24.6.2019

 
 

TamUlle sakot kannattajien asiattomasta huutelusta

Palloliiton kurinpitovaliokunta on k√§sitellyt perjantaina 7.6. pelatun TamU ‚Äď Ilves 2 -ottelun erotuomarin tekem√§n raportin. Valiokunnan puheenjohtaja on m√§√§r√§nnyt Tampere Unitedille 300 euron suuruisen sakon kannattajien asiattoman ja vastustajan pelaajia herjaavan huutelun johdosta.

Kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan päätös perustuu erityisesti seuraaviin turvallisuusmääräysten kohtiin:

Kohta 4.1.3: ”Ottelutapahtumassa on k√§ytt√§ydytt√§v√§ asiallisesti ja muita kohtuuttomasti h√§iritsem√§tt√§.”

Kohta 4.1.5: ”Kaikenlainen pelaajiin, joukkueiden taustahenkil√∂ihin, erotuomaristoon, toimitsijoihin tai katsojiin kohdistuva herjaava k√§yt√∂s on kielletty√§. Mik√§li herjaavaa k√§yt√∂st√§ ilmenee, siihen on puututtava v√§litt√∂m√§sti.”

Sakkorangaistus perustuu lisäksi siihen, että seurojen katsotaan olevan ankarassa eli tuottamuksestaan riippumattomassa vastuussa kannattajiensa käytöksestä. Kurinpitopäätöksessä todetaan olevan selvää, että seurojen on käytännössä mahdotonta kitkeä kaikki asiaton ja häiritsevä huutelu poisottelutapahtumista. TamUlle kuitenkin määrätään sakkorangaistus, koska epäasiallisia huuteluita oli Ilves-ottelussa useita ja ne tulkittiin uhkaaviksi.

”Kyse on ep√§asiallisista ilmauksista, joita en halua t√§ss√§ toistaa, mutta TamU-TV:n tallenteelta voi toki kuka tahansa k√§yd√§ kuuntelemassa, mik√§ alatyylinen sana toistui kannattajien huutelussa muutaman minuutin v√§lein koko ottelun ajan. Puolustan viimeiseen asti kannattajien oikeutta kritisoida ket√§ ja mit√§ tahansa katsomossa √§√§nekk√§√§stikin, mutta nyt mentiin vahvasti mauttoman puolelle. Onneksi vastaava ei ole tarvinnut en√§√§ derbyn j√§lkeen pelatussa kahdessa ottelussa kuunnella, vaan Sinikaartin otteluihin luomasta tunnelmasta on saanut olla taas pelk√§st√§√§n ylpe√§”, toteaa Tampere Unitedin varapuheenjohtaja Antti Niemist√∂.

Tampere Unitedin Ilves-ottelussa toteuttamat laajat turvallisuusjärjestelyt ja järjestyksenvalvojien reagointi kannattajien huuteluun on otettu sakon suuruutta määritettäessä huomioon lieventävänä asianhaarana. Tampere United tyytyy päätökseen, eikä aio valittaa saamastaan sakkorangaistuksesta.