Tunteet valloilleen torstaina Tampereen derbyssä Tammelassa

30/05/2018
Otteluennakko

Viime kaudella suuria tunteita sekä sinisessä että punaisessa leirissä herättänyt Tampereen derby pelataan jälleen huomenna torstaina. Pelipaikkana on tapahtuman arvon mukaisesti Tammelan stadion ja kotijoukkueena toimii TPV. Viimeksi elokuussa vastaava ottelu keräsi Tammelaan lähes 2000 henkeä, ja myös nyt lehtereille odotetaan vastaavaa yleisömäärää ja huikeaa tunnelmaa.

Viime kaudella ensimmäinen Tampereen derby pelattiin jo toukokuun puolessa välissä Ratinassa. Sarjakauden ollessa alussa Tampere United näki iskun mahdollisuutensa, vaikka TPV:tä pidettiin jopa sarjan kovimpana nousijasuosikkina. Ainakin sinisessä leirissä ottelu nähtiin jälkeenpäin niin, että TamU oli pelaavampi joukkue, mutta TPV rankaisi tehokkaasti virheistä. Myös 1–1-tasatilanteessa missattu rangaistuspotku jäi kaivelemaan kaupungin sinisellä puolella.

Seuraavan kerran joukkueet kohtasivat elokuussa Tammelassa, ja silloin sinisessä leirissä oli päällä sinänsä ihan perusteltuakin uhoa. Joukkueella oli allaan seitsemän perättäistä tappiotonta ottelua, ja TPV:n peli oli yskähdellyt. Tammelan illassa TPV kuitenkin nuiji tämän uhon nurmen pintaan, ja otti 4–0-voiton, joka ei jättänyt tilaa minkäänlaisille selittelyille.

Tämän vuoden ensimmäisessä derbyssä asetelmat ovat varsin erilaiset. TPV on edennyt koko alkukauden voitosta voittoon vakuuttavalla maalierolla 13–1, ja johtaa sarjaa vaikka on pelannut yhden ottelun muita vähemmän. TamU on puolestaan saanut voitot vain häntäpäähän ainakin tässä vaiheessa jämähtäneiltä JBK:lta ja Närpes Kraftilta, ja on kerännyt kuudesta ottelusta seitsemän pistettä maalierolla 7–7. Tämä asettaa Sinipaidat kahdentoista joukkueen sarjassa puolenvälin kohdalle seitsemänneksi. On selvää, että TPV on ottelussa selvä ennakkosuosikki. Toisaalta derbyissä sarjasijoituksiin perustuvat analyysit voidaan usein heittää romukoppaan – kaikki on mahdollista.

Sunnuntainen pirteä esitys ja 1–1-tasapeli kärkipään GBK:ta vastaan toki nostaa toiveita sinisessä leirissä. Alkukauden otteet ovat olleet kuitenkin kokonaisuutena ailahtelevia, eli Sinipaidoilta on nähty sekä lupaavia otteita että heikkoja kokonaisia pelejä ja jaksoja pelien sisällä. Yhteistä käytännössä kaikille peleille on ollut vaikeudet viimeisellä kolmanneksella. Maalipaikkoja ei yksinkertaisesti saada luotua riittävästi, vaikka pallo saadaankin tuotua hyökkäyspäähän. Kärkipelaaja Berat Grabovci on toki viimeistellyt kolme kertaa, mutta muita useamman kuin yhden maalin tekijöitä joukkueessa ei ole.

TPV:n alkukauden tulosten arvoa nostaa se, että otteluista on puuttunut muutamia avainpelaajia, jotka ovat nyt tekemässä paluuta pelaavaan kokoonpanoon. Heistä maaliahne Waltteri Riihimäki nähtiin kentällä jo viime lauantaina Oulussa, ja myös toppari Jari Nikkilä oli jo mukana penkillä. Mika Ahosen sen sijaan ei odoteta vielä ehtivän pelikuntoon torstaiksi. Joukkue on myös kokenyt menetyksiä viime kauden jälkeen. Näistä selkeimmät ovat kokeneen Mikko Innasen siirtyminen kentältä Anssi Ylisen aisapariksi valmennukseen ja Rudi Dieterin siirto Musan Salamaan. Toisaalta TPV on myös saanut vahvistuksia: maalivahti Tuomas Karjanlahti, Juho Saarinen ja Eric Bullock siirtyivät punaisiin Hakasta, Eetu Räisänen ja Eetu Kolu siirtyivät MuSasta ja Kultsusta siirtyivät Ardian Kovaqi sekä Kotkassa pitkään Ykkösen pelejä pelannut kokoenut Giorgi Ositashvili, jolta derby tosin jäänee väliin loukkaantumisen takia.

TPV:n alkukaudelle on antanut leimansa myös se, että joukkue on joutunut pelaamaan kotiottelunsa TamUn tapaan varakentän varakentällä. TPV:n kohdalla tämä on tarkoittanut Kauppia, jossa toki on uusi ja hyvä tekonurmi, mutta muutoin olosuhteen ottelun ympärillä ovat järjestelyjen onnistuessakin Kakkosen tasolle vaatimattomat. TamU puolestaan on pelannut evakkopelinsä Pyynikillä, johon seurassa on vankka viha–rakkaus-suhde. Sinänsä Pyynikiltä on saatu aivan hyvä pistesaalis, sillä kaikki seitsemän sarjapistettä on otettu nimenomaan Pyynikin otteluista. Yhtä kaikki, molemmissa leireissä palataan riemumielin kotiin Tammelaan.

Molemmat joukkueet pelaavat siis torstaina ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella Tammelassa. Samalla ottelu on molemmille joukkueille kauden ensimmäinen luonnonnurmella. Kun päälle lisätään odotettavissa oleva selvästi normaalia suurempi yleisömäärä, on selvää että ottelun olosuhteet ovat jotakin aivan muuta kuin mitä tällä kaudella on aiemmin nähty. Ottelussa voikin olla ratkaisevaa se, kumpi joukkue saa paremmin pidettyä nämä lähtökohtaisesti positiiviset asiat nimenomaan voimavarana.

”Vaikka viime kauden derbyistä jäi paljon hampaankoloon, päällimmäisenä jäi mieleen Tammelan mahtava tunnelma, ja odotankin että huomenna on vähintään samanlainen fiilis”, kommentoi Tampere Unitedin päävalmentaja Mikko Mäkelä.

”Lähdemme täysin eri lähtökohdista otteluun. TPV on varmasti sarjan suurin ennakkosuosikki, jolla tavoitteena on nousu. TPV onkin hankkinut laadukkaita vahvistuksia jo ennalta vahvaan ryhmään. Meillä on edelleen tavoitteena säilyä sarjassa ja vahvistaa seuran kuuluvan tälle tasolle”, Mäkelä vertailee.

Myös päävalmentaja Mäkelä on luonnollisesti pannut merkille punaisen naapurin vahvan kauden aloituksen. ”TPV on tehnyt erittäin vahvaa duunia ja on täysin ansainnut piikkipaikkansa. Meillä on ollut niin hyvää, kuin myös heikompaa suorittamista, mutta tiedetään jätkien kanssa, että voimme voittaa kenet tahansa jos ja kun kaikki loksahtaa paikalleen ja toteutetaan todella isolla sydämellä ja intohimolla pelitapaamme. Huomenna on iso ja vahva vuori edessä, mutta usko itseemme ja joukkuekaveriin kyllä riittää laittamaan TPV:n kaltaisenkin joukkueen todella tiukoille”, valaa Mäkelä uskoa.

”Vaikka kyseessä on iso peli, niin pelaajien täytyy myös nauttia pelistä ja antaa vain palaa. Harva pääsee pelaamaan näin hienoja otteluita, joten viestini onkin pelaajille: anna kaikkesi ja nauti!” päättää Mäkelä.

Useita tapoja liittyä derbytunnelmaan

Ottelu pelataan siis Tammelan stadionilla huomenna torstaina 31.5. klo 18.30 alkaen. Tammelan pääkatsomo on tietenkin avoinna molempien seurojen kannattajille, mutta TPV on varannut oman katsomonosan päädystä niille katsojille, jotka haluavat kannustaa Sinipaitoja erityisen äänekkäästi Sinikaartin kanssa. Huomaa, että tässä katsomossa on vain seisomapaikkoja.

Vieraskannattajien katsomonosaan on oma sisäänkäyntinsä Salhojankadun ja Tammelankadun kulmasta, ja TPV on järjestänyt vieraskannattajille myös oman anniskelualueen ja grillipisteen. Vieraskannattajien katsomosta ei ole pääsyä muualle stadionin alueelle eikä päinvastoin, eikä stadionille pääse takaisin ostamatta uutta lippua, joten sisäänkäynti tulee valita sen mukaan, mistä katsomosta haluaa ottelun katsoa.

Liput otteluun maksavat aikuisilta 10 € ja alennusryhmiltä 7 € (eläkeläiset, opiskelijat, 10–17-vuotiaat, varusmiehet). Huomaa, että TPV:n kotiotteluissa lipunmyynnissä ja stadionin kaikilla myyntipisteillä käy maksuvälineenä vain käteinen.

Myös TamU-TV palvelee ympäri Suomen niitä jalkapallon ystäviä, jotka eivät pääse Tampereelle otteluiltana. Suora lähetys alkaa vasta 15 minuuttia ennen ottelun alkua eli klo 18.15, sillä TamU-TV tekee lähetyksen minimimiehityksellä, jotta mahdollisimman moni pääsee näkemään ottelun katsomosta. Ottelun selostaa Manu Haapalainen ja kommentaattorina toimii Ari ”Zico” Hjelm.

Tampere Unitedilla on siis derbyssä haussa yllätysvoitto. Suurien tunteiden ottelussa kaikki on mahdollista, kun kaikki intohimo ja energia ohjataan sekä katsomossa että kentällä yhteisen päämäärän eteen. Tule mukaan!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

8.11. Kolos Cherven - TamU 2 – 2

26.11. HJS - TamU naiset 3 – 0

8.10. TamU 2 - IkU 3 – 1

22.1. klo 14 TamU - TPV

klo - TamU naiset

klo - TamU 2