1.10.2021

 
 

Topias Järvelä tykitti Tampere Unitedin KakkoseenTampere United nousee Kakkoseen! Sinipaidat otti vakuuttavan 1‚Äď4-vierasvoiton TKT:st√§ Kaupin iltavalaistuksessa ilman katsomoita pelatussa ratkaisuottelussa. TKT siirtyi ensimm√§isell√§ jaksolla pelitapahtumien vastaisesti johtoon, mutta kuten niin monesti aiemminkin, TamU jaksoi pelata omaa peli√§√§n ja niittasi toisella jaksolla tarvittavat maalit, ja villi nousujuhla saattoi k√§ynnisty√§.

Ottelu alkoi Sinipaitojen täydellisellä hallinalla. Jo avauspotku lähetti juuri jatkosopimuksen solmineen Eric Bullockin vauhtiin, ja hallittu pääkuoletus oli johdattaa hänet suoraan läpiajoon. Pallo kuitenkin karkasi Bullockilta viime hetkillä maalipotkuksi. Ensimmäinen vartti tarjoili sekä Bullockille että Roope Kostiaiselle tukun puolittaisia tekopaikkoja, joista parhaat TKT:n maalivahti Juuso Saikkonen selvitti kulmapotkuiksi.

Verneri Uimonen Sinikaartin edessä.

Tekopaikkoja pedattiin tuttuun tapaan sekä Eino-Veikko Ekin laidalta että keskeltä Eetu Räisäsen ja Arttu Haapalan dynaamisen yhden kosketuksen syöttöpelin kautta. Myös pitkästä aikaa avauskokoonpanossa vasemman puolustajan paikalla pelannut Verneri Uimonen pääsi kokeilemaan maalintekoa, mutta hänenkin yrityksensä tuli tylysti torjutuksi.

Metsän puolella katsomossa spekuloitiin jo TamUn sadan prosentin pallonhallinnalla, kun kotijoukkue rokotti kuin tyhjästä ottelun 37. minuutilla. Pallo kimpoili keskialueen sivuvaparin seurauksena ensimmäistä kertaa Sinipaitojen boksiin, ja niin vain Kisatovereiden Pekka Peltola pääsi siirtämään lähietäisyydeltä kyynisesti joskin eleettömästi kotijoukkueen johtoon.

Ensimm√§isen jakson lopulla n√§htiin viel√§ muutama tasoituspaikka, mutta Kostiaisen tuimaa, vasempaan pystypuuhun kolahtanutta laakia l√§hemm√§ksi ei TamU p√§√§ssyt. N√§in tuulisessa Kaupissa marssittiin lyhyelle tauolle kotijoukkue TKT:n johtaessa 1‚Äď0.

Roope Kostiainen oli yksi ottelun hahmoista.

Yleisöä oli runsaasti myös kentän pitkällä sivulla.

Jesse Vuori heittää sivurajaheittoa yleisön puoleiselta sivulta.

Ilotulitusta toisella jaksolla

Toinen jakso alkoi samoin kuin edellinen. Jo kahden minuutin pelin jälkeen Sinipaitojen kapteeni Anton Bright nousi kulmatilanteessa korkeimmalle, mutta pusku kilpistyi tolppamiehen ylävartaloon. TamU hallitsi palloa ja kenttätapahtumia täydellisesti, ja luotto omaan tekemiseen huokui pelaajista. Maalipaikkoja siunaantui niin Kostiaselle, Bullockille kuin Ekillekin, mutta niin vain tasoitusta saatiin odottaa.

Viimein helähti! Kun ottelua oli käyty 58 minuuttia, sai TamU ansaitsemansa palkinnon maalin muodossa. Upean ottelun pelannut Eetu Räisänen kuljetti voimallisesti palloa kohti puolustuslinjaa ja vapautti ovelasti Roope Kostiaisen linjan taakse. Vastustamaton kuti painui ohi epätoivoisesti heittäytyneen maalivahti Saikkosen maalin vasempaan alakulmaan. Kostiainen puolestaan painui vastustamattoman villisti tuulettamaan lopulta nousun varmistanutta osumaansa kannattajien syleilyyn.

Eetu Räisänen pelasi jälleen vahvasti ja antoi syötön Roope Kostiaisen tasoitusmaaliin.

Roope Kostiaisen maalin juhlintaa.

Heti perään oli Eetu Räisäsen vuoro yrittää, kun hetkeä aikaisemmin kentälle vaihdetut Topias Järvelä ja Paavo Kujala vapauttivat Kostiaisen säestämänä upealla kombinaatiopelillä pelintekijän maalintekosektorille. Maalivahti kuitenkin koppasi Räisäsen tiukan laukauksen alakulmasta. Varsinkin Topias Järvelä oli alati vaarallinen ja pääsikin kokeilemaan laukaustaan 66. minuutilla, mutta tämä yritys viuhui vielä yli.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Kauppi sekosi. Eino-Veikko Ekin pitkä, yötaivasta valaisevaa pyrstötähteä muistuttanut kaaripallo putosi TKT:n puolustuslinjan taakse liikkuneelle Järvelälle, joka ehti laskea pallon lentoradan millilleen oikein ja virittää armoitetun volley-kanuunan suoraan ilmasta maalivahdin jalkojen välistä maalin vasempaan alapörnäiseen. Maali sai yleisön haukkomaan henkeään ja tuntui sinetöivän Sinipaitojen nousurynnistyksen.

”Tuntui ett√§ pallo leijuu minuutin ilmassa, ja siin√§ v√§h√§n arvuuttelin, l√§hdenk√∂ laukomaan vai en. No, m√§√§ l√§hdin. Normaalisti sanotaan, ett√§ seuraa palloa katseella kun lauot, mutta en muista n√§hneeni palloa kun jalka siihen osui. Onneksi meni sis√§√§n!” J√§rvel√§ kuvailee maalin synty√§.

”Siin√§ kohtaa oli aika helpottunut olo kun tajusi, ett√§ nousu on nyt pomminvarma. Hyv√§ puoli ei-stadionilla pelaamisessa oli, ett√§ p√§√§si tuulettamaan maalia kannattajien kanssa. Veikkaan ett√§ Pyynikill√§ olisi ollut vaikea l√§hte√§ siit√§ aitojen yli. Jotain plussaa siit√§kin kent√§st√§ saatiin.”

Topias Järvelä tuulettaa maaliaan.

Topias J√§rvel√§ ‚Äď ratkaisupelaaja!

Ottelu oli kuitenkin viel√§ k√§ynniss√§. Viisi minuuttia ensimm√§isest√§ osumastaan ja J√§rvel√§ iski j√§lleen. Palloa py√∂riteltiin vasemmalla laidalla, josta Eino-Veikko Ek jatkoi sen n√§pp√§r√§sti vapaaksi j√§√§nelle J√§rvel√§lle, jolla oli helppo ty√∂ nostaa pallo yli maalivahdin. Lukemat olivat 1‚Äď3 ja Sinikaartin oli aika soihduttaa. Savu oli tuskin ehtinyt h√§lventy√§, kun vasta kent√§lle p√§√§ssyt Nils Str√∂msholm sai pallon haltuunsa Eetu R√§is√§sen esity√∂st√§ ja p√§√§tti sivaltaa sen suoraan yl√§pes√§√§n. Str√∂msholmin TamU-uran toinen maali oli todellinen herkkupala. Enemp√§√§ osumia ei n√§hty, ja kun tuomari lopulta vihelsi ottelun p√§√§ttyneeksi, oli nousu Kakkoseen tosiasia.

Nils Strömsholm laukoo Sinipaitojen neljännen maalin komealla laukauksella.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen yhtä hymyä, sillä sarjanousu maistuu todella hyvältä pitkän uurastuksen jälkeen.

”T√§m√§ sarjanousu tehtiin pitk√§j√§nteisell√§ ty√∂ll√§. T√§ss√§ ei haettu pikavoittoa ottamalla kaikki parhaat pelaajat joka puolelta, vaan t√§ss√§ on kaksi vuotta tehty t√∂it√§ t√§m√§n eteen. Tietenkin meill√§ on varmaan sarjan parhaat pelaajat, mutta on my√∂s sarjan sitoutuneimmat pelaajat, joiden kanssa on helppo tehd√§ t√∂it√§”, Listenmaa hehkuttaa.

”T√§t√§ joukkuetta on helppo valmentaa. Kent√§ll√§ on muutama todella fiksu pelaaja, jotka toimivat p√§√§valmentajan apuk√§sin√§, eli kertovat milt√§ sovitut asiat tuntuu kent√§ll√§ ja mit√§ voisi koittaa toisella lailla. Paljon apua tulee kent√§n sis√§puoleltakin t√§h√§n hommaan, ei ole pelkk√§ taustatiimi, joka koutsaa t√§t√§ pakettia.”

Sarjanousu on päävalmentaja Jukka Listenmaalle myös henkilökohtaisella tasolla suuri asia, sillä vastaavia saavutuksia ei aiemmalta valmentajan uralta löydy.

”Kyll√§ se on iso asia. T√§m√§ on minulle ensimm√§inen sarjanousu valmentajana, jollei lasketa junioreissa Ykk√∂sest√§ SM-karsintoihin p√§√§sy√§”, Listenmaa vahvistaa.

Joukkue juhli kentällä kannattajien kanssa.

Hei! Hei! Hei!

Ratkaisuottelun kulkua läpikäydessä huomio keskittyy siihen, että TamU tuli jälleen takaa rinnalle ja ohi, kun TKT onnistui tekemään johtomaalin ensimmäisen jakson lopussa.

”Eilen aloitettiin hyvin, ja puhuttiin penkill√§, ett√§ ollaan tosi ter√§v√§n√§ ja hyv√§ll√§ liikkeell√§ ja ett√§ on vain ajan kysymys, koska maali tulee ja p√§√§st√§√§n viem√§√§n peli√§ oikein kunnolla. Sitten puolittaisesta erikoistilanteesta kaveri sai v√§h√§n halvan maalin”, Listenmaan kuvailee.

”Mutta hyvin me taas noustiin. Tauolla luotiin vain uskoa, ett√§ jatketaan samaa tekemist√§ ja ihan varmasti ne paikat tulee edelleen kun niit√§ ekallakin jaksolla tuli ihan riitt√§v√§sti. Toisen jakson alussa mieless√§ k√§vi, ett√§ eik√∂ sit√§ maalia tule, vaikka ei oltu edes pelattu kauaa eik√§ oltu tehty vaihtoja, ja tiedettiin ett√§ kun J√§rvel√§ otetaan sis√§√§n niin kyll√§ se tulee niit√§ taikoja tekem√§√§n taas.”

”Mutta my√∂nnet√§√§n, ett√§ ensimm√§isen kerran t√§m√§n kauden aikana itsell√§ni sellainen pieni pelko korvien v√§liss√§”, Listenmaa my√∂nt√§√§.

Samoja tuntemuksia ja järkeilyjä käytiin taatusti läpi myös katsojien ka kannattjien keskuudessa, ja lopulta luotto palkittiin todella komeilla maaleilla.

”Ensimm√§iseen maaliin R√§is√§nen teki hienonen pohdistuksen, ja Roopelta hieno viimeistely. Sitten viel√§ se J√§rvel√§n euromaali siihen per√§√§n, niin sai penkill√§ ihmetell√§ ja katsellla, ett√§ kyll√§ pojat painaa komeita maaleja”, Listenmaa myh√§ilee.

Tästä nousujuhlat vasta alkoivat.

Ennen kaikkea sarjanousun tae oli se ammatimaisuu ja sitoutuneisuus, jolla koko joukkue jokaista pelaajaa ja taustaryhmän jäsentä myöden on tehnyt töitä koko pitkän 11 kuukautta, jonka kausi on kestänyt syystalven tryout-jaksosta alkaen. Suuri merkitys on myös sillä, miten joukkuetta on rakennettu.

”Mahdollisista tulijoista selvitet√§√§n etuk√§teen, millainen kaveri on kyseess√§. Ei tehd√§ mit√§√§n h√§tik√∂ityj√§ ratkaisuja vaan t√§ytyy n√§hd√§ millainen kaverin luonne on ja sopeutuuko t√§h√§n joukkueeseen. Ekana on tietysti pelitaito ja sitten luonne, ne on ne ratkaisevat asiat kun uusia pelaajia otetaan. Se on toiminut hyvinm, ja nyt meill√§ on kasassa todella hyv√§henkinen joukkue. Varmaan uusien pelaajienkin on todella helppo tulla siihen”, Listenmaa kuvailee prosessia jolla uusia pelaajia arvioidaan.

Vaikka kauden p√§√§tavoite eli nousu Kakkoseen on nyt toteutunut, tavoitteelliset ottelut eiv√§t suinkaan ole t√§lt√§ kaudelta ohi, vaan jo sunnuntaina 3.10. jatketaan Suomen Regions’ Cupin v√§lier√§√§n FC Kiiston vieraaksi. Puitteet muuttuvat torstaisista aavistuksen verran suuremmiksi, kun ottelu pelataan Vaasassa Elisa Stadionilla.

”T√§n√§√§n palataan taas treenikent√§lle, ja koitetaan unohtaa juhlat hetkeksi aikaa. Sunnuntaina koitetaan ottaa taas yksi voitto lis√§√§ t√§lle kaudelle. Kolme peli√§ toivottavasti on viel√§ j√§ljell√§ ja toivottavasti kolme peli√§ viel√§ voitetaan. Sitten voisi sanoa, ett√§ loistavasta kaudesta tulisi t√§ydellinen kausi”, Listenmaa p√§√§tt√§√§.

Sunnuntain cup-välierän jälkeen TamU pelaa vielä Kolmosen viimeisen ottelunsa lauantaina 9.10. FC Haka junioreita vastaan. Heti ottelun jälkeen siirrytään Kaijakkaan juhlimaan nousua Kakkoseen. Tervetuloa silloin taas mukaan sinivihreään nousuhuumaan!

 
 
TKT logo
1 ‚Äď 4

(1 ‚Äď 0)

Tampere Unitedin logo

37' Pekka Peltola

58' Roope Kostiainen
79' Topias Järvelä
84' Topias Järvelä
88' Nils Strömsholm

 
29Henri Savolainen
3Anton BrightC
4Eino-Veikko Ek vaihtoon 85'
5Severi Kankkunen
13Arttu Haapala vaihtoon 63'
15Roope Kostiainen
16Eric Bullock
20Verneri Uimonen vaihtoon 63'
21Jesse Vuori
23Eetu Räisänen
25Arttu Mättö
32Antti Kuusinen
9Topias Järvelä vaihdosta 63'
18Panu Väliaho
19Paavo Kujala vaihdosta 63'
27Nils Strömsholm vaihdosta 85'
31Ville Kukkanen