Tie vie tasaus­kierrokselle naisten Suomen Cupissa

03/04/2023 TamU naiset
Otteluraportti

Pelit naisten Suomen Cupissa alkoivat TamUn osalta sunnuntaina vieraspelillä Paimiossa, kun vastaan asettui Pargas IF. Peli oli alunperin tarkoitus pelata Paraisilla, mutta Paraisten kenttä oli vielä lumen peitossa, joten peli siirtyi Paimion lämmitetylle tekonurmelle. Paimiossa sää oli erinomainen, aurinko paistoi ja lämpötila kohosi nollan yläpuolelle, mutta ottelu päättyi lukemin 4–2 (3–0) PIF:n eduksi. Ensimmäinen jakso tuotti Sinipaidoille haasteita, mutta toisella jaksolla kentälle asteli täysin eri joukkue, ja TamU onnistui kaventamaan maalieroa kahdella maalilla ennen kuin PIF iski lopullisen ratkaisun.

Suomen Cup

4 – 2

  • Ottelu oli kauden ensimmäinen virallinen ottelu ja myös TamUn kautta aikain ensimmäinen naisten Suomen Cupissa.
  • Vastustaja PIF kohdataan tälläkin kaudella myös Kolmosen otteluissa.
  • Tappiosta huolimatta pelit jatkuvat vielä Suomen Cupin tasauskierroksella.

Toisella jaksolla kenttätasapaino ja linjojen väliset etäisyydet saatiin huomattavasti paremmiksi, mikä edesauttoi meitä saamaan riistoja paremmin vastustajan kenttäpuoliskolla.

- Pyry Virtanen
Valmentaja

Ensimmäisen jakson alku vaikutti hyvin tasaiselta, mutta Sinipaitojen pelissä oli havaittavissa hieman jännitystä. Peliä ei maltettu rauhoittaa riittävästi, ja pallo karkaili turhan usein vastustajan jalkaan. TamU ei onnistunut luomaan vaarallisia hyökkäystilanteita eikä maalipaikkoja vastustajan päässä, eikä joukkue ei vaikuttanut olevan täysin hereillä pitkän bussimatkan jäljiltä.

PIF osasi hyödyntää tilanteen nopeilla suunnanmuutoksilla Sinipaitojen puolustuslinjaa vastaan. Sillä oli keskikentällä ja hyökkäyspäässä todella nopeita ja taitavia pelaajia, jotka onnistuivat murtamaan TamU:n puolustulinjan ja iskemään ottelun avausmaalin jo kuudennella peliminuutilla. Maalin viimeisteli Ronja Rautanen.

Vastustajan maalin jälkeen TamU sisuuntui ja onnistui pitämään keskustan tiivimpänä, eikä PIF päässyt prässin läpi enää yhtä helposti. Pelin edetessä Sinipaitojen pelinrakentelu oli huomattavasti parempaa ja syötöt osuivat kohdilleen. Joukkue onnistui luomaan jo useampia onnistuneita hyökkäyksiä eikä maalinteko ollut enää kaukana.

Ottelu pelattiin naisten Suomen Cupin alkukierrosten sääntöjen mukaisesti 2×30 minuutin mittaisena, ja ensimmäisen jakson loppupuolella PIF onnistui toistamiseen murtamaan TamUn puolustulinjan ja kasvattamaan johtonsa lukemiin 2–0 Matilda Heikkilän maalilla. Ronja Rautanen onnistui iskemään vielä yhden maalin PIFfille ennen taukoa, ja näin taukolukemat olivat jo 3–0.

Toisella jaksolla TamU onnistui parantamaan peliään huomattavasti, jännitys unohtui ja joukkueesta huokui taistelutahto. Pallo pysyi joukkueella paremmin ja pallon pyöritys tuotti lopulta tulosta, kun hyökkääjä Nea Vironmäki pääsi maalintekopaikkaan laitapuolustaja Johanna Heikkisen hyvästä noususta. Vironmäki iski Sinipaitojen ensimmäisen maalin 32. minuutilla ja kavensi lukemiksi 3–1. 

TamU sai maalista selkeästi lisätahtoa peliin, ja pallo pyörikin seuraavat hetket pääosin Sinipaidoilla. Toinen kavennusmaali syntyi 38. minuutilla. Vironmäki pääsi laidasta juoksuun ja kuljetti palloa vastustajan päätyviivaa pitkin. Päätyviivan tuntumasta Vironmäki onnistui syöttämään pallon keskellä hyvän juoksun tehneelle Kia Höglundille, joka pääsi viimeistelemäään miltei tyhjään maaliin. Lukemiksi tauluun saatiin 3–2.

Pelin loppuaika oli melko tasaista vääntöä, mutta PIF sai luotua enemmän vaarallisia tilanteita. Ilman maalivahti Kiira Kaivolaa, lukemat taulussa olisivat voineet olla Sinipaitojen kannalta vielä ikävämmät, sillä Kaivola torjui useita ja jopa varmalta näyttäneitä maalintekoyrityksiä. PIF.n Gabriella Raittinen pääsi kuitenkin rokottamaan vielä ennen pelin loppumista lukemiksi 4–2, ja Sinipaitojen kovasta tahdosta huolimatta rahkeet eivät tällä kertaa riittäneet voittoon. 

Edustusjoukkueen valmennusryhmään talvella liittynyt Pyry Virtanen oli ensimmäistä kertaa joukkueen mukana kilpailullisessa ottelussa, ja näki joukkueen otteissa sekä hyvää että kehitettävää.

”Aloitimme ottelun pitäen palloa hyvin maltilla ja saimme pidettyä muotomme tarpeeksi tiiviinä ensimmäiset 15–20 minuuttia, mutta oikeastaan samat pienet kehityskohteet tulivat esiin, mitkä näkyivät jo edellisessä harjoitusottelussa. Kehityskohteita ovat 1v1-tilanteiden pelaaminen sekä ratkaisevat murtavat syötöt hyökkäysalueella. Pallonmenetyksen jälkeen PIF pääsi rankaisemaan nopeilla tilanteenvaihdoillaan meidän puolustuslinjaamme vastaan”, Virtanen näki.

”Toisella jaksolla kenttätasapaino ja linjojen väliset etäisyydet saatiin huomattavasti paremmiksi, mikä edesauttoi meitä saamaan riistoja paremmin vastustajan kenttäpuoliskolla. Näistä tilanteista päästiinkin kaventamaan ottelu jo 3–2:een. Koko joukkueen taisteluilmeen muutos toisella jaksolla ei valitettavasti auttanut. Tappiosta huolimatta ottelun asenteesta jäi silti ainakin itselle ja toivottavasti myös pelaajille positiivinen kuva.”

Kovasta taistelusta huolimatta TamU joutui kokemaan harmittavan häviön, mutta tämä peli ei ollut vielä Suomen Cupin osalta ratkaiseva. Seuraavana vuorossa on tasauskierros, jossa vastaan asettuu FC Haka. Ottelu pelataan vierasotteluna, mutta sen päivämäärästä ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Suomen Cup

4 – 2

( 3 – 0 )

32′ Nea Vironmäki
38′ Kia Höglund

Yleisöä:
20

6′ Ronja Rautanan
27′ Matilda Heikkilä
30+1′ Ronja Rautanen
55′ Gabriella Raittinen

Yleisöä:
20

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49