Thainyrkkeilystä uutta potkua maalivahti­harjoitteluun

07/04/2020
Uutinen

Tampere Unitedin maalivahtivalmennukseen on otettu tänä vuonna uusi ulottuvuus, kun edustusjoukkueen maalivahdit ovat olleet ohjatussa thainyrkkeilyssä lajiharjoittelun ohessa. Kamppailulajilla pyritään tuomaan mm. kaksinkamppailuvoimaa sekä kimmoisuutta viheriölle.

Tampere Unitedin edustusjoukkueen pelaajien arkeen ennen koronaviruksen aiheuttamaa joukkueharjoittelutaukoa ehti kuulua omatoimiset harjoitukset maanantaisin, ennen viikon ensimmäisiä yhteisiä harjoituksia, jotka pidettiin aina tiistaisin. Poikkeuksen tästä tekivät kuitenkin joukkueen maalivahdit, joille oli järjestetty ohjattua toimintaa. Maalivahdit ovat näet olleet thainyrkkeilyharjoituksissa MMA Team 300:n tiloissa Rautatienkadulla tammikuusta alkaen.

”Idea meidän valmennuksemme suuntaan tuli kollega Juha Seppälältä, johon oli oltu yhteydessä asian tiimoilta. Näin saimme järjestettyä maalivahdeille oman ylimääräisen fysiikkaharjoituksen viikolle”, jo pitkään Unitedin maalivahtivalmennuksessa mukana ollut Jussi Siltanen taustoittaa.

”Thainyrkkeilyssä räjähtävyys, kimmoisuus ja liikkuvuus ovat suuressa roolissa ja näitä asioita haluamme saada kehitettyä meidän maalivahdeille”, Siltanen alleviivaa maanantaiharjoitusten tavoitteita.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun MMA Team 300 tekee yhteistyötä palloilulajien pelaajien kanssa.

”Meillä on ollut aiemmin jalkapallojunioreita mukana sekä myös kokonainen jääkiekkojoukkue”, kertoo valmennuksesta vastannut Eero Toiviainen.

Toiviaisen mukaan TamUn veräjänvartijat ovat ottaneet uuden harjoittelumuodon vastaan varsin positiivisesti.

”Hyvin he ovat tämän harjoitteen ottaneet vastaan, varsikin Riku (Tanila), joka on ollut koko tämän ajan mukana harjoitteita tekemässä.”

Eero Toiviainen painottaa, että thainyrkkeilyharjoittelu kehittää paitsi henkistä kestävyyttä ja väsymyksensietokykyä, niin sillä on myös suoranaisia vaikutuksia, jotka tukevat jalkapalloilijan pelinomaisia tilanteita.

”Kaksinkamppailuvoiman, motoriikan ja koordinaatiokyvyn kehittyminen”, listaa Toiviainen harjoitteista saatavia hyötyjä.

Kerran viikossa suoritetut harjoitukset ovat olleet kestoltaan tunnin ja viidentoista minuutin mittaisia. Niihin on mahtunut liikkuvuusharjoitteet, venyttelyt, hyppy- ja loikkaharjoitteet sekä thainyrkkeilylle ominaiset lyönnit sekä potkut valmentajan pitämiin potkutyynyihin.

”Olemme katsoneet harjoitteita myös henkilökohtaisella tasolla. Vielä kun Sami Maja oli meillä mukana harjoitteissa, niin otimme huomioon sen, että kyseessä oli fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin erilaiset maalivahdit ja toimimme sen mukaan”, Toiviainen avaa harjoittelua lisää.

Tuore sopimuspelaaja Jani Rantala ei ehtinyt mukaan kamppailulajiharjoitteisiin, sillä koronavirus pysäytti yhteisharjoittelut lähes välittömästi Rantalan liityttyä joukkueeseen. Riku Tanila ehti kuitenkin olla mukana useamman kuukauden ja otti thainyrkkeilyn mielellään lajiharjoittelun rinnalle.

”Thaiboxing on itsessään ollut mukavaa vaihtelua perusfysiikkatreenaamiseen. Siellä on tehty erilaisia räjähtävyystreenejä ja koordinaatioharjoitteita. Ja näiden lisäksi itse lajia paljon missä ollut näitä mukana”, Tanila kertaa.

”Kuntoni, räjähtävyyteni sekä erityisesti liikkuvuuteni ovat parantuneet, joten monet suoritukset futistreeneissä ja myös itse peleissä ovat muuttuneet helpommiksi”, Tanila jatkaa tyytyväisenä.

Tanila arvioi, että fyysisten ominaisuuksien lisäksi harjoitteet ovat jo näkyneet henkiselläkin puolella.

”Olen huomannut, että sieltä on tullut uutta mentaliteettia futikseen verrattuna. Siellä salilla on tehty kaikki harjoitteet aina tosi täysillä ja olen saanut sitä kautta myös sellaista kamppailuhenkeä futikseen mukaan.”

MMA Team 300 löytyy osoitteesta Rautatienkatu 21. Tämän kauden osalta thainyrkkeilyharjoitteet on pidetty, mutta ensi talvena Tampere Unitedin maalivahtien voi odottaa jälleen suuntaavan thainyrkkeilysalille.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

24.9. GrIFK - TamU 1 – 4

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

21.9. TKT - TamU 2 2 – 0

29.9. klo 19 TamU - FC Jazz

klo - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV