30.5.2018

 
 

Tunteet valloilleen torstaina Tampereen derbyssä TammelassaViime kaudella suuria tunteita sekä sinisessä että punaisessa leirissä herättänyt Tampereen derby pelataan jälleen huomenna torstaina. Pelipaikkana on tapahtuman arvon mukaisesti Tammelan stadion ja kotijoukkueena toimii TPV. Viimeksi elokuussa vastaava ottelu keräsi Tammelaan lähes 2000 henkeä, ja myös nyt lehtereille odotetaan vastaavaa yleisömäärää ja huikeaa tunnelmaa.

Viime kaudella ensimm√§inen Tampereen derby pelattiin jo toukokuun puolessa v√§liss√§ Ratinassa. Sarjakauden ollessa alussa Tampere United n√§ki iskun mahdollisuutensa, vaikka TPV:t√§ pidettiin jopa sarjan kovimpana nousijasuosikkina. Ainakin sinisess√§ leiriss√§ ottelu n√§htiin j√§lkeenp√§in niin, ett√§ TamU oli pelaavampi joukkue, mutta TPV rankaisi tehokkaasti virheist√§. My√∂s 1‚Äď1-tasatilanteessa missattu rangaistuspotku j√§i kaivelemaan kaupungin sinisell√§ puolella.

Seuraavan kerran joukkueet kohtasivat elokuussa Tammelassa, ja silloin sinisess√§ leiriss√§ oli p√§√§ll√§ sin√§ns√§ ihan perusteltuakin uhoa. Joukkueella oli allaan seitsem√§n per√§tt√§ist√§ tappiotonta ottelua, ja TPV:n peli oli ysk√§hdellyt. Tammelan illassa TPV kuitenkin nuiji t√§m√§n uhon nurmen pintaan, ja otti 4‚Äď0-voiton, joka ei j√§tt√§nyt tilaa mink√§√§nlaisille selittelyille.

T√§m√§n vuoden ensimm√§isess√§ derbyss√§ asetelmat ovat varsin erilaiset. TPV on edennyt koko alkukauden voitosta voittoon vakuuttavalla maalierolla 13‚Äď1, ja johtaa sarjaa vaikka on pelannut yhden ottelun muita v√§hemm√§n. TamU on puolestaan saanut voitot vain h√§nt√§p√§√§h√§n ainakin t√§ss√§ vaiheessa j√§m√§ht√§neilt√§ JBK:lta ja N√§rpes Kraftilta, ja on ker√§nnyt kuudesta ottelusta seitsem√§n pistett√§ maalierolla 7‚Äď7. T√§m√§ asettaa Sinipaidat kahdentoista joukkueen sarjassa puolenv√§lin kohdalle seitsem√§nneksi. On selv√§√§, ett√§ TPV on ottelussa selv√§ ennakkosuosikki. Toisaalta derbyiss√§ sarjasijoituksiin perustuvat analyysit voidaan usein heitt√§√§ romukoppaan¬†‚Äď kaikki on mahdollista.

Sunnuntainen pirte√§ esitys ja 1‚Äď1-tasapeli k√§rkip√§√§n GBK:ta vastaan toki nostaa toiveita sinisess√§ leiriss√§. Alkukauden otteet ovat olleet kuitenkin kokonaisuutena ailahtelevia, eli Sinipaidoilta on n√§hty sek√§ lupaavia otteita ett√§ heikkoja kokonaisia pelej√§ ja jaksoja pelien sis√§ll√§. Yhteist√§ k√§yt√§nn√∂ss√§ kaikille peleille on ollut vaikeudet viimeisell√§ kolmanneksella. Maalipaikkoja ei yksinkertaisesti saada luotua riitt√§v√§sti, vaikka pallo saadaankin tuotua hy√∂kk√§ysp√§√§h√§n. K√§rkipelaaja Berat Grabovci on toki viimeistellyt kolme kertaa, mutta muita useamman kuin yhden maalin tekij√∂it√§ joukkueessa ei ole.

TPV:n alkukauden tulosten arvoa nostaa se, että otteluista on puuttunut muutamia avainpelaajia, jotka ovat nyt tekemässä paluuta pelaavaan kokoonpanoon. Heistä maaliahne Waltteri Riihimäki nähtiin kentällä jo viime lauantaina Oulussa, ja myös toppari Jari Nikkilä oli jo mukana penkillä. Mika Ahosen sen sijaan ei odoteta vielä ehtivän pelikuntoon torstaiksi. Joukkue on myös kokenyt menetyksiä viime kauden jälkeen. Näistä selkeimmät ovat kokeneen Mikko Innasen siirtyminen kentältä Anssi Ylisen aisapariksi valmennukseen ja Rudi Dieterin siirto Musan Salamaan. Toisaalta TPV on myös saanut vahvistuksia: maalivahti Tuomas Karjanlahti, Juho Saarinen ja Eric Bullock siirtyivät punaisiin Hakasta, Eetu Räisänen ja Eetu Kolu siirtyivät MuSasta ja Kultsusta siirtyivät Ardian Kovaqi sekä Kotkassa pitkään Ykkösen pelejä pelannut kokoenut Giorgi Ositashvili, jolta derby tosin jäänee väliin loukkaantumisen takia.

TPV:n alkukaudelle on antanut leimansa my√∂s se, ett√§ joukkue on joutunut pelaamaan kotiottelunsa TamUn tapaan varakent√§n varakent√§ll√§. TPV:n kohdalla t√§m√§ on tarkoittanut Kauppia, jossa toki on uusi ja hyv√§ tekonurmi, mutta muutoin olosuhteen ottelun ymp√§rill√§ ovat j√§rjestelyjen onnistuessakin Kakkosen tasolle vaatimattomat. TamU puolestaan on pelannut evakkopelins√§ Pyynikill√§, johon seurassa on vankka viha‚Äďrakkaus-suhde. Sin√§ns√§ Pyynikilt√§ on saatu aivan hyv√§ pistesaalis, sill√§ kaikki seitsem√§n sarjapistett√§ on otettu nimenomaan Pyynikin otteluista. Yht√§ kaikki, molemmissa leireiss√§ palataan riemumielin kotiin Tammelaan.

Molemmat joukkueet pelaavat siis torstaina ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella Tammelassa. Samalla ottelu on molemmille joukkueille kauden ensimmäinen luonnonnurmella. Kun päälle lisätään odotettavissa oleva selvästi normaalia suurempi yleisömäärä, on selvää että ottelun olosuhteet ovat jotakin aivan muuta kuin mitä tällä kaudella on aiemmin nähty. Ottelussa voikin olla ratkaisevaa se, kumpi joukkue saa paremmin pidettyä nämä lähtökohtaisesti positiiviset asiat nimenomaan voimavarana.

”Vaikka viime kauden derbyist√§ j√§i paljon hampaankoloon, p√§√§llimm√§isen√§ j√§i mieleen Tammelan mahtava tunnelma, ja odotankin ett√§ huomenna on v√§hint√§√§n samanlainen fiilis”, kommentoi Tampere Unitedin p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§.

”L√§hdemme t√§ysin eri l√§ht√∂kohdista otteluun. TPV on varmasti sarjan suurin ennakkosuosikki, jolla tavoitteena on nousu. TPV onkin hankkinut laadukkaita vahvistuksia jo ennalta vahvaan ryhm√§√§n. Meill√§ on edelleen tavoitteena s√§ily√§ sarjassa ja vahvistaa seuran kuuluvan t√§lle tasolle”, M√§kel√§ vertailee.

My√∂s p√§√§valmentaja M√§kel√§ on luonnollisesti pannut merkille punaisen naapurin vahvan kauden aloituksen. ”TPV on tehnyt eritt√§in vahvaa duunia ja on t√§ysin ansainnut piikkipaikkansa. Meill√§ on ollut niin hyv√§√§, kuin my√∂s heikompaa suorittamista, mutta tiedet√§√§n j√§tkien kanssa, ett√§ voimme voittaa kenet tahansa jos ja kun kaikki loksahtaa paikalleen ja toteutetaan todella isolla syd√§mell√§ ja intohimolla pelitapaamme. Huomenna on iso ja vahva vuori edess√§, mutta usko itseemme ja joukkuekaveriin kyll√§ riitt√§√§ laittamaan TPV:n kaltaisenkin joukkueen todella tiukoille”, valaa M√§kel√§ uskoa.

”Vaikka kyseess√§ on iso peli, niin pelaajien t√§ytyy my√∂s nauttia pelist√§ ja antaa vain palaa. Harva p√§√§see pelaamaan n√§in hienoja otteluita, joten viestini onkin pelaajille: anna kaikkesi ja nauti!” p√§√§tt√§√§ M√§kel√§.

Useita tapoja liittyä derbytunnelmaan

Ottelu pelataan siis Tammelan stadionilla huomenna torstaina 31.5. klo 18.30 alkaen. Tammelan pääkatsomo on tietenkin avoinna molempien seurojen kannattajille, mutta TPV on varannut oman katsomonosan päädystä niille katsojille, jotka haluavat kannustaa Sinipaitoja erityisen äänekkäästi Sinikaartin kanssa. Huomaa, että tässä katsomossa on vain seisomapaikkoja.

Vieraskannattajien katsomonosaan on oma sisäänkäyntinsä Salhojankadun ja Tammelankadun kulmasta, ja TPV on järjestänyt vieraskannattajille myös oman anniskelualueen ja grillipisteen. Vieraskannattajien katsomosta ei ole pääsyä muualle stadionin alueelle eikä päinvastoin, eikä stadionille pääse takaisin ostamatta uutta lippua, joten sisäänkäynti tulee valita sen mukaan, mistä katsomosta haluaa ottelun katsoa.

Liput otteluun maksavat aikuisilta 10 ‚ā¨ ja alennusryhmilt√§ 7 ‚ā¨ (el√§kel√§iset, opiskelijat, 10‚Äď17-vuotiaat, varusmiehet). Huomaa, ett√§ TPV:n kotiotteluissa lipunmyynniss√§ ja stadionin kaikilla myyntipisteill√§ k√§y maksuv√§lineen√§ vain k√§teinen.

My√∂s TamU-TV palvelee ymp√§ri Suomen niit√§ jalkapallon yst√§vi√§, jotka eiv√§t p√§√§se Tampereelle otteluiltana. Suora l√§hetys alkaa vasta 15 minuuttia ennen ottelun alkua eli klo 18.15, sill√§ TamU-TV tekee l√§hetyksen minimimiehityksell√§, jotta mahdollisimman moni p√§√§see n√§kem√§√§n ottelun katsomosta. Ottelun selostaa Manu Haapalainen ja kommentaattorina toimii Ari ”Zico” Hjelm.

Tampere Unitedilla on siis derbyssä haussa yllätysvoitto. Suurien tunteiden ottelussa kaikki on mahdollista, kun kaikki intohimo ja energia ohjataan sekä katsomossa että kentällä yhteisen päämäärän eteen. Tule mukaan!