14.4.2020

 
 

TamUn suunnitelmissa A- ja B-juniorit kaudelle 2021Tampere United jatkaa kasvuaan seurana sekä tamperelaisten liikuttajana tuomalla P17- ja P20-joukkueet eli yleisemmin tunnetusti A- ja B-juniori-ikäluokat yhä kasvavan junioritoiminnan jatkoksi. Perustettavat joukkueet ovat osa seuran pitkäntähtäimen strategiaa ja tarjoavat vaihtoehdon aikuisiän kynnyksellä oleville paikallisille pelaajille.

Tampere United l√§htee siis perustamaan seuran strategiasta johdetun kuluvan kauden toimintasuunnitelman mukaisesti P17- ja P20-joukkueita. N√§in kasvavaa junioriputkea p√§√§st√§√§n kehitt√§m√§√§n sen molemmista p√§ist√§. Seurassa tiedostetaan, ett√§ menee viel√§ vuosia ennen kuin junioripolku kattaa jokaisen ik√§luokan nelj√§vuotiaista edustusjoukkueen porteille asti. T√§m√§n vuoksi seura on jo strategiaa kausille 2018‚Äď21 tehdess√§√§n p√§√§tt√§nyt, ett√§ junioritoimintaa k√§ynnistet√§√§n my√∂s vanhemmasta p√§√§st√§.

Sinipaidoissa on jo aiempina vuosina ollut yksi joukkue, joka pelasi vanhimpien ik√§luokkien juniorisarjoja yhteens√§ nelj√§ kautta. Joukkueen kilpailullisia tavoitteita ei asetettu korkealle, mutta TamU-K:n paidassa pelattujen tuloksellisesti todella laihojen B-juniorivuosien 2014‚Äď15 j√§lkeen joukkue vahvistui, ja alkoi napsia ihan mukavasti pisteit√§ ensin Tampereen piirin A-poikien Kolmosessa kaudella 2016 ja sitten L√§nsi-Suomen piirin kanssa yhteisess√§ A-poikien Kakkosessa kaudella 2017.

TamU-K:n B-juniorit poseeraavat joukkuekuvassa ensimmäisen kauden lopulla syyskuussa 2014.

Joukkueen toimintaa yritettiin jatkaa kaudelle 2018, mutta mukaan ei saatu houkuteltua riittävästi uusia pelaajia, kun osa pelaajista tuli yli-ikäisiksi. Nyt kun on uuden yrityksen aika, Tampere Unitedilla on käytössään edellisen kerran opit, ja samalla seuraan on tullut entistä enemmän juniorijoukkueiden perustamisessa ja pyörittämisessä tarvittavaa osaamista. Tämän ansiosta nyt käynnistettävät joukkueet ovat jo lähtökohtaisesti huomattavasti aiempaa tukevammalla pohjalla. Silti joukkueiden taustalle tarvitaan myös uusia tekijöitä.

Perustettavien joukkueiden tavoitteena on tuoda tavoitteellisesti jalkapalloa harrastavia nuoria pelaajia seuran tarjoaman valmennuksen piiriin. Seuraavana tavoitteena pelaajien mielessä siintää edustusjoukkueeseen siirtyminen, ja tästä siirtymästä halutaan tehdä mahdollisimman joustava. Mukana paletissa on myös kakkosjoukkue, joka tarjoaa tarvittaessa nuorille kokemusta miesten peleistä hieman edustusjoukkuetta alemmalta tasolta. Ajatuksena on, että P17- ja P20-joukkueet muodostavat yhdessä miesten edustuksen ja kakkosjoukkueen kanssa tiiviin kokonaisuudeen.

Juniorijoukkueiden käynnistäminen ja siitä alkava pelaajakehitys vaativat tietenkin pitkäjänteisyyttä, eikä pikavoittoja ole tiedossa. Sen tiedostaa myös Tampere Unitedin päävalmentaja sekä myös seuran valmennuspäällikkönä toimiva Jukka Listenmaa.

”On hieno asia, ett√§ seura on j√§lleen kasvamassa. V√§ltt√§m√§tt√§ heti kaudella 2021 ei kuitenkaan kannata odottaa suoraa siltaa nuorista edustukseen, mutta kakkosjoukkue voi hy√∂ty√§ nuorista kyll√§kin. Toisaalta my√∂s sarjatasomme vaikuttaa paljon. Aikamoinen homma joukkueiden perustamisessa joka tapauksessa on, ett√§ saadaan asiat toimimaan. Tarvitsemme laadukkaita tekij√∂it√§!” Listenmaa painottaa.

Tampere Unitedin varapuheenjohtaja sekä junioritoiminnan kilpailupäällikkö Markus Kyöstäjä on kaikesta huolimatta hyvin optimistinen, että Tampereelta löytyy tilaa nyt perustettaville joukkueille.

”Tampereelta l√∂ytyy tasokkaat joukkueet kyseisiss√§ ik√§luokissa kahdelta isommalta seuralta, mutta n√§iden takana on varmasti tilausta laadukkaasti organisoiduille P17- ja P20-joukkueille”, tiivist√§√§ Ky√∂st√§j√§.

”Juiorijoukkueiden perustaminen vanhimpiin ik√§luokkiin on ollut seuran suunnitelmissa koko vuonna 2018 alkaneen strategiakauden ajan”, kommentoi puolestaan seuran puheenjohtaja Antti Niemist√∂. ”Viime vuonnakin asiaan oli tarkoitus paneutua keskikes√§st√§ alkaen, mutta tunnetusti seurajohdolla tuli juuri siin√§ kohtaa muuta pohdittavaa. Nyt olemme p√§√§tt√§neet k√§ytt√§√§ koronatilanteen tuomaa ylim√§√§r√§ist√§ vapaa-aikaa junioritoiminnan kehitt√§miseen.”

Oppirahat on maksettu

Kaudella 2017 seuran A-poikia valmentanut Miika Ronkainen koki tuolloin etulinjassa, mitä kyseisen ikäluokan kanssa toimiminen Tampereella vaatii. Ronkaisen mukaan joukkueiden ympärille pitää saada aiempaa enemmän väkeä, mitä muutama kausi takaperin oli.

Juniorit tauolla Kaupissa.

”Viimeksi meill√§ oli k√§yt√§nn√∂ss√§ 2‚Äď3 ihmist√§, jotka hoitivat huollon, rahastonhoitajan teht√§v√§t ja kaikki muut liikkuvat asiat. A-junnutasolla pit√§√§ olla isompi tukijoukko pelaajien ymp√§rill√§, ja joukkueen kokoaminen tyhj√§st√§ tietysti on aina haastavaa. Viimeksi meill√§ ollut joukkue kasattiin kaupunginosajoukkueesta, jolloin ero taitotasossa pelaajien v√§lill√§ oli suuri. Toiset olivat pelanneet A-juniori-ik√§√§n asti parhaiden kanssa, ja osalla ei ollut kokemusta kovista peleist√§ juuri lainkaan”, Ronkainen muistelee.

”Eli uskon, ett√§ vaikeinta TamUlle tulee nytkin olemaan joukkueen kasaaminen ja selv√§n linjan tekeminen tavoitteellisuuden kanssa”, jatkaa Ronkainen.

Kaikesta huolimatta Ronkainen muistelee tuota aikaa lämmöllä.

”Joukkueen kanssa oli valmentajan vinkkelist√§ haastavaa, kun osa pelaajista oli armeijaik√§isi√§ ja valtiolta ei silloiselle sarjatasolle vapaita saanut vaan osa p√§√§si mukaan vain silloin kun oli lomilla. Hyvin j√§tk√§t tulivat silti kuitenkin paikalle armeijasta aina, kun se oli mahdollista! Harjoittelu tosin oli kyll√§ sitten vaikeaa. Paljon tosi hauskoja muistoja j√§i ja p√§rj√§simmekin tosi hyvin. Meill√§ oli jopa¬† hyv√§t mahdollisuudet nousta A-junioreiden Ykk√∂seen.”

Ikäluokan toimintaympäristö kapungissa tuli myös lyhyessä ajassa varsin tutuksi.

”Ilveksen ja TPV:n suuntaan oli suurin imu siihen aikaan junioreissa. Me saimme ne pelaajat, joiden taitotaso ei riitt√§nyt ihan niihin Tampereen kovimpiin seuroihin. Toinen osa tuli sitten niist√§ nuorista, jotka eiv√§t halunneet k√§ytt√§√§ kaikkea vapaa-aikaansa jalkapallon parissa, mutta halusivat silti pelata ja harrastaa lajia”, Ronkainen kertaa.

Nyt perustettavat joukkueet on siis tarkoitus toteuttaa huomattavasti taannoista seikkailua organisoidummin. Tampere United tulee tiedottamaan lisää P17- ja P20-ikäluokkien joukkueista lähiaikoina. Innokkaimmat valmentajat ja pelaajat voivat jo nyt olla yhteydessä osoitteeseen juniorit (ät) tampereunited.fi.