TamUn suunnitelmissa A- ja B-juniorit kaudelle 2021

14/04/2020
Uutinen

Tampere United jatkaa kasvuaan seurana sekä tamperelaisten liikuttajana tuomalla P17- ja P20-joukkueet eli yleisemmin tunnetusti A- ja B-juniori-ikäluokat yhä kasvavan junioritoiminnan jatkoksi. Perustettavat joukkueet ovat osa seuran pitkäntähtäimen strategiaa ja tarjoavat vaihtoehdon aikuisiän kynnyksellä oleville paikallisille pelaajille.

Tampere United lähtee siis perustamaan seuran strategiasta johdetun kuluvan kauden toimintasuunnitelman mukaisesti P17- ja P20-joukkueita. Näin kasvavaa junioriputkea päästään kehittämään sen molemmista päistä. Seurassa tiedostetaan, että menee vielä vuosia ennen kuin junioripolku kattaa jokaisen ikäluokan neljävuotiaista edustusjoukkueen porteille asti. Tämän vuoksi seura on jo strategiaa kausille 2018–21 tehdessään päättänyt, että junioritoimintaa käynnistetään myös vanhemmasta päästä.

Sinipaidoissa on jo aiempina vuosina ollut yksi joukkue, joka pelasi vanhimpien ikäluokkien juniorisarjoja yhteensä neljä kautta. Joukkueen kilpailullisia tavoitteita ei asetettu korkealle, mutta TamU-K:n paidassa pelattujen tuloksellisesti todella laihojen B-juniorivuosien 2014–15 jälkeen joukkue vahvistui, ja alkoi napsia ihan mukavasti pisteitä ensin Tampereen piirin A-poikien Kolmosessa kaudella 2016 ja sitten Länsi-Suomen piirin kanssa yhteisessä A-poikien Kakkosessa kaudella 2017.

TamU-K:n B-juniorit poseeraavat joukkuekuvassa ensimmäisen kauden lopulla syyskuussa 2014.

Joukkueen toimintaa yritettiin jatkaa kaudelle 2018, mutta mukaan ei saatu houkuteltua riittävästi uusia pelaajia, kun osa pelaajista tuli yli-ikäisiksi. Nyt kun on uuden yrityksen aika, Tampere Unitedilla on käytössään edellisen kerran opit, ja samalla seuraan on tullut entistä enemmän juniorijoukkueiden perustamisessa ja pyörittämisessä tarvittavaa osaamista. Tämän ansiosta nyt käynnistettävät joukkueet ovat jo lähtökohtaisesti huomattavasti aiempaa tukevammalla pohjalla. Silti joukkueiden taustalle tarvitaan myös uusia tekijöitä.

Perustettavien joukkueiden tavoitteena on tuoda tavoitteellisesti jalkapalloa harrastavia nuoria pelaajia seuran tarjoaman valmennuksen piiriin. Seuraavana tavoitteena pelaajien mielessä siintää edustusjoukkueeseen siirtyminen, ja tästä siirtymästä halutaan tehdä mahdollisimman joustava. Mukana paletissa on myös kakkosjoukkue, joka tarjoaa tarvittaessa nuorille kokemusta miesten peleistä hieman edustusjoukkuetta alemmalta tasolta. Ajatuksena on, että P17- ja P20-joukkueet muodostavat yhdessä miesten edustuksen ja kakkosjoukkueen kanssa tiiviin kokonaisuudeen.

Juniorijoukkueiden käynnistäminen ja siitä alkava pelaajakehitys vaativat tietenkin pitkäjänteisyyttä, eikä pikavoittoja ole tiedossa. Sen tiedostaa myös Tampere Unitedin päävalmentaja sekä myös seuran valmennuspäällikkönä toimiva Jukka Listenmaa.

”On hieno asia, että seura on jälleen kasvamassa. Välttämättä heti kaudella 2021 ei kuitenkaan kannata odottaa suoraa siltaa nuorista edustukseen, mutta kakkosjoukkue voi hyötyä nuorista kylläkin. Toisaalta myös sarjatasomme vaikuttaa paljon. Aikamoinen homma joukkueiden perustamisessa joka tapauksessa on, että saadaan asiat toimimaan. Tarvitsemme laadukkaita tekijöitä!” Listenmaa painottaa.

Tampere Unitedin varapuheenjohtaja sekä junioritoiminnan kilpailupäällikkö Markus Kyöstäjä on kaikesta huolimatta hyvin optimistinen, että Tampereelta löytyy tilaa nyt perustettaville joukkueille.

”Tampereelta löytyy tasokkaat joukkueet kyseisissä ikäluokissa kahdelta isommalta seuralta, mutta näiden takana on varmasti tilausta laadukkaasti organisoiduille P17- ja P20-joukkueille”, tiivistää Kyöstäjä.

”Juiorijoukkueiden perustaminen vanhimpiin ikäluokkiin on ollut seuran suunnitelmissa koko vuonna 2018 alkaneen strategiakauden ajan”, kommentoi puolestaan seuran puheenjohtaja Antti Niemistö. ”Viime vuonnakin asiaan oli tarkoitus paneutua keskikesästä alkaen, mutta tunnetusti seurajohdolla tuli juuri siinä kohtaa muuta pohdittavaa. Nyt olemme päättäneet käyttää koronatilanteen tuomaa ylimääräistä vapaa-aikaa junioritoiminnan kehittämiseen.”

Oppirahat on maksettu

Kaudella 2017 seuran A-poikia valmentanut Miika Ronkainen koki tuolloin etulinjassa, mitä kyseisen ikäluokan kanssa toimiminen Tampereella vaatii. Ronkaisen mukaan joukkueiden ympärille pitää saada aiempaa enemmän väkeä, mitä muutama kausi takaperin oli.

Juniorit tauolla Kaupissa.

”Viimeksi meillä oli käytännössä 2–3 ihmistä, jotka hoitivat huollon, rahastonhoitajan tehtävät ja kaikki muut liikkuvat asiat. A-junnutasolla pitää olla isompi tukijoukko pelaajien ympärillä, ja joukkueen kokoaminen tyhjästä tietysti on aina haastavaa. Viimeksi meillä ollut joukkue kasattiin kaupunginosajoukkueesta, jolloin ero taitotasossa pelaajien välillä oli suuri. Toiset olivat pelanneet A-juniori-ikään asti parhaiden kanssa, ja osalla ei ollut kokemusta kovista peleistä juuri lainkaan”, Ronkainen muistelee.

”Eli uskon, että vaikeinta TamUlle tulee nytkin olemaan joukkueen kasaaminen ja selvän linjan tekeminen tavoitteellisuuden kanssa”, jatkaa Ronkainen.

Kaikesta huolimatta Ronkainen muistelee tuota aikaa lämmöllä.

”Joukkueen kanssa oli valmentajan vinkkelistä haastavaa, kun osa pelaajista oli armeijaikäisiä ja valtiolta ei silloiselle sarjatasolle vapaita saanut vaan osa pääsi mukaan vain silloin kun oli lomilla. Hyvin jätkät tulivat silti kuitenkin paikalle armeijasta aina, kun se oli mahdollista! Harjoittelu tosin oli kyllä sitten vaikeaa. Paljon tosi hauskoja muistoja jäi ja pärjäsimmekin tosi hyvin. Meillä oli jopa  hyvät mahdollisuudet nousta A-junioreiden Ykköseen.”

Ikäluokan toimintaympäristö kapungissa tuli myös lyhyessä ajassa varsin tutuksi.

”Ilveksen ja TPV:n suuntaan oli suurin imu siihen aikaan junioreissa. Me saimme ne pelaajat, joiden taitotaso ei riittänyt ihan niihin Tampereen kovimpiin seuroihin. Toinen osa tuli sitten niistä nuorista, jotka eivät halunneet käyttää kaikkea vapaa-aikaansa jalkapallon parissa, mutta halusivat silti pelata ja harrastaa lajia”, Ronkainen kertaa.

Nyt perustettavat joukkueet on siis tarkoitus toteuttaa huomattavasti taannoista seikkailua organisoidummin. Tampere United tulee tiedottamaan lisää P17- ja P20-ikäluokkien joukkueista lähiaikoina. Innokkaimmat valmentajat ja pelaajat voivat jo nyt olla yhteydessä osoitteeseen juniorit (ät) tampereunited.fi.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49