Tappio päätös­kierroksella pudotti TamUn kahdeksanneksi

02/10/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin ottelu Kakkosen päätöskierroksella ei sujunut aivan niissä merkeissä kuin olisi haluttu. Tuloksella ei lopulta ollut kovin suurta merkitystä, sillä edes voitto ei olisi tuonut paikkaa neljän parhaan jatkosarjaan. Putoaminen kahdeksanneksi ei kuitenkaan vastaa sitä ajatusta, joka kaikilla kuluneesta kaudesta on. Silti kauden minimitavoite täyttyi, kun missään vaiheessa kautta ei tarvinnut tosissaan edes miettiä sarjasta putoamisen mahdollisuutta. Tulevaan kauteen 2023 Kakkosessa päästään valmistautumaan kuluneen kauden kokemuksista viisastuneena.


Kakkonen

0 – 1

  • Tappio pudotti TamUn sarjassa kahdeksanneksi. Voitolla loppusijoitus olisi ollut lopulta viides.
  • EPS sai voiton myötä juhlia sarjassa säilymistä yhdessä bussilastillisen kannattajia kanssa.
  • TamU pitää nyt pari viikkoa taukoa harjoittelusta, ennen kuin valmistautuminen marraskuun alussa Turkissa pelattavaan UEFA Regions’ Cupiin alkaa.

Puolutstaminen oli ihan ok, kunnes sitten tuli aivan järkyttävä maali. Maalitilanteita me ei saatu kovin paljoa, mutta lopussa oli vähän pientä painetta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tottakai kauden viimeinen peli olisi ollut kiva voittaa, vaikka voitolla ei oltaisi päästy jatkosarjaan.

- Anton Bright
Kapteeni

Joukkue asetti kauden alussa tavoitteeksi olla top nelosessa. Tavoitteiden pitääkin olla korkealla, mutta minusta tavoite oli sellainen, joka meidän olisi pitänyt hoitaa.

- Anton Bright
Kapteeni

Siinä mielessä voiton lipeämistä käsistä voidaan kuitenkin harmitella, että voitolla TamU olisi lopulta ollut sarjassa viides, joka olisi ollut kaikkien aikojen paras sijoitus Kakkosessa. Myös pistekeskiarvo olisi noussut karvan yli puolentoista pisteen, joka sekin olisi ollut seuraennätys Kakkosessa. Näillä asioilla ei ehkä niin suurta merkitystä kaikkien silmissä ole, mutta historiankirjoissa olisi toki mukavampi katsella viidettä sijaa, ja varmasti moni olisi kuitenkin saanut tyydytystä siitä, että sijoitus olisi ollut sarjan ylemmässä puolikkaassa.

Toppari Ardian Kovaqi keskimmäisenä hyökkäyspään kulmapotkussa.

Joka tapauksessa kausi oli hyvä ensimmäinen Kakkosen kausi, josta saadaan mukaan paljon hyviä asioita talven harjoitteluun ja ensi kauteen. Toisaalta tietenkin on helppo löytää selkeitä kehityskohteita, joita ajatellen kaudella on saatu hyvää oppia. Näitä on hyvä lähteä työstämään, sillä päävalmentaja Jukka Listenmaa jatkaa, ja muistakin valmentajista on tiedossa uutisia lähiaikoina. Lisäksi heti ensi viikon alussa julkistetaan joukko pelaajasopimuksia, joiden myötä TamUlla on jo nyt hyvä runko, jonka ympärille päästään rakentamaan ensi kauden joukkuetta. Tulevaisuus näyttää valoisalta.

Mauno Sirén pallossa Sinikaartin edessä.

Toki kaudesta on vielä jäljellä myös UEFA Regions’ Cupin miniturnaus eli lohkovaihe, joka pelataan Istanbulissa Turkissa 1.–9.11. Sinne lähtevästä joukkueesta uutisoidaan myös lähitulevaisuudessa, kunhan Turkista saadaan vahvistuksia tiettyihin asioihin. Kommunikointi paikallisten järjestäjien kanssa on kuitenkin ollut valitettavan hidasta.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa kommentoi kauden pituutta EPS-ottelun jälkeen.

”Tulee äärettömän pitkä kausi. Meille tulee 51 viikkoa täyteen sitten kun tämä joskus loppuu. Pelaajillekin täytyy hattua nostaa, miten ovat jaksaneet painaa hommia.”

Tässä kohtaa joukkue pitää kahden viikon tauon harjoittelusta, ennen kuin valmistautuminen Regions’ Cupin alkaa.

”Pari viikkoa tekee kaikille varmasti hyvää. Muutama vähemmän pelannut pelaaja käy vielä ensi viikolla vetämässä pari-kolme kakkosjoukkueen treeniä vetämässä”, kertoo Listenmaa joukkueen suunnitelmista.

Maaliton ensimmäinen jakso

Lauantain EPS-ottelu lähti käyntiin tasaisissa merkeissä. Ensimmäisen hyökkäyksen rakensi TamU oikealta laidalta Eric Bullockin kautta, josta pallo pelattiin rangaistusalueen rajalle Tomi Yliselle, mutta tämän laukaus karkasi taivaan tuuliin.

Tomi Ylinen laukoo maalin yli.

EPS oli erittäin lähellä maalia kun viisi minuuttia oli pelattu täyteen. TeemU Karasjärvelle jäi aivan liikaa tilaa koko TamUn puolustuslinjan ajauduttua aivan kentän vasempaan laitaan. Karasjärvi saikin vapauttavan syötön, mutta maalivahti Antti Kuusinen poimi pallon käsiinsä Karasjärven jaloista ennen kuin tämä pääsi laukomaan kuljetuksensa päätteeksi.

Jakson edetessä EPS otti tapahtumat haltuunsa, ja pääsi uhkaamaan etenkin laitojen kautta, kun palloa saatiin pelattua juoksuun linjan taakse. Lähimpänä maalia oltiin kuitenkin toisessa päässä vartin kohdalla, kun Roope Kostiainen toi palloa oikealta laidalta, ja keskitys päätyi Eric Bullockin ja Julius Stenroosin jalkojen kautta Mauno Sirénille. ”Maukan” laukaus oli terävä ja helähti ylärimaan samalla kun maalivahti Heikki Louhivaara sai myös aivan hienoisesti näppejään pallon tielle.

Roope Kostiainen sai kokea kovia EPS:n käsittelussä. Taustalla avaukseen jälleen päässyt Arttu Raittinen.

Sirénin tilanteen jälkeen EPS jatkoi painostustaan, ja muun muassa Teemu Karasjärvellä oli ottelun toinen tekopaikkansa. Myös TamU sai toki hyökkäyksiä, mutta kovin suurta uhkaa niillä ei pystytty tuottamaan. Lupaavin ylivoimahyökkäys päättyi Eric Bullockin hiukan vaikeaan syöttöön, jota Arttu Raittinen ei saanut kesytettyä boksissa ennen kuin puolustaja Richard Florent ehti liukua palloon.

Loput jaksosta pelattiin tasaisissa ja tapahtumaköyhissä merkeissä, kunnes lisäajalla nähtiin vielä paha tilanne TamU-maalilla EPS:n kulmapotkusta. Junnosuke Watanabe puski kohti maalia samalla kun Takeru Nakada seisoi aivan Antti Kuusisen edessä. Kaikeksi onneksi pallo päätyi Nakadan jalkojen välistä Kuusisen syliin. Pienikin kosketus olisi voinut siirtää pallon maaliin, joten TamU sai olla tyytyväinen siihen, että tauolle mentiin lukemissa 0–0.

Yksi nukahdus maksaa voiton toisella jaksolla

Toisen jakson ensimmäinen puolikas ei suurta raportoitavaa tuottanut. Rasmus Sipi tuli tosin heti alussa todella rumasti Eric Bullockia selkään, ja otti tempustaan ansaitun keltaisen kortin, jossa oli nähtävissä vähintäänkin oranssin sävyjä. Muutoinkin EPS pelasi odotetun fyysisesti, ja kovuus meni myös ajoittain hiukan yli, minkä etenkin Roope Kostiainen sai tuntea luissaan. Mitään suurempia ylilyöntejä ei toki nähty.

Eric Bullock tavaramerkkiliikkeessään.

TamU ei tahtonut päästä lainkaan maalipaikoilla, ja EPS:n pystysyötöt karkasivat järjestäin varsin ylhäällä pelanneelle maalivahti Antti Kuusiselle. Kertaalleen Kuusiselle tuli pahempi keskitys, mutta tämänkin tilanteen ”Andy” selvitti pienestä pomputtelusta huolimatta.

TamUn ensimmäinen mainittava tekopaikka antoi odottaa itseään aina 70. peliminuutille saakka. Pallo päätyi nopeassa hyökkäyksessä hiukan onnekkaastikin Roope Kostiaiselle rangaistusalueen vasemman kulman tienoilla. Kaksikin EPS-pelaajaa yritti pitää hyökkääjän kurissa, mutta niin vain Kostiainen pelasi jalkansa vapaaksi ja laukoi kierteisen vedon, joka ei kovin kauaksi takayläkulmasta jäänyt.

Pyynikin lehterit eivät pullistelleet aivan samaan tapaan kuin kesän peleissä, mutta 226 katsojaa on erittäin hyvä lukema käytännössä panoksettomaan syksyn otteluun.

Pian Kostiaisen paikan jälkeen Shunta Uchiyama esitteli tekniikkaansa, ja purjehti TamUn ryhmityksen läpi oikeasta laidasta keskiviivalta aina rangaistusalueen kaarelle saakka vetopaikkaan. Laukaus näytti lähtiessään pahalta, mutta kiersi lopulta melko selvästi maalin ohi.

Ottelun ainoa maali nähtiin, kun varsinaisen peliajan viimeinen vartti oli juuri alkanut. Maalivahti Heikki Louhivaara lähetti pitkän maalipotkun, jonka Valter Salavuo ohjasi keskiympyrästä yhdellä kosketuksella Aleksi Ruusulle läpiajoon. Antti Kuusinen sai vielä vetoon kätensä väliin, mutta pallo kaarsi tuskallisen hitaasti pompun kautta maalin takakulmaan. EPS pääsi juhlimaan lähes varmaan Kakkosessa säilymistä runsaslukuisena paikalla olleiden kannattajiensa kanssa. TamU sai puolestaan ihmetellä, miten jälleen puolustuslinjan nukahdus oli tulossa todella kalliiksi.

EPS juhlii johtomaalia kannattajiensa kanssa.

Maalin jälkeen peliin tuli lisää sykettä, ja TamUn otteissa oli hyvää loppukirin tunnetta. Ensimmäinen tekopaikka nähtiin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Mauno Sirénin ristipallo ajautui Richard Florentin pään kautta Eino-Veikko Ekille. Tämän laukaus vaikeaan pomppupalloon oli erittäin tulinen, mutta suuntautui harmittavast suoraan päin maalivahtia.

Pari minuuttia myöhemmin Blend Doroci pääsi puolivarkain läpi. Kuljetuksen sijaan Doroci laukoi hätäisesti ja Antti Kuusinen torjui helpon näköisesti. Edelleen parisen minuuttia myöhemmin Topias Järvelä oli tekopaikassa boksin vasemmalla laidalla, mutta terävä laukaus suuntautui sivuverkon väärälle puolelle. Pian tämän jälkeen Jesse Oksanen revittiin maalin edessä kentän pintaan eikä tämä päässyt kiinni Joonas Rantalan hyvään keskitykseen, mutta tuomari ei nähnyt tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen.

Antti Kuusisen torjunnat pitivät TamUa pystyssä.

Ottelun viimeisellä minuutilla EPS pääsi TamUn painostuksen keskellä vastahyökkäykseen, jonka päätteeksi maalin tehnyt Aleksi Ruusu syötti Shunta Uchiyamalle avoipaikkaan takatolpalle. Jollakin ihmeellä muutoinkin loistavasti pelannut maalivahti Antti Kuusinen sai tilanteen pelastettua.

Roope Kostiainen ja Pyynikin katsomo.
Jesse Oksanen sai jälleen peliaikaa ottelun lopussa.

Lisäajan neljännellä minuutilla oltiin lähellä saada tyydyttävä lopputulos ottelulle, kun Antti Kuusinen palautti vielä kerran pallon ylös. Eino Veikko-Ek pelasi pallon selkä maaliin päin boksin rajalla pelanneelle Topias Järvelälle, joka jatkoi Jesse Oksaselle laitaan. Tämä laukoi terävästi heti ensimmäisellä kosketuksella tolpan juureen, ja hetken näytti siltä että peli olisi tasan. Loppujen lopuksi oli kuitenkin selvää, että maalivahti Heikki Louhivaara oli pysäyttänyt pallon tolpan ja kätensä väliin siten, että vajaa puolet pallosta ei ollut viivan paremmalla puolella.

Näissä tunnelmissa kuultiin ottelun päätösvihellys. EPS sai juhlia sarjassa säilymistä kannattajiensa kanssa, ja TamU-leirissä jäi puolestaan hiukan karvas maku koko kaudesta.

Ei se vain ole maalissa, vaikka vähän tätäkin syvemmällä Oksasen laukaus käväisi.

Päävalmentajan ja kapteenin kommentit

Ottelun päätyttyä kukaan ei suuremmin ollut juttutuulella päättyneestä ottelusta, mutta joitakin kommentteja siitäkin oli mahdollsita päävalmentaja Jukka Listenmaalta ja kapteenin nauhaa kantaneelta Anton Brightilta saada.

”Eipä se nyt kauhean kaksinen peli meiltä ollut”, totesi Listenmaa haastattelijan yrittäessä ehdottaa ettei peli aivan huono ollut.

”Puolutstaminen oli ihan ok, kunnes sitten tuli aivan järkyttävä maali. Maalitilanteita me ei saatu kovin paljoa, mutta lopussa oli vähän pientä painetta. Paska maku.”

Pientä lohtua päävalmentajallekin antoi se, että pelit eivät olisi jatkuneet noususarjassa, vaikka oma peli olisikin voitettu, sillä Klubi 04:n voitto tarkoitti sitä, että he nousivat neljänneksi.

”Tottakai se vähän helpottaa. Hyvä että ei jäänyt ainakaan tästä kiinni, mutta vähän pannukakku tästä tuli. Koko syyskausi jotenkin lässähti. Täytyy analysoida mitä puolessa kaudessa tapahtui, kun tässä ehtii vähän rauhoittua”, Listenmaa totesi.

Kapteeni Anton Bright ei kiistänyt sitä, että kaudesta jäi lopulta huono maku, vaikka järjellä voi perustella kauden menneen hyvin ja minimitavoitteiden mukaisesti.

”Tottakai kauden viimeinen peli olisi ollut kiva voittaa, vaikka voitolla ei oltaisi päästy jatkosarjaan. Pitää kuitenkin ajatella isompaa kuvaa. Kausi oli vähän vaihteleva, mutta voidaan olla ihan tyytyväisiä tähän kauteen”, Bright arvioi.

”Treenaaminen on aloitettu jo monta kuukautta sitten ja kausi on ollut pitkä. Pieni huili ennen Regions’ Cupia tekee tässä vaiheessa hyvää pääkopalle ja myöskin omalle kropalle. Nyt on hyvä saada vähän muita ajatuksia päähän, ja sitten voi puhtaalta pöydältä lähteä Turkin reissuun”

EPS-ottelua Bright kuvaili fyysiseksi kamppailuksi.

”Fyysistä peliä odotettiin ja fyysistä peliä sieltä myös tuli. Saimme aika hyvin heidän aseet pois, mutta valitettavasti maalissa ilmeisesti tuli pieni kommunikaatiokatkos, ja kaveri pääsi helposti johtoon. Mekin oltiin vähän aseettomia pallollisesti, mutta toiselle jaksolle saatiin vähän parannattua”, Bright totesi.

Bright myös allekirjoitti ajatuksen, että TamUlla oli useitakin hyviä hyökkäyksen aihioita, mutta varsinaisille tekopaikoille päästiin liian harvoin.

”Muun muassa ’Jonu’ (Joonas Rantala) pääsi muutaman kerran antamaan hyviä keskityksiä, mutta miehiä ei ollut boksissa, vaikka pallo tuli sinne mistä maali tehdään. Tätä varmasti vielä käydään läpi. Molemmilta laidoilta päästiin murtautumaan ihan hyvin kyllä, näitä vaan lisää”, Bright pohti.

Vaikka seuran asettama minimitavoite täyttyi eli sarjapaikka uusittiin niin, että putoamista ei tarvinnut kauden aikana edes miettiä, päätyminen kahdeksannelle sijalle on ilman muuta pettymys.

”Joukkue asetti kauden alussa tavoitteeksi olla top nelosessa. Tavoitteiden pitääkin olla korkealla, mutta minusta tavoite oli sellainen, joka meidän olisi pitänyt hoitaa. Heinäkuussa oli sellainen jakso jona ei oikein saatu peliä kulkemaan, ja Pyynikilläkin hävittiin monta kotiottelua. Ne pelit kun saisi pelata uudelleen, voitaisiin olla paljon korkeammalla”

”Tämä oli itselleni ja muutamalle muullekin pelaajalle ensimmäinen kausi Kakkosessa. Aika paljon tuli opittua taktisesti ja siitä, mitä odotetaan ensi kaudella. Ei vaadi ihmeitä, vaan tällä kaudella tuli selväksi, että tavoitteet voidaan asettaa ensi kaudelle jopa korkeammiksi”, Bright päättää.

Tampere United kiittää kaikkia mukana olleita päättyneestä Kakkosen kaudesta: pelaajia ja heidän läheisiään, valmentajia ja muita joukkueen taustoja, katsojia, kannattajia ja talkoolaisia sekä yhteistyökumppaneita. Kuluvalla kaudella on vielä edessä UEFA Regions’ Cupin miniturnaus Turkissa, mutta se on hiukan erillinen seikkailunsa. Sen jälkeen alkaakin sitten valmistautuminen päättynyttä parempaan Kakkosen kauteen 2023!

Ottelun jälkeen joukkue ja kannattajat kokoontuivat vielä VIP-telttaan. Juha Seppälä otti luodin koko valmennusryhmän puolesta ja kävi ensimmäisenä puheenjohtaja Antti Niemistön haastateltavana.
Jo iltaa varten siviileihin vaihtanut Topias Järvelä oli ensimmäinen haastattelussa käynyt pelaaja.
Kakkonen

0 – 1

( 0 – 0 )

Yleisöä:
226

76′ Aleksi Ruusu

Yleisöä:
226

32 Antti Kuusinen
5 Ardian Kovaqi
7 Mauno Sirén
10 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
18 Eric Bullock 76'
19 Arttu Raittinen 64'
24 Arttu Mättö
26 Julius Stenroos 64'
56 Tomi Ylinen 81'
30 Veikka Stålhand
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 64'
8 Topias Järvelä 64'
16 Paavo Kujala 76'
17 Jesse Oksanen 90' +3 81'
21 Jesse Vuori

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49