TP-T-voitto vei TamUn askeleen lähemmäs sarjanousua

24/09/2021 TamU
Otteluraportti

TamUn ja TP-T:n välinen yläloppusarjan ottelu tarjosi iltavalaistuksen, myrskyisen tuulen ja ensimmäisen puoliajan aikana alkaneen sateen lisäksi jopa hiukan liikaakin jännitystä. Peli-Toverit siirtyi ottelun alussa johtoon, mutta Roope Kostiainen tasoitti ottelun rangaistuspotkusta vielä ensimmäisen jakson aikana. Vieraat pysyivät Sinipaitojen mukana tunnin ajan, mutta kahden salamamaalin jälkeen ero repesi, ja TamU nappasi selkeän voiton numeroin 5–1 (1–1).


Kolmonen

5 – 1

Ottelu käynnistyi hivenen tunnustellen. TamU otti totutusti pallonhallinnan, mutta TP-T prässäsi kovaa ja pakotti Sinipaidat pallonmenetyksiin ja harhasyöttöihin. TamUn hyökkäyspään ratkaisut tuntuivatkin ottelun alussa hätäisiltä, eikä TP-T:n maali ollut mittelön alkuhetkillä erityisen uhattuna.

Ensimmäisen maalin tekikin lopulta TP-T ottelun kahdeksannellatoista minuutilla. Sinipaitojen puolustuspäässä Severi Kankkunen voitti kaksinkamppailun kaataen samalla Iiro Riponiemen. Tuomaristo näki tilanteen rikkeen arvoiseksi, ja TP-T sai vapaapotkun aivan rangaistusalueen ulkopuolelta. Otto Järvinen laukoi upean vapaapotkun muurin ohi aivan oikeaan yläkulmaan siirtäen TP-T:n ottelussa 0–1-johtoon.

TamU ei maalista lamaantunut, vaan pelin painopiste saatiin kohti vierasjoukkueen puolustuspäätä ja paine TP-T:n maalilla lisääntyi jatkuvasti.

Lopulta TamUn pallonhallinta palkittiin. Arttu Haapala antoi vapaapotkuun rangaistusalueen kulmalta maalin edustalle Anton Brightille, joka tuli Iiro Riponiemen rikkomaksi juuri yrittäessään ohjata pallon maaliin. TP-T vahti Tuomas Mäkisen torjui Brightin ohjauksen, mutta tuomari osoitti armotta rangaistuspilkulle. Edellisessä yrityksessään PJK-ottelussa pilkulta epäonnistunut Roope Kostiainen ei tällä kertaa erehtynyt, vaan laukoi pallon voimalla maalin vasempaan ylänurkkaan. Näin peli oli tasan 1–1.

Ensimmäisen jakson lopulla Topias Järvelällä oli parikin laatupaikkaa viedä TamU johtoon. Ensin 34. minuutilla Eric Bullock aloitti terävän vastahyökkäyksen taistelemalla pallon omalta alueelta vasempaan laitaan Eino-Veikko Ekille, joka syötti takaviistoon Järvelälle yksin maalin eteen. Järvelällä oli aikaa katsoa minne pallon sijoittaa, mutta yritys epäonnistui ja suuntautui suoraan päin malivahti Tuomas Mäkistä. Hetkeä myöhemmin Järvelä pelattiin läpiajoon, mutta tässäkään tilanteessa hän ei saanut nostettua palloa tarpeeksi, vaan veto kilpistyi maalivahti Mäkiseen.

Aivan ensimmäisen jakson lopulla Jesse Vuori pelasi pallon erinomaisesti pois puolustusalueelta paineen alta ja käynnisti samalla hyvän hyökkäyksen. Hetken kuluttua Arttu Haapala pelasi pallon pystyyn Eric Bullockille, joka leikkasi keskelle ja syötti maalin eteen Järvelälle, joka puolestaan syötti yhdellä kosketuksella takaviistoon Eino Veikko-Ekille. Ekin noin kuudestatoista metristä lähtenyt laukaus meni kuitenkin niukasti maalipuiden yli, ja näin tauolle siirryttiin tasatilanteessa 1–1.

TP-T oli pelissä mukana tunnin ajan

Toisella jaksolla jo TamUn ensimmäinen hyökkäys oli tuottaa tulosta, kun keskikaistalla ollut Topias Järvelä pelasi Eino-Veikko Ekin vauhtiin. Ek sai kuljetettua pallon maalin edustalle ja tavoitteli laukauksellaan oikeaa alanurkkaa, mutta TP-T:n maalilla Tuomas Mäkinen oli virkeänä heti toisen jakson alusta lähtien ja sai kuin saikin näppinsä laukauksen tielle.

Tämän hyökkäyksen jälkeen TP-T:llä oli oma etsikkoaikansa. Vierasjoukkue sai pelistä otetta ja sai luotua useampia vaarallisia vastahyökkäysiä. Kenties vaarallisin tilanne syntyi, kun jaksoa oli pelattu vajaa kymmenen minuuttia. Tuolloin Amin Chouaib keskitti pystyjuoksunsa jälkeen maalin eteen, mutta Kasper Sola ei osunut maalin edustalla keskityspalloon, ja näin Sinipaitojen maali varjeltui.

Vajaan tunnin kohdalla TamU alkoi taas saada pelistä otetta. Ensin Roope Kostiainen oli pelata Eino-veikko Ekin vasemmalta läpi, mutta erinomaista ottelua pelannut TP-T-vahti Tuomas Mäkinen oli kuitenkin hereillä, tuli ajoissa vastaan ja sai torjuttua. Pallo jäi kuitenkin vielä maalin eteen elämään, mutta Topias Järvelä ei jatkotilanteesta saanut nostoonsa tarpeeksi voimaa, ja Mäkinen sai napattua pallon syliinsä.

Hetkeä myöhemmin Kostiainen pelasi Eric Bullockin oikealla laidalta vauhtiin. Bullock leikkasi keskelle, harhautti tyylikkäästi TP-T:n puolustajan ja sai rauhassa katsoa mihin pallon laittaisi. Bullock näki tilaa vasemmassa alanurkassa ja sijoitti pallon sinne vapauttaen samalla melko jännittyneeksi käyneen Pyynikin yleisön 2–1-maalijuhliin.

TP-T ei ollut vielä edes ehtinyt toipua edellisestä maalista, kun Jesse Vuoren avauksen jälkeen Eric Bullock puski pallon Roope Kostiaiselle pystyjuoksuun. Melko vaarattoman näköisestä hyökkäyksestä syntyi maali, kun TP-T:n puolustus ei pitänyt kunnolla Kostiaista, ja hyökkääjä pääsi melko vapaasti kokeilemaan nostoa maalivahdin yli. Nosto onnistui liki täydellisesti ja TamU siirtyi ripeästi kahden maalin johtoon.

Näihin maaleihin TP-T:n selkäranka katkesi, taistelu loppui ja TamU ratkaisi pelin lopullisesti. Ensin Jesse Vuori keskitti laidalta maalin eteen Topias Järvelälle, joka pudotti pallon vielä parempaan maalipaikkaan Arttu Haapalalle, jonka vetoon maalivahti kuitenkin pääsi väliin. Tätä seurasi jälleen yksi Haapalan erinomaisista kulmapotkuista, jossa kapteeni Anton Bright pääsi korkeimmalle ja puski pelivälineen lähietäisyydeltä kentän kautta maalin perukoille. Näin TamU johti jo 4–1 vain viitisen minuuttia johtomaalin tekemisen jälkeen.

Muutama minuutti myöhemmin vain hetkeä aiemmin kentälle otettu Arttu Mättö riisti pallon TP-T:n puolustusalueella pelaten Eetu Räisäsen nokikkain maalivahdin kanssa. Räisänen otti pallon varmoin ottein haltuunsa ja sijoitti laukauksen maalivahdin estelyistä huolimatta 5–1-maalin arvoisesti.

Ottelun viimeisen vartin aikana TamU otti jalkaa pois kaasulta, ja ottelu muuttui pelailuksi. Roope Kostiainen sai kuitenkin parikin laadukasta paikkaa saada hattutemppu täyteen, mutta illan kolmas maali jäi kuitenkin syntymättä, kun vasenta tolppaa nuollut sijoitus ja keskikaistalta lähtenyt hyvän näköinen nosto eivät aivan löytäneet tietään maalipuiden väliin.

Lisäajalla Valtteri Sokura rikkoi Eetu Räisästä ruman näköisesti, ja TamU sai vapaapotkun noin kahdeksastatoista metristä. Pallon taakse asettuivat Roope Kostiainen ja Paavo Kujala. Lopulta vapaapotkun laukoi Kujala, jonka kova veto päätyi maalivahdin kautta kulmaksi. Tätä seuranneesta kulmapotkusta TP-T:n pelaaja oli puskea pallon omaan maaliin, mutta maalivahti Mäkinen sai ohjattua pallon maalin yli, ja näin Unitedin lisämaali jäi syntymättä.

Hetkeä myöhemmin lisäaikakin oli jo käytetty ja Pyynikillä alkoivat juhlat 5–1-voiton myötä. Juhlista puuttui kuitenkin kovin riehakkuus, sillä kaikki tiesivät, että tällä voitolla ei vielä varsinaisesti saavutettu mitään, vaikka Sinipaitojen asema sarjakärjessä vahvistuikin.

Kauden tappioitta pelanneilla Sinipaidoilla on jäljellä vielä kaksi sarjaottelua, joista ensimmäinen pelataan TKT:tä vastaan viikon päästä torstaina 30.9. klo 20.00 alkaen Kaupin tekonurmella 2. FC Haka juniorit pelaa tätä ennen sekä TKT:tä että Nokian Palloseuraa vastaan, ja näiden otteluiden tulokset määrittävät sen, onko TamUlla mahdollisuus ratkaista sarjanousu jo TKT:tä vastaan, vai siirtyykö ratkaisu sarjan päätöskierrokselle lauantaina 9.10. Silloin TamU pelaa jälleen kotona Pyynikillä, ja vastaan klo 16.00 alkavassa ottelussa asettuu nimenomaan FC Haka juniorit.

Jännitys siis tiivistyy samalla kun loppu lähenee. Oman mausteensa syksyyn tuo myös sunnuntaina 3.10. FC Kiiston vieraan pelattava Suomen Regions’ Cupin välierä sekä mahdollinen finaali lauantaina 16.10. Olympiastadionilla Helsingissä. Nyt saadaan nauttia kovista peleistä!

Päävalmentajan kommentit

Vastustaja teki jälleen ottelun avausmaalin, mutta päävalmentaja Jukka Listenmaa ei myönnä huolestuneensa siitä.

”Puhuttiin, että kun joudimme aloittamaan vastatuuleen, olisi tärkeää selvitä tasatuloksessa ensimmäisestä jaksosta. Tuuli oli niin kova että se vaikeutti pelaamista todella paljon”, Listenmaa kuvailee.

”Mutta tietenkin hieno laukaus kaverilta yläkulmaan. Vapari oli vähän helpon näköinen, mutta kai siinä aihetta oli vihellykselle. Onneksi saatiin tasoitettua ensimmäisen puoliajan aikana, ja mahkut olisi ollut ratkoakin peli jo ensimmäisellä puoliajalla.”

Listenmaa myös manasi pelissä olleen ensimmäisellä jaksolla sellaisia elementtejä jotka eivät TamUn peliin kuulu.

”Ihmeellisiä vippejä ja yritettiin nostella pakkien pään yli palloa, ja perusasiat meinasivat unohtua. Siitä tauolla vähän muistuteltiin, kuinka me näitä pelejä voitetaan”, Listenmaa suomii.

Ennen TamUn tehominuutteja TP-T pääsi hyökkäämään muutaman kerran todella vaarallisen näköisesti.

”Meidän kenttätasapaino oli vähän hakusessa. Siinä haettiin vähän väkisin omaa johtomaalia ja vähän ylihyökättiin. Sen takia esimerkiksi Arttu Mättö täytyi ottaa kentälle, jotta tasapaino rupee pysymään paremmin kasassa”, Listenmaa kertoo.

Ratkaisumaalit olivat Listenmaan mielestä kauniita maalintekijöiden maaleja.

”Bullockilta erittäin hieno ja hallittu viimeistely, ja todella tärkeä maali. Roopen pelitilannemaali oli aika vaikeasta paikasta suht pienestä kulmasta sellainen nosto maalivahdin yli, ettei sellaista ihan joka kerta näissä sarjoissa nähdä. Taas päästään hengittämään viikko rauhassa”, Listenmaa kuvailee.

”Nyt otetaan kolmen päivän huili, ja unohdetaan jalkapallo hetkeksi. Tässä on niin pitkä kausi takana, että pieni tauko tulee hyvään saumaan. Sitten kaksi hyvää treeniä ensi viikolla, ja sitten pelataan taas. Toivotaan että siinä olisi jo pieni ratkaisun paikka, jos vaikka Haka olisi menettänyt joitakin pinnoja siihen mennessä”, päättää Listenmaa.

Kolmonen

5 – 1

( 1 – 1 )

30′ Roope Kostiainen
62′ Eric Bullock
64′ Roope Kostiainen
68′ Anton Bright
71′ Eetu Räisänen

Yleisöä:
152

18' Otto Järvinen

Yleisöä:
152

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek 67'
6 Severi Kankkunen 81'
8 Topias Järvelä 67'
9 Eric Bullock 81'
11 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
15 Jesse Vuori 81'
20 Arttu Haapala 72'
26 Verneri Uimonen
41 Eetu Räisänen
29 Henri Savolainen
10 Ali Aitbenzanzoun 78' 72'
16 Paavo Kujala 67'
18 Panu Väliaho 81'
24 Arttu Mättö 67'
27 Nils Strömsholm 81'
31 Ville Kukkanen 81'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.9. TamU - KaaPo 1 – 1

23.9. LeKi-futis - TamU naiset 0 – 6

23.9. TPV - TamU 2 2 – 2

1.10. klo 14 TamU - EPS

klo - TamU naiset

27.9. klo 20 ACE - TamU 2