Tuttu kaava toi Nummelasta tasapelin

29/05/2017
Otteluraportti

Tampere United pelasi vierasottelussa Nummelan Palloseuraa vastaan tuttuun tapaan vahvan ensimmäisen puoliajan, mutta silti tuloksena oli laiha 1–1 (0–1) -tasapeli. Sinipaidoilla oli ensimmäisellä jaksolla riittävästi maalintekopaikkoja ottelun ratkaisemiseen, mutta kun näistä tehtiin vain yksi maali, ratkaisu jäi toiselle jaksolle. Jälkimmäisellä nelivitosella Unitedin peli meni pahasti sekaisin, ja valmennusjohto saakin miettiä miten joukkueesta saadaan ensi viikonloppuna irti ehjä ysikymppinen. Edes noin 20 minuuttia ennen täyttä aikaa saatu rangaistuspotku ei Sinipaitoja pelastanut, sillä Unitedin karmea rangaistuspotkutilasto sai jälleen yhden negatiivisen merkinnän.


Kakkonen

1 – 1

Kentän laidalle oli saapunut runsaasti yleisöä.
Kentän laidalle oli saapunut runsaasti yleisöä.

Ottelu lähti käyntiin Tampere Unitedin hienoisessa hallinnassa, ja muutamat laitojen kautta pelatut hyökkäykset näyttivät vaarallisilta. Alkuminuuttien parhaan tekopaikan sai Tero Intala, joka pääsi koittamaan laukaustaan keskeltä boksista Matti Saaren keskityksen jälkeen. Suoraan ilmasta hiukan vaikeasta asennosta lähtenyt laukaus suuntautui kuitenkin keskelle maalia ja oli helppo poimittava maalivahti Anilton Cruzille.

Riku Oras laukoo pallon maaliin.
Riku Oras laukoo pallon maaliin.

TamU siirtyi johtoon juuri ennen kymmenen minuutin täyttymistä kauniin kuvion päätteeksi. Tilanne lähti liikkeelle siitä. kun Tuomas Alanen katkaisi nummelalaisten korkean purkupallon keskiympyrässä. Siirto vasempaan laitaan Valtteri Uimoselle käynnisti vastahyökkäyksen, jossa ”Uippa” pelasi ensin hyvän seinän Tero Intalan kanssa, ja löysi sitten keskityksellään Matti Saaren boksin oikealta laidalta. Saari katsoi rauhassa Riku Oraksen juoksevan vapaana boksin keskustassa, ja tällä oli helppo työ laukaista nappisyöttö yhdellä kosketuksella verkon perukoille.

Peli pysyi johtomaalin jälkeenkin hyvin Sinipaitojen hallinnassa. Yhden parhaista tekopaikoista sai Mahdi Ali, joka pääsi kokeilemaan vetoa Matti Saarten tarjoamaan vastapalloon. Laukaus kuitenkin epäonnistui ja vieri takatolpan ohi.

Mahdi Ali laukoo.
Mahdi Ali laukoo.

Oma paikkansa oli myös vasenta laitaa nousseella Roope Kostiaisella, mutta maalivahti Cruz onnistui torjumaan pieneen kulmaan ajautuneen laukauksen. Seuranneesta kulmapotkusta Santeri Salomaa pääsi puskemaan aivan vapaasti, mutta nikkaus lähetti pallon niukasti ohi maalin. Hetki tämän jälkeen Kostiainen pääsi vielä murtautumaan läpiajoon, mutta hidastelu johti siihen, että puolustaja Joona Karjala pääsi iholle ja tilanne kuivui kokoon.

Roope Kostiainen tekopaikassa.
Roope Kostiainen tekopaikassa.
Santeri Salomaa puskee niukasti ohi.
Santeri Salomaa puskee niukasti ohi.

Hiukan puolen tunnin täyttymisen jälkeen TamU sai vapaapotkun noin 22 metristä. Pallon taakse asettui Matti Saari, mutta lisämaali jäi nytkin tekemättä, kun pallo pomppasi yläriman kautta korkeuksiin ja ulos kentältä.

Lähimpänä tasoitusmaalia oltiin viitisen minuuttia ennen taukovihellystä, kun Santeri Salomaan alas syöttämä pallo karkasi maalivahti Juuso Auviselta liiaksi eteen. NuPS-hyökkääjä Joakim Julie ryntäsi kohti, ja Auvisen yritettyä potkaista pallo väljemmille vesille se kimposi Juliesta vain niukasti ohi maalin.

Riku Oras harhauttaa.
Riku Oras harhauttaa.
Tero Intala nousee vasenta laitaa.
Tero Intala nousee vasenta laitaa.
Roope Kostiainen rymistelee kohti maalia.
Roope Kostiainen rymistelee kohti maalia.

Jakson lopulla Unitedin hyökkäykset eivät enää tuottaneet vaarallisia maalintekopaikkoja, ja näin tauolle siirryttiin niukassa 1–0-johdossa. TamUlla olisi jälleen ollut paikat useampaankin maaliin ja vaikka ratkaista koko ottelu jo ensimmäisellä jaksolla, mutta harmittavasti johtomarginaaliksi jäi vain yksi maali.

Matti Saari leikkaa kohti maalia.
Matti Saari leikkaa kohti maalia.
Konsta Raittinen hakee keskistyspaikkaa.
Konsta Raittinen hakee keskistyspaikkaa.

Ote kirpoaa toisella jaksolla

Toinen jakso lähti liikkeelle huomattavasti ensimmäistä jaksoa sekavampana. Sinipaitojen laitapeli ei toiminut samaan tapaan kuin ensimmäisellä jaksolla, ja myös keskialueen harhasyöttöjen määrä kasvoi. NuPS puolestaan viritteli toisen jakson ensimmäisellä vartilla muutamia nopeita vastahyökkäyksiä, jotka kuitenkin tyrehtyivät TamU-puolustukseen ennen vetoja maalia kohti.

Tasoitusmaali syntyi 62. minuutilla nimenomaan tällaisesta nopeasta hyökkäyksestä. NuPS-puolustus tyrehdytti Roope Kostiaisen yrityksen murtautua läpi kuudentoista rajan tuntumassa ja käänsi pelin nopeasti ylös oikealla laidalla viilettäneelle Joakim Julielle. Tämä harhautti ensin laitapakin paikalle Valtteri Uimosen allergiakohtauksen takia joutuneen Tuomas Lehden ja sitten vielä tilanteeseen myöhässä tulleen Santeri Salomaan. Lopuksi terävä laukaus ohitti Juuso Auvisen maalin etualakulmasta ja peli oli tasan 1–1.

Maalivahti Anilton Cruz torjuu Tero Intalan rankkarin.
Maalivahti Anilton Cruz torjuu Tero Intalan rankkarin.

Maalin jälkeen United ei onnistunut muuttamaan kenttäpelin asetelmia, vaikka Tero Intala pääsikin kertaalleen nousemaan laidaltaan terävästi boksiin – ilman tulosta. Seitsemänkymmenen minuutin täytyttyä saatiin jakson paras tilaisuus tasoitukseen, kun Konsta Raittista rikottiin boksissa. Seurannutta rankkaria asettui laukomaan Tero Intala, mutta tulos oli juuri se mihin Tampere Unitedin uuden tulemisen vuosina on liiaksi jouduttu tottumaan. Pallon alakulmasta torjunut maalivahti Anilton Cruz tosin varasti tilanteessa harvinaisen törkeästi jo ennen kuin Intala aloitti juoksunsa, mutta tosiasia on, että harvoin näitä vihelletään.

Rangaistuspotkun jälkeen TamUn pelissä näkyi pieniä piristymisen merkkejä, mutta lähimpänä maalia oli NuPS, kun vapaapotkun jälkitlanteessa pallo pomppi Joakim Julien ja Ilkka Pyyhtiän kautta kohti maalia. Juuso Auvisen loistopelastus kuitenkin esti johtomaalin synnyn.

Niclas Kalatsev pelasi puolisen tuntia toisella jaksolla.
Niclas Kalatsev pelasi puolisen tuntia toisella jaksolla.

Muutoin ottelun loppu oli melko sekavaa peliä. Molemmilla joukkueilla oli omat vaaran paikkansa, mutta mitään kovin systemaattisia hyökkäyksiä ei kumpikaan rakentanut. Parhaan pelastuksen esitti Juuso Auvinen lisäajan kolmannella minuutilla, kun Oskari Kokkila pääsi täysin yllättäen karkuun TamU-puolustukselta. Auvinen kuitenkin haistoi tilanteen hyvin, ja juoksi pallon kiinni boksin ulkopuolella ennen kuin kuin Kokkila sai sitä kontrolliinsa.

Kun lisämaaleja ei tehty, ottelu päättyi 1–1-lukemiin. TamUn esitys oli ensimmäisen jakson osalta erittäin positiivinen, mutta jälleen peli meni toisella jaksolla pahasti sekaisin. Ehjä 90-minuuttinen on vielä tällä kaudella näkemättä.

Topias Järvelä otettiin lopussa kentälle.
Topias Järvelä otettiin lopussa kentälle.

”Sama kaava pelistä toiseen!” puuskahti päävalmentaja Mikko Mäkeläkin ottelun jälkeen. ”Ensimmäinen jakso pelattiin melko hyvin ja pysyttiin pelisuunnitelmassa. Vaikka peli ei ihan täyttä timanttia ollut, niin maalin lisäksi paikkoja oli taas tehdä vähintään pari maalia enemmän. NuPS ei päässyt ekalla jaksolla yhteenkään maalipaikkaan.”

”Toinen jakso oli katastrofi. Puoliajalla puhuttiin, että jatketaan samaa peliä ja nostetaan vielä aktiivisuutta ja pelirohkeutta tehdä pidempiä hyökkäyksiä ja hallita palloa, kun kaveri rupesi hyytymään ekalla jaksolla. Mutta se jäi vain puheeksi, ja menimme mukaan passiiviseen ja hitaaseen peliin. Unohdimme täysin oman pelitapamme ja pelirohkeuden. Loppui maltti pelata ja ruvettiin hakemaan vain ratkaisusyöttöjä, eikä luotettu omaan pallolliseen peliin.”, näkee Mäkelä toisen jakson romahduksen.

”Hukattu pilkku ja muutama läpiajo, mutta tuliaisina vain piste. Kyllä tilanne laittaa mietityttämään, mutta täytyy uskoa että jossain kohtaa pallot rupeavat menemään maaliin. Futis on tulosurheilua, ja vastaan myös täysin tuloksesta itse. Tällaiset pelit pitää vain rehellisesti voittaa. Pitää käydä peli lävitse ja miettiä sen jälkeen olisiko voinut tehdä muita ratkaisuja peluutuksen osalta”, päättää Mäkelä pohdintansa.

Tampere Unitedin pelit jatkuvat lauantaina 3.6. kauden ensimmäisellä Tammelan ottelulla. Vieraaksi saapuu Musan Salama, ja pallo potkaistaan liikkeelle klo 17. Tervetuloa!

Kakkonen

1 – 1

( 0 – 1 )

10′ Riku Oras

Yleisöä:
560

62' Joakim Julie

Yleisöä:
560

17 Juuso Auvinen
3 Roope Kostiainen
8 Riku Oras C
10 Matti Saari 63'
19 Valtteri Uimonen 46'
20 Verneri Uimonen
21 Konsta Raittinen 68'
22 Tuomas Alanen
23 Tero Intala
24 Santeri Salomaa
26 Mahdi Ali 71'
30 Tuomo Hiltunen
4 Topias Järvelä 71'
5 Eetu Rahkola
6 Sampo Ojala
9 Tuomas Lehti 46'
11 Lauri Saari
15 Niclas Kalatsev 63'
4Joakim Juliekeltainen kortti 50’
5Joona Karjalakeltainen kortti 15’
6Oskari KokkilaC
7Joose Mahliovaihtoon 50’
14Henri Mikkonen
16Stephen Obengvaihtoon 46’
17Viktor Limnell
20Jyri Niskanen
23Ilkka Pyyhtiä
28Teemu Lintulavaihtoon 59’
99Anilton Cruzkeltainen kortti 90’
8Kaarle Glad
12Matti Keskinen
21Elmeri Laine
24Niko Virtanenvaihdosta 50’
27Erki Pelgonenvaihdosta 46’
55Jaakko Järvensivu
77Vasileios Athanasiadisvaihdosta 59’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF