11.9.2017

 
 

Toisen jakson ryhti­liike toi kolme pistett√§Tampere Unitedin seurap√§iv√§n ottelusta muodostui ensimm√§isen jakson osalta varsin tuskainen, mutta toisen jakson parempi peli riitti lopulta niukkaan 2‚Äď1 (0‚Äď1) -voittoon Peimari Unitedista. Ensimm√§inen jakso oli laitahy√∂kk√§√§jien puutteessa uudella taktiikalla peliin l√§hteneille Sinipaidoille vaikea, mutta toisella jaksolla pelijuoni l√∂ytyi. Vaikka maalintekopaikkoja my√∂s tuhlailtiin, lopulta Tuomas Lehti ja Sampo Ojala tekiv√§t voittoon tarvitut osumat. Tuska siirtyikin toisella jaksolla putoamiskurimuksessa kamppailevan vierasjoukkueen leiriin. Tuloillaan ollut seitsem√§n ottelun voitoton putki sai p√§√§valmentaja Diogo Nobren p√§√§kopan sis√§lle jopa niin kire√§n tunnelman, ett√§ portugalilainen puhui itsens√§ pukukoppiin jo kauan ennen t√§ytt√§ aikaa.

Kapteenit teikkauksessa.

Tampere United joutui lähtemään otteluun ilman useimmissa otteluissa laitahyökkääjien paikat ottaneita Matti Saarta, Lauri Saarta ja Tero Intalaa. Tilanne oli pakottanut valmennusjohdon laatimaan uuden taktiikan, joka perustui kolmen topparin linjaan, ylhäällä pelanneisiin laitapuolustajiin ja kahteen kärkihyökkääjään. Ratkaisu oli laitahyökkääjien ollessa poissa pelistä toki varsin luonteva, sillä niin vasen laitapuolustaja Mauno Sirén kuin oikea laitapakki Verneri Uimonenkin ovat tukeneet hyökkäyksiä voimakkaasti koko kauden ajan.

Tsemppirinki Ratinan hulppeissa puitteissa.

Muutos aiempaan yhden kärjen ja kahden voimakkaasti keskelle leikkaavan laitahyökkääjän systeemiin ei itse asiassa ollut niin suuri kuin paperilta katsoen olisi voinut luulla, mutta kaikesta huolimatta TamU ei saanut peliä kunnolla uomiinsa ensimmäisellä jaksolla. Tähän toki vaikutti osaltaan myös se, että keskikentän pohjalta puuttui paljon luovuutta, kun myös Leroy Maluka joutui jättämään ottelun väliin. Lisähuolia aiheutti myös Konsta Raittisen jo kahdentoista minuutin kohdalla tapahtunut loukkaantuminen. Vaikka Topias Järvelä tuli hyvin sisään, ei ennalta suunnittelematon vaihto varmasti auttanut uuteen pelitapaan totuttelua.

Sasu Nieminen yrittää ohittaa maalivahti Aati Marttisen.

Ottelun ensimmäinen todella vaarallinen maalipaikka syntyi jo neljännellä minuutilla keskialueen pallonriistosta, kun Riku Oras lähetti pallon pystyyn voimakkaasti juosseelle Sasu Niemiselle. Tämä pääsikin karkuun puolustajilta, mutta vastaan tullut maalivahti Aati Marttinen onnistui pysäyttämään pallon päällään kun Nieminen yritti siirtää pallon tämän ohi varmaan maalintekopaikkaan.

Peimari United oli lähellä tehdä maalin juuri vartin täytyttyä, kun Leonido Soares pääsi kuudentoista rajan takana kiinni irtopalloon Riku Oraksen estelyistä huolimatta. Terävä laukaus ponnahti ylärimasta voimalla nurmen pintaan puolen metrin päähän maaliviivasta ja siitä maalivahti Jani Rantalan ulottuville. Yllättävä laukaus osoitti, että portugalilaistaiturille ei saa antaa yhtään ylimääräistä tilaa laukaisuetäisyyksillä.

Leonido Soares laukoo vapaapotkun.

Ensimmäisen viisitoistaminuuttisen jälkeen pelin ja ennen kaikkea pallon hallinta siirtyi muutenkin täysin Peimari Unitedille. Hallintajakso kulminoitui Aki Varjosen kulmapotkuun. Aiemmat samalta puolelta tulleet kulmapotkut olivat pysähtyneet etutolpalla Mauno Sirénin päähään, mutta tällä kertaa hän ei aivan yltänyt palloon, ja Kaarlo Parkkinen pääsi puskemaan pallon maalivahti Jani Rantalan käsien kautta etukulmasta maaliin.

Riku Oras ottaa pallon hallintaan.

Takaiskumaalin jälkeen TamU sai jälleen pallonhallintaa myös itselleen, mutta vaarallisia maalintekopaikkoja ei pystytty rakentamaan. Yleisöä eniten viihdyttänyt tilanne syntyi, kun toppari Mahdi Ali riisti pallon Leonido Soaresilta syvällä puolustusalueella, ja päätti nousta itse hyökkäykseen. Näyttävä kuljetus päättyi mainioon keskitykseen rangaistusalueen oikealla laidalla, mutta pallo ei aivan tavoittanut takatolpalla kärkkynyttä Sasu Niemistä, vaan Akseli Taskinen pääsi katkaisemaan. Riku Oras pääsi vielä laukomaan jatkotilanteessa, mutta veto epäonnistui ja pomppi ohi maalin.

Leonido Soares kaataa Mahdi Alin.

Hetke√§ my√∂hemmin Mahdi Alin toinen vastaava nousu katkaistiin jo hyviss√§ ajoin ennen maalia, kun Leonido Soares tuli kylm√§sti sukille. Seuranneen vapaapotkun laukoi Valtteri Uimonen, mutta varsin optimistinen yritys suuntautui hiukan ohi maalin. T√§m√§ j√§i my√∂s ensimm√§isen jakson viimeiseksi maalitilanteeksi, ja n√§in tauolle l√§hdettiin TamUn 0‚Äď1-tappioasemassa.

Mauno Sirén päätyi poikkeuksellisesti laitahyökkääjäksi.

Kaikki katseet pallossa.

Toinen jakso tuo voiton tuhlailusta huolimatta

Toisen jakson alku oli tuskastuttavankin sekavaa peliä. Leonido Soares toki pääsi kerran kokeilemaan laukaustaan huonolla menestyksellä, mutta muutoin peli jäi puolin ja toisin keskialueen nyhjäykseksi. TamUn ensimmäinen toisen jakson tekopaikka syntyi, kun Riku Oras syötti Valtteri Uimosen vauhtiin vasemmalla laidalla. Tämä löysikin samaan aikaan maalille ajaneen Mauno Sirénin aivan maalin edessä, mutta maalintekoyrityksestä tuli laitapuolustajan ratkaisu, ja pallo ponnahti Sirénin jaloista suoraan maalivahti Aati Marttisen syliin.

Riku Oras syöttää Tuomas Lehdelle tekopaikkaan Otto Suikin estelyistä huolimatta.

Tuomas Lehti laukoo pallon maaliin.

TamUn toinen tekopaikka tuotti my√∂s maalin. Tilanne l√§hti j√§lleen liikkeelle Riku Oraksen jalasta, kun t√§m√§ voitti Otto Suikin keskialueen kaksinkamppailussa, eteni keskemm√§lle kentt√§√§ ja l√∂ysi Tuomas Lehden t√§ysin vapaana painottomalta puolelta. Lehti eteni ter√§v√§sti rangaistusalueelle, ja vaikka vetokulma oli lopulta hiukan kapea, veto maalin takayl√§kulmaan oli niin laadukas, ettei Aati Marttinen ehtinyt siihen reagoida. N√§in peli oli tasan 1‚Äď1.

Tuomas Lehti tuulettaa.

Maali maistuu myös Topias Järvelälle ja muille pelikavereille.

Maalin jälkeen ote pysy TamUlla. Roope Kostiainen ehti olla kentällä alle minuutin, kun maali oli jo lähellä. Topias Järvelä laittoi Tuomas Lehdelle oivan juoksupallon, jonka tämä otti haltuun syvällä boksissa. Nappisyöttö takaviistoon avasi Kostiaiselle vetopaikan, mutta kauden kymmenes maali jäi tekemättä kun laukaus tärähti sivuverkon väärälle puolelle.

Ottelun erikoisin episodi nähtiin toisen jakson puolenvälin kohdalla, kun päätuomari sai vihdoinkin tarpeekseen Peimari Unitedin päävalmentaja Diogo Nobren värikkäästä tavasta kommentoida pelitapahtumia. Puhuttelu sivurajalla kesti parikymmentä sekuntia, eikä portugalilaisvalmentaja käyttänyt hänelle tarjottua mahdollisuutta rauhoittua, vaan puhui itsensä pukukopin puolelle. Tilanne meni Nobrella sen verran pahasti tunteisiin, että sarkastisen tuomarille peukuttelun jälkeen hän pamautti nyrkkinsä vaihtoaition seinään suurella voimalla.

Riku Oras ja Otto Suikki yhdessä monista kaksinkamppailuista.

Heti seuraavassa pelitilanteessa Topias Järvelä varasti pallon Peimarin puolustuspäässä Arttu Hentulalta, ja murtautui yksin läpi. Oman ratkaisun sijaan Järvelä päätti vielä hakea vierestään Roope Kostiaista, jolla olisi odottanut jo täysin tyhjä maali. Syöttö kuitenkin epäonnistui pahoin ja maukas tilanne kuivui kokoon. Heti perään myös Tuomas Lehti pääsi vetopaikkaan, mutta melko pienestä kulmasta lähtenyt laukaus suuntautui takatolpan ohi.

TamU jatkoi tilanteiden vyöryttämistä, ja seuraava nopea hyökkäys lähti liikkeelle Roope Kostiaisen namusyötöstä laidalle viilettäneelle Tuomas Lehdelle. Tämä eteni aina boksiin saakka ja syötti takaviistoon kuudentoista rajan tuntumaan vetopaikkaan ehtineelle Kostiaiselle. Laukauksen sijaan tämä siirsi vielä vapaammassa paikassa vasemmalla olleelle Valtteri Uimoselle, jonka ensimmäinen kosketus oli kuitenkin heikko, ja hätäinen laukaus heilutti vain maalin sivuverkkoa.

Sampo Ojala taistelee pallosta.

Lopulta vartti ennen t√§ytt√§ aika natsasi. Mauno Sir√©n ja Roope Kostiainen pelasivat Topias J√§rvel√§n linjan taakse vapaaseen maalintekopaikkaan, eik√§ toppari Adimar Nevesille j√§√§nyt muuta mahdollisuutta kuin rikkoa. Tuomari osoitti ep√§r√∂im√§tt√§ pilkulle ja n√§ytti Nevesille keltaista korttia ‚Äď ulosajoahan ei nykys√§√§nn√∂ill√§ rangaistusalueella tapahtuvasta varman maalintekopaikan viemisest√§ tuomita kun Nevesin kuitenkin katsottiin yritt√§v√§n pelata palloa. Rangaistuspotkun laukoi erinomaisen ottelu keskikent√§n pohjalla pelannut Sampo Ojala, ja pallo upposi Aati Marttisen k√§sien kautta verkon perukoille.

Taistelua TamU-maalilla.

Maalin jälkeen Peimari United sai jälleen hiukan pallonhallintaa itselleen, mutta mitään varsinaisia maalintekopaikkoja se ei enää rakentanut. Lisäajalla toki pallon pyöriminen TamU-maalilla muun muassa kulmapotkujen jälkitilanteissa aiheutti kotiyleisölle sydämentykytyksiä, mutta kovin lähellä maalia pallo ei lopulta käynyt.

Kun loppuvihellys soi, oli Tampere United noussut samalla sarjataulukossa paikalliskilpailija TPV:n ohi. Aiemmin viikolla kuultiin, että Tampere United oli noussut harrastajien määrässä kaupungin kolmosseuraksi, joten oli varsin osuvaa, että edustusjoukkuevetoisena tunnetun seuran lippulaiva pisti heti pykälää paremmaksi edustustasolla. Samalla asetelma tuo molempien tamperelaisseurojen loppusyksyyn uudenlaista värinää.

Kommentit ottelun jälkeen

”V√§h√§n alkoi jalat painaa lopussa”, kommentoi pitk√§st√§ aikaa kent√§ll√§ n√§hty ja heti t√§yden 90-minuuttisen pelannut Valtteri Uimonen ottelun j√§lkeen TamU-TV:n haastattelussa. ”Yll√§tt√§v√§n hyvin jaksoin kuitenkin. Lopussa oli pient√§ painetta, mutta t√§rke√§ voitto otettiin, ja p√§√§stiin taas v√§h√§n nousemaan sarjataulukossa.”

”Uusi pelitapa ei ehk√§ ihan toiminut, ja muutimme kesken pelin vanhaan tuttuun muotoon, ja peli alkoi parantua sen j√§lkeen. Ensimm√§isen puoliajan viimeinen 10‚Äď15 minuuttia oli jo ihan hyv√§√§, ja toisella puoliajalla oli parempaa”, kommentoi Uimonen pelin kulkua.

”Vastustaja oli aika fyysinen ja hyv√§ porukka. Sai v√§√§nt√§√§ enemm√§n kuin muita vastaan”, kuvaili Uimonen vastustajaa ja yhtyi studiois√§nt√§ Tarmo Lyytik√§isen kommenttiin valmentajansa n√§k√∂isest√§ nipusta. ”Onneksi valmentaja l√§hti ulos. Aika t√∂rkeet√§ teksti√§ tuli sen mit√§ kielt√§ jonkin verran ymm√§rsin.”

Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli ottelun jälkeen tyytyväinen siihen, että hyvä toinen puoliaika toi kolme pistettä, ja vitsaili samalla ettei ole sarjataulukkoa kovin tarkkaan seurannut.

”Peliin l√§ht√∂ oli v√§h√§n haastava lukuisten poissaolojen takia, ja jouduimme kokeilemaan uutta pelitapaa, mik√§ ei l√§htenyt heti toimimaan. Se oli ihan ymm√§rrett√§v√§√§, mutta t√§rkein teema meill√§ oli peliss√§ tunne, eik√§ sit√§ saatu parhaalla tavalla tuotua peliin heti alusta mukaan”, M√§kel√§ suomi ensimm√§isen jakson esityst√§. ”Vaihdoimmekin aika nopeasti vanhaan pelitapaan, joka l√§hti toimimaan jo v√§h√§n paremmin, mutta koko ensimm√§isell√§ jaksolla tunne ei ollut t√§ysin mukana.”

”Tauolla saimme k√§√§nnetty√§ j√§lleen lis√§√§ tunnetta peliin ja toinen puoliaika olikin jo varsin hyv√§√§ taistelevaa TamUa josta selke√§sti my√∂s n√§kyi se tunne”, M√§kel√§ kiittelee my√∂s tulostaululla n√§kynytt√§ muutosta. ”Nousimme toisella jaksolla ohi ja olisimme voineet tehd√§ viel√§ muutaman maalin lis√§√§kin, mutta olen eritt√§in tyytyv√§inen kolmeen pisteeseen ja varsinkin siihen kuinka hyvin k√§√§nsimme pelin toisella jaksolla.”

”Meilt√§ oli yhdeks√§n pelaajaa sivussa, mutta kuitenkin pystyimme pelaamaan hyvin varsinkin toisen jakson, niin en voi olla kuin tyytyv√§inen. Tuollainen m√§√§r√§ poissaoloja varmasti n√§kyy joukkueella kuin joukkueella, mutta kertoo meid√§n hyvin vahvasta ringist√§ ett√§ pystyimme voittamaan my√∂s silloin kun joukkueella on vastoink√§ymisi√§”, p√§√§tt√§√§ M√§kel√§ kiitoksensa joukkueen pelaajille.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa jo perjantaina 15.9. kun FC Viikingit vierailee Ratinassa. Ottelu pelataan arkiotteluille tuttuun aikaan klo 18.30 alkaen. Tervetuloa jälleen mukaan!

3 Juuso Salonen vaihtoon 55’
4 Adimar Neves keltainen kortti76’
8 Otto Suikki keltainen kortti24’ vaihtoon 81’
15 Nikita Meglinski
19 Arttu Hentula keltainen kortti 90’
21 Leonido Soares
23 Kaarlo Parkkinen vaihtoon 76’
26 Nico Salmiosalo C
30 Aki Varjonen
32 Akseli Taskinen
33 Aati Marttinen
2 Flamur Ibrahimi
5 Egzon Ibrahimi vaihdosta 81’
9 Tuomas Happonen vaihdosta 76’
10 Santeri Laine
29 Ali Al-Take vaihdosta 55’
71 Gerson Lima