7.4.2020

 
 

Thainyrkkeilyst√§ uutta potkua maalivahti­harjoitteluunTampere Unitedin maalivahtivalmennukseen on otettu tänä vuonna uusi ulottuvuus, kun edustusjoukkueen maalivahdit ovat olleet ohjatussa thainyrkkeilyssä lajiharjoittelun ohessa. Kamppailulajilla pyritään tuomaan mm. kaksinkamppailuvoimaa sekä kimmoisuutta viheriölle.

Tampere Unitedin edustusjoukkueen pelaajien arkeen ennen koronaviruksen aiheuttamaa joukkueharjoittelutaukoa ehti kuulua omatoimiset harjoitukset maanantaisin, ennen viikon ensimmäisiä yhteisiä harjoituksia, jotka pidettiin aina tiistaisin. Poikkeuksen tästä tekivät kuitenkin joukkueen maalivahdit, joille oli järjestetty ohjattua toimintaa. Maalivahdit ovat näet olleet thainyrkkeilyharjoituksissa MMA Team 300:n tiloissa Rautatienkadulla tammikuusta alkaen.

”Idea meid√§n valmennuksemme suuntaan tuli kollega Juha Sepp√§l√§lt√§, johon oli oltu yhteydess√§ asian tiimoilta. N√§in saimme j√§rjestetty√§ maalivahdeille oman ylim√§√§r√§isen fysiikkaharjoituksen viikolle”, jo pitk√§√§n Unitedin maalivahtivalmennuksessa mukana ollut Jussi Siltanen taustoittaa.

”Thainyrkkeilyss√§ r√§j√§ht√§vyys, kimmoisuus ja liikkuvuus ovat suuressa roolissa ja n√§it√§ asioita haluamme saada kehitetty√§ meid√§n maalivahdeille”, Siltanen alleviivaa maanantaiharjoitusten tavoitteita.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun MMA Team 300 tekee yhteistyötä palloilulajien pelaajien kanssa.

”Meill√§ on ollut aiemmin jalkapallojunioreita mukana sek√§ my√∂s kokonainen j√§√§kiekkojoukkue”, kertoo valmennuksesta vastannut Eero Toiviainen.

Toiviaisen mukaan TamUn veräjänvartijat ovat ottaneet uuden harjoittelumuodon vastaan varsin positiivisesti.

”Hyvin he ovat t√§m√§n harjoitteen ottaneet vastaan, varsikin Riku (Tanila), joka on ollut koko t√§m√§n ajan mukana harjoitteita tekem√§ss√§.”

Eero Toiviainen painottaa, että thainyrkkeilyharjoittelu kehittää paitsi henkistä kestävyyttä ja väsymyksensietokykyä, niin sillä on myös suoranaisia vaikutuksia, jotka tukevat jalkapalloilijan pelinomaisia tilanteita.

”Kaksinkamppailuvoiman, motoriikan ja koordinaatiokyvyn kehittyminen”, listaa Toiviainen harjoitteista saatavia hy√∂tyj√§.

Kerran viikossa suoritetut harjoitukset ovat olleet kestoltaan tunnin ja viidentoista minuutin mittaisia. Niihin on mahtunut liikkuvuusharjoitteet, venyttelyt, hyppy- ja loikkaharjoitteet sekä thainyrkkeilylle ominaiset lyönnit sekä potkut valmentajan pitämiin potkutyynyihin.

”Olemme katsoneet harjoitteita my√∂s henkil√∂kohtaisella tasolla. Viel√§ kun Sami Maja oli meill√§ mukana harjoitteissa, niin otimme huomioon sen, ett√§ kyseess√§ oli fyysisilt√§ ominaisuuksiltaan hyvin erilaiset maalivahdit ja toimimme sen mukaan”, Toiviainen avaa harjoittelua lis√§√§.

Tuore sopimuspelaaja Jani Rantala ei ehtinyt mukaan kamppailulajiharjoitteisiin, sillä koronavirus pysäytti yhteisharjoittelut lähes välittömästi Rantalan liityttyä joukkueeseen. Riku Tanila ehti kuitenkin olla mukana useamman kuukauden ja otti thainyrkkeilyn mielellään lajiharjoittelun rinnalle.

”Thaiboxing on itsess√§√§n ollut mukavaa vaihtelua perusfysiikkatreenaamiseen. Siell√§ on tehty erilaisia r√§j√§ht√§vyystreenej√§ ja koordinaatioharjoitteita. Ja n√§iden lis√§ksi itse lajia paljon miss√§ ollut n√§it√§ mukana”, Tanila kertaa.

”Kuntoni, r√§j√§ht√§vyyteni sek√§ erityisesti liikkuvuuteni ovat parantuneet, joten monet suoritukset futistreeneiss√§ ja my√∂s itse peleiss√§ ovat muuttuneet helpommiksi”, Tanila jatkaa tyytyv√§isen√§.

Tanila arvioi, että fyysisten ominaisuuksien lisäksi harjoitteet ovat jo näkyneet henkiselläkin puolella.

”Olen huomannut, ett√§ sielt√§ on tullut uutta mentaliteettia futikseen verrattuna. Siell√§ salilla on tehty kaikki harjoitteet aina tosi t√§ysill√§ ja olen saanut sit√§ kautta my√∂s sellaista kamppailuhenke√§ futikseen mukaan.”

MMA Team 300 löytyy osoitteesta Rautatienkatu 21. Tämän kauden osalta thainyrkkeilyharjoitteet on pidetty, mutta ensi talvena Tampere Unitedin maalivahtien voi odottaa jälleen suuntaavan thainyrkkeilysalille.