Topias Järvelä tykitti Tampere Unitedin Kakkoseen

01/10/2021 TamU
Otteluraportti

Tampere United nousee Kakkoseen! Sinipaidat otti vakuuttavan 1–4-vierasvoiton TKT:stä Kaupin iltavalaistuksessa ilman katsomoita pelatussa ratkaisuottelussa. TKT siirtyi ensimmäisellä jaksolla pelitapahtumien vastaisesti johtoon, mutta kuten niin monesti aiemminkin, TamU jaksoi pelata omaa peliään ja niittasi toisella jaksolla tarvittavat maalit, ja villi nousujuhla saattoi käynnistyä.

Kolmonen

1 – 4

Ottelu alkoi Sinipaitojen täydellisellä hallinalla. Jo avauspotku lähetti juuri jatkosopimuksen solmineen Eric Bullockin vauhtiin, ja hallittu pääkuoletus oli johdattaa hänet suoraan läpiajoon. Pallo kuitenkin karkasi Bullockilta viime hetkillä maalipotkuksi. Ensimmäinen vartti tarjoili sekä Bullockille että Roope Kostiaiselle tukun puolittaisia tekopaikkoja, joista parhaat TKT:n maalivahti Juuso Saikkonen selvitti kulmapotkuiksi.

Verneri Uimonen Sinikaartin edessä.

Tekopaikkoja pedattiin tuttuun tapaan sekä Eino-Veikko Ekin laidalta että keskeltä Eetu Räisäsen ja Arttu Haapalan dynaamisen yhden kosketuksen syöttöpelin kautta. Myös pitkästä aikaa avauskokoonpanossa vasemman puolustajan paikalla pelannut Verneri Uimonen pääsi kokeilemaan maalintekoa, mutta hänenkin yrityksensä tuli tylysti torjutuksi.

Metsän puolella katsomossa spekuloitiin jo TamUn sadan prosentin pallonhallinnalla, kun kotijoukkue rokotti kuin tyhjästä ottelun 37. minuutilla. Pallo kimpoili keskialueen sivuvaparin seurauksena ensimmäistä kertaa Sinipaitojen boksiin, ja niin vain Kisatovereiden Pekka Peltola pääsi siirtämään lähietäisyydeltä kyynisesti joskin eleettömästi kotijoukkueen johtoon.

Ensimmäisen jakson lopulla nähtiin vielä muutama tasoituspaikka, mutta Kostiaisen tuimaa, vasempaan pystypuuhun kolahtanutta laakia lähemmäksi ei TamU päässyt. Näin tuulisessa Kaupissa marssittiin lyhyelle tauolle kotijoukkue TKT:n johtaessa 1–0.

Roope Kostiainen oli yksi ottelun hahmoista.
Yleisöä oli runsaasti myös kentän pitkällä sivulla.
Jesse Vuori heittää sivurajaheittoa yleisön puoleiselta sivulta.

Ilotulitusta toisella jaksolla

Toinen jakso alkoi samoin kuin edellinen. Jo kahden minuutin pelin jälkeen Sinipaitojen kapteeni Anton Bright nousi kulmatilanteessa korkeimmalle, mutta pusku kilpistyi tolppamiehen ylävartaloon. TamU hallitsi palloa ja kenttätapahtumia täydellisesti, ja luotto omaan tekemiseen huokui pelaajista. Maalipaikkoja siunaantui niin Kostiaselle, Bullockille kuin Ekillekin, mutta niin vain tasoitusta saatiin odottaa.

Viimein helähti! Kun ottelua oli käyty 58 minuuttia, sai TamU ansaitsemansa palkinnon maalin muodossa. Upean ottelun pelannut Eetu Räisänen kuljetti voimallisesti palloa kohti puolustuslinjaa ja vapautti ovelasti Roope Kostiaisen linjan taakse. Vastustamaton kuti painui ohi epätoivoisesti heittäytyneen maalivahti Saikkosen maalin vasempaan alakulmaan. Kostiainen puolestaan painui vastustamattoman villisti tuulettamaan lopulta nousun varmistanutta osumaansa kannattajien syleilyyn.

Eetu Räisänen pelasi jälleen vahvasti ja antoi syötön Roope Kostiaisen tasoitusmaaliin.
Roope Kostiaisen maalin juhlintaa.

Heti perään oli Eetu Räisäsen vuoro yrittää, kun hetkeä aikaisemmin kentälle vaihdetut Topias Järvelä ja Paavo Kujala vapauttivat Kostiaisen säestämänä upealla kombinaatiopelillä pelintekijän maalintekosektorille. Maalivahti kuitenkin koppasi Räisäsen tiukan laukauksen alakulmasta. Varsinkin Topias Järvelä oli alati vaarallinen ja pääsikin kokeilemaan laukaustaan 66. minuutilla, mutta tämä yritys viuhui vielä yli.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Kauppi sekosi. Eino-Veikko Ekin pitkä, yötaivasta valaisevaa pyrstötähteä muistuttanut kaaripallo putosi TKT:n puolustuslinjan taakse liikkuneelle Järvelälle, joka ehti laskea pallon lentoradan millilleen oikein ja virittää armoitetun volley-kanuunan suoraan ilmasta maalivahdin jalkojen välistä maalin vasempaan alapörnäiseen. Maali sai yleisön haukkomaan henkeään ja tuntui sinetöivän Sinipaitojen nousurynnistyksen.

”Tuntui että pallo leijuu minuutin ilmassa, ja siinä vähän arvuuttelin, lähdenkö laukomaan vai en. No, mää lähdin. Normaalisti sanotaan, että seuraa palloa katseella kun lauot, mutta en muista nähneeni palloa kun jalka siihen osui. Onneksi meni sisään!” Järvelä kuvailee maalin syntyä.

”Siinä kohtaa oli aika helpottunut olo kun tajusi, että nousu on nyt pomminvarma. Hyvä puoli ei-stadionilla pelaamisessa oli, että pääsi tuulettamaan maalia kannattajien kanssa. Veikkaan että Pyynikillä olisi ollut vaikea lähteä siitä aitojen yli. Jotain plussaa siitäkin kentästä saatiin.”

Topias Järvelä tuulettaa maaliaan.
Topias Järvelä – ratkaisupelaaja!

Ottelu oli kuitenkin vielä käynnissä. Viisi minuuttia ensimmäisestä osumastaan ja Järvelä iski jälleen. Palloa pyöriteltiin vasemmalla laidalla, josta Eino-Veikko Ek jatkoi sen näppärästi vapaaksi jäänelle Järvelälle, jolla oli helppo työ nostaa pallo yli maalivahdin. Lukemat olivat 1–3 ja Sinikaartin oli aika soihduttaa. Savu oli tuskin ehtinyt hälventyä, kun vasta kentälle päässyt Nils Strömsholm sai pallon haltuunsa Eetu Räisäsen esityöstä ja päätti sivaltaa sen suoraan yläpesään. Strömsholmin TamU-uran toinen maali oli todellinen herkkupala. Enempää osumia ei nähty, ja kun tuomari lopulta vihelsi ottelun päättyneeksi, oli nousu Kakkoseen tosiasia.

Nils Strömsholm laukoo Sinipaitojen neljännen maalin komealla laukauksella.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen yhtä hymyä, sillä sarjanousu maistuu todella hyvältä pitkän uurastuksen jälkeen.

”Tämä sarjanousu tehtiin pitkäjänteisellä työllä. Tässä ei haettu pikavoittoa ottamalla kaikki parhaat pelaajat joka puolelta, vaan tässä on kaksi vuotta tehty töitä tämän eteen. Tietenkin meillä on varmaan sarjan parhaat pelaajat, mutta on myös sarjan sitoutuneimmat pelaajat, joiden kanssa on helppo tehdä töitä”, Listenmaa hehkuttaa.

”Tätä joukkuetta on helppo valmentaa. Kentällä on muutama todella fiksu pelaaja, jotka toimivat päävalmentajan apukäsinä, eli kertovat miltä sovitut asiat tuntuu kentällä ja mitä voisi koittaa toisella lailla. Paljon apua tulee kentän sisäpuoleltakin tähän hommaan, ei ole pelkkä taustatiimi, joka koutsaa tätä pakettia.”

Sarjanousu on päävalmentaja Jukka Listenmaalle myös henkilökohtaisella tasolla suuri asia, sillä vastaavia saavutuksia ei aiemmalta valmentajan uralta löydy.

”Kyllä se on iso asia. Tämä on minulle ensimmäinen sarjanousu valmentajana, jollei lasketa junioreissa Ykkösestä SM-karsintoihin pääsyä”, Listenmaa vahvistaa.

Joukkue juhli kentällä kannattajien kanssa.
Hei! Hei! Hei!

Ratkaisuottelun kulkua läpikäydessä huomio keskittyy siihen, että TamU tuli jälleen takaa rinnalle ja ohi, kun TKT onnistui tekemään johtomaalin ensimmäisen jakson lopussa.

”Eilen aloitettiin hyvin, ja puhuttiin penkillä, että ollaan tosi terävänä ja hyvällä liikkeellä ja että on vain ajan kysymys, koska maali tulee ja päästään viemään peliä oikein kunnolla. Sitten puolittaisesta erikoistilanteesta kaveri sai vähän halvan maalin”, Listenmaan kuvailee.

”Mutta hyvin me taas noustiin. Tauolla luotiin vain uskoa, että jatketaan samaa tekemistä ja ihan varmasti ne paikat tulee edelleen kun niitä ekallakin jaksolla tuli ihan riittävästi. Toisen jakson alussa mielessä kävi, että eikö sitä maalia tule, vaikka ei oltu edes pelattu kauaa eikä oltu tehty vaihtoja, ja tiedettiin että kun Järvelä otetaan sisään niin kyllä se tulee niitä taikoja tekemään taas.”

”Mutta myönnetään, että ensimmäisen kerran tämän kauden aikana itselläni sellainen pieni pelko korvien välissä”, Listenmaa myöntää.

Samoja tuntemuksia ja järkeilyjä käytiin taatusti läpi myös katsojien ka kannattjien keskuudessa, ja lopulta luotto palkittiin todella komeilla maaleilla.

”Ensimmäiseen maaliin Räisänen teki hienonen pohdistuksen, ja Roopelta hieno viimeistely. Sitten vielä se Järvelän euromaali siihen perään, niin sai penkillä ihmetellä ja katsellla, että kyllä pojat painaa komeita maaleja”, Listenmaa myhäilee.

Tästä nousujuhlat vasta alkoivat.

Ennen kaikkea sarjanousun tae oli se ammatimaisuu ja sitoutuneisuus, jolla koko joukkue jokaista pelaajaa ja taustaryhmän jäsentä myöden on tehnyt töitä koko pitkän 11 kuukautta, jonka kausi on kestänyt syystalven tryout-jaksosta alkaen. Suuri merkitys on myös sillä, miten joukkuetta on rakennettu.

”Mahdollisista tulijoista selvitetään etukäteen, millainen kaveri on kyseessä. Ei tehdä mitään hätiköityjä ratkaisuja vaan täytyy nähdä millainen kaverin luonne on ja sopeutuuko tähän joukkueeseen. Ekana on tietysti pelitaito ja sitten luonne, ne on ne ratkaisevat asiat kun uusia pelaajia otetaan. Se on toiminut hyvinm, ja nyt meillä on kasassa todella hyvähenkinen joukkue. Varmaan uusien pelaajienkin on todella helppo tulla siihen”, Listenmaa kuvailee prosessia jolla uusia pelaajia arvioidaan.

Vaikka kauden päätavoite eli nousu Kakkoseen on nyt toteutunut, tavoitteelliset ottelut eivät suinkaan ole tältä kaudelta ohi, vaan jo sunnuntaina 3.10. jatketaan Suomen Regions’ Cupin välierään FC Kiiston vieraaksi. Puitteet muuttuvat torstaisista aavistuksen verran suuremmiksi, kun ottelu pelataan Vaasassa Elisa Stadionilla.

”Tänään palataan taas treenikentälle, ja koitetaan unohtaa juhlat hetkeksi aikaa. Sunnuntaina koitetaan ottaa taas yksi voitto lisää tälle kaudelle. Kolme peliä toivottavasti on vielä jäljellä ja toivottavasti kolme peliä vielä voitetaan. Sitten voisi sanoa, että loistavasta kaudesta tulisi täydellinen kausi”, Listenmaa päättää.

Sunnuntain cup-välierän jälkeen TamU pelaa vielä Kolmosen viimeisen ottelunsa lauantaina 9.10. FC Haka junioreita vastaan. Heti ottelun jälkeen siirrytään Kaijakkaan juhlimaan nousua Kakkoseen. Tervetuloa silloin taas mukaan sinivihreään nousuhuumaan!

Kolmonen

1 – 4

( 1 – 0 )

58′ Roope Kostiainen
79′ Topias Järvelä
84′ Topias Järvelä
88′ Nils Strömsholm

Yleisöä:

37' Pekka Peltola

Yleisöä:

29 Henri Savolainen
3 Anton Bright C
4 Eino-Veikko Ek 85'
5 Severi Kankkunen
13 Arttu Haapala 63'
15 Roope Kostiainen
16 Eric Bullock
20 Verneri Uimonen 63'
21 Jesse Vuori
23 Eetu Räisänen
25 Arttu Mättö
32 Antti Kuusinen
9 Topias Järvelä 63'
18 Panu Väliaho
19 Paavo Kujala 63'
27 Nils Strömsholm 85'
31 Ville Kukkanen
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2