TP-T kaatui toistamiseen suuri­numeroisesti

09/01/2017
Otteluraportti

Tampere United päätti vuoden ensimmäisen harjoitusviikon selvään 5–1 (2–1) -voittoon Tampereen Peli-Tovereista. Vaikka numerot pysyivät pitkään tasaisina ja TP-T pääsi jopa tekemään kavennusmaalin vastaiskusta, kentällä näkyi varsinkin toisella jaksolla selvä Kakkosen ja Kolmosen joukkueen tasoero. Valmennusjohto harmittelikin ottelun jälkeen Sinipaitojen heikkoa viimeistelyprosenttia, vaikka osasyynä terävyyden puutteeseen oli varmasti takana ollut raskas harjoitusviikko.

Harjoitusottelu

5 – 1

Ottelu lähti liikkeelle melko sekavana, eikä pelin taso noussut kovin korkeaksi ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Ensimmäiset maalitkin tulivat melko sekavien tilanteiden jälkeen. Ensimmäisessä Riku Oras riisti pallon TP-T-pelaajalta rangaistusalueella, ja pyöräytti itsensä varmaan maalintekopaikkaan. Toisessa testipelaajana Sinipaidoissa debytoinut 18-vuotias kanadalaispelaaja Dani Gorelov sai puolustajan purkupallon suoraan jalkaansa kuudentoista rajan tuntumassa, ja laukoi pallon vastustamattomasti verkon perukoille.

Topias Järvelä laukoo.
Topias Järvelä laukoo.

Ensimmäisellä jaksolla paikkoja lisämaaleihin oli monella pelaajalla. Näistä ehkä paras oli Dani Gorelovilla, joka pääsi Niclas Kalatsevin syötöstä läpi, mutta yritys päättyi TP-T-maalivahdin jalkatorjuntaan. Topias Järvelän parhaan paikan maalivahti puolestaan venytti komeasti kulmapotkuksi juuri ennen kuin pallo olisi pöllyttänyt verkkoa maalin yläkulmassa. Tuomas Lehti puolestaan pakotti maalivahdin loistotorjuntoihin kahteenkin otteeseen.

Maalivahti torjuu jaloillaan Dani Gorelovin maalintekoyrityksen.
Maalivahti torjuu jaloillaan Dani Gorelovin maalintekoyrityksen.

TP-T:n kavennusmaali syntyi täysin yllättäen, kun huonon porrastuksen seurauksena valkopaidat pääsivät terävään vastahyökkäykseen. Palloa tuonut Amin Chouaib ajoi kohti maalia, ja onnistui ohittamaan vastaan tulleen maalivahti Juuso Auvisen helpon näköisesti. Jopa tasoitusmaali oli lähellä hetkeä myöhemmin syntyneessä vastaavassa tilanteessa, mutta tällä kertaa hyökkääjä saatiin pakotettua ajamaan pieneen kulmaan, ja keskikentän pohjalla pelannut Konsta Raittinen pelasti lopulta tilanteen kulmaksi. Näin taukoa lähdettiin viettämään 2–1-lukemissa.

Toisella jaksolla Sinipaidat jatkoivat maalipaikkojen tuhlailua. Ensimmäinen tekopaikka tuli Topias Järvelälle, jonka laukauksen maalivahti pelasti kulmapotkuksi. Konsta Raittinen puolestaan väläytteli kaukolaukaustaan, mutta maalivahti sai kätensä väliin. Jatkotilanteessa myös Dani Gorelov pääsi vedolle, mutta tämänkin laukauksen maalivahti torjui. Myös tauolla kentälle vaihdetulla Roope Kostiaisella oli useita tekopaikkoja, ja lähimpänä maalia oltiin kun Konsta Raittinen ja Niclas Kalatsev pelasivat seinän, ja Kostiainen sai pallon linjan taakse. Tuloksena oli kuitenkin vain tolppalaukaus.

Dani Gorelov laukoo.
Dani Gorelov laukoo.
Niclas Kalatsev antaa vapaapotkun.
Niclas Kalatsev antaa vapaapotkun.

Maalihanat aukesivat vihdoin 65. minuutilla, kun Niclas Kalatsev pelasi Dani Gorelovin läpi kauniilla syötöllä. Varma viimeistely siirsi Sinipaidat 3–1-johtoon, ja näin nuorukaisen debyytti sai kruununsa toisesta maalista. Samalla ottelu oli ratkennut lopullisesti.

Kärjessä pelannut Roope Kostiainen sai jakson loppupuoliskolla useita tilaisuuksia nousta maalintekotilastoihin, mutta tällä kertaa laukaukset viuhuivat joko ohi maalin tai jäivät puolustukseen. Kymmenisen minuuttia ennen täyttä aikaa Tuomas Lehti sen sijaan osui. TamU syötteli palloa vaarattoman näköisesti melko kaukana maalista, kun Lehti päätti kokeilla. Keskeltä noin 20 metristä lähtenyt tulinen laukaus helähti vastustamattomasti maalin oikeaan ylänurkkaan. Toki valkopaidat antoivat tilanteessa kaiken tilan ja ajan Lehdelle, mutta suoritus oli joka tapauksessa kaunis ja yllättävä.

Roope Kostiainen tekopaikassa.
Roope Kostiainen tekopaikassa.
Jussi Rasva nousee maalintekoon.
Jussi Rasva nousee maalintekoon.

Muutama minuutti Lehden maalin jälkeen Jussi Rasva kaunisteli lukemat vielä 5–1:een. Nousu vasemmalta laidalta päättyi leikkaukseen maalia kohti, ja pienehköstä kulmasta lähtenyt terävä laukaus helähti takaylänurkassa.

Päävalmentajan kommentit

”Pelistä tuli maalintekoharjoitus, jossa ei onnistuttu niin kun olisi toivonut. Vaikka teimme viisi maalia, edelleen hukattiin aivan liikaa paikkoja”, päävalmentaja Mikko Mäkelä suomii omiensa viimeistelyä.

”Vaikka TP-T lähti selkeästi pelaamaan tiiviin puolustuksen kautta, pystyimme luomaan toistakymmentä todella hyvää maalipaikkaa. Hyvää oli se, että pystyttiin murtamaan syvällä pelannut puolustuslinja hyvin, mutta viimeistelyyn pitää saada jatkossa määrätietoisuutta ja palavaa halua tehdä maali.”

”Ensimmäisellä jaksolla pallotempomme oli liian hidasta ja emme malttaneet tehdä pallon kanssa työtä, mikä näkyi helpoissa syöttövirheissä ja liian aikaisissa ratkaisusyötöissä”, Mäkelä analysoi. ”Toinen jakso oli parempi. Maltoimme laittaa pallon tekemään työn ja saimme nopeutettua syöttötempoa. Se näkyi myös siinä, että saimme murtavat syötöt lähempänä puolustuslinjaa ja sitä kautta luotua ison tukun maalipaikkoja.”

”Pelin aktiivisuus ei ollut ihan sitä tasoa mitä haimme, mutta iso syy siihen oli todella fyysinen reeniviikko. Jätkillä painoi jaloissa, mikä on täysin ymmärrettävää. Tässä vaiheessa kuitenkin reenit on fyysisiä ja se näkyy ekoissa peleissä, koska vielä mennään reenien ehdoilla ja lähempänä kautta ruvetaan herkisteleen myös peleihin. Paljon hyvää ja paljon vielä parannettavaa, mutta niinhän se pitää vielä ollakin”, Mäkelä päättää.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa harjoitusottelun sunnuntaina 29.1. kun Pirkkahallissa vierailee Vasa IFK. Tuolloin vastus kovenee huomattavasti, sillä kyseessä on ensimmäinen tänä talvena kohdattava Kakkosen joukkue. Tervetuloa nauttimaan Sinipaitojen otteista myös silloin!

Harjoitusottelu

5 – 1

( 2 – 1 )

13′ Riku Oras
18′ Dani Gorelov
65′ Dani Gorelov
79′ Tuomas Lehti
82′ Jussi Rasva

Yleisöä:
140

38' Amin Chouaib

Yleisöä:
140

17 Juuso Auvinen
2 Mauno Sirén 62'
8 Riku Oras C
9 Tuomas Lehti 46' 67'
15 Niclas Kalatsev
18 Konsta Raittinen 55'
21 Dani Gorelov
22 Tuomas Alanen
25 Lassi Nummela 46'
26 Topias Järvelä 67'
30 Santeri Salomaa
1 Jani Rantala
6 Roope Kostiainen 46'
7 Jussi Rasva 62'
16 Mehdi Fennane
20 Verneri Uimonen 46'
27 Sampo Ojala 55'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

14.5. TamU - HJS 1 – 0

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2