Tasapeli täytti minimi­tavoitteen seura­päivän ottelussa

26/08/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United ja FC Honka Akatemia tasasivat pisteet tapahtumarikkaassa ottelussa perjantai-iltana Kaupin jalkapallostadionilla. Kotijoukkue tuli Roope Kostiaisen ja Arttu Raittisen maaleilla kahteen kertaan tappioasemasta tasoihin, mutta voittomaaliin kiri ei ihan riittänyt. Kesän mittainen kotiotteluiden voittoputki Kaupissa tuli päätökseensä, mutta tasapelipiste takaa sen, että TamU on viikonlopun jälkeen hyvissä asemissa nousukarsintaan pääsyn kannalta, ja ensi viikon derbyyn lähdetään viidenneltä sijalta.


Kakkonen

2 – 2

  • TamU tuli tasaisessa ottelussa kaksi kertaa takaa tasoihin.
  • Ottelun alku oli vaikea, mutta lopulta TamU voi jopa harmitella jäämistä tasatulokseen.
  • Seurapäivä täytti Kaupin lehterit iloisilla TamU-junioreilla ja nosti yleisömäärän 634 katsojaan.

Ensimmäisen kahdenkympin jälkeiseen peliin voidaan olla ihan tyytyväisiä. Vähän oltiin vaiheessa siinä alussa, otettiin vastaan ja oltiin liian passiivisia.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Erikoistilanteet on isossa roolissa näissä peleissä. Onhan se hyvä, että tulee tulosta, kun me on niihin laitettu aikaa.

- Biran Jeng
Toppari

Tiedettiin, että Honka haluaa pelata maata pitkin, vaikka niitä prässää. Meillä oli aihioita siihen, että voidaan saada riistoja, ja niistä onnistuttiinkin luomaan paikkoja, mutta ei maaleja.

- Biran Jeng
Toppari

Erikoistilanteista saatiin tänään taas pari tehtyä. Viime viikolla olisi näitä kaivattu, mutta ne tuli sitten tänään.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Kummallakin joukkueella oli edellisestä ottelusta tuloksena tappio, joten perjantai-illan matsiin lähdettiin kirkastamaan pelin kuvaa. Sinivihreä yhteisö loi otteluun positiivisen juhlatunnelman, kun seurapäivää viettäneet TamU-juniorit perheineen täyttivät katsomon.

Valmennusjohto oli jonkin verran virkistänyt pakkaa viikon takaiseen vierasotteluun verrattuna. Avaukseen astelivat tuoreina kasvoina Biran Jeng, Eelis Korhonen, Arttu Mättö ja Eetu Räisänen.

Joonas Rantala tiukassa kilpajuoksussa.

Ennakolta tiedettiin, että Honka Akatemia mielellään prässää varsin ylhäältä, ja ottelun alkuminuuteilla kotijoukkue olikin ongelmissa vastustajan aggressiivisen prässipelin kanssa. Ensimmäisen vartin vastustaja piti selvästi enemmän palloa, ja pystyi luomaan matalilla keskityksillä hämminkiä TamU-puolustukseen.

Myös ottelun ensimmäinen maali syntyi nopeasta vasemman laidan noususta. Keskityspallo pomppi boksissa Honka-kapteeni Aleksi Tanniselle, jonka laukaus upposi aivan tolpan juureen.

Honka löi ajoittain kovan paineen TamUn maalille.
Taha Özcelik oli jälleen keskikentän moottorina.

Maalin jälkeen ote pysyi valkopaitaisella espoolaisnipulla. Pahimmat vaaratilanteet saatiin kuitenkin onneksi blokattua, ja hiljalleen kotijoukkue alkoi saada kiinni pelin juonesta. Päävalmentaja Jukka Listenmaa pitikin ottelun ensimmäistä neljännestä kotijoukkueen kannalta heikoimpana jaksona. Suunta oli onneksi ylöspäin.

”Ensimmäisen kahdenkympin jälkeiseen peliin voidaan olla ihan tyytyväisiä. Vähän oltiin vaiheessa siinä alussa, otettiin vastaan ja oltiin liian passiivisia. Siitä se sitten parani kummasti, kun alettiin uskaltaa pelata”, Listenmaa tuumi. 

Reilun 25 minuutin pelin jälkeen TamU loi käytännössä ottelun ensimmäiset tilanteensa, kun ensin Eetu Räisänen ja sitten Eric Bullock pääsivät palloon vastustajan rangaistusalueella. Laukausta kohti maalia ei kuitenkaan näistä vielä saatu.

Roope Kostiainen juhlii tasoitusmaaliaan.

Ottelun 34. minuutilla yli 600-päinen kotiyleisö sai viimein tuulettaa. Joonas Rantalan kulmapotku putosi Honka-puolustuksen ja Janar Georgin kautta rangaistuspilkun tienoille. Ensimmäisenä pallossa oli hyvin tilanteen haistanut Roope Kostiainen, joka upotti pallon vastustamattomasti alakulmaan.

Tämä ei ollut Tampere Unitedin ensimmäinen kulmapotkumaali tällä kaudella, ja täydet minuutit TamU-alakerrassa ahkeroinut Biran Jeng vahvisti, että näitä on harjoiteltu.

”Erikoistilanteet on isossa roolissa näissä peleissä. Onhan se hyvä, että tulee tulosta, kun me on niihin laitettu aikaa”, Jeng valotti.

Ensimmäisen jakson loppu oli kotijoukkueen hienoista hallintaa, mutta ottelupöytäkirjaan jäi muistoksi vain Eelis Korhosen saama varoitus, joten tauolle siirryttiin tasatilanteessa 1-1.

Kapteeni Anton Bright johti jälleen puolustuslinjaa.

Sinipaidat nostaa prässiä toisella jaksolla

Toisen jakson alussa Tampere United lähti prässäämään selvästi ensimmäistä jaksoa aktiivisemmin. Honka Akatemia sai maistaa omaa lääkettään, ja jo parin minuutin pelin jälkeen Roope Kostiainen pääsi ryöväämään pallon rangaistusalueen rajalla. Kostiainen yritti ujuttaa pallon maalivahdin längistä, mutta tällä kertaa Honka-vahti Jussi Tanska oli etevämpi ja piti torjunnallaan lukemat tasoissa.

”Tiedettiin, että Honka haluaa pelata maata pitkin, vaikka niitä prässätäänkin. Meillä oli aihioita siihen, että voidaan saada riistoja, ja niistä onnistuttiinkin luomaan paikkoja, mutta harmittavasti ei maaleja”, Biran Jeng valotti pelisuunnitelmaa.

Prässin nostamisen myötä myös TamUn pallonhallintajaksot olivat ensimmäistä puoliaikaa pidempiä. Pelin kuva oli kaikkiaan aika vauhdikas, ja tilanteita nähtiin kentän kummassakin päässä.

Vikkelä Janar Georg aiheutti jälleen huolia vastustajan puolustukselle.
Roope Kostiainen painaa kohti maalia.

Vajaan tunnin pelin jälkeen toppari Anton Bright pääsi kulmatilanteessa pukkaamaan varsin vapaasti, mutta pallo nousi harmittavasti poikkipuun yli. Parin minuutin päästä oli Hongan vuoro, mutta rangaistusalueen rajan tienoilta lähtenyt veto kiersi onneksi niukasti pystypuun väärälle puolelle.

Reilun 70 minuutin pelin jälkeen Honka Akatemia voitti pallon keskialueen painissa, ja käynnisti nopean hyökkäyksen oikean laidan kautta. Valkopaitojen Vincent Ulundu ehti ensimmäisenä boksiin heitettyyn keskitykseen ja tökkäsi pallon ensi kosketuksella verkon perille.

”Varsinkin se Hongan toinen maali, siinä oli boksin puolustamisessa haasteita, sitä pitää vielä katsoa. Olihan siinä tietysti loistava keskitys, että varmasti sitä oli vaikea puolustaakin”, Listenmaa manasi.

Maalivahti nyrkkeilee vaikean kulmapallon täysin vapaana olevan Arttu Raittisen jalkoihin.

Kotijoukkue ei kuitenkaan jäänyt turhaan murehtimaan takaiskua. Vain neljä minuuttia myöhemmin venytettiin verkkoa toisessa päässä. Taas kyseessä oli Joonas Rantalan antama kulmapotku. Honka-vahti pääsi ensimmäisenä nyrkkeineen palloon, mutta joitakin minuutteja aiemmin kentälle vaihdettu Arttu Raittinen oli ensimmäisenä paluupallossa, ja sivalsi pelivälineen lähietäisyydeltä maalin kattoon.

”Erikoistilanteista saatiin tänään taas pari tehtyä. Viime viikolla olisi näitä kaivattu, mutta ne tuli sitten tänään”, Listenmaa kommentoi.

Eetu Räisänen pelasi keskikentällä lähes täydet 90 minuuttia.
Eric Bullock teki töitä piikissä täyden ysikymppisen.

Ottelun viimeinen vartti oli varsin avointa peliä, ja päästä päähän ravattiin aika railakkaasti. Kotijoukkue teki täydet vaihdot ja yritti saada penkiltä tuoreita jalkoja loppuhetkien vääntöihin.

Lopulta pelissä kuitenkin tuntui olevan enemmän vauhtia kuin järkeä, eikä huippuvaarallisia paikkoja enää nähty. Näin pisteet tasattiin numeroin 2–2, ja Sinipaidat säilytti sarjataulukossa yhden pisteen edun ottelun enemmän pelanneeseen Honka Akatemiaan.

Nuori Akusti Jalasvaara pääsi lopussa kotiyleisön eteen.

Listenmaa: ehjä 90-minuuttinen edelleen toiveissa

Paineen kasvaessa ottelun toisella puoliajalla päävalmentaja Jukka Listenmaa kommentoi tuomarin päätöksiä varsin kiihkeästikin. Ottelun jälkeen mies kuitenkin vastaili kysymyksiin sopuisasti.

”Minimitavoite saavutettiin, eli ei hävitty tätä matsia. Oltiinhan me huomattavasti terävämpänä kuin viikko sitten, että siihen verrattuna oli kyllä parannusta”, Listenmaa pohti.

Viikon takainen tappio Laaksolahdessa veti joukkueen tunnelman maihin, mutta peli-ilo onnistuttiin kuitenkin houkuttelemaan taas esiin kotiotteluun.

”Se tasonnosto, joka tapahtui maanantain ja tiistain reenien jälkeen, oli huima. Täytyy nostaa joukkueelle hattua siitä. Meillä on kokenut joukkue, ja pojat sai psyykattua itsensä ihan hyvään lyöntiin”, Listenmaa kiitteli. 

Kauden aikana joukkueen vire on aaltoillut paikoin aika paljonkin. Listenmaa korosti, että kyse on herkästä tasapainosta, joka täytyy saada kohdilleen kauden ratkaisuotteluihin.

”Meidän puolustus toimi hyvin siinä yhdessä kohtaa kautta, mutta nyt on ollut semmoinen pieni notkahdus. Toisaalta meidän pallollinen pelaaminen on huomattavasti parempaa. Me päästään onnistuneemmin murtautumaan ja kaikki semmoinen tekeminen on parempaa, mutta se on sitten pikkuisen syönyt meidän puolustamista”, Listenmaa analysoi.

Lopuksi Listenmaa korosti, että pelin pitää edelleen kehittyä, sillä joukkueet tuntevat jo toisensa paljon paremmin kuin kevätkaudella.

”Varmasti vastustajat on scoutannut, kuinka me puolustetaan. Ne toivoo löytävänsä ne paikat, joihin iskeä. Sellaistahan se on tässä vaiheessa kautta. Kaikki katselee toisiaan, ja koittaa löytää ne heikot kohdat”, Listenmaa tiivisti. 

Jeng: Kovia pelejä on kiva pelata

Puolustuslinjaan useamman pelin tauon jälkeen palannut Biran Jeng oli ottelun jälkeen mietteliäs:

”Vähän kaksijakoiset fiilikset. Hyvä, että saatiin ainakin se piste sieltä kairattua ja noustiin tappioasemasta. Toisaalta vähän harmittaa, kun meillä oli kuitenkin paikat tehdä yksi tai kaksi maalia enemmänkin ja saada se etu meille. Nyt jouduttiin vähän takaa-ajajiksi.”

Jengin mukaan vierasjoukkue lähti otteluun terävästi, ja Sinipaidoilla kesti hetken päästä mukaan pelitempoon.

”Pelin alussa, kun vastustajalla on tuoreet jalat, ne pystyi höyryämään siellä ja antamaan sen paineen. Me oltiin alkuun vähän jumissa, mutta sitten siinä ensimmäisen jakson edetessä pystyttiin parantamaan. Ehkä se ei ollut enää niin aggressiivinen se prässikään, mutta me myös parannettiin meidän pelaamista, ja ottelun edetessä ote kääntyi meille”, Jeng analysoi.  

Ottelun jälkeen Jeng ja muut edustuksen pelaajat viihtyivät pitkään antamassa nimikirjoituksia ja juttelemassa TamU-junnujen kanssa. Katse oli kuitenkin jo nopeasti käännetty tuleviin otteluihin, joista ei panosta puutu.

”Mun mielestä meillä oli tänään hyvä hyvä draivi kokonaisuudessaan, niin pyritään pitämään siitä kiinni. Sitten saadaan vielä tehot mukaan, niin varmasti pystytään tulevissakin matseissa taistelemaan pisteistä. Kovia pelejä on luvassa, mutta niitähän on kiva pelata”, Jeng tiivisti.

Seuraava ottelu pelataan tasan viikko edellisestä, sillä vierasderby Ilves-Kissoja vastaan pelataan Kaupin jalkapallostadionilla perjantaina 1.9. klo 19.00. Viikkoa myöhemmin vuorossa on kotiottelu Atlantis FC:tä vastaan. Tämän ottelun tarkka ajankohta on vielä auki, sillä sen asettelu odottaa Kansallisen liigan jatkosarjan ohjelman varmistumista. Ottelu pelataan joko perjantaina 8.9. tai lauantaina 9.9.

Kakkonen

2 – 2

( 1 – 1 )

34′ Roope Kostiainen
77′ Arttu Raittinen

Yleisöä:
634

17′ Aleksi Tanninen
73′ Vincent Ulundu

Yleisöä:
634

32 Antti Kuusinen
9 Eric Bullock 90' +1
10 Roope Kostiainen 68'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg 85'
24 Arttu Mättö 75'
25 Eelis Korhonen 41' 68'
35 Biran Jeng 61'
41 Eetu Räisänen 79' 85'
23 Remu Koikkalainen
2 Ali Aitbenzanzoun 85'
4 Eino-Veikko Ek 68'
6 Casper Stenroos
7 Julius Stenroos 75'
11 Arttu Raittinen 68'
19 Akusti Jalasvaara 85'
60Jussi Tanskanen
27Aapo Venermo
37Urho Huhtamäki
39Asla Peltola
42Karo Räsänen
48Vincent Ulundu
54Solomon Opuku 78'
61Otto-Eemeli Niemelä
64Aleksi Tanninen C 78'
77Jesse Nikki
95Antti Könönen 54'
13Luca Kankaanpää
49Marlo Hyvönen 78'
57Iivari Aittokoski
74Antti Tella 78'
78Sebastian Suvanne
81Mohamad Ahmad Alsheikh 54'
90Samir Kantelinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF