Treenikentällä on palattu arkeen – näin harjoittelu jatkuu poikkeus­olosuhteissa

11/05/2020
Uutinen

Edustusjoukkue palasi yhteisharjoitteluun viime viikon torstaina Pyynikin kentällä, ja seuraavan kerran joukkue harjoitteli yhdessä heti perjantaina. Harjoitusten suunnittelu tuo valmennukselle haasteen, kun ryhmäkoot on pidettävä pienenä ja kontakteja vältettävä.

Tampere Unitedin jalkapalloarjessa on herätty parin kuukauden tauon jälkeen viikkoon, jolloin seuraava joukkueharjoituskerta on tiedossa. Edustusjoukkue harjoittelee yhdessä seuraavan kerran ylihuomenna tiistaina ja tästä eteenpäin toistaiseksi kolme kertaa viikossa.

”Oli kyllä hienoa, että pystyttiin palaamaan yhdessä tekemiseen. Loppua kohden yksinharjoittelussa alkoi selvästi motivaatio jo vähän kärsiä sekä vallitseva tilanne puuduttamaan pelaajia, mikä on ihan ymmärrettävääkin. Lähinnä se epätietoisuus, että tapahtuuko tässä nyt enää tällä kaudella mitään”, päävalmentaja Jukka Listenmaa avaa joukkueen tuntoja.

Pitkäaikainen TamU-ratsu Eetu Rahkola on Listenmaan kanssa samoilla ajatusviivoilla.

”Harjoituksiin oli mukava palata. Joukkue on muuttunut paljon viime kaudesta ja siksikin on hyvä, että pelaajille jää ennen kauden alkua aikaa tutustua kentällä ja sen ulkopuolella, vallitsevan tilanteen ehdoin.”

Oman haasteensa harjoittelulle tuo ryhmien koot, jotka täytyy pitää maksimissaan kymmenessä hengessä.

”Meillä tämä on nyt hoidettu niin, että joukkue on jaettu neljään eri ryhmään. Puolustajiin, maalivahteihin ja keskikenttämiehet sekä hyökkääjät on sitten jaettu vielä kahteen eri ryhmään”, Listenmaa raottaa ryhmäjakoa.

”Kentällä ovat yhtä aikaa maalivahdit ja kaksi ryhmää vuoron perään. Yksi kentän ulkopuolelle jäävä ryhmä tekee sitten samaan aikaan fysiikkaharjoitteita sivussa”, jatkaa Listenmaa turvavälien toteuttamista.

Paljon jalkapallossa kentällä ja sen ulkopuolella nähneellekin valmentajalle tilanne on hyvin uusi, kun valmennussuunnitelmaa joutuu miettimään nyt aivan uudelta pohjalta. Tämä tuo omat haasteensa, mutta Listenmaa näkee myös, että tilanne voi myös kehittää, kun asioita joutuu ajattelemaan uudelleen.

”Onhan se vähän erikoinen tilanne, että ei voikaan nyt sitten ottaa sitä kaikkein tutuinta ja turvallisinta harjoitetta johonkin tilanteeseen. Joutuu vähän funtsimaan, että jos A tekee tuota, niin mitä B sitten tekee. Torstaina vedin itse puolustajille treenit ja oli ihan mukava huomata, että kyllä niitä perusasioita saadaan aika hyvin käytyä läpi näinkin.”

Jos poikkeusolosuhteet ovat haastavia valmentajille, niin sitä ne ovat tottakai myös pelaajille.

”Tietenkin toiminta on nyt hyvin erilaista normaalitilanteeseen verrattuna, ja väkisinkin sitä kaipaa nyt puuttuvia elementtejä, kuten kaksinkamppailuja ja pelaamista ylipäänsä. Onneksi näiden aika kuitenkin koittaa jälleen ennemmin tai myöhemmin”, Eetu Rahkola kertoo.

Tampere Unitedin edellinen harjoitusottelu on maaliskuun alulta. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että Suomessa on tällä tietoa mahdollista pelata jalkapalloa seuraavan kerran 9.6. Uutta otteluohjelmaa voi odottaa julkaistavaksi aikaisintaan ensi viikolla ja seurat saanevat siitä ensimmäisen luonnoksen kommentoitavaksi vielä tämän viikon aikana. On täysin mahdollista, että maaliskuun alun TP-T-ottelu jäi viimeiseksi kauteen valmistavaksi otteluksi.

”Todella toivon, että näin ei käy. Toivottavasti siihen ehdittäisiin saada se yksi ottelu alle. Alustavasti olen jo vastustajaakin siihen tunnustellut, mutta sittenhän sen näkee saadaanko tällainen ottelu siihen alle pelattua”, Jukka Listenmaa kommentoi harjoitusottelutilannetta.

Tärkeintä joka tapauksessa on se, että Sinipaidat harjoittelevat jälleen Pyynikillä kolme kertaa viikossa. Kaikki tähtää siihen, että joukkue on valmis kun kausi vihdoin alkaa aikaisintaan lauantaina 13.6.

Myös seuran muut joukkueet ovat palanneet tai palaamassa harjoituskentille. Naisten edustus harjoitteli ensimmäistä kertaa viime lauantaina. P2007–08-ikäkausijoukkue aloitti samoin lauantaina, ja P2012-joukkue pitää ensimmäiset harjoituksensa tänään maanantaina. Riemu kentille paluusta on tietenkin suuri!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

24.9. GrIFK - TamU 1 – 4

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

21.9. TKT - TamU 2 2 – 0

29.9. klo 19 TamU - FC Jazz

klo - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV