TamUn 2012 syntyneille pojille poikkeuksellisen kova valmennus­ryhmä

01/09/2023 Seura
Uutinen

Tampere Unitedin 2012 syntyneiden poikien joukkue pääsee syksyllä alkavaan uuteen kauteen poikkeuksellisen kovassa valmennuksessa. Syyskuun lopussa päättyvällä kesäkaudella joukkue on pelannut P11 Taso 1:n pelejä, ja ensi kaudella tavoitteena on päästä karsintojen kautta Palloliiton Läntisen alueen P12 Ykköseen. Tätä tavoitetta ovat tukemassa vastuu­valmentajana toimiva Ville Niskanen, pitkän valmennusuran TPV:ssä ja Ilveksessä tehnyt Ville Salonen, Hakan liiga­joukkueetta tällä kaudella video­analyytikkona palvellut Antti Nyman, TamUssa usean joukkueen maalivahti­valmentajana jatkava Mika Vänni sekä fysiikka­valmentaja Jenna Silvasvuori. Joukkueenjohtajana toimii Antto Heino.

TamU 2012 pojat

  • Seuran ensimmäinen korkealle kilpa­tasolle osallistuva omista pojista koottu joukkue.
  • Kenties koko Suomen paras paikka 2012 syntyneelle pojalle harrastaa jalkapalloa kilpatasolla.
  • Joukkueeseen mahtuu vielä muutamia pelaajia tryouttien kautta.

Siihen tähdätään, että mahdollisimman moni joukkueen pelaaja kolkuttelisi huuhkajapolun ovia. Sinne on realistista saada useampikin poika näytille.

- Ville Niskanen
Vastuuvalmentaja

Kasvaminen ihmisenä on keskeinen teema, johon valmennustiimissä on osaamista. Otamme vastuun siitä, että olemme osa lasten kasvatusta kohti tervepäistä aikuisuutta.

- Ville Niskanen
Vastuuvalmentaja

Koko taustaryhmä on harvinaisen innostunut. Näin paljoa jalkapalloromantiikkaa mitä tässä porukassa on en ole aiemmin nähnyt missään joukkueessa. Tässä on lajikulttuuria.

- Ville Niskanen
Vastuuvalmentaja

Uskon ihan vilpittömästi, että 2012 syntyneelle pojalle paras paikka harrastaa jalkapalloa kovalla kilpatasolla on Tampere United.

- Ville Niskanen
Vastuuvalmentaja

TamUn 2012 syntyneiden joukkue on nimenomaan kilpajoukkue. Toiminta on tavoitteellista, ja otteluissa pelataan tuloksista. Vastuuvalmentaja Ville Niskanen kertoo, että joukkueen toimintaa ohjaavat kuitenkin myös muut tavoitteet kuin yhdessä joukkueena menestyminen.

”Joukkue on tavallaan nyt murrosvaiheessa, sillä ensi kausi on ensimmäinen, jona pelataan selkeästi tuloksesta, ja jokaisella maalilla on merkitystä”, Niskanen toteaa.

Niskanen kertoo, että joukkueen valmennusfilosofia lähtee kuitenkin yksilöistä.

”Menemme yksilötaito edellä, ja pyrimme kasvattamaan röyhkeitä ja itsekkäitä pelaajia, jotka haluavat ratkaista tilanteita.”

”Joukkueeseen halutaan pelaajia, jotka haluavat olla isoja porsaita pienessä karsinassa. Se on se sanonta, jota käytän perustellessani pelaajien vanhemmille, miksi meidän porukkaan kannattaa tulla”, Niskanen avaa ajatusmalliaan.

Joukkueen tavoite on jo asetettu myös kaudelle 2025, jolloin halutaan olla P13 Ykkösessä tai jopa ikäluokan korkeimmalla tasolla eli Palloliiton Lännen ja Etelän alueet yhdistävässä liigassa. Niskanen korostaa kuitenkin yksilöiden tavoitteita.

”Siihen tähdätään, että mahdollisimman moni joukkueen pelaaja kolkuttelisi huuhkajapolun ovia. Sinne on realistista saada useampikin poika näytille”, Niskanen näkee.

Kuva: Maiju Salonen

Yksilö edellä

Niskanen korostaa, että hänen valmennusfilosofiassa mennään aina yksilö edellä.

”Yksilöillä pitää olla mahdollisuus ja lupa olla tähtiä. Valmennan mieluummin joukkuetta, josta löytyy pelaajia joilla on kykyä ja halua mennä eteenpäin, kuin tasaisesti puurtavaa voittavaa joukkuetta.

Haluan antaa junioreille mahdollisuuden olla ’Messi’, vaikka joukkue sitten häviäisikin sen takia, Se on se hinta joka siitä maksetaan. Jos haluat olla paras, pitää pelata niin kuin parhaat”, Niskanen paaluttaa.

Nuorten harrastamisessa on kuitenkin aina kyse myös enemmästä kuin vain urheilusta.

”Kasvaminen ihmisenä on keskeinen teema, johon valmennustiimissä on osaamista. Opetetaan pelaajia ottamaan vastuuta ja olemaan oma-aloitteisia. Haluamme myös luoda kulttuuria, jossa lähdetään siitä, että tekemällä pienet asiat hyvin noustaan voittamaan pelejä”, Niskanen sanoo.

”Siihen liittyy myös henkisen hyvinvoinnin tukeminen. Otamme vastuun siitä, että olemme osa lasten kasvatusta kohti tervepäistä aikuisuutta.”

Kuva: Maiju Salonen

Laadukas valmennustiimi

Joukkueenjohtaja Antto Heino haluaa korostaa joukkueen valmennuksen tasoa.

”Tämä ei ole mikään yhden miehen show, vaan mukana on valikoitunut valmennusryhmä. Tiettyjä henkilöitä on erikseen pyydetty mukaan, ja he ovat halunneet lähteä valmentamaan nimenomaan tähän projektiin”, Heino toteaa.

”Kyllä tämä on juniorijalkapalloon poikkeuksellisen laadukas valmennusryhmä, jossa on kokemusta todella paljon”, Niskanen toteaa.

Erityisen laajaa kokemusta valmennustiimiin tuo Ville Salonen, joka kertoo näkevänsä joukkueen mahdollisuudet ja valmennusfilosofian samalla tavalla kuin Niskanen.

”Olen ollut joukkueen mukana vuoden verran, ja nähnyt pelaajissa olevan potentiaalin ja erinomaisen joukkuehengen. Siksi olen lähdössä innoissani viemään heitä seuraaville stepeille pelaajapolulla”, Salonen toteaa.

Salonen korostaa nimenomaan sitä, että yhdessä tekeminen saa olla hauskaa.

”Olen aina uskonut siihen, että kilpajoukkuekin voi harjoitella iloisesti ja siitä huolimatta tosissaan.”

Erityistä osaamista valmennustiimiin tuo myös Antti Nyman, joka on tehnyt viime vuonna Jyväskylän yliopistossa pro gradu -tukimuksen videovalmennuksesta.

”Antti on tehnyt Palloliiton huuhkaja- ja helmarileireillä junioreille videoanalyysejä, ja on luvannut laittaa ison panoksen tähän joukkueeseen”, Niskanen myhäilee.

Ville Niskasta innostaa nimenomaan pääseminen valmentamaan laadukkaassa valmennusryhmässä.

”Aiemmissa projekteissa tekeminen on ollut vähän yksin puurtamista, mutta nyt on enemmän tiimityöskentelyä. Tämä on minulle valmentajana myös iso näytön paikka. Tavoitteet ovat korkealla niin kuin niiden pitääkin olla, ja se sopii myös hyvin seuran henkeen”, Niskanen toteaa.

”Koko taustaryhmä on harvinaisen innostunut. Näin paljoa jalkapalloromantiikkaa mitä tässä porukassa on en ole aiemmin nähnyt missään joukkueessa. Tässä on lajikulttuuria”, Niskanen hykertelee.

Seuran näköinen joukkue

Poikkeuksellisen kovan valmennusryhmän kokoaminen ja tavoitteiden asettaminen korkealle kuvastavat Tampere Unitedin seuraidentiteettiä laajemminkin. Tampere United on myös seura, jossa uusille ideoille ja rohkeille ratkaisulle ei oikeastaan koskaan sanota ei.

”Sillä minä olen täällä tykännyt olla, koska seura on dynaaminen ja avoin kehitysehdotuksilla. Kaikki junioritoimintaan liittyvät keskustelut on aina käyty tosi hyvässä hengessä”, kertoo jo kolme vuotta TamUssa valmentanut Ville Niskanen.

Tampere Unitedin junioritoiminnan iskulauseena ja seuratoimijoiden tavoitteena on ollut pitkään ”paras paikka aloittaa jalkapallo”. Ville Niskanen näkee samantyyppisen ajattelun istuvan myös omaan joukkueeseensa.

”Uskon ihan vilpittömästi, että 2012 syntyneelle pojalle paras paikka harrastaa jalkapalloa kovalla kilpatasolla on Tampere United.”

Joukkueeseen otetaan vielä lisää pelaajia

Tampere Unitedin 2012 syntyneiden joukkueeseen otetaan vielä muutamia pelaajia. Joukkueeseen tullaan valintaprosessin kautta, eli valmentajat arvioivat mahdollisuudet osallistua joukkueen toimintaan.

  • Kyseessä on kilpajoukkue, jossa toiminta on tavoitteellista ja otteluissa pelataan tuloksista. Yksilön kehittyminen on kuitenkin keskiössä.
  • Joukkue harjoittelee neljä kertaa viikossa, ja pelivikkoina on yhteensä viisi viikkotapahtumaa.
  • Ainakin talvikaudella yksi kertaa viikossa painottuu fysiikkaharjoitteluun.
  • Joukkue osallistuu talvella Palloliiton Läntisen alueen P12 Ykkösen karsintaan ja P13 futsalsarjaan.
  • Kesällä tavoitteena on pelata Palloliiton Läntisen alueen P12 Ykkösessä.

Jos kiinnostuit joukkueeseen liittymisestä, ota yhteyttä joukkueenjohtaja Antto Heinoon (antto.heino@tampereunited.fi, 044 306 0633).

Otsikkokuva: Maiju Salonen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2