24.9.2021

 
 

TP-T-voitto vei TamUn askeleen lähemmäs sarjanousua


TamUn ja TP-T:n v√§linen yl√§loppusarjan ottelu tarjosi iltavalaistuksen, myrskyisen tuulen ja ensimm√§isen puoliajan aikana alkaneen sateen lis√§ksi jopa hiukan liikaakin j√§nnityst√§. Peli-Toverit siirtyi ottelun alussa johtoon, mutta Roope Kostiainen tasoitti ottelun rangaistuspotkusta viel√§ ensimm√§isen jakson aikana. Vieraat pysyiv√§t Sinipaitojen mukana tunnin ajan, mutta kahden salamamaalin j√§lkeen ero repesi, ja TamU nappasi selke√§n voiton numeroin 5‚Äď1 (1‚Äď1).

Ottelu käynnistyi hivenen tunnustellen. TamU otti totutusti pallonhallinnan, mutta TP-T prässäsi kovaa ja pakotti Sinipaidat pallonmenetyksiin ja harhasyöttöihin. TamUn hyökkäyspään ratkaisut tuntuivatkin ottelun alussa hätäisiltä, eikä TP-T:n maali ollut mittelön alkuhetkillä erityisen uhattuna.

Ensimm√§isen maalin tekikin lopulta TP-T ottelun kahdeksannellatoista minuutilla. Sinipaitojen puolustusp√§√§ss√§ Severi Kankkunen voitti kaksinkamppailun kaataen samalla Iiro Riponiemen. Tuomaristo n√§ki tilanteen rikkeen arvoiseksi, ja TP-T sai vapaapotkun aivan rangaistusalueen ulkopuolelta. Otto J√§rvinen laukoi upean vapaapotkun muurin ohi aivan oikeaan yl√§kulmaan siirt√§en TP-T:n ottelussa 0‚Äď1-johtoon.

TamU ei maalista lamaantunut, vaan pelin painopiste saatiin kohti vierasjoukkueen puolustuspäätä ja paine TP-T:n maalilla lisääntyi jatkuvasti.

Lopulta TamUn pallonhallinta palkittiin. Arttu Haapala antoi vapaapotkuun rangaistusalueen kulmalta maalin edustalle Anton Brightille, joka tuli Iiro Riponiemen rikkomaksi juuri yritt√§ess√§√§n ohjata pallon maaliin. TP-T vahti Tuomas M√§kisen torjui Brightin ohjauksen, mutta tuomari osoitti armotta rangaistuspilkulle. Edellisess√§ yrityksess√§√§n PJK-ottelussa pilkulta ep√§onnistunut Roope Kostiainen ei t√§ll√§ kertaa erehtynyt, vaan laukoi pallon voimalla maalin vasempaan yl√§nurkkaan. N√§in peli oli tasan 1‚Äď1.

Ensimmäisen jakson lopulla Topias Järvelällä oli parikin laatupaikkaa viedä TamU johtoon. Ensin 34. minuutilla Eric Bullock aloitti terävän vastahyökkäyksen taistelemalla pallon omalta alueelta vasempaan laitaan Eino-Veikko Ekille, joka syötti takaviistoon Järvelälle yksin maalin eteen. Järvelällä oli aikaa katsoa minne pallon sijoittaa, mutta yritys epäonnistui ja suuntautui suoraan päin malivahti Tuomas Mäkistä. Hetkeä myöhemmin Järvelä pelattiin läpiajoon, mutta tässäkään tilanteessa hän ei saanut nostettua palloa tarpeeksi, vaan veto kilpistyi maalivahti Mäkiseen.

Aivan ensimm√§isen jakson lopulla Jesse Vuori pelasi pallon erinomaisesti pois puolustusalueelta paineen alta ja k√§ynnisti samalla hyv√§n hy√∂kk√§yksen. Hetken kuluttua Arttu Haapala pelasi pallon pystyyn Eric Bullockille, joka leikkasi keskelle ja sy√∂tti maalin eteen J√§rvel√§lle, joka puolestaan sy√∂tti yhdell√§ kosketuksella takaviistoon Eino Veikko-Ekille. Ekin noin kuudestatoista metrist√§ l√§htenyt laukaus meni kuitenkin niukasti maalipuiden yli, ja n√§in tauolle siirryttiin tasatilanteessa 1‚Äď1.

TP-T oli pelissä mukana tunnin ajan

Toisella jaksolla jo TamUn ensimmäinen hyökkäys oli tuottaa tulosta, kun keskikaistalla ollut Topias Järvelä pelasi Eino-Veikko Ekin vauhtiin. Ek sai kuljetettua pallon maalin edustalle ja tavoitteli laukauksellaan oikeaa alanurkkaa, mutta TP-T:n maalilla Tuomas Mäkinen oli virkeänä heti toisen jakson alusta lähtien ja sai kuin saikin näppinsä laukauksen tielle.

Tämän hyökkäyksen jälkeen TP-T:llä oli oma etsikkoaikansa. Vierasjoukkue sai pelistä otetta ja sai luotua useampia vaarallisia vastahyökkäysiä. Kenties vaarallisin tilanne syntyi, kun jaksoa oli pelattu vajaa kymmenen minuuttia. Tuolloin Amin Chouaib keskitti pystyjuoksunsa jälkeen maalin eteen, mutta Kasper Sola ei osunut maalin edustalla keskityspalloon, ja näin Sinipaitojen maali varjeltui.

Vajaan tunnin kohdalla TamU alkoi taas saada pelistä otetta. Ensin Roope Kostiainen oli pelata Eino-veikko Ekin vasemmalta läpi, mutta erinomaista ottelua pelannut TP-T-vahti Tuomas Mäkinen oli kuitenkin hereillä, tuli ajoissa vastaan ja sai torjuttua. Pallo jäi kuitenkin vielä maalin eteen elämään, mutta Topias Järvelä ei jatkotilanteesta saanut nostoonsa tarpeeksi voimaa, ja Mäkinen sai napattua pallon syliinsä.

Hetke√§ my√∂hemmin Kostiainen pelasi Eric Bullockin oikealla laidalta vauhtiin. Bullock leikkasi keskelle, harhautti tyylikk√§√§sti TP-T:n puolustajan ja sai rauhassa katsoa mihin pallon laittaisi. Bullock n√§ki tilaa vasemmassa alanurkassa ja sijoitti pallon sinne vapauttaen samalla melko j√§nnittyneeksi k√§yneen Pyynikin yleis√∂n 2‚Äď1-maalijuhliin.

TP-T ei ollut vielä edes ehtinyt toipua edellisestä maalista, kun Jesse Vuoren avauksen jälkeen Eric Bullock puski pallon Roope Kostiaiselle pystyjuoksuun. Melko vaarattoman näköisestä hyökkäyksestä syntyi maali, kun TP-T:n puolustus ei pitänyt kunnolla Kostiaista, ja hyökkääjä pääsi melko vapaasti kokeilemaan nostoa maalivahdin yli. Nosto onnistui liki täydellisesti ja TamU siirtyi ripeästi kahden maalin johtoon.

N√§ihin maaleihin TP-T:n selk√§ranka katkesi, taistelu loppui ja TamU ratkaisi pelin lopullisesti. Ensin Jesse Vuori keskitti laidalta maalin eteen Topias J√§rvel√§lle, joka pudotti pallon viel√§ parempaan maalipaikkaan Arttu Haapalalle, jonka vetoon maalivahti kuitenkin p√§√§si v√§liin. T√§t√§ seurasi j√§lleen yksi Haapalan erinomaisista kulmapotkuista, jossa kapteeni Anton Bright p√§√§si korkeimmalle ja puski peliv√§lineen l√§hiet√§isyydelt√§ kent√§n kautta maalin perukoille. N√§in TamU johti jo 4‚Äď1 vain viitisen minuuttia johtomaalin tekemisen j√§lkeen.

Muutama minuutti my√∂hemmin vain hetke√§ aiemmin kent√§lle otettu Arttu M√§tt√∂ riisti pallon TP-T:n puolustusalueella pelaten Eetu R√§is√§sen nokikkain maalivahdin kanssa. R√§is√§nen otti pallon varmoin ottein haltuunsa ja sijoitti laukauksen maalivahdin estelyist√§ huolimatta 5‚Äď1-maalin arvoisesti.

Ottelun viimeisen vartin aikana TamU otti jalkaa pois kaasulta, ja ottelu muuttui pelailuksi. Roope Kostiainen sai kuitenkin parikin laadukasta paikkaa saada hattutemppu täyteen, mutta illan kolmas maali jäi kuitenkin syntymättä, kun vasenta tolppaa nuollut sijoitus ja keskikaistalta lähtenyt hyvän näköinen nosto eivät aivan löytäneet tietään maalipuiden väliin.

Lisäajalla Valtteri Sokura rikkoi Eetu Räisästä ruman näköisesti, ja TamU sai vapaapotkun noin kahdeksastatoista metristä. Pallon taakse asettuivat Roope Kostiainen ja Paavo Kujala. Lopulta vapaapotkun laukoi Kujala, jonka kova veto päätyi maalivahdin kautta kulmaksi. Tätä seuranneesta kulmapotkusta TP-T:n pelaaja oli puskea pallon omaan maaliin, mutta maalivahti Mäkinen sai ohjattua pallon maalin yli, ja näin Unitedin lisämaali jäi syntymättä.

Hetke√§ my√∂hemmin lis√§aikakin oli jo k√§ytetty ja Pyynikill√§ alkoivat juhlat 5‚Äď1-voiton my√∂t√§. Juhlista puuttui kuitenkin kovin riehakkuus, sill√§ kaikki tiesiv√§t, ett√§ t√§ll√§ voitolla ei viel√§ varsinaisesti saavutettu mit√§√§n, vaikka Sinipaitojen asema sarjak√§rjess√§ vahvistuikin.

Kauden tappioitta pelanneilla Sinipaidoilla on jäljellä vielä kaksi sarjaottelua, joista ensimmäinen pelataan TKT:tä vastaan viikon päästä torstaina 30.9. klo 20.00 alkaen Kaupin tekonurmella 2. FC Haka juniorit pelaa tätä ennen sekä TKT:tä että Nokian Palloseuraa vastaan, ja näiden otteluiden tulokset määrittävät sen, onko TamUlla mahdollisuus ratkaista sarjanousu jo TKT:tä vastaan, vai siirtyykö ratkaisu sarjan päätöskierrokselle lauantaina 9.10. Silloin TamU pelaa jälleen kotona Pyynikillä, ja vastaan klo 16.00 alkavassa ottelussa asettuu nimenomaan FC Haka juniorit.

J√§nnitys siis tiivistyy samalla kun loppu l√§henee. Oman mausteensa syksyyn tuo my√∂s sunnuntaina 3.10. FC Kiiston vieraan pelattava Suomen Regions’ Cupin v√§lier√§ sek√§ mahdollinen finaali lauantaina 16.10. Olympiastadionilla Helsingiss√§. Nyt saadaan nauttia kovista peleist√§!

Päävalmentajan kommentit

Vastustaja teki jälleen ottelun avausmaalin, mutta päävalmentaja Jukka Listenmaa ei myönnä huolestuneensa siitä.

”Puhuttiin, ett√§ kun joudimme aloittamaan vastatuuleen, olisi t√§rke√§√§ selvit√§ tasatuloksessa ensimm√§isest√§ jaksosta. Tuuli oli niin kova ett√§ se vaikeutti pelaamista todella paljon”, Listenmaa kuvailee.

”Mutta tietenkin hieno laukaus kaverilta yl√§kulmaan. Vapari oli v√§h√§n helpon n√§k√∂inen, mutta kai siin√§ aihetta oli vihellykselle. Onneksi saatiin tasoitettua ensimm√§isen puoliajan aikana, ja mahkut olisi ollut ratkoakin peli jo ensimm√§isell√§ puoliajalla.”

Listenmaa myös manasi pelissä olleen ensimmäisellä jaksolla sellaisia elementtejä jotka eivät TamUn peliin kuulu.

”Ihmeellisi√§ vippej√§ ja yritettiin nostella pakkien p√§√§n yli palloa, ja perusasiat meinasivat unohtua. Siit√§ tauolla v√§h√§n muistuteltiin, kuinka me n√§it√§ pelej√§ voitetaan”, Listenmaa suomii.

Ennen TamUn tehominuutteja TP-T pääsi hyökkäämään muutaman kerran todella vaarallisen näköisesti.

”Meid√§n kentt√§tasapaino oli v√§h√§n hakusessa. Siin√§ haettiin v√§h√§n v√§kisin omaa johtomaalia ja v√§h√§n ylihy√∂k√§ttiin. Sen takia esimerkiksi Arttu M√§tt√∂ t√§ytyi ottaa kent√§lle, jotta tasapaino rupee pysym√§√§n paremmin kasassa”, Listenmaa kertoo.

Ratkaisumaalit olivat Listenmaan mielestä kauniita maalintekijöiden maaleja.

”Bullockilta eritt√§in hieno ja hallittu viimeistely, ja todella t√§rke√§ maali. Roopen pelitilannemaali oli aika vaikeasta paikasta suht pienest√§ kulmasta sellainen nosto maalivahdin yli, ettei sellaista ihan joka kerta n√§iss√§ sarjoissa n√§hd√§. Taas p√§√§st√§√§n hengitt√§m√§√§n viikko rauhassa”, Listenmaa kuvailee.

”Nyt otetaan kolmen p√§iv√§n huili, ja unohdetaan jalkapallo hetkeksi. T√§ss√§ on niin pitk√§ kausi takana, ett√§ pieni tauko tulee hyv√§√§n saumaan. Sitten kaksi hyv√§√§ treeni√§ ensi viikolla, ja sitten pelataan taas. Toivotaan ett√§ siin√§ olisi jo pieni ratkaisun paikka, jos vaikka Haka olisi menett√§nyt joitakin pinnoja siihen menness√§”, p√§√§tt√§√§ Listenmaa.

 
 
Tampere Unitedin logo
5 ‚Äď 1

(1 ‚Äď 1)

TP-T logo

30' Roope Kostiainen (rp)
62' Eric Bullock
64' Roope Kostiainen
68' Anton Bright
71' Eetu Räisänen

Yleisömäärä:
152

18' Otto Järvinen

Yleisömäärä:
152

 
32Antti Kuusinen
4Eino-Veikko Ek vaihtoon 67'
6Severi Kankkunen vaihtoon 81'
8Topias Järvelä vaihtoon 67'
9Eric Bullock vaihtoon 81'
11Roope Kostiainen
13Anton BrightC
15Jesse Vuori vaihtoon 81'
20Arttu Haapala vaihtoon 72'
26Verneri Uimonen
41Eetu Räisänen
29Henri Savolainen
10Ali Aitbenzanzoun keltainen kortti 78' vaihdosta 72'
16Paavo Kujala vaihdosta 67'
18Panu Väliaho vaihdosta 81'
24Arttu Mättö vaihdosta 67'
27Nils Strömsholm vaihdosta 81'
31Ville Kukkanen vaihdosta 81'