Toisen jakson suvereeni näytös toi täyden piste­potin Lempäälästä

13/09/2020
Otteluraportti

Kolmosen yläsarja käynnistyi Tampere Unitedin osalta lauantaina Lempäälän Hakkarin urheilukentällä. Tampereelle lähti lopulta täysi pistepotti Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde -esityksellä. Ensimmäinen jakso käveltiin, mutta toisella jaksolla ruuvia kiristettiin, ja Sinipaidat lopulta tuhosivat isäntänsä.

Kolmonen

1 – 9

Ottelun avausminuutit eivät antaneet osviittaa siitä ilotulituksesta, mikä Lempäälässä lopulta lauantai-iltapäivänä nähtiin. Pelin tempo pysyi hyvin alhaisena, ja tekeminen oli katsomoon ajoittain jopa varsin laiskan oloista.

Kenttä petti useaan otteeseen pelaajien jalkojen alla, ja tuntui, että varsinkin TamUn hyökkäyssuuntaan nämä huolet korostuivat. Lisäksi TamUn puolustuslinjasta nähtiin useampia harhasyöttöjä, jotka ovat olleet keräilyharvinaisuuksia parin edellisen kuukauden aikana.

Pallo toki liikkui Sinipaidalta toiselle, ja pallonhallinta oli vierasjoukkueella, mutta varsinainen uhka oli tipotiessään. United sai luotua avauspuolikkaalla oikeastaan yhden kunnon maalipaikan, kun Roope Kostiainen pelattiin puolen tunnin kohdalla nokikkain maalivahdin kanssa. Kostiainen ujutti pallon maalivahdin vasemmalta puolelta ja lähti kiertämään oikealta, mutta jalka petti alta pienessä käännöksessä ratkaisevalla hetkellä kovalla ja liukkaalla nurmella.

Muutoin avauspuolikkaalla oli kovin vähän annettavaa. Peli muistutti hyvin paljon taannoista ACE-vierasottelua, ja tauolla kannattajien toiveissa oli, että toisen jakson käsikirjoitus poikkeaisi tällä kertaa tuosta maalittomaan tasapeliin jääneestä ottelusta.

TamU voittaa, TamU loistaa

Kannattajien toiveisiin vastattiin välittömästi. Kun toinen jakso vihellettiin käyntiin, oli heti nähtävissä, että nyt vaihdettiin kolmosvaihteelta vitoselle. Kierrosten lisäys palkittiinkin unelma-alulla. Jakson avausminuutilla pallo pelattiin Roope Kostiaiselle, jolla oli aikaa katsoa boksissa ja sijoittaa varmuudella pallo vasempaan alanurkkaan.

Kostiaisen avausmaali oli lähtölaukaus häikäisevälle kakkosjaksolle, jonka ensimmäinen pääroolin esittäjä oli Roope itse. Viitisen minuuttia myöhemmin Ali Aitbenzanzounin hieno avaava syöttö antoi tilaa Eino-Veikko Ekille edetä, mutta hänen tiensä pysähtyi Sääksjärven Loiskeen puolustajan kömpelöön taklaukseen. Ottelun erotuomari Aleksi Keronen osoitti yhteentoista metriin, ja Kostiainen asettui pallon taakse. Pallo sisään, ja 0–2 olivat riittävät lukemat nostamaan Sinipaitojen itseluottamuksen taivaisiin sekä samalla suoristamaan Loiskeen pelureiden selät.

Varjoa näkyvissä olevan voiton ylle toi Kostiaisen vinkkaus pian toisen maalinsa jälkeen vaihtopenkin suuntaan, että hän haluaa vaihtoon. Toista jalkaansa ontuenkin Kostiainen viimeisteli hattunsa, kun pallo päätyi hänelle boksissa. Tarkkaavaisimmat TamU-kannattajat muistivat välittömästi, kuinka Kostiainen viimeisteli hyvin samalla tavalla puolittaisella puujalalla Tammelassa FC Jazzin verkkoon kaudella 2017. Maalissa oli paljon samaa.

Kolme maalia kymmeneen minuuttiin tehnyt Kostiainen siirtyi raikuvien suosionosoitusten saattelemana vaihtoon, ja hiljattain vuoden jatkosopimuksen solminut Topias Järvelä tuli hänen tilalleen. Ja heti kolisi. Järvelä ei ehtinyt olla edes minuuttia kentällä, kun verkko heilui hänen toimestaan. Järvelän kauden kolmas maali vei Sinipaidat jo 0–4 johtoon. Pian perään oli niin ikään vain hetkeä aikaisemmin vaihdosta sisään tulleen Panu Väliahon vuoro onnistua, ja hänen osumansa antoi viitteitä siitä, että lukemat saattavat karata vielä todella tylyiksi.

Väliaho osui toistamiseen 71 minuutin kohdalla yhdellä kauden komeimmista osumista. Pallo pelattiin vasemmalta poikkisyöttönä oikealle, josta lähti Mauno Sirénin nopea keskitys takatolpalle noin kymmenen metrin päähän maalista. Väliaho painoi hieman vaikeanoloisesta asennosta  pallon tolpan kautta sisään, ja TamUn siirtyi jo musertavaan 0–6-johtoon.

Mauno Sirén kasvatti vielä TamUn johtoa entisestään, kunnes oli Loiskeen vuoro onnistua. Janne Lahdenpohjan kaukoveto yllätti TamU-vahti Henri Savolaisen, mutta 1–7-kavennuksen jälkeen Sinipaidat maalasivat vielä kahdesti. Panu Väliaho viimeisteli hänkin hattutempun muutamaa minuuttia ennen päätöstä rangaistuspotkusta, ja loppulukemat 1–9 napautti taululle vajaat kymmenen minuuttia lopusta pelannut Emenike.

Kostiaisen tavoin kolmea maalia tehnyt Panu Väliaho on lisämaininnan arvoinen tehojensa puolesta. Väliaho on pelannut tällä kaudella seitsemässä ottelussa yhteensä 349 minuuttia ja on onnistunut maalinteossa kuudesti. Tämä tarkoittaa sitä, että Väliaho onnistuu maalinteossa tällä hetkellä joka 58. minuutti ollessaan kentällä.

Pelilupansa kuntoon saanut Anton Bright teki ottelussa debyyttinsä pelaten viimeiset puoli tuntia.

Roope Kostiainen: ”Kaksi–nollan jälkeen tuntui, että hekin tiesivät, ettei sieltä tulla enää takaisin”

Toisen jakson alussa Loisketta hattutempulla kurittanut Roope Kostiainen lukeutui TamUn suurimpiin sankareihin lauantaina.

”Saimme sen yhden maalin, ja jotenkin alkoi tuntumaan siltä, että vastustaja alkoi vähän väsymään ja päät painumaan sen jälkeen. Saimme pian sen pilkun, ja kaksi nollan jälkeen tuntui, että hekin tiesivät, ettei sieltä tulla enää takaisin”, näki Kostiainen ottelun ratkaisuhetket.

TamU oli harjoitellut luonnonnurmella koko viikon ennen Loiskeen kohtaamista. Kostiaisen mukaan tästä oli hyötyä joukkueelle.

”Onhan se hyvä, että oltiin päästy vetämään nurmella ennen nurmipeliä. Se on kuitenkin hieman eri alusta pelata.”

Kostiainen kertoo, että hänellä alkoi takareisi vihoittelemaan ja tämä oli se syy, miksi hän pyysi vaihtoa. Hänen mukaansa kyseessä on pieni vamma, joka on kiukutellut jo aiemmin tämän kauden aikana.

”Mulla on mennyt tässä kauden aikana muutaman kerran takareisi pienesti, jonka jälkeen on aina joutunut ottamaan viikon verran hieman iisimmin. Nyt alkoi jälleen tuntumaan takareisi vähän samalta. Siihen olisi joutunut ottamaan yhden jonkun isomman spurtin, niin se olisi voinut mennä pahemmin ja pyysin sen takia vaihtoa”, Kostiainen kertoo jalkavaivastaan.

Joukkue harjoittelee seuraavan kerran yhdessä tiistaina, niin uskooko Kostiainen olevansa tuolloin mukana?

”Veikkaan, että olen. Pari päivää kun tässä ottaa nyt rauhallisesti, niin luulisin olevani tiistaina valmis jälleen harjoittelemaan”, arvio Kostiainen ottelun jälkeen.

Päävalmentajan kommentit

”Tauolla ei sanottu mitään muuta kuin, että pallotempo korkeammaksi. Nyt vaan palloa liikkeelle, kovempaa syöttöä ja tempoa siihen tekemiseen. Sillä ensimmäisen jakson tempolla vastustaja olisi pystynyt pelaamaan 2–3 peliä putkeen”, avasi päävalmentaja Jukka Listenmaa mitä tauolla kopissa puhuttiin ja kuinka täyskäännös sai alkunsa.

”Kun kävelimme muun valmennuksen kanssa ensimmäisen jakson jälkeen koppiin, niin puhuimme siinä, että nyt tuli flashback niihin alkukauden matseihin. Totesimme, että nyt on vaan väkisin väännettävä se yksi tai kaksi maalia.”

Ja niitähän sitten lopulta tuli.

”Saatiinhan me aika unelma-alku siihen, kun saatiin siihen minuuttiin se maali jakson alkuun. Maalin jälkeen saimme sitten sitä tempoa ylöspäin mistä oli puhuttu, ja kyllä sen sitten näki, että kaveri väsähti siihen ja taisi uskokin loppua”, Listenmaa jatkoi toisen puolikkaan alkuhetkistä.

TamU mätti lopulta siis toiselle jaksolle mykistävät yhdeksän maalia. Listenmaa ei aivan heti muista olleensa valmennus- tai peliurallaan vastaavassa ottelussa.

”En muista, että olisi tullut vastaavaa nähtyä. Aivan kuten Pato-pelinkin jälkeen silloin sanoin, niin toivottavasti ei tule tämänkään jälkeen tällaista vastaan. Siitä vaan menee se mielenkiinto”, Listenmaa pohtii.

Anton Bright pelasi ensimmäisen ottelunsa Tampere Unitedissa. Puolisen tuntia kellottanut Bright oli pelannut kaksi ottelua jo kakkosjoukkueessa ennen lauantaita.

”Se mitä olemme tässä nyt nähneet Antonia, niin hänellä on ihan selvästi annettavaa siinä tasapainottavassa roolissa keskikentällä. Nyt pelin luonne oli sellainen, kun hän tuli sisään, ettei sitä peruspalloa omille tarvinnut tehdä. Mutta kyllä hänestä näkee sen, että perustaso on kovaa luokkaa”, Listenmaa arvioi TamU-debytanttia.

Uuden viikon valjetessa katseet suunnataan lauantaihin, kun Pyynikille iltavaloissa vastaan asettuu Ilves-Kissat. PS-44 voitti lauantaina NoPSin ja tämä tarkoittaa sitä, että PS-44, NoPS ja TamU ovat kaikki tasapisteissä, kun kautta on neljä peliä jäljellä. Torstaina TPV:n kakkosjoukkueen piessyt Ilves-Kissat on tätä kolmikkoa jo kahdeksan pistettä karussa. Tuleva lauantai onkin TamUlle pakkovoiton paikka, mikäli minkäänlaisia nousuhaaveita halutaan yhä elätellä.

”Jos saataisiin siitä pelistä voitto, niin voisimme saada edes pikkusen painetta lyötyä siihen suuntaan. Nyt kun NoPS hävisi, niin siinä lähellä ei ole nyt ketään haastamassa. Yritetään aiheuttaa niille se ensimmäinen tappio, ja sen jälkeen nähtäisiin miten he siihen reagoivat”, Listenmaa miettii jo tulevaa.

Ottelu Ilves-Kissoja vastaan pelataan siis lauantaina 19.9. klo 19.00 alkaen Pyyikin urheilukentällä. Otteluun myydään lippuja ennakkon Tiketissä, ja lisäksi tarjolla on myös kaikki jäljellä olevat kolme ottelua kattava lippupaketti. Liput yksittäisiin peleihin maksavat 8 € aikuisilta ja 5 € alennusryhmiltä. Kolmen ottelun lippupaketin hinta on 15 €. Nyt ostoksille.

Kolmonen

1 – 9

( 0 – 0 )

46′ Roope Kostiainen
53′ Roope Kostiainen
56′ Roope Kostiainen
57′ Topias Järvelä
62′ Panu Väliaho
71′ Panu Väliaho
73′ Mauno Sirén
86′ Panu Väliaho
88′ Emenike

Yleisöä:
100

79' Janne Lahdenpohja

Yleisöä:
100

29 Henri Savolainen
4 Eino-Veikko Ek 59'
5 Eetu Rahkola C
6 Severi Kankkunen
8 Ali Aitbenzanzoun 81'
11 Roope Kostiainen 57'
13 Arttu Haapala
16 Eric Bullock 70'
24 Mauno Sirén
41 Eetu Räisänen 59'
42 Joonas Rantala
30 Jani Rantala
2 Topias Järvelä 57'
3 Tommi Sääksi
7 Matias Stark 70'
10 Emenike 81'
18 Panu Väliaho 59'
31 Anton Bright 59'
12Tuomas Mäkinenkeltainen kortti 85’
2Akseli Tiensuuvaihtoon 66’
4Joel Mattjus
6Jani Hammar
8Janne Lahdenpohja
9Tomi VikmanCvaihtoon 46’
14Aimo Sulkkovaihtoon 66’
16Veikka Nieminen
17Markus Seppävaihtoon 63’
18Lauri Suhonenvaihtoon 46’
28Ville Viitaharju
3Sampo Suonpäävaihdosta 66’
11Fation Osmakeltainen kortti 64’vaihdosta 46’
13Pessi Suonpäävaihdosta 46’
24Ilkka Suorttivaihdosta 66’
25Otso Suonpäävaihdosta 63’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

17.4. TamU - FC Inter 2 0 – 0 rpk.

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

16.4. TamU 2 - EIF 0 – 11

20.4. klo 19 TamU - Ilves 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

27.4. klo 15 TP-49 - TamU 2