Tasapeli HJS:n vieraana turhautti TamUn

17/09/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin tälle kaudelle asettama nousutavoite koki kolauksen lauantaina Kaurialan kentällä, kun ottelu putoamis­kamppailussa olevaa HJS:ää vastaan päättyi 1–1 (1–0) -tasapeliin. Ensimmäinen jakso oli Sinipaidoilta heikkoa peliä, ja kun tauolle ei selvitty ilman takaiskua, tuli ottelusta vaikea. Toisella jaksolla peli parani, mutta tasoitusta saatiin odottaa varsinaisen peliajan viimeiselle vartille asti. TamUn ainokaiseksi jääneen maalin iski vaihdosta sisään tultuaan jälleen onnistunut Arttu Raittinen. Kovasta yrityksestä huolimatta tasoitusta ei saatu tehtyä edes ottelun kahdeksan minuutin mittaisella lisäajalla, ja näin TamU joutui tyytymään tasapeliin.


Kakkonen

1 – 1

  • TamU pelasi jo toisessa ottelussa peräkkäin heikon ensimmäisen jakson.
  • Toisen jakson kasvojen pesu ei riittänyt, kun voittomaali jäi tekemättä.
  • Seuraavassa ottelussa GrIFK:n vieraana vain voitto riittää pitämään sarjanousun Sinipaitojen omissa käsissä.

Toisen jakson kasvojen pesu auttaa, mutta kyllä se nyt vaan edelleen potuttaa kun ei saada paikoista ratkottua peliä. Ensimmäinen jakso oli hengetöntä, ja jouduin tauolla korottamaan ääntäni.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ensimmäinen jakso oli todella vaikea. Ei päästy millään tavalla avaamaan peliä, eikä puolustettu ajoissa, vaan oltiin paikoillaan ja passiivisia, ja jatkuvasti sekunti-kaksi myöhässä.

- Ali Aitbenzanzoun
Toppari

Kyllä noilla paikoilla pitäisi pystyä tekemään maaleja. Muutamissa tilanteissa tehtiin vääriä ratkaisuja, kun yritettiin vielä syöttää, vaikka boksin sisältä olisi jo voinut koittaa ratkaisua.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Vastustaja oli ihan köysissä, ja nyrkkeilymatsissa olisi varmaan jo tuomittu tekninen tyrmäys. Ei vaan saatu laitettua sitä lopullista tyrmäysiskua. Lähellä se oli, mutta liian kaukana.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Kokonaisuutena viikonlopun ottelut Kakkosen B-lohkossa menivät juuri niin kuin TamU ei olisi toivonut. Grankulla IFK voitti perjantain ottelussaan Atlantiksen, ja nousi TamUn ohi viidenneksi. Eroa on TamUn tasapelin jälkeen vain yksi piste, ja Sinipaidoilla on tilaisuus kuitata tilanne jo ensi sunnuntaina, kun TamU kohtaa vieraissa nimenomaan Grankulla IFK:n.

TamUn ja Granin yläpuolella neljän kärki puolestaan on karannut jo sen verran kauaksi, että etenkään TamUn on vaikea nähdä enää tavoittavan niitä. Käytännössä viides sija on kahden kauppa TamUn ja Granin välillä, sillä Hongan ohittanut Pallo-Iirot on viisi pistettä TamUn jäljessä.

Tämän viikonlopun putoaminen pois nousukahinoihin pääsevien viiden parhaan joukkueen joukosta on sikäli dramaattinen, että TamU on ollut koko kauden ajan viiden parhaan joukossa kolmannesta pelikierroksesta alkaen. Paluu viiden joukkoon edellyttää luonnollisesti viikon päästä vierasvoittoa Granista, ja se on myös ainoa tapa pitää sarjanousu omissa käsissä. Tappion tapauksessa on mahdollista, että sarjanousu karkaa käytännössä jo lopullisesti.

Heikko ensimmäinen jakso

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta tunnusteleva, joskin ottelun fyysisyys tuli esiin heti alusta alkaen. TamUlla näytti olevan myös suuria haasteita alustan kanssa, ja monissa tilanteissa askel petti alta. Näistä ongelmista toki päästiin alkuminuuttien jälkeen.

TamU loi ottelun ensimmäisen tilanteen jo toisella minuutilla, kun Janar Georg otti ristipallon haltuunsa oikealla, ja syötti hyvän taustajuoksun tehneelle Eelis Korhoselle. Laitahyökkääjä Jonni Thusberg juoksi kuitenkin Korhosen perään ja taklasi Korhosen tylysti nurmen pintaan. Seuranneessa kulmapotkussa topparit Anton Bright ja Ali Aitbenzanzoun tavoittelivat palloa takatolpalla, mutta puolustaja sai päällään sen verran osumaa palloon että tilanne kuivui kokoon.

HJS:n ensimmäinen hyökkäys nähtiin pari minuuttia myöhemmin, kun Anton Bright menetti pallon pahasti keskiympyrässä, mutta vastaisku päättyi onneksi Oumar Balden ohi menneeseen laukaukseen. Viitisen minuuttia myöhemmin HJS oli lähellä maalia, kun maalivahti Antti Kuusisen kosketus palloon oli liian kova, ja peliväline oli karata hyökkääjälle. Kuusinen kuitenkin pelasti tilanteen liukumalla palloon viime hetkellä.

Antti Kuusinen piti jälleen joukkuetta pystyssä vaikeina hetkinä. Kuva: Marko Kouhia

Ensimmäisen jakson edetessä HJS pääsi hyökkäämään useita kertoja vaarallisesti. Etenkin Jonni Thusberg vasemmalla laidalla tuotti päänvaivaa TamU-puolustukselle, ja viisi maalia kaudella tehnyt Eetu Kajanto oli usein syötön kohteena. Thusberg pääsi jo ensimmäisen jakson alkupuolikkaalla tarjoilemaan pari matalaa keskitystä maalin eteen, mutta nämä tilanteet TamU kykeni selvittämään.

Parinkymmenen minuutin paikkeilla TamUlla oli hiukan parempi vaihe, jonka aikana palloa päästiin muutaman kerran pitämään pidempi aika hyökkäyspäässä. Viimeiset syötöt eivät kuitenkaan löytäneet omia, ja tilanteissa tehtiin myös selvästi vääriä ratkaisuja. Sen kerran kun Eetu Räisänen laukoi, veto jäi hyvin heppoiseksi, ja maalivahti Joonas Immonen torjui helposti.

Jonni Thusberg aiheutti Sinipaidoille päänvaivaa nopeudellaan vasemmalla laidalla. Kuva: Marko Kouhia

Jonni Thusbergin ja Eetu Kajannon yhteispeli oli lähellä tuottaa kotijoukkueelle tulosta ottelun 26. minuutilla. Thusbergin vahva nousu vasenta laitaa pitkin päättyi terävään syöttöön maalin eteen, ja Kajanto pääsi yrittämään maalintekoa aivan lähietäisyydeltä. Osuma palloon oli kuitenkin huono, ja laukaus jäi sen verran kevyeksi, että Antti Kuusinen kykeni mainioon torjuntaan.

Viitisen minuuttia myöhemmin Roope Kostiainen teki hyvän liikkeen ja ohitti laitapuolustajansa syvällä vasemmalla laidalla. Kostiaisen keskityksen HJS pystyi vielä katkaisemaan, mutta jatkotilanteessa Joonas Rantala löysi Eetu Räisäsen boksin keskeltä. Puolustaja pääsi kuitenkin kiinni ja blokkasi ’Räisän’ vedon ennen kuin se ehti edes irrota kunnolla jalasta.

HJS sai kulmapotkun heti seuraavasta hyökkäyksestään, ja jostain syystä boksissa oli useampi valkopaita täysin vapaaana. Vain Valtteri Lindbergin huono ensimmäinen viimeistely-yritys ja Antti Kuusisen loistotorjunta Jonathan Ndongalan kurotukseen pelastivat Sinipaidat.

Taha Özeclik toimi jälleen keskikentän moottorina. Kuva: Marko Kouhia

Toiveet pääsemisestä tauolle ilman takaiskua huuhtoutuivat vajaa viisi minuuttia ennen puolta aikaa. HJS ansaitsi kulman kun TamU puolusti Jonne Thusbergin laitanousun huonosti. Oumar Balde lähetti pallon seuranneesta kulmapotkusta luukulle, jossa Jonathan Ndongala puski pallon ensi ylärimaan ja seurasi oman paluupallonsa niin, että pääsi puskemaan karat sisään. HJS johti siis 1–0.

Tilanne oli vähällä synketä entisestään vielä ensimmäisen jakson viimeisellä minuutilla, kun HJS iski vastaan Valtteri Lindbergin pallonriiston jälkeen. Lindberg pelasi pallon Eetu Kajannolle juoksuun, mutta Antti Kuusinen sai hanskansa rangaistusalueen kaarelta lähteneen laukauksen eteen sen verran, että maalin alakulman sijaan veto kääntyi niukasti maalin ohi.

Eelis Korhosella tulee kiire Jonni Thusbergin kanssa. Kuva: Marko Kouhia

Toisella jaksolla tasoihin

Toinen jakso oli kokonaisuutena Sinipaidoilta huomattavasti ensimmäistä parempi. HJS saatiin pidettyä paremmin pois vaarallisista hyökkäyksistä, ja silloin kun HJS pääsi hyökkäykseen, vedot lähtivät pääasiassa kaukaa vaarattomina. Myös omia tilanteita saatiin luotua kiihtyvään tahtiin.

Ensimmäinen varsinainen tekopaikka luotiin, kun toista jaksoa oli pelattu kymmenen minuuttia. TamU piti palloa pitkään hallussaan hyökkäyspäässä, ja lopulta Taha Özcelik laukoi yli 25 metristä terävästi. Pallo otti vielä kimmokkeen palloon rynnänneestä Eetu Pellikasta, ja maalivahti Joonas Immonen sai torjuttua pallon alakulmasta vain vaivoin. Eino-Veikko Ek ehti ensimmäisenä paluupalloon, mutta Immonen torjui hänenkin yrityksensä. Kolmantena vielä Eric Bullock pääsi yrittämään laukausta, mutta hänen vetonsa blokkasi toppari Severi Keskitalo.

Eric Bullock pelasi kärjessä, mutta maali jäi tällä kertaa tekemättä. Kuva: Marko Kouhia
Kapteeni Anton Bright ja Joonas Rantala laittavat hyökkääjän ahtaalle. Kuva: Marko Kouhia

Epäselvä tuomarilinja sai kritiikkiä molemmista leireistä ottelun jälkeen, sillä kukaan ei oikein tiennyt, mitä kentällä saa tehdä ja mitä ei. TamU-pelaajilla tämä läikkyi yli tunnin kohdalla, kun TamU menetti lupaavan hyökkäyksen tilanteessa, jossa Arttu Haapala hyppäsi palloon, ja laskeutui omassa ponnistuksessa liukastuneen HJS-pelaajan päälle. Eric Bullock puhui itselleen varoituksen ensimmäisenä, sitten heti perään Haapala ja kolmantena vielä Eetu Räisänen.

Yksi ottelun avainhetkistä oli TamUn 65. minuutilla tekemät kolme vaihtoa. Kentälle tulivat loukkaantumisestaan toipunut Juho Heikkinen, Julius Stenroos sekä Arttu Raittinen. Kolmikko toi mukavasti uutta virtaa kentälle.

Tasoitus syntyi reilu kymmenen minuuttia vaihtojen jälkeen. Pirteästi vasemmalla laidalla pelannut Arttu Raittinen taisteli tilanteen loppuun asti ja pääsi pallonriiston jälkeen murtautumaan boksiin päätyrajaa pitkin. Keskeltä löytyi Janar Georg, jonka laukaus kimposi tolpasta takaisin yhä päätyrajan lähellä olleelle Raittiselle. Tämä katsoi rauhassa ja sijoitti pallon pienestä kulmasta maaliin.

Supersub Raittinen oli rankaissut jälleen, ja TamUlla näytti 1–1-tilanteessa olevan kaikki edellytykset kiriä voittoon asti.

Arttu Raittinen toi jälleen vaihdosta paljon virtaa kentälle. Kuva: Marko Kouhia

Maalin jälkeen TamU haki voittomaalia raivokkaasti. Pallo saatii lukuisia kertoja boksiin, mutta vetoja nähtiin kylläkin turhan harvoin. Kulmapotkuja saatiin lukuisia, mutta ne eivät olleet yhtä vaarallisia kuin mihin on viime aikoina totuttu.

Joonas Rantala alusti lyhyen ajan sisään vetopaikat boksiin sekä Arttu Raittiselle että Juho Heikkiselle. Ensimmäisessä tilanteessa toppari Jonathan Dongala venytti jalkansa Raittisen tielle oikea-aikaisesti, ja Heikkisen tilanteessa veto lähti hiukan kauempaa boksin rajalta kierteisenä, mutta kaarsi maalin ohi.

Juho Heikkinen laukoo, mutta pallo kaartaa maalin ohi. Kuva: Marko Kouhia

Alle viisi minuuttia ennen täyttä aikaa myös HJS loi paikan, kun Jonni Thusberg sai kuljettaa palloa aivan liian vapaasti, ja tältä pallon saanut Oskari Luoma syötti kovan matalan syötön maalin eteen. Miika Paussu oli maalin edessä lähimpänä palloa, mutta ei saanut jalkaansa väliin, ja TamU säästyi takaiskulta.

TamU jatkoi painostusta, ja heti HJS:n paikan jälkeen Arttu Raittinen murtautui boksiin päätyrajaa pitkin ja haki Juho Heikkistä tyhjän maalin edestä, mutta puolustus katkoi täpärästi.

Lopussa paine saatiin lukuisia kertoja HJS:n boksiin, mutta voittomaali jäi haaveeksi. Kuva: Marko Kouhia

Sinipaitojen painostus jatkui lisäajalla, jota pelattiin peräti kahdeksan minuuttia. Sen ensimmäinen tekopaikan sai Janar Georg, jolle Arttu Raittinen syötti pallon juoksuun boksiin boksin rajalla tapahtuneen painin jälkeen. Georgin laukaus nousi kuitenkin maalin yli.

Lisäajan toisella minuutilla Juho Heikkinen lähetti upealla pitkällä syötöllä Eric Bullockin juoksuun linjan taakse, Tämä pääsikin etenemään vetopaikkaan asti, mutta kulma oli sen verran pieni, että maalivahti Joonas Immonen otti melko helpon näköisen jalkatorjunnan.

Janar Georg jaksoi painia loppuun asti. Kuva: Marko Kouhia

Lisäajan neljännellä minuutilla TamU pääsi iskemään vastaan suoraan HJS:n maalipotkusta. Eino-Veikko Ek puski pallon keskiympyrästä oikealle laidalle Janar Georgille, ja TamU sai tilaisuutensa kun HJS:n pakka oli aivan hajalla. Georg lähetti pallon Eric Bullockille juoksuun oikealle boksiin, ja Bullock syötti Juho Heikkiselle boksin keskelle. Heikkisen laukaus suuntautui kuitenkin puolustajan kautta niukasti etutolpan ohi.

Paine jatkui lisäajan loppuun asti, mutta hetkeen aikaan ei päästy aivan selkeille tekopaikoille, ja painostus tuotti lähinnä kulmapotkuja. HJS onnistui myös pelaamaan aikaa, kun maalivahti Joonas Immonen sai pientä osumaa, ja huoltotoimet hoidettiin tilanteen edellyttämällä tavalla.

Viimeisen tekopaikkansa TamU sai aivan lisäajan lopussa, kun pallo pelattiin vielä kerran Arttu Raittiselle boksin vasempaan laitaan. Raittinen harhautti hyvin puolustajansa, mutta laukaisukulma jäi sen jälkeen niin pieneksi, että maalivahti Immonen sai peitettyä vedon. Tuomarin pilli soi ottelun päättymisen merkiksi heti pallon kimmottua maalivahdista yli päätyrajan.

Apeat tunnelmat ottelun jälkeen

Ottelun jälkeen tunnelmat pelaajien ja valmentajien kesken olivat apeat. Mielessä pyörivät varmasti heikko ensimmäisen jakson esitys sekä lopun rynnistyksessä tekemättä jäänyt voittomaali.

”Toisen jakson kasvojen pesu auttaa, mutta kyllä se nyt vaan edelleen potuttaa kun ei saada paikoista ratkottua peliä. Ensimmäinen jakso oli hengetöntä, ja jouduin tauolla korottamaan ääntäni toisen kerran putkeen. Se ei kuulu tapoihini, mutta nyt sitä vaan on joutunut tekemään”, alleviivasi päävalmentaja Jukka Listenmaa tyytymättömyyttään ensimmäisen jakson tekemiseen.

Sinipaitojen heikosta ensimmäisestä jaksosta huolimatta HJS ei päässyt mitenkään yhtenään hyville tekopaikoille.

”Eihän niillä paikkoja liiemmin ollut, mutta erikoistilannemaalin tekivät. Tilanne josta HJS sai kulman puolustettiin ensinnäkin huonosti. Kulmassa jonkun pelaaja karkasi yksykkösessä, ja sama kaveri pääsi yrittämään kaksi kertaa”, Listenmaa manasi.

Katsomoon näytti siltä, että etenkin ottelun alussa TamU oli jatkuvasti hiukan myöhässä tilanteissa, ja päävalmentaja jakoi näkemyksen.

”Ensimmäisellä reagoitiin tilanteisiin hitaasti ja oltiin jatkuvasti metri-kaksi myöhässä. Tauolla kiinnitettiin huomiota siihen, että pitää reagoida palloihin ja ottaa täysvauhtisia juoksuja, koska puolivaloilla ei päästä mihinkään. Kyllähän se toiselle jaksolle parani”, Listenmaa kertasi.

Toppari Ali Aitbenzanzoun pelasi pienen tauon jälkeen avauskokoonpanossa täydet 90 minuuttia. Kuva: Marko Kouhia

Myös toppari Ali Aitbenzanzoun näki ensimmäisen jakson samalla tavalla.

”Ensimmäinen jakso oli todella vaikea. Ei päästy millään tavalla avaamaan peliä, eikä puolustettu ajoissa, vaan oltiin paikoillaan ja passiivisia, ja jatkuvasti sekunti-kaksi myöhässä, jolloin vastustaja pääsi hyökkäämään helposti ja myös meitä paremmille maalintekopaikoille.”

Ali Aitbenzanzoun palasi HJS-ottelussa avauskokoonpanoon katseltuaan kaksi edellistä ottelua penkiltä, ja kertoi ottelun alun olleen myös henkilökohtaisesti haastava.

”Oli vähän vaikea tulla peliin mukaan, kun en ollut hetkeen pelannut, varsinkin kun kentän kunto oli mitä oli. Toinen jakso meni itseltänikin paremmin, mutta en voi kuitenkaan tyytyväinen tähän esitykseen olla”, Aitbenzanzoun totesi.

Maalinteko on edelleen vaikeaa

Loppujen lopuksi tasapeliin jääminen oli kiinni viimeistelystä, joka on ollut joukkueen akilleenkantapää koko kauden ajan, ja etenkin hyvässä maalivireessä olleen Topias Järvelän jouduttua jättämään kausi kesken.

”Kyllä noilla paikoilla pitäisi pystyä tekemään maaleja. Muutamissa tilanteissa tehtiin vääriä ratkaisuja, kun yritettiin vielä syöttää, vaikka boksin sisältä olisi jo voinut koittaa ratkaisua. En tiedä tuliko sieltä kaverilta huutoja, joihin vähän vaistomaisesti reagoi syötöllä”, Listenmaa aprikoi.

”Meillä oli muutama tekopaikka jo ensimmäisellä jaksolla, mutta niin oli vastustajallakin. Toinen jakso oli enemmän meidän hallintaa, ja meidän olisi vain tarvinnut hyödyntää ne meidän paikat”, toppari Ali Aitbenzanzoun komppaa.

Erityisesti ottelun lisäajalla TamU loi vaarallisia hyökkäyksiä ja tekopaikkoja liukuhihnalla. Listenmaan mukaan suurin syy tähän oli se, että kaikki tiesivät, miten tärkeää kolmen pisteen ottaminen olisi ollut.

”Vastustaja oli ihan köysissä, ja nyrkkeilymatsissa olisi varmaan jo tuomittu tekninen tyrmäys. Ei vaan saatu laitettua sitä lopullista tyrmäysiskua. Lähellä se oli, mutta liian kaukana”, Listenmaa murehti.

”Päästiin monta kertaa murtautumaan läpi, ja vain pieni viilaus ratkaisuihin olisi tarvittu, jotta oltaisiin saatu johtomaali”, Aitbenzanoun arvioi.

Myös tuomaritoiminta herätti ottelun jälkeen paljon keskustelua, ja erityisesti katsomon puolella herätti närää se, että kortti nousi vieras­joukkueelle tiuhaan eikä koti­joukkue tuntunut saavan varoituksia mistään.

”Ei tuomari ratkaissut peliä millään tapaa, mutta linja oli epäselvä, eikä kukaan tiennyt mitä kentällä saa tehdä ja mitä ei. Ei meidän pelaajat eikä vastustajan pelaajat”, Listenmaa totesi.

Seuraavaksi kohtalon ottelu Kauniaisissa

Tasapeli pudotti TamUn sarjataulukossa kuudenneksi, kun kolme ottelua on pelaamatta. Sinipaitojen ohi viidenneksi nousi Grankulla IFK, jonka TamU kohtaa seuraavassa ottelussaan, joka pelataan Kauniaisissa ensi sunnuntaina 24.9. klo 16.00 alkaen. TamUn on pakko voittaa tämä ottelu, jotta sarjanousun tavoittelu pysyy omissa käsissä.

Voiton tavoittelua vaikeuttaa HJS-ottelun lukuisista keltaisista korteista seuranneet kolme pelikieltoa. Korttitilit tulivat nimittäin täyteen niin Eric Bullockilla, Eetu Räisäsellä kuin Eino-Veikko Ekilläkin. Kaikki saatavissa oleva tuki on siis ensi viikonloppuna tarpeen. Sinikaarti järjestää otteluun bussimatkan, ja paikkoja sille voi tiedustella yksityisviestillä Sinikaartin Instagramissa tai Facebookissa.

Kakkonen

1 – 1

( 1 – 0 )

76′ Arttu Raittinen

Yleisöä:
236

42′ Jonathan Ndongala

Yleisöä:
236

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
9 Eric Bullock 64'
10 Roope Kostiainen 65'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg
20 Arttu Haapala 64' 65'
25 Eelis Korhonen 46'
41 Eetu Räisänen 64' 65'
23 Remu Koikkalainen
4 Eino-Veikko Ek 72' 46'
7 Julius Stenroos 65'
11 Arttu Raittinen 65'
19 Akusti Jalasvaara
21 Jesse Vuori
30 Juho Heikkinen 79' 65'
1Joonas Immonen C
5Jonathan Ndongala
8Jami Kyöstilä
13Simo Paakkanen
14Severi Keskitalo 60'
15Valtteri Lindberg 70'
16Eetu Pellikka 70'
17Eetu Kajanto
18Oumar Balde
19Jonni Thusberg
33Tuukka Törmä 90'
31Joonas Orava
2Matias Junna
3Oskari Luoma 60'
4Kimi Larjanne
10Hamza Lassoued 70'
21Miika Paussu 70'
24Innocent Nshizirungu

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49