16.6.2018

 
 

Torniosta kauden ensimmäinen vieraspisteTampere United teki lauantaina pitkän matkan Tornioon ja sai kotiin tuomisiksi yhden sarjapisteen. Ottelu oli kesän ensimmäinen ottelu Pohjan stadionilla, jonka pomppuinen nurmi toi haasteensa kummankin joukkueen pallolliseen peliin ja teki ottelusta fyysisten kaksinkamppailujen sävyttämän. Pallollisessa pelissä TamU oli hiukan niskan päällä, mutta molemmilla joukkueilla oli toki tilaisuutensa tehdä voittomaali, eikä kummassakaan leirissä ei oltu ottelun jälkeen tyytyväisiä tasapeliin. Etenkin TP-47 olisi kaivannut piristyneiden otteidensa tueksi kauden ensimmäisen voiton, mutta nyt joukkue jatkaa voitottomana sarjataulukon viimeisenä. TamU puolestaan nousi tasapelipisteen turvin taulukon seitsemännelle sijalle.

Abdul Sesay oli vaikea pideltävä. Kuvassa Jere Remes ja Valtteri Uimonen. Kuva: Maarit Kainulainen.

Epätasaisen kentän tuomat haasteet olivat näkyvillä heti ottelun ensiminuuteista alkaen. Pallo asettui vain harvoin kulkemaan kentän pintaa pitkin, ja silloinkin nurmen pituuden vaihtelu ja muutamat täysin hiekkaiset kohdat tekivät pallon kuljettamisesta ja syöttelystä haastavaa. TamU kuitenkin pyrki pelaamaan normaalia lyhytsyöttöpeliään, kun taas TP-47 turvautui hanakammin pitkiin avauksiin.

TamUn ensimmäinen tekopaikka syntyi kuitenkin laitapuolustaja Verneri Uimosen pitkän avauksen seurauksena. Roope Kostiainen voitti kakkospallon ja antoi namusyötön Elias Haralalle linjan taakse. Vastaan tullut maalivahti Tatu Kujanpää sai kuitenkin torjuttua Haralan laukauksen jalallaan, ja näin loistava tilaisuus siirtyä johtoon heti ottelun kolmannella minuutilla jäi käyttämättä.

Välillä meni painiksi. Kuvassa vääntää Topias Järvelä. Kuva: Maarit Kainulainen.

Pari minuuttia myöhemmin oli puolestaan kotijoukkueen maali lähellä, kun läpi ottelun voimakkaasti esillä olleen Jaakko Pyynyn kulmapotku löysi Thomas Koroman vapaana kuuden metrin kohdalla, mutta Sinipaitojen onneksi pusku suuntautui niukasti maalin ohi. Jälleen pari minuuttia myöhemmin TP-47 toi pahan vastahyökkäyksen Koroman johdolla, ja Abdul Sesayn laukaus pakotti maalivahti Antti Kuusisen venymään ottelun ensimmäiseen torjuntaansa. Pallo jäi kentälle ja jatkotilanteesta Sesay pääsi vielä kokeilemaan Antti Kuusisen ylitystä pienestä kulmasta, mutta pallo putosi yläriman päälle ja siitä ulos kentältä.

Verneri Uimonen huiputtaa Thomas Koromaa. Kuva: Maarit Kainulainen.

Vartin kohdalla myös Roope Kostiainen pääsi kokeileman maalintekoa, kun Riku Oraksen tsippi vapautti tämän linjan taakse. Laukaisukulma oli kuitenkin aika pieni, ja veto suuntautui takatolpan ohitse. Seuraavan kerran Kostainen oli pahanteossa reilu viisi minuuttia myöhemmin, kun Verneri Uimosen pitkä pallo vapautti hänet linjan taakse. Pallo oli kuitenkin vaikea taltutettava, ja lopulta Kostiainen ajautui niin pieneen kulmaan, että laukaus suuntautui maalin ohi.

Kymmenisen minuuttia ennen taukoa TP-47:n pelaajavalmentaja Ryan Gilliganille sattui paha hasardi, kun syöttö alas omalle maalivahdille jäi lyhyeksi. Roope Kostiainen haistoi tilanteen ja pakotti Tatu Kujanpään hätäisen potkuun, joka päätyi maata pitkin Jere Remeksen ulottuville noin 40 metrin etäisyydelle maalista. Ilmeisesti pomppuisa kenttä teki kuitenkin tepposensa, ja pallo karkasi Sinipaitojen ulottumattomiin.

Roope Kostiainen pelasi vahvan ottelun. Kuva: Maarit Kainulainen.

Jakson lopulla ottelussa oli vauhdikas vaihe, jonka aikana peli aaltoili nopeasti päädystä toiseen. Vaarallisia maalipaikkoja ei kuitenkaan nähty ennen jakson viimeistä minuuttia, jolloin Abdul Sesay pääsi puolittain läpi keskialueelta lähetetystä kukkupallosta. Toppari Santeri Salomaa pääsi kuitenkin sen verran iholle, että Sesay oli pakotettu pikaiseen laukaukseen, joka suuntautui maalin yli. Näin tauolle lähdettiin maalittomissa tasalukemissa.

Paini jatkuu toisella jaksolla

TamU aloitti toisen jakson terävästi, ja Elias Harala pääsi kokeilemaan kaukovetoa heti ensimmäisellä minuutilla. Laukaus kuitenkin viuhui maata pitkin niukasti maalin ohi. Hetkeä myöhemmin Harala oli lähellä päästä tuikkaamaan pallon maaliin aivan lähietäisyydeltä, mutta topparin jalka katkaisi Riku Oraksen keskityksen viime hetkellä.

Jakson edetessä palloa saatiin tuotua useaan otteeseen lupaavan näköisesti TP:n päätyyn, mutta useimmat tilanteet päättyivät ilman varsinaista maalintekoyritystä. Vielä ennen tunnin täyttymistä yksi lupaava vastahyökkäys päättyi keskiympyrässä, kun Valtteri Vainionpään kyyninen taklaus pysäytti Jere Remeksen. Tilanteessa Vainionpää sai keltaisen kortin, mutta muilta korteilta vältyttiin, vaikka jälkipeleissä Konsta Raittinen kävi työntämässä pallon aivan turhaan käsiinsä napanneen Vainionpään kaksin käsin kentän pintaan.

Verneri Uimonen kaksinkamppailussa. Kuva: Maarit Kainulainen.

Jakson edetessä peli meni puolin ja toisin hieman sekavammaksi ja ottelun painiluonne alkoi korostua. Toki joitakin tekopaikkojakin syntyi, ja yhden parhaista sai Elias Harala, jolle pallo pomppi hieman varkain pilkun kohdalle, kun Riku Oras ohjasi Jere Remeksen keskityksen. Harala ei kuitenkaan saanut kunnon osumaa hiekalla (sic) pomppineeseen palloon.

Lähimpänä maalia oltiin vartti ennen täyttä aikaa, kun Verneri Uimosen keskitys vapautti Roope Kostiaisen nokikkain maalivahdin kanssa. Kostiaisen veto painuikin verkon perukoille, mutta Sinipaitojen pettymykseksi linjamiehen lippu oli pystyssä. Hidastuskuvien perusteella paitsio oli erittäin niukka, mutta todennäköisesti oikein liputettu.

Jere Remes saa kyytiä. Kuva: Maarit Kainulainen.

Toppari Ville Puustinen teki paluun kentille pienen loukkaantumisen jälkeen. Kuva: Maarit Kainulainen.

Ottelun varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla TamU sai vielä yhden tilaisuuden iskeä, kun vaihdosta kentälle tullut Tommi Ala-Hakuni toi palloa nopeassa vastahyökkäyksessä. Ala-Hakuni ei kuitenkaan löytänyt syöttöväyliä edessä juosseelle, niin ikään vaihdosta mukaan tulleelle Radwan Moussalle, ja päätyi laukomaan itse. Veto jäi kuitenkin aivan heppoisaksi pallon pomppiessa holtittomasti.

Vielä lisäajalla TamU pääsei kerran vaaralliseen vastahyökkäykseen. Koko Sininen rintama eteni lupaavasti kohti TP-maalia, mutta tuomari vihelsi pelin hätäisesti poikki, kun Konsta Raittista revittiin paidasta. Tilanne toki oli tuomarin antaman keltaisen kortin arvoinen, mutta kun hyötynäkökohta jäi tuomarilta huomaamatta, Sinipaidoilta vietiin hyvä tilaisuus tehdä voittomaali.

Näin ottelu päättyi kumpaakin joukkuetta varsin vähän tyydyttäneeseen maalittomaan tasapeliin. Tampere Unitedille toki vieraspistekin voi muodostua arvokkaaksi, mutta ennakko-odotuksiin nähden yksi piste oli pettymys.

Kommentit ottelun jälkeen

P√§√§valmentajan teht√§v√§√§ t√§ss√§kin otelussa tilap√§isesti hoitanut Sami Koivula vahvisti ottelun j√§lkeen, ett√§ TamU ei l√§htenyt muuttamaan pelisuunnitelmaansa kent√§n kunnon takia. ”Alusta oli todella heikko, mutta halusimme kuitenkin l√§hte√§ pelaamaan jalkapalloa”, Koivula totesi viitaten ep√§suorasti kotijoukkueen tapaan roiskia pitki√§ palloja.

”Eritt√§in fyysinen matsi ja v√§lill√§ meni t√§ysin painimiseksi. Mielest√§ni vastasimme t√§h√§n erinomaisesti ja n√§ytimme ett√§ p√§rj√§√§mme my√∂s kovuudessa”, luonnehti Koivula ottelua.

Koivulaa j√§i ottelun j√§lkeen harmittamaan, ett√§ paikoista ei tehty maali. ”Laukaisupaikkoja saimme luotua riitt√§v√§sti, mutta t√§ll√§ kertaa ei osunut. Vastus oli huomattavasti kovempi kuin sarjataulukko antaa ymm√§rt√§√§, ja nollan pit√§miseen omissa olen eritt√§in tyytyv√§inen”, Koivula p√§√§tt√§√§.

”Onhan t√§m√§ l√§ht√∂kohtiin n√§hden v√§h√§n pahanmakuinen piste”, totesi erinomaisen ottelun omimmalla pelipaikallaan keskikent√§n keskustassa pelannut Riku Oras ottelun j√§lkeen TamU-TV:n haastattelussa. Oras n√§ki ett√§ mahdollisuudet voittoon oli, mutta peli√§ jouduttiin pelaamaan kent√§n ehdoilla. ”Hirveet√§ flipperi√§, hirveet√§ painimista. Muutama paikka tuli molemmille, mutta ei pomppinut t√§n√§√§n.”

”Meill√§ on ollut paljon huonompiakin vastuksia t√§ll√§ kaudella. Hyv√§ll√§ kent√§ll√§ oltaisiin varmasti hallittu peli√§ enemm√§n, voitu liikuttaa palloa ja luoda enemm√§n paikkoja ‚Äď mutta se on jossittelua. Olen tyytyv√§inen koko joukkueen asenteeseen ja duunin m√§√§r√§√§n, mutta tulos tietysti harmittaa”, Oras p√§√§tt√§√§.

1 Tatu Kujanpää C
5 Valtteri Vainionpää keltainen kortti56’
7 Jaakko Pyyny
10 Juho-Teppo Berg
15 Joni Lehosmaa keltainen kortti90+1’
19 Aleksi Koivumaa
24 Jesse Numminen
25 Thomas Koroma
27 Joona Konttajärvi keltainen kortti74’ vaihtoon 84’
87 Ryan Gilligan
88 Abdul Sesay vaihtoon 72’
71 Leonid Shulhin
11 Niko-Petteri Kuukasjärvi
16 Anton Sarkkinen
18 Jesse Oinas
22 Eetu Närhilä vaihdosta 84’
31 Jaakko Paavilainen vaihdosta 72’