TamUn taistelu ei riittänyt jatkoon Suomen Cupissa

18/05/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United tuli Suomen Cupin neljännen kierroksen otteluun liigassa pelaavaa FC Interiä vastaan juuri sellaisella taisteluilmeellä, josta valmentajat ja pelaajat olivat puhuneet otteluun valmistauduttaessa. Puolustuspeli oli tiivistä, ja myös omia hyökkäyksiä kyettiin rakentamaan. Liigajoukkueen rutiini oli kuitenkin liikaa, ja lopulta TamU joutui taipumaan FC Interille maalein 0–3 (0–1). Harmittelemaan voidaan jäädä etenkin halvalla tavalla puolen tunnin pelin jälkeen syntynyttä ensimmäistä maalia. Spekuloinnin varaan jää, miten pitkälle TamUn lento olisi kantanut, jos tauolle olisi päästy tasatilanteessa.

Suomen Cup

0 – 3

  • Inter hallitsi peliä, mutta myös TamU loi omat tekopaikkansa rakentamalla rohkeasti maata pitkin.
  • Takaiskut syntyivät Sinipaitojen harmittavista virheistä, ja etenkin ottelun avausmaali jäi harmittamaan.
  • Kylmästä, tuulisesta ja sateisesta säästä huolimatta liki 500 katsojaa loivat Kaupin jalkapallostadionille upean tunnelman.

Kyllä Inter rankaisi meidän virheistä kovalla kädellä, mutta oli meilläkin muutama läheltä piti -tilanne. Nyt saa olla hemmetin ylpeä joukkueesta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Eteenpäin ollaan menty tekemisessä, ja tämän päivän esitys kun saadaan mukaan sarjapelhin niin kyllä pisteitä tulee.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Kyllä tappio aina harmittaa, mutta voidaan kuitenkin olla aika ylpeitä meidän esityksestä. Oltiin rohkeita ja pelattiin ihan hyvin myös pallon kanssa.

- Arttu Mättö
Keskikenttäpelaaja

Otetaan tästä pallollista tekemistä mukaan sarjaan. Varmasti tämä antaa meille itseluottamusta, kun pelattiin näin hyvin liigajoukkuetta vastaan.

- Arttu Mättö
Keskikenttäpelaaja

Sinikaarti piti hyvin ääntä, ja me kuultiin penkillä hyvin myös Interin kannattajien huudot siitä vierestä. Oli hyvä meininki, ja tällaisena kun jatkuu, niin kaikki nauttii.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Kylmä, tuulinen ja ottelun aikana myös sateiseksi muuttunut sää veroitti varmasti Kaupin jalkapallostadionille saapuneen yleisön määrää, mutta silti paikalla oli 497 katsojaa, joka on samalla kauden toistaiseksi paras yleisömäärä.

Tunnelmaa Kauppiin loivat Sinikaartin lisäksi ottelun tapahtumissa voimakkaasti mukana elänyt muu yleisö sekä lähemmäs 50 TamU-juniorin joukko, joka kannusti omiaan Sinikaartista katsottuna katsomon toisessa päässä. Lisäksi paikalla oli noin 20 hengen suuruinen vieraskannattajien joukko kentän vastakkaisella puolella.

Pelaajat palkitsivat yleisönsä kovalla taistelulla ja ennakkoluulottomalla luottamuksella omiin mahdollisuuksiinsa. FC Inter oli toki alusta alkaen palloa enemmän hallussaan pitänyt joukkue, mutta TamUn puolustus piti hienosti. Lisäksi TamU uskalsi tilaisuuden tullen pitää palloa rohkeasti hallussaan ja rakentaa hyökkäyksiä maltilla.

Arttu Mättö purkaa boksissa.
Janar Georg taistelee puolustussuuntaan. Taustalla Olympia-kortteli-VIP ja Provion Oy:n hulppea VIP-rekka.

Inter oli lähellä maalintekoa heti ottelun alussa, kun Matias Ojalan tulinen laukaus rangaistusalueen kaarelta viuhui niukasti ohi maalin oikeasta yläkulmasta jo ottelun kolmannella minuutilla.

Kotiyleisö pääsi mylvimään ensimmäisen kerran yhdeksännellä peliminuutilla, kun TamU pelasi nopean hyökkäyksen, jossa Janar Georg pääsi etenemään oikealta kaistalta vetopaikkaan. Tilanteen pohjusti ensin Taha Özcelik, joka voitti pallon pienessä tilassa keskikentällä ja siirsi pelivälineen ylöspäin Juho Heikkiselle. Heikkinen löysi upealla syötöllä Georgin täydessä juoksussa oikealla kaistalla. Georgin painava laukaus lähti juuri boksin ulkopuolelta, mutta viuhui niukasti takatolpan ohi.

Inter-vahti Matias Riikonen katsoo helpottuneena pallon perään, kun Janar Georgin tulinen veto menee niukasti maalin ohi.

Ensimmäisen jakson edetessä Inter sai paljon kulmapotkuja ja sivuvapareita, ja sai luotua niistä painetta TamUn maalille. Kerta toisensa jälkeen Sinipaitojen puolustus kuitenkin piti, viimeisenä lukkonaan maalivahti Antti Kuusinen. Kahdenkymmenen minuutin kohdalla Kuusinen sai venyä parhaimpaansa, kun Juuso Hämäläinen pääsi puskemaan aivan lähietäisyydeltä, mutta upea reaktiotorjunta piti maalin puhtaana.

Kolmisen minuuttia myöhemmin TamU liikutteli palloa näyttävästi keskikentällä, kun alhaalta palloa hakemaan tullut kärki Topias Järvelä syötti Joonas Rantalalle, joka jatkoi edelleen Juho Heikkiselle. Heikkisen oivaltava kantapäävippaus tavoitti Järvelän hyvässä juoksussa, mutta toppari Jussi Niska pääsi väliin, kun Järvelä yritti hakea Janar Georgia boksin oikealta laidalta. Niskan katkosta pallo tuli kuitenkin suoraan Heikkiselle vetopaikkaan, mutta harmillisesti laukaus karkasi maalin yli.

Antti Kuusinen torjuu Juuso Hämäläisen puskun.
Eino-Veikko Ek puolustaa tiukasti.

Tyly takaisku puolen tunnin kohdalla

Taivas synkkeni sekunnilleen puolen tunnin kohdalla. Ali Aitbenzanzoun pelasi Iiro Järvisen ahdistellessa hiukan löysän pallon alas maalivahti Antti Kuusiselle. Kun Kuusisen ensimmäinen kosketus lähetti pallon vielä liian kauaksi sivuun, pääsi Järvinen kiinni palloon. Mitään ei ollut enää tehtävissä, vaan Järvinen laittoi pallon maaliin kapteeni Anton Brightin epätoivoisen liu’un ohi. TamU oli tappiolla 0–1.

TamUn juniorikatsomo täyttyi mukavasti.
Tuttu ”AIna Tampere – Ikuisesti United” -kyltti oli näkyvästi esillä.

Ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla Inter haki vielä toista maalia, ja loikin muutamia tilanteita. Myös TamU pyrki rakentamaan edelleen hyökkäyksiä, mutta ei päässyt vetopaikoille.

Kymmenisen minuuttia ennen taukovihellystä TamU menetti pallon pahassa paikassa keskialueella. Antti Kuusinen oli tavanmukaisesti kaukana maaliltaan, ja muutaman muunkin kerran puolittaisessa tekopaikassa jakson aikana ollut Elias Mastokangas yritti nostaa pallon maaliin. Kuusinen ei olisi palloon millään voinut ehtiä, mutta onneksi Mastokankaan laukaus meni niukasti maalin ohi.

Vielä juuri ennen taukovihellystä Antti Kuusinen pääsi esittelemään torjuntataitojaan, kun Otto Lehtisalo pääsi laukomaan boksin oikealta laidalta. Vedon tulisuus oli eri luokkaa kuin mitä Kakkosessa useimmiten nähdään, mutta Kuusinen sai sysättyä pallon nyrkeillään yli päätyrajasta. Kun Interin kulmakaan ei tuottanut tulosta, tauolle lähdettiin 0–1-lukemissa.

Topias Järvelä taisteli kärjessä.
Kaupin katsomot pullistelivat yleisöä.

Toinen jakso selvemmin Interin

TamU tuli toiselle jaksolle hyvällä ilmeellä, ja sai heti alussa painettua pelin Interin päähän. Varsinaisia maalintekopaikkoja ei kuitenkaan saatu luotua Interin puolustaessa tiiviisti.

Inter oli lähellä tehdä toisen maalinsa jo jakson alussa, kun Elias Mastokangas lähetti kierteisen sivuvaparin, ja Otto Lehtisalo ehti palloon ensimmäisenä aivan maalin edessä. Osuma palloon oli kuitenkin onneksi huono, ja pallo karkasi selvästi maalin ohi. Hetkeä myöhemmin Mastokangas antoi jälleen sivuvaparin luukulle, mutta nyt Juuso Hämäläisen pusku meni hiukan niukemmin maalin ohi.

Janar Georg keskittää.
TamU jatkoi yritteliästä hyökkäyspeliään ottelun loppuun saakka.

Tunnin kohdalla oli puolestaan Arttu Mätön aika kokeilla kaukovetoaan. Topias Järvelä ja Arttu Raittinen alustivat hienolla seinäsyötöllä, mutta Mätön laukaus kiersi harmillisesti maalin ohi. Toki maalivahtikin oli kohtalaisen hyvin vedossa mukana ja näki toimenpiteet tarpeettomiksi.

Seuraavaksi laukaisupaikkaan pääsi Bismark Ampofo, joka onnistui puikkelehtimaan keskeltä boksiin. Tämäkään laukaus ei kuitenkaan osunut maalipuiden väliin, ja maalivahti Antti Kuusinen saattoi vain katsoa pallon menevän selvästi ohi.

Aina Iloinen Janar Georg tuli vaihtoon reilu vartti ennen täyttä aikaa.

Pian tämän jälkeen Inter rakensi ottelun ratkaisseen toisen maalinsa syvältä omasta päädystä. Pallo kierrätettiin puolustuslnjassa oikeana laitapuolustajana pelanneelle Rodrigo Arcierolle, jonka pitkä avaus vapautti aivan vapaaksi oikealla jääneen Otto Lehtisalon pystyjuoksuun. Lehtisalo juoksi syvälle ja löysi Elias Mastokankaan aivan vapaana maalin edestä. Vaikka Mastokankaan ensimmäinen kosketus palloon epäonnistui täysin, hänellä oli aikaa ottaa pallo haltuun ja laukoa se vuorenvarmasti verkon perukoille. TamUn puolustus oli antanut ensimmäisen kerran ottelussa turkulaisille aivan liikaa tilaa, ja se kostautui heti.

Taha Özcelik kuului jälleen Sinipaitojen parhaimmistoon.

”Inter ei voita koskaan”

Tampere United ei toki masentunut kahden maalin tappiotilanteessa kentällä eikä katsomossa. Tästä yhtenä osoituksen Sinikaarti lauloi toista kertaa ottelussa liigavuosien klassikkochäntin ”Inter ei voita koskaan”. Vaikka mahdollisuudet voittoon tuntuivat pieniltä, periksi ei annettu, vaan hyökkäyksiä pyrittiin edelleen rakentamaan hallittujen syöttöjen kautta maata pitkin.

Laukaukset maalia kohti jäivät kuitenkin vähiin. Interin Valentin Purosalo sitä vastoin tarjosi Antti Kuusiselle torjuttavaa heti 0–2-maalin jälkeisestä hyökkäyksestä. Veto oli sen verran heppoinen, että Kuusinen vangitsi pallon helposti käsiinsä. Varttia myöhemmin Daniel Rökmanin laukaus oli jo vaarallisempi, mutta tämän Kuusinen torjui hienosti jalallaan.

Topias Järvelä taistelee pallosta topparin kanssa.
Luka Kuittinen puskee viimeisen niitin aivan lähietäisyydeltä.

Lopullista niittiä maalivahti Kuusinenkaan ei enää pystynyt estämään reilu viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Daniel Rökman ajoi syvälle boksiin hyvään keskityspaikkaan, ja Luka Kuittinen sai puskea maalin edestä vastapalloon niin, että torjunta olisi vaatinut yliluonnollisia kykyjä.

TamUn taistelu jatkui urhoollisesti vielä neljän minuutin lisäajallakin, jonka aikana saatiin klassisesti vielä kulmapotku. Tästä ei syntynyt tulosta, ja ottelun viimeiseksi tilanteeksi jäi Joonas Rantalan hiukan jo epätoivoinen kaukoveto, joka karkasi metrikaupalla maalin yli. Päätösvihellys kuultiin pallon rymisyttäessä verkkoaitaa, ja näin Inter vei paikan Suomen Cupin viidennellä kierroksella maalein 0–3 (0–1).

Joonas Rantala laukoi ottelun viimeisen laukauksen.

Syvä pettymys ottelun päätyttyä

Ottelun jälkeen pettymys tulokseen oli jopa odotettua suurempi siksi, että peliesitys oli niin hyvä. Joukkueen kopissa olikin hiljaista. Toisaalta koko sinivihreä leiri varmasti yhtyi siihen ajatukseen, että kaikki voivat olla ylpeitä joukkueen esityksestä. Näin ajatteli myös päävalmentaja Jukka Listenmaa.

”Kyllä Inter rankaisi meidän virheistä kovalla kädellä, mutta oli meilläkin muutama läheltä piti -tilanne. Nyt saa olla hemmetin ylpeä joukkueesta.. En oikein osaa sanoa, missä me olisimme voineet olla enää parempia”, Listenmaa ruoti heti ottelun jälkeen pukukopilla.

”Kopissa Anton piti oman puheensa, ja käski nostaa päätä pystyyn ja totesi että saadaan olla ylpeitä.”

Tapa jolla Inter siirtyi johtoon jäi selvästi kismittämään päävalmentajaa, sillä vastaava maalivahdin pallonmenetys tapahtui aiemmin myös Ilvestä vastaan.

”Puolustettiin kyllä todella hyvin, vaikka tietysti se ensimmäinen maali oli harmillinen. Jos oltaisiin selvitty tauolle asti, oltaisiin saatu siitä varmasti vielä uutta virtaa. Näitä kuitenkin sattuu kun yritetään, ja nyt niitä vain on tullut kaksi tiiviiseen tahtiin, joten toivotaan että ne olivat tämän kauden osalta siinä.”

Monen huulilla oli ottelun jälkeen, miten erinomainen peliesitys saadaan siirrettyä Kakkosen peleihin.

”Eteenpäin ollaan menty tekemisessä, ja tämän päivän esitys kun saadaan mukaan sarjapelhin niin kyllä pisteitä tulee”, Listenmaa lupaa.

Toki päävalmentaja myöntää, että edelleen joukkueella on haasteita viimeisessä murtautumisessa maalintekoon.

”Rakenteluvaiheeseen asti me päästään todella hyvin. Nytkin muutaman kerran saatiin Inter painettua alas, ja he joutuivat olemaan hetken aikaa syvällä. Siinä on vielä tekemistä, että nämä saadaan jalostettua maalipaikoiksi, mutta minulla on täysi luotto että kyllä niitä alkaa tulla.”

Arttu Mätöllä kaksijakoiset fiilikset

Keskikentän pohjalla pelannut Arttu Mättö teki FC Interiä vastaan paluun kokoonpanoon harjoituskauden lopulla sattuneen loukkaantumisen jäljiltä. Tunnelmat olivat ottelun jälkeen haikeat.

”Kyllä tappio aina harmittaa, mutta voidaan kuitenkin olla aika ylpeitä meidän esityksestä. Oltiin rohkeita ja pelattiin ihan hyvin myös pallon kanssa”, Mättö arvioi.

Täyteen pelikuntoon päässyt puolustava keskikenttäpelaaja kertoi nauttineensa pelaamisesta. Varman puolustuspelin lisäksi Mättö jakoi pallon luotettavasti omalle pelaajalle aina pelivälineen haltuunsa saatuaan. Erikoistilanteissa ja syvältä puolustettaessa Mättö oli usein tekemässä tärkeitä katkoja ja purkuja omassa boksissa.

”Oli tosi kiva pelata, etenkin kun suht pitkä aika meni loukkaantuneena. Pelissä oli Kakkosta kovempi tempo ja kaksintaistelut olivat vähän kovempia”, Mättö totesi.

Arttu Mättö avaa peliä.

Edellisen pelinsä Mättö oli pelannut viime lauantaina TamUn kakkosjoukkueessa PJK:ta vastaan, joten hyppy Kolmosen pelistä suoraan liigajoukkuetta vastaan oli toki valtava. Kakkosjoukkueessa Mättö pelasi nimenomaan saadakseen pelituntumaa pitkän pelitauon jälkeen.

Myös Arttu Mättö näki, että Inter-ottelusta on mahdollista ottaa paljon hyviä asioita mukaan tuleviin sarjapeleihin.

”Otetaan tästä pallollista tekemistä mukaan sarjaan. Varmasti tämä antaa meille itseluottamusta, kun pelattiin näin hyvin liigajoukkuetta vastaan.”

Tunnelma Kaupissa kohdillaan

Ottelussa oli paikalla olosuhteisiin nähden mukavat 497 katsojaa. Vaikka sää verotti yleisömäärää, tunnelma Kaupin jalkapallostadionilla oli parasta mitä siellä on koskaan koettu, ja tämä teki vaikutuksen myös päävalmentaja Jukka Listenmaahan.

”Sinikaarti piti hyvin ääntä, ja me kuultiin penkillä hyvin myös Interin kannattajien huudot siitä vierestä. Oli hyvä meininki, ja tällaisena kun jatkuu, niin kaikki nauttii”, Listenmaa totesi

”Katsomot oli täynnä, joten harmi ettei saatu annettua tulosta. Uskon että kaikki ymmärsivät, että tehtiin kuitenkin aika hyvä duuni siinä kentällä.”

Joukkue ja Sinikaarti taiston tauottua.

Jo sunnuntaina pelataan taas sarjaa

TamUn seuraava ottelu tulee todella nopeasti eli jo ensi sunnuntaina. Sitä ennen pidetään vain yhdet harjoitukset perjantaina, joten valmennusjohdolla on varmasti haasteita saada joukkue sekä henkisesti että fyysisesti valmiiksi tärkeään sarjaotteluun PIF:iä vastaan.

”On iso homma saada joukkue pumpattua takaisin sunnuntaita varten. Tietty henkinen nollaus tapahtuu, mutta onneksi tässä on muutama päivä aikaa. Onneksi joukkueessa on vahvoja persoonia, joten uskon että tarvittava pumppaus tulee myös joukkueen sisältä. Lisäksi pienellä rotaatiolla saadaan tuoretta verta kentälle”, Listenmaa suunnittelee.

”Tänään ollaan pettyneitä ja kopissa on hiljaista, mutta jo huomenna se menee varmasti jo nauttimisen puolelle siitä, että pääsi tällaisessa tapahtumassa kentälle. Toivotaan että perjantaina reeneissä niillä, jotka eivät olleet kentällä, on sopiva raivo siitä, että valmentaja oli tyhmä kun ei päästänyt kentälle.”

Arttu Mättö ei pian ottelun jälkeen joukkueen kopista ulos tultuaan ollut huolissaan siitä, miten joukkue saa koottua itsensä PIF-otteluun.

”Uskon että ihan hyvin se onnistuu. Tossa jo käytiin vähän peliä läpi jätkien kanssa, ja seuraavaksi palautellaan ja aletaan valmistautua sunnuntaihin. Otetaan hyvät jutut sinne mukaan”, Mättö totesi tulevista päivistä.

Vierasottelu PIF:iä vastaan pelataan sunnuntaina 21.5. klo 18.00 alkaen Pajbackan kentällä Paraisilla.

Suomen Cup

0 – 3

( 0 – 1 )

Yleisöä:
497

31′ Iiro Järvinen
66′ Elias Mastokangas
84′ Luka Kuittinen

Yleisöä:
497

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 54'
8 Topias Järvelä
11 Arttu Raittinen 62'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik 69'
18 Janar Georg 73'
24 Arttu Mättö 53' 73'
30 Juho Heikkinen
23 Remu Koikkalainen
5 Atte Jokinen
9 Eric Bullock 73'
10 Roope Kostiainen 62'
20 Arttu Haapala
25 Eelis Korhonen
41 Eetu Räisänen 73'
12Matias Riikonen
2Jussi Niska 66'
3Juuso Hämäläinen
8Matias Ojala 78'
11Arlind Sejdiu 66'
14Elias Mastokangas 74'
17Bismark Ampofo
18Iiro Järvinen
22Luka Kuittinen
25Rodrigo Arciero 72'
26Otto Lehtisalo 74'
13Eetu Huuhtanen
5Noah Nurmi
18Olli Jakonen 74'
21Matias Tamminen 74'
23Daniel Rökman 66'
27Anton Aaltonen 78'
30Valentin Purosalo 66'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49