere Unitedissa asiat on kuitenkin tarkistettu huolella.

Tampere Unitedissa eniten pelanneista pelaajista poissa ovat muun muassa maalivahti Antti Kuusinen, toppari Ardian Kovaqi, keskikenttäpelaaja Arttu Haapala ja hyökkääjä Roope Kostiainen. Kaikille toki löytyy korvaajat, vaikkakin maalivahtiosastolle jouduttiin hakemaan korvaajaa toisista seuroista, ja apuihin saatiin Joni Miettinen, jonka lisäksi tällä osastolla on mukana TamUun syksyllä siirtynyt Veikka Stålhand.

”Eipähän tule kenellekään turistireissua kun 18 pelaajalla mennään, vaan kaikille varmasti tulee peliaikaa. Joukkueen iskukyky ei ole sen heikommaksi mennyt mitä se on kaudella ollut.”

”Toki ei ole mitään tietoa minkätasoista kaveria sieltä on tulossa vastaan, vaikka voisi olettaa että isoissa futismaissa on myös amatööritasolla hyviä pelaajia. Luotetaan siihen, että olemme vähän vahvempia kuin muut, ja jokaista peliä lähdetään voittamaan”, päävalmentaja Listenmaa puntaroi.

Listenmaa kuitenkin myöntää, että arvontakoreissakin Suomen yläpuolelle ykkös- ja kakkoskoriin rankatut Turkin ja Portugalin edustajat ovat lohkon ennakkosuosikketa.

”Suomalaiseen tapaan altavastaajan asemasta on hyvä lähteä liikkeelle ja ottaa heti Portugalin päänahka. Siitä voitto niin saadaan hyvä buusti turnaukseen.”

Laitapuolustaja Joonas Rantala on odottavissa tunnelmissa

Laitapuolustaja Joonas Rantala kuuluu Tampere Unitedin meritoituneimpiin pelaajiin. Samalla ”Jonu” on Istanbulissa mukana olevista pelaajista se, joka sai eniten peliaikaa viime kaudella Kakkosen otteluissa.

”On tämä aika ainutlaatuinen juttu minun urallani. Nuorempana olen ollut junnujoukkueiden kanssa ulkomaanleireillä ja parissa junnumaajoukkueturnauksessa, mutta tällaista ei ole aiemmin osunut uralla kohdalle.”

”Aika odottavaisin mielin lähdetään Istanbuliin. Vastustajista ei ole oikeastaan mitään tietoa, mutta odotan, että varmasti saadaan kovia matseja. Kansaiväliset pelit ovat varmasti erilaisia kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Voisi kuvitella, että ainakin vastustajilta löytyy yksilötaitoa”, Rantala arvioi.

Tiukka pelitahti ei herätä Joonas Rantalassa suurempaa huolta, sillä kolmen ottelun viikkoja on silloin tällöin ihan kotimaisissa sarjoissakin.

”Tottakai kuormitus on aika kova, eikä rinki ole kovin leveä, mutta parhaamme teemme, että pelien välissä pystyy palautumaan ja olemme peleissä olaan mahdollisimman freesinä. Toisin kuin normaalissa arjessa, nyt voimme kaikki keskittyä palautumiseen päivittäin, kun ei ole töitä tai koulua tai muita menoja. Onhan se ihan eri tilanne”, Rantala huomauttaa.

Rantala näkee että joukkue on valmis turnaukseen kahden viikon treenijakson jäljiltä.

”Harjoituksissa on ollut aika leppoisa meininki ja vähän odottava tunnelma. Siinä oli ensin parin viikon tauko harjoittelusta ennen treeneihin paluuta, ja kyllä me lähdetään voittamaan jokaista matsia”, Rantala vakuuttaa.

”Mahtava homma että Sinikaarti on lähdössä reissuun. Kuulin sunnuntain reeneissä, että lähemmäs viisitoista kannattajaa lähtee mukaan. On ollut hieno, että kannattajat ovat olleet paikan päällä jokaisessa vierasotteluissa, ja nyt sitten vielä Turkkiinkin. Nauttikaa reissusta, ja me teemme parhaamme kentällä!”

Historian lehtien havinaa

Tampere Unitedilla on pitkä ja menestykäs historia eurokentiltä, sillä TamU pelasi UEFAn eri kilpailuissa jokaisena vuonna vuosina 2002–2008.

Parhaan euromenestyksensä TamU sai vuonna 2007, kun Mestareiden liigan toisella karsintakierroksella kaatui bulgarialainen suurseura Levski Sofia yhteismaalein 2–0. Norjalainen suurseura Rosenborg pudotti TamUn kuitenkin jatkosta Mestareiden liigassa seuraavalla karsintakierroksella, ja UEFA Cupin ensimmäisellä varsinaisella kierroksella maineikas Girondins de Bordeaux putosi TamUn jatkosta.

Näistä peleistä on jäänyt erityisesti mieleen Tomi Petrescun Ratinassa tekemät maalit Levski Sofiaa ja Bordeaux’tä vastaan, joista etenkin jälkimmäinen oli todellinen ”eurogoal”. Veto painui aivan maalin ristikkoon todella kaukaa hirumuisella kierteellä.

Edellisen kerran TamU pelasi UEFAn kilpailuissa kesällä 2008, kun TamU osallistui Mestareiden liigan karsintoihin. Ensimmäisellä kierroksella kaatui silloin PK Budućnost Podgorica yhteismaalein 3–2, mutta toisella karsintakierroksella bratislavalainen FC Artmedia Petržalka oli parempi yhteismaalein 3–7.

Myös TamUn mediatiimi on paikalla

Tällä tietoa UEFA Regions’ Cupin otteluista ei ole tarjolla suoria lähetyksiä, mutta yleisöä palvelee vähintään TamUn twitterseuranta. Olosuhteet perillä näyttävät, mitä muuta saadaan tuotettua eetteriin livenä.

Joka tapauksessa TamUn mediatiimi on paikalla, ja tuottaa aktiivisesti materiaalia joukkueen tekemisestä koko turnauksen ajan myös pelipäivien ulkopuolella. UEFA on suhtautunut erittäin myönteisesti kaikenlaisen materiaalin tuottamiseen, mutta vasta perillä Istanbulissa varmistuu, voidaanko esimerkiksi ottelukoosteet tehdä.

Tampere Unitedin kokoonpano UEFA Regions’ Cupissa

Maalivahdit

#30 Veikka Stålhand
#32 Joni Miettinen

Puolustajat

#2 Ali Aitbenzanzoun
#3 Po Law
#4 Eino-Veikko Ek
#6 Severi Kankkunen
#7 Mauno Sirén
#13 Anton Bright
#16 Paavo Kujala
#15 Joonas Rantala
#21 Jesse Vuori

Keskikenttäpelaajat

#24 Arttu Mättö
#26 Julius Stenroos
#27 Matias Stark
#41 Eetu Räisänen

Hyökkääjät

#18 Eric Bullock
#19 Arttu Raittinen
#22 Toni Toijala

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2