TamUlla mahdollisuus ilmoittautua mukaan kärki­taisteluun

22/08/2022 TamU
Otteluennakko

Miesten edustusjoukkueen kausi jatkuu tällä viikolla kahdella ottelulla, joista ensimmäinen pelataan keskiviikkona Vantaan Jalkapalloseuran vieraana. Pelipaikkana toimii Suomen viihtyisimpiin stadioneihin kuuluva Myyrmäen jalkapallostadion, jonka puinen ja jyrkkä katsomo luo erityisen hyvät olosuhteet jalkapallon seuraamiselle. Pisteet ovat molemmille joukkueille erittäin tärkeät sarjatilanteen kannalta.

VJS – TamU

  • TamU pyrkii nousemaan mukaan kärkikahinoihin, kun taas VJS yrittää päästä pois putoamiskurimuksestaan.
  • Edellisen ottelun TamU voitti Pyynikillä maalein 4–2 (3–2) lajoitettuaan alussa kaksi maalia.
  • Taktinen kamppailu valmentajien välillä on tiukka: molemmat joutuvat arvailemaan, millä taktiikalla toinen pelaa.

Onneksi me tiedämme miten me aiomme pelata, mutta jätetään se nyt tässä kohtaa vielä kertomatta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Laiturin roolikin sopii minulle hyvin, ja siinä pääsee hyödyntämään vähän eri ominaisuuksia kuin kärjessä.

- Roope Kostiainen
Hyökkääjä

Joukkue on laittanut kauden alla tavoitteeksi olla jopa kolmen parhaan joukossa, ja se on meidän pukukopin seinällä koko ajan näkyvissä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tietenkin halutaan että jatkosarjassa olisi vielä mahdollisuus nousuun, ettei vaan mentäisi pelaamaan lisäpelejä ilman panosta.

- Roope Kostiainen
Hyökkääjä

TamU on kääntänyt katseet tiukasti kohti neljän kärkeä ja jatkosarjaan pääsyä, sillä hullun tasaisessa Kakkosen B-lohkossa tyvipään joukkueet ovat jälleen ottaneet lisää pisteitä kärkipään joukkueilta, eikä kärki ole päässyt karkaamaan TamUlta. Toisaalta putoamisviivaan ole edelleenkään matkaa kuin kuusi pistettä, mutta tästä huolimatta Sinipaidoilla ei enää ole varsinaista putoamisvaaraa, sillä TamUn ja putoamisviivan väliin mahtuu neljä joukkuetta.

Vantaalaisten tilanne näyttää sitä vastoin huomattavasti vaarallisemmalta, sillä VJS on sarjassa toiseksi viimeisenä ja matkaa viivan päälle on jo viisi pistettä. Kotijoukkue kaipaa siis kipeästi lisää pisteitä, joita se on viimeksi kyennyt ottamaan yli kuukausi sitten kotonaan EPS:n kustannuksella. Sen jälkeen on tilille tullut neljä peräkkäistä tappiota, joissa vastassa on ollut pääasiassa sarjan kärkipään joukkueita. Viimeksi VJS hävisi lauantaina maalein 0–2 (0–0) kotiottelun SalPalle, joka nousi näillä pisteillä sarjakärkeen.

VJS:n pelaajista erottuu ensimmäisenä jo kokeneeksi Kakkosen konkariksi luokiteltava Karim Jmaali, joka on tehnyt Kakkosen otteluissa seitsemän maalia, ja laittoi pallon pussiin myös TamUn ja VJS:n edellisessä kohtaamisessa. Maalitilastossa Jmaalia komppaavat hyvin toinen kokenut kettu Vili Lankinen sekä vielä P20-ikäinen Oskari Ojala, jotka ovat molemmat tehneet neljä maalia. Maalintekijöiden lisäksi kokoonpanosta erottuu oikeastaan vain PK-35:ssä Ykköstä runsaasti pelannut maalivahti Toni Korkiakoski, joka tosin on päästänyt viimeisessä neljässä VJS:n ottelussa keskimäärin kolme maalia per ottelu

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa kuvaa odotuksiaan VJS:n osalta kaksijakoisiksi, ja myöntää joutuvansa tässä kohtaa arvailemaan, miten vantaalaiset keskiviikkona pelaavat.

”Tiedetään miten VJS pelasi lauantaina SalPaa vastaan, mutta viimeksikin tiedettiin, miten he olivat pelanneet edellisessä pelissään, joka oli silloinkin SalPaa vastan, mutta he pelasivat kuitenkin meitä vastaan eri tavalla.”

Molemmissa SalPa-otteluissa VJS vetäytyi alemmas, mutta meitä vastaan he prässäsivät kuitenkin suht korkealta. SalPaa vastaan VJS pelasi molemmilla kerroilla kolmen alakerralla, mutta meitä vastaan he pelasivat neljän alakerralla. Katsotaan kumpi sieltä nyt sitten tulee”, Listenmaa kertaa.

VJS on toki samanlaisessa pohdintatilanteessa TamUn suhteen, sillä TamU on pelannut edellisissä kolmessa ottelussa neljän puolustajan linjalla ja yhdellä kärkihyökkääjällä, vaikka alkukaudella taktiikka oli useimmiten rakennettu kolmen topparin ja kahden kärkihyökkääjän varaan, ja näin oli myös VJS:ää vastaan.

Kolmea neljän linjalla pelattua ottelua yhdistää se, että niissä kaikissa vastassa oli liigajoukkueen reservijoukkue, joka on rakennettu nuorista ja juoksuvoimaisista pelaajista, jolloin TamU halusi mielellään vetäytyä puolustusmuotoon ja hakea paikkoja prässille ja vastahyökkäyksille. Moni miettiikin nyt, millä taktiikalla TamUn kannattaa pelata, kun vastaan tulee hiukan erilainen joukkue. Tätä kysymystä on pohtinut myös päävalmentaja Listenmaa, ja vastauskin on löytynyt.

”Onneksi me tiedämme miten me aiomme pelata, mutta jätetään se nyt tässä kohtaa vielä kertomatta”, Listenmaa naurahtaa.

Roope Kostiainen nautti Ilvestä vastaan laitahyökkääjän roolista

Viikko sitten TamU voitti Ilveksen kakkosjoukkueen Kaupin isolla baanalla, ja yksi ottelun onnistujista oli laitahyökkääjänä pelannut Roope Kostiainen. Kostiaisen pelasi läpi ottelun hyvin yhteen piikissä pelanneen Toni Toijalan kanssa, ja tuloksena oli muun muassa ansaittu rankkari ja sen upottaminen sekä syöttö Topias Järvelän voittomaaliin. Muutoinkin suuri osa Sinipaitojen hyökkäyksistä syntyi Kostiaisen oikealta laidalta.

”Laiturin roolikin sopii minulle hyvin, ja siinä pääsee hyödyntämään vähän eri ominaisuuksia kuin kärjessä. Ehkä se on vain tottumiskysymys, kun en ole taas hetkeen sitä paikkaa pelannut”, Kostiainen toteaa.

Sinipaitojen pelaajatilanne näyttää VJS-ottelun alla huomattavasti paremmalta kuin viikkoa aiemmin. VJS-otteluun saadaan varmastikin täysi kokoonpano toisin kuin oli edellisessä Ilves-ottelussa mm. joukkueessa kiertäneen flunssan takia.

Erittäin hyvä asia on Eetu Räisäsen paluu kokoonpanoon kahden ottelun pelikiellon jälkeen. Räisänen kävi myös pelaamassa kakkosjoukkueen mukana yhden Kolmosen ottelun, joten pelituntuma on sitä kautta kohdillaan. Myös muun muassa Julius Stenroos, Arttu Mättö ja Eric Bullock ovat jälleen pelikunnossa, mutta toisaalta Tomi Ylinen on poissa henkilökohtaisen menon takia.

Hyvä pelaajatilanne tarkoittaa jälleen myös sitä, että jokaiselle pelipaikalle on kilpailua, eikä oikeastaan kukaan voi olla varma peliajastaan. Myös Roope Kostiainen on saanut tällä kaudella hiukan vähemmän peliaikaa kuin viime kaudella Kolmosessa pelattaessa.

”On tottakai hyvä että on kilpailua. Reeneissä täytyy näyttää että haluaa olla kentällä. Valmennus päättää ja sen mukaan mennään”, Kostiainen toteaa.

”Pelaaminen on muuttunut, kun emme enää hallitse jokaista peliä aivan täysin, ja vastahyökkäyspelaaminen on isompi osa meidän peliä. Linjan takana on paljon enemmän tilaa juosta, kun ei ole enää bussia vastaan pelaamista kuten viime kausi pääasiassa oli. Itselle se on ehkä jopa helpompi näin kun tilaa on enemmän.”

Kohti neljän parhaan joukkoa ja jatkopelejä?

Tampere United vaanii tällä hetkellä neljän kärkeä vain kahden pisteen päässä. Riippuen miten HJK Klubi 04:n ja FC Honka Akatemian välinen ottelu päättyy tiistaina, TamUlla voi olla jo VJS ottelussa mahdollisuus nousta sarjassa neljänneksi, eikä matkaa sarjakärkeenkään olisi siinä kohtaa sen enempää kuin neljä pistettä.

Loppukauden sarjaohjelmakin on sen verran suotuisa, että ihan kaikki on vielä kärkitaistelun kannalta mahdollista. VJS-pelin voittaminen voitaisiinkin nähdä TamUn osalta ilmoittautumisena mukaan kärkitaisteluun.

”Joukkue on laittanut kauden alla tavoitteeksi olla jopa kolmen parhaan joukossa, ja se on meidän pukukopin seinällä koko ajan näkyvissä. Lohkon pelit menee koko ajan niin erikoisesti, että vaikka otettiin muutama peli turpaan, edelleen ollaan hyvin kisassa mukana. Jos pari seuraavaa peliä voitetaan, luultavasti ollaan taas neljän joukossa”, päävalmentaja Jukka Listenmaa arvioi.

”Voittoja tässä lähdetään nyt hakemaan, sillä tasapeleillä tässä kohtaa hirveästi elä, vaan kyllä sen täytyy se kolme pinnaa olla.”

Myös Roope Kostiainen puhuu keskiviikon osalta vain voitosta:

”Siellä pelattiin lauantaina taas hyvin ristiin. Nyt kun voitetaan seuraava matsi, ollaan taas kärkikahinoissa mukana. Sarja on kyllä todella tasainen, ja voi tapahtua melkein mitä vain vielä. Eipä tule mieleen että tällaista sarjaa olisi ikinä ennen kohdalle osunut.”

Neljän parhaan lisäottelut lokakuussa kiinnostavat Kostiaista, mutta hän ei tyydy neljän joukkoon pääsyn.

”Tietenkin halutaan että jatkosarjassa olisi vielä mahdollisuus nousuun, ettei vaan mentäisi pelaamaan lisäpelejä ilman panosta”, Kostiainen alleviivaa.

Listenmaa: ”Ei viime kerran toisintoa”

TamU ja VJS kohtasivat edellisen kerran toisensa kesäkuun alussa Pyynikillä, ja silloin ottelu päättyi Sinipaitojen 4–2 (3–2) -voittoon melko värikkäiden vaiheiden jälkeen. Sinipaitojen maaleista vastasivat silloin Eetu Räisänen, Julius Stenroos, Toni Toijala ja Topias Järvelä. Samanlaista hurlumheitä pävalmentaja Listenmaa ei halua keskiviikon peliin luvata.

”Edelliskerralla lahjoitettiin kaksi maalia vastustajalle heti alkuun. Onneksi se silloin onnistuttiin kääntämään, ja oltiin mielestäni selvästi parempi joukkue kentällä. Uskon että olemme nytkin palloa hallitseva joukkue, ja meidän pitää pystyä olemaan viime pelejä aloitteellisempi pallolla. Nyt ei riitä vastahyökkäykset, vaan pitää itse rakentaa peliä”, Listenmaa paaluttaa.

”Uskon että olemme keskiviikkona hallitsevampi joukkue. VJS on kuitenkin hyvä joukkue, joten täytyy mennä ihan sata lasissa vääntämään. Vieraissa ei ikinä tule helpolla pisteitä”, Roope Kostiainen puolestaan muistuttaa.

TamU ja VJS kohtaavat Myyrmäen jalkapallostadionilla Vantaalla keskiviikkona 24.8. klo 19.00. Ottelusta ei valitettavasti ole tulossa suoraa lähetystä, mutta TamUn otteluseuranta palvelee tutusti Twitterissä ja Instagram Storyssa.

Tampere United matkustaa otteluun ProLine Charterin bussilla.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2