Tasapeli Hongan vieraana piti Sinipaidat sarjan kärjessä

05/06/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United otti kauden tähän asti kovimman haasteen vastaan omilla vahvuuksillaan ja haki Tapiolasta arvokkaan tasapelipisteen. FC Honka Akatemia oli odotetun kova kotijoukkue, mutta TamU ei jäänyt yhtään jälkeen. Värikkäiden vaiheiden jälkeen pistejako 1–1 (0–0) -lukemilla oli oikeudenmukainen tulos, vaikka molemmilla joukkueilla oli tilaisuutensa tehdä lisämaaleja ja ottaa voitto. Tasapeli maistui vieraille selvästi paremmin kuin kotijoukkueelle, jonka turhautumisesta kertoo karua kieltään lisäajan lopussa nostettu suora punainen kortti erittäin typerästä alatyylisestä huutelusta.

Kakkonen

1 – 1

  • Tasainen ottelu, jossa tasapeli oli lopulta ihan oikeutettu tulos.
  • Toisella jaksolla TamU oli isäntiä lähempänä toista maalia.
  • Puolustus piti hyvin, mutta maalivahti Antti Kuusinen sai venyä muutaman kerran loistosuorituksiin.

Aika paljon annettiin kaverin pitää palloa, eikä päästy toteuttamaan niitä variaatioita, joilla laitapuolustajien oli tarkoitus tukea hyökkäyksiä.

- Eelis Korhonen
Laitapuolustaja

Peli oli sellainen mitä odotettiin: ensimmäisellä jaksolla puolustetaan nöyrästi, ja toisella jaksolla aletaan olla rohkeampia ja rohkeampia.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Meidän puolustuspelaaminen oli todella hyvää. Toisen jakson alkuun tuli vain pieni lipsahdus.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Käännetään katseet Ilves-Kissoihin pikku hiljaa maanantaina. Pelaajat palauttelevat omatoimisesti maauimalassa, ja tiistaina palataan harjoituskentälle.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelun alku oli TamUlta tunnusteleva. Otteluun lähdettiin kokoonpanolla, johon päävalmentaja Jukka Listenmaa oli valinnut useita puolustavia vaihtoehtoja. Ainakin keskikentän pohjalla pelannut Arttu Mättö, laitapuolustaja Eelis Korhonen ja laitahyökkäjä Chuya Uwano voidaan laskea tähän kategoriaan.

”Kyllä siinä sai ihan juosta koko 90 minuuttia melkein päästä päähän”, totesi erinomaisen ottelun pelannut Eelis Korhonen ottelun jälkeen.

Maalivahti Antti Kuusinen oli yksi ottelun hahmoista. Kuusisen perässä astelee laitapuolustaja Eelis Korhonen.

Honka piti palloa enemmän hallussaan alkuminuuteilla, mutta vähitellen myös TamU pääsi hyökkäyksiin. Topias Järvelä oli jälleen pirteällä pelipäällä, ja oli ensimmäisellä vartilla pariinkin kertaan lähellä karata linjan taakse maalintekoon.

Avauskokoonpanoon ensimmäistä kertaa päässyt Chuya Uwano puolestaan teki hyviä juoksuja vasemmalla laidallaan. Vartin täytyttyä oikealla laidalla pelannut Janar Georg pääsi keskittämään, ja Topias Järvelä paini pallosta maalin edessä puolustajien keskellä, mutta lopulta Honka pääsi purkamaan.

Chuya Uwano tuo palloa Sinikaartin edessä.

Yksi TamUn hyökkäyspelin puute ensimmäisellä jaksolla oli se, että laitapuolustajat eivät päässeet tukemaan hyökkäyksiä totutulla tavalla.

”Aika paljon annettiin kaverin pitää palloa, eikä päästy toteuttamaan niitä variaatioita, joilla laitapuolustajien oli tarkoitus tukea hyökkäyksiä”, näki Eelis Korhonen.

Myös Honka rakenteli omia hyökkäyksiään, mutta ei päässyt vaarallisiin tekopaikkoihin ennen kuin peliä oli pelattu lähes puoli tuntia. Silloin Honka pelasi hyvän kulmapotkun, jossa muiden pelaajien juoksut jättivät Asla Peltolan laukomaan täysin vapaasta paikasta boksin sisältä. Laukaus suoraan volleysta oli terävä, mutta Antti Kuusisen ilmiömäinen torjunta pelasti tilanteen etualakulmasta. Paluupallosta käytiin kova kamppailu, mutta toista kertaa Kuusinen ei joutunut torjuntatöihin.

Kymmenen minuuttia ennen taukovihellystä Janar Georg pääsi kulman jälkitilanteessa keskittämään syvältä päätyrajan tuntumassa. Maalin eteen juoksivat Topias Järvelä ja Julius Stenroos, mutta matala keskitys ei aivan tavoittanut kumpaakaan. Lopulta taukovihellys kuultiin maalittomassa tasatilanteessa.

Topias Järvelä kaksinkamppailussa.

TamU hallitsee toista jaksoa

Toinen jakso sai TamUn kannalta pahimman mahdollisen alun, kun ottelun oikeastaan ainoa pahempi puolustuspään retkahdus tuotti heti takaiskun. Honka pelasi nopean perushyökkäyksen, jossa Aleksi Tanninen pääsi karkaamaan oikeasta laidasta, leikkasi keskelle ja laukoi pomppivan pallon maalin takakulmaan. Katsomoon näytti siltä, että pallo lipsahti hiukan helposti maalivahti Antti Kuusisen käsien ohi.

TamUn kuitti saatiin kuitenkin nopeasti. Honka joutui pelaamaan pallon alas maalivahdilleen, ja Topias Järvelä, Julius Stenroos ja Janar Georg iskivät prässin päälle. Georg saikin pallon haltuunsa, ja tuli puolustajan jyräämäksi boksin kulmalla olleessaan juoksemassa pois boksista. Tuomari ei epäröinyt viedä palloa pilkulle, ja Topias Järvelä laukoi pallon varmasti maalin oikeaan alakulmaan maalivahdin heittäytyessä päinvastaiseen suuntaan. Näin peli oli tasalukemissa 1–1.

Topias Järvelä valmiina laukomaan pallon pilkulta maaliin.
Topias Järvelä haki pallon maalista onnistuneen rankkarin jälkeen.
Maalijuhlat käyntiin!

Tasoituksen jälkeen TamUn hyökkäykset kulkivat ajoittain todella kauniisti. Toisaalta Honkakin oli lähellä johtomaalia, kun pallo pelattiin maalipotkusta hankalaan paikkaan toppari Ali Aitbenzanzounille, jolta pallo riistettiin. Paitsioliputuskin olisi pelastanut TamUn, mutta Antti Kuusinen esitteli varmemmaksi vakuudeksi upean lähitorjunnan.

Taha Özcelik oli lähellä viedä TamUn johtoon viitisen minuuttia ennen tunnin täyttymistä päästyään vapaaseen vetopaikkaan boksin keskellä. Nuori maalivahti Nico Serjala teki suorastaan haamupelastuksen upealla venytyksellään.

Taha Özcelik tekopaikassa.

Tunnin kohdalla myös Antti Kuusinen pelasti jo varmalta näyttäneen maalin, kun Honka pääsi laukomaan läheltä maalin vasemmalta kulmalta. Honka pääsi rakentamaan tekopaikan, kun se sai kaikkien hämmästykseksi heittää nopean sivurajaheiton parikymmentä metriä ylempää kuin mistä pallo oli ylittänyt sivurajan.

Pian tunnin täytyttyä TamU sai kulmapotkun, jonka Julius Stenroos antoi takatolpalle Anton Brightin puskettavaksi. Bright puski alas ja pallo nousi maan kautta yläriman päälle, eikä maalivahti ollut lainkaan mukana tilanteessa.

Chuya Uwano tuo palloa.

Seuraavan kerran lähellä vierasjohtoa oltiin, kun Taha Özcelik näytti kikkavalikoimaansa keskellä, ohitti yhden vastustajan ja yritti syöttää Julius Stenroosin läpi. Puolustus kuitenkin katkoi syötön.

Yksi ottelun avainhetkistä oli, tai ainakin olisi voinut olla Asla Peltolan ruma viikate täyteen vauhtiin päässeen Eric Bullockin jaloille parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa. Peltola oli saanut ensimmäisen varoituksensa aivan toisen jakson alussa Taha Özcelikin paidan repimisestä, mutta nyt tuomari armahti aiheetta, eikä toista keltaista korttia nähty TamU-leirin kovasta protestoinnista huolimatta.

Eric Bullock toi puolen tunnin ajaksi uutta juoksuvoimaa kentälle.

Viimeisellä vartilla TamUn parhaat vetopaikat sai Janar Georg, joka pääsi laukomaan kahdesti peräkkäin keskeltä. Myös toisessa päässä oli heti perään säpinää, kun ensin Antti Kuusinen sai kättään sen verran palloon, että Antti Könönen ei päässyt kiertämään häntä. Pallo ajautui vetopaikkaan Iivari AIttokoskelle, mutta toppari Anton Bright onnistui blokkaamaan laukauksen samalla kun maalivahti Kuusinen oli vasta palaamassa maalinsuulle.

Ottelun lopulla Juho Heikkinen ja Taha Özcelik pääsivät vielä kertaalleen vetopaikkoihin, mutta tulosta ei syntynyt. Aivan viimeisillä minuuteilla paine TamUn puolustusta kohtaan kasvoi, mutta kaikki tilanteet selvitettiin. Varsinaisiin tekopaikkoihin Honka ei enää päässyt.

Joonas Rantalalla on kysyttävää tuomarilta.

Hongan pelaajille tilanne tuntui olevan liikaa, sillä asiaton huutelu huipentui Antti Könösen lisäajan neljännellä minuutilla ottamaan typerääkin typerämpään suoraan punaiseen korttiin. Ulosajo pitää hyökkääjän poissa Hongan kahdesta seuraavasta ottelusta.

Ehkäpä tasatuloksen lisäksi Honka turhautui siitä, että he eivät päässeet pelaamaan omaa peliään haluamallaan tavalla. TamUn puolustuslinjan ja Hongan hyökkääjien välillä olikin hiukan isät vastaan pojat -tyyppinen asetelma. Yksi Hongan pelaajia nöyryyttänyt oli kookas laitapuolustaja Eelis Korhonen.

”Tämä peli sopi kyllä hyvin omaan pelityyliini.”

”Tottakai vähän jää hampaankoloon, koska meillä oli paikat voittaa tämä ottelu. Seuraavaksi lähdetään hakeemaan derbystä kolmea pistettä Pyynikille, ja hyvillä fiiliksillä, kun päästään pitkästä aikaa sinne pelaamaan”, Korhonen toteaa.

Päävalmentaja Listenmaa tyytyväinen puolustuspeliin

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen tyytyväinen yhteen vieraspisteeseen.

”Tasapeli oli varmasti aikalailla oikeutettu tulos. Pelikin oli sellainen mitä odotettiin: ensimmäisellä jaksolla puolustetaan nöyrästi, ja toisella jaksolla aletaan olla rohkeampia ja rohkeampia. Niinhän se meni”, Listenmaa summaa.

Jos TamU antoi ensimmäisellä jaksolla ajoittain pallonhallinnan Hongalle, joutui Honka puolestaan vetäytymään toisella jaksolla yhä enemmän ja enemmän.

”Joko heidän vaihtopelaajat eivät olleet avauskokoonpanon tasoisia tai sitten avauksen pelaajat väsähtivät. Meidän ei tarvinnut edes käyttää kaikkia vaihtoja, vaan jalka riitti hienosti.”

Puolustuspeliä Listenmaa kiitteli tapansa mukaisesti.

”Meidän puolustuspelaaminen oli todella hyvää. Toisen jakson alkuun tuli vain pieni lipsahdus”, Listenmaa näki.

TamUn tasoitusmaalin juurisyyksi Listenmaa näki korkean prässin onnistumisen.

”Jo ensimmäisellä jaksolla oli tarkoitus ottaa vastustajan maalipotkut korkealla prässillä, mutta oltiin vähän unessa eikä keretty niihin. Toisella jaksolla heti ensimmäisestä korkeasta prässistä saatiin rankkari, eikä riisto ollut kaukana parissa-kolmessa tilanteessa sen jälkeenkin”, Listenmaa kertasi.

Jossittelemaankin voidaan myös Listenmaan mukaan jäädä.

”Kyllä vastustajan maalivahti otti etenkin sen Tahan (Özcelikin) laukauksen kiinni todella hyvin. Tietysti Kuusinenkin otti muutaman pahan kiinni.”

”Oli laadukas peli ja tunnettakin tuli vähän loppuun”, Listenmaa päättää.

Perjantain derbyyn kutkuttavasta sarja-asetelmasta

Tasapelipiste pitää Sinipaidat Kakkosen B-lohkon kärkipaikalla ainakin Ilves-Kissojen ja Atlantiksen maanantaiseen keskinäiseen kohtaamiseen asti. Seuraavat vastustajat TamUlla ovat nimenomaan Ilves-Kissat ja Atlantis, ja päävalmentaja Jukka Listenmaa muistaa, että myös vuosi sitten TamU taisteli sarjan kärkeen nousemisesta kohdatessaan Ilves-Kissat kesäkuun kotiderbyssä.

”Päästään hyvistä asemista taas seuraavaan matsiin. Vuosi sitten taisi olla samanlainen asetelma”, muistelee päävalmentaja Jukka Listenmaa.

”Käännetään katseet Ilves-Kissoihin pikku hiljaa maanantaina. Pelaajat palauttelevat omatoimisesti maauimalassa, ja tiistaina palataan harjoituskentälle.”

TamU ehtii vetää vain kahdet joukkueharjoitukset ennen perjantain Ilves-Kissat ottelua, mutta se ei Listenmaata huoleta.

”Se riittää kyllä. Pelin rakenne on sen verran hyvällä mallilla.”

Derby pelataan siis jo ensi perjantaina 9.6. ja silloin taistellaan jälleen sarjan kärkisijoista. Kamppailu Ilves-Kissoja vastaan on samalla kauden ensimmäinen Pyynikin urheilukentällä pelattava ottelu. Luvassa on aiempien derbyjen tapaan huikea tunnelma, ja tavoitteena on rikkoa tuhannen katsojan raja ensimmäistä kertaa Pyynikillä. Oletko sinä mukana?

Kakkonen

1 – 1

( 0 – 0 )

50′ Topias Järvelä

Yleisöä:
150

47′ Aleksi Tanninen

Yleisöä:
150

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
7 Julius Stenroos 76'
8 Topias Järvelä 76'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg 90' +2
24 Arttu Mättö
25 Eelis Korhonen
26 Chuya Uwano 65'
23 Remu Koikkalainen
9 Eric Bullock 65'
11 Arttu Raittinen 76'
20 Arttu Haapala
21 Jesse Vuori
30 Juho Heikkinen 79' 76'
41 Eetu Räisänen
52Nico Serjala
27Aapo Venermo 63'
37Urho Huhtamäki
42Karo Räsänen
39Asla Peltola 46' 83'
48Vincent Ulundu 63'
54Solomon Opuku 83'
61Niemelä Otto-Eemeli
64Aleksi Tanninen C
68Matias Keskinen
95Antti Könönen 90+4'
71Eero Vuorjoki
36Joonatan Ritamies
49Marko Hyvönen 63'
50Niko Nurmi
57Iivari Aittokoski 63'
73Antti Tella 83'
87Gabriel Europaeus 83'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - SalPa

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2