TamU voitti Granin kaksi­jakoisessa ottelussa

13/06/2022 TamU
Otteluraportti

Sunnuntain vierasottelu Grankulla IFK:ta vastaan näytti ensimmäisellä jaksolla siltä, kuin kentällä olisi ollut kaksi aivan eri sarjatason joukkuetta. TamUlla oli yllin kyllin tilaa ja aikaa, kun Grania ei tuntunut kiinnostavan kaksinkamppailuihin haastaminen saati niiden voittaminen. Toisella jaksolla ottelu kuitenkin tasoittui, ja hetken aikaa näytti jopa siltä, että kotijoukue painaa väkisin rinnalle ja ohi. Lopulta Eric Bullockin ensimmäisellä jaksolla tekemät kaksi maalia kuitenkin riittivät Sinipaidoille, ja pisteet lähtivät Tampereelle lukemin 1–2 (0–2).

Kakkonen

1 – 2

  • Tampere United pelasi jo kuudennen tappiottoman ottelunsa putkeen.
  • Tulos nosti Sinipaidat sarjakärkeen tasapistein ensi perjantain derbyvastustaja Ilves-Kissojen kanssa.
  • Ensimmäistä kertaa tällä kaudella avauksessa ollut Eric Bullock ratkaisi ottelun kahdella maalillaan.

Vastustaja antoi ekalla jaksolla aika paljon tilaa, niin siinä oli aika kiva pelata, kun pystyi tekemään melkein mitä tahansa. Tokalla jaksolla oli sitten ihan erilainen peli.

- Eric Bullock
Paluun tehnyt tehohyökkääjä

Oli kyllä hemmetin hieno meininki Sinikaartilla. Siinä oli kyllä upea fiilis pelata. Kiitoksia kaikille jotka lähti vierasreissuun!

- Eric Bullock
Paluun tehnyt tehohyökkääjä

Ensimmäinen jakso oli aivan parasta pallollista pelaamista mitä meillä on tähän kauteen löytynyt, mutta tietysti vastustaja antoi aika paljon tilaa niiden puolustuslinjan edessä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Toisella jaksolla kenttä alkoi venyä liian pitkäksi, ja vastustaja sai taas tilan keskelle, ja alkoi voittaa kakkospallot. Hyökkäyspää jäi vähän ylös ja puolustus alas.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

TamU sai otteluun todella räväkän alun. Maaliin johtama tapahtumasarja lähti liikkeelle oikealta laidalta Mauno Sirénin kautta tulleesta hyökkäyksestä, jonka päätteeksi Eric Bullockin keskitys blokattiin kulmaksi. Maali oli lähellä jo tästä ensimmäisestä kulmapotkusta, sillä Joonas Rantalan tarkka keskitys löysi Roope Kostiaisen pään, ja maalivahti Toni Vuorinen sai torjuttua terävän puskun vain vaivoin uudeksi kulmaksi. Toisesta kulmasta pallo päätyi Mauno Sirénin kautta Eric Bullockin jalkaan boksissa, ja tilaa oli sen verran runsaasti, että upea kääntölaukaus siirsi TamUn 0–1-johtoon.

”Erikoistilanteen jälkeen tuli laidalle irtopallo, johon ’Maukka’ ehti ensimmäisenä ja syötti boksiin minulle. Siinä oli aika paljon tilaa eikä ketään ollut ilmeisesti minussa kiinni, niin pääsin kääntymään yhdellä tatsilla ja toisella sitten pallo takanurkkaan”, kertaa Bullock maalinsa syntyä.

Roope Kostiainen puskee ja maalivahti torjuu vaivoin.

Viime kaudella peräti 17 maalia kilpailullisissa otteluissa viimeistellyt Eric Bullock pelasi ensimmäistä kertaa tällä kaudella avauskokoonpanossa, ja oli aiemmin saanut alleen vain 38 minuuttia kuluvan kauden Kakkosen otteluissa. Tilaisuutensa avauskokoonpanossa ”Eki” sai muun muassa siksi, että Roope Kostiaisen tutkaparina hyökkääjän isot minuutit pelannut Toni Toijala oli korttitilin täyttymisen takia pelikiellossa. Bullock kiitti luottamuksesta parhaalla mahdollisella tavalla, ja osoitti samalla TamUn kokoonpanon leveyden.

”Oli kyllä kiva päästä vihdoin pelaamaan ihan avaukseen. Ensimmäisen maalin jälkeen tuli vielä rennompi olo, sitä kautta sitten lähdettiin hakemaan vielä toista osumaa”, Bullock toteaa.

Hetki ennen maalintekoa. Bullock löytää vapaan tilan alempaa boksista ja laukoo kääntölaukauksen maaliin.
Bullock juoksee juhlimaan maalia.

”Meillä oli ensimmäisellä jaksolla pallonhallinta ja pelattiin hyvin. Pelattiin pidempiä hyökkäyksiä, ja välillä myös terävämpiä ja nopeampia hyökkäyksiä. Vastustaja antoi aika paljon tilaa, niin siinä oli aika kiva pelata, kun pystyi tekemään melkein mitä tahansa. Tokalla jaksolla oli sitten ihan erilainen peli, mutta ekalla jaksolla oli kyllä paljon aikaa ja tilaa”, Bullock toteaa koko joukkueen pelistä.

Hyvä esimerkki tästä oli tilanne, jossa pallo pelattiin pitkänä Bullockille vasemmalle laidalle, mutta muu joukkue oli kaukana perässä, ja tilanne tuntui kuivuvan kokoon kun boksissa ei ollut ainoatakaan Sinipaitaa ja Granilla oli viisi pelaajaa alhaalla. Kaikeksi yllätykseksi Granin puolustajat antoivat Bullockin pitää palloa rauhassa, kunnes Roope Kostiainen ja kumppanit ehtivät boksiin. Lopulta tilanne ei päätynyt laukaukseen, mutta paikkaa tarjottiin todella halvalla tavalla.

Roope Kostiaisella ja Eric Bullockilla on yllin kyllin tilaa ja aikaa.
Topias Järvelä laukoo.

Bullockin tekemän 0–1-maalin jälkeen ottelu jatkui hyvin TamUn hallussa, vaikka varsinaisia tekopaikkoja ei aivan heti tullut lisää, vaikkakin Topias Järvelä pääsi virittelemään vetoaan boksissa ja Eetu Räisänen yritti kerran erittäin kaukaa maalivahdin seikkaillessa kaukana maalista. Tämä yritys törmäsi harmillisesti lähellä ykköspallosta kamppailleen Eric Bullockin alaselkään. Myös Arttu Mättö nousi kertaalleen keskikentän pohjalta hyökkäykseen, mutta Bullockin kanssa pelattua hyvää seinää seurasi harmillisen epäonnistunut laukaus joka pomppi takatolpan ohi.

Granin hyökkäykset olivat todella vähissä, vaikkakin joukkue sai muutamia kulmapotkuja, joista TamUssa vielä kaudella 2019 pelannut Omar Khary antoi pahoja palloja luukulle. Parinkymmenen minuutin kohdalla kotijoukkue sai myös pidettyä palloa hiukan pidempään TamUn päädyssä. Kaikki nämä tilanteet kuitenkin puolustus ja maalivahti Antti Kuusinen selvittivät kunnialla, eikä varsinaisia maalintekoyrityksiä nähty. Jakson edetessä Topias Järvelä pääsi toistuvasti vaarallisen näköisiin tilanteisiin boksin rajamailla, mutta laukaukset eivät aivan natsanneet.

Roope Kostiainen suojaa palloa.

Lopulta verkko heilui jälleen puolen tunnin kohdalla, kun Roope Kostiainen syötti Eric Bullockin läpi kahden puolustajan välistä. Vastassa oli enää maalivahti, jonka ”Eki” kiersi maltillisesti ja laittoi pallon tyhjiin. Näin lähes kylmiltään avaukseen tullut Bullock antoi päävalmentaja Jukka Listenmaalle paljon mietittävää ajatellen seuraavien otteluiden kokoonpanoa.

”Roope painoi pakkien välistä pallon pystyyn ja pääsin karkaamaan. Siitä oli aika helppo sitten kiertää veskari ja laittaa pallo sisään”, kertaa Bullock toista maaliaan.

Eric Bullock murtautuu läpi kahden puolustajan välistä.
Irvistys ei auta, sillä Eric Bullock laukoo pallon vastustamattomasti maaliin.
Maali maistui koko joukkueelle.

Viitisen minuuttia myöhemmin TamUlla oli jälleen maali lähellä, kun sivuvapari pelattiin maalin eteen. Ensin puskuun pääsi Roope Kostiainen ja sitten vielä Paavo Kujala, mutta maaliin asti palloa ei vain millään saatu. Hetkeä myöhemmin Eetu Räisänen syötti Kostiaisen vielä läpiajoon. Roope taisi luulla olevansa paitsiossa ja jätti tilanteen hiukan kesken, ja näin tilaisuus kolmannen maalin tekemiseen menetettiin.

Tauolle mentiin näin ollen kahden maalin johdossa. Lähes täydellisen ensimmäisen jakson jälkeen pukukoppiin käveli iloinen joukkue, ja kahden maalin mies Eric Bullock sai runsaasti taputuksia olalleen.

Joonas Rantala pelasi vahvasti laitalinkkinä. Taustalla Forza Granin kolmikko.

Peli muuttuu täysin toisella jaksolla

Heti toisen jakson alku näytti, että peli ei ollutkaan ratkennut, vaikka ensimmäisellä jaksolla nähty tasoero oli antanut ymmärtää niin. Heti ensimmäisellä minuutilla Grani sai kulman, josta lähti terävä laukaus boksin keskeltä kohti maalia. Vain hyvä onni pelasti Sinipaidat takaiskulta, sillä laukaus suuntautui päin maalivahti Kuusista, joka ei ehtinyt juuri reagoida ja sai tilanteessa ilmat pihalle niin että peliä päästiin jatkamaan vasta lyhyen huoltotauon jälkeen.

Toki TamUllakin oli paikkansa lisämaaleihin. Pian Granin tilaisuuden jälkeen Mauno Sirén pelasi hyvän ristipallon Roope Kostiaiselle rangaistusalueen kulman tietämiin, mutta Kostiaisen lupaavasti kiertänyt laukaus suuntautui kuitenkin melkoisen selvästi maalin ohi.

Kostiainen laukoo kierteisen vedon maalin yläkulman ohi.

Tästä alkoi kuitenkin kotijoukkueen vahva jakso, jonka aikana se pääsi useamman kerran hyökkäämään nopean hyökkäyksen juoksevaa TamU-puolustusta vastaan. Sinipaitojen onneksi puolustus kuitenkin piti, vaikka yhdessäkin tilanteessa näytti hetken, että Grani rynnistää kahden vapaan hyökkääjän voimalla vapaisiin keskityspaikkoihin. TamUn topparit ajoivat kuitenkin hyökkääjät kiinni, ja kun syöttö haettiin seuraavaan aaltoon, oli jälleen loistavan ottelun keskikentän pohjalla pelannut Arttu Mättö iholla ja voitti kaksinkamppailun. Parisen minuuttia myöhemmin Mättö teki toisen vastaavanlaisen katkon pilkun kohdalla.

”Toiselle jaksolle vastustaja sai hengen päälle, ja me oltiin ehkä vähän passiivisia, hävittiin enemmän kakkospalloja ja ykköspalloja ja prässi heikkeni”, näkee Eric Bullock toisen jakson haasteet.

Pahin Granin rynnistys saatiin pysähtymään noin tunnin kohdalla, mutta ennen sitä kotijoukkue pääsi laittamaan useamman pahan näköisen pallon TamUn boksiin niin vapaasta pelistä kuin kulmapotkuistakin. Pikkuhiljaa myös TamUn hyökkäyspeli saatiin taas käyntiin, ja ensimmäisenä Joonas Rantala pääsi laukomaan maalia kohti, mutta ilman tulosta. Myös Roope Kostiainen pääsi yrittämään pienestä kulmasta Eric Bullockin syötettyä juoksuun, mutta maalivahti sai peitettyä yrityksen.

Mauno Sirén pelasi täyden ysikymppisen.

TamUn vaihtorumba alkoi reilu 20 minuuttia ennen täyttä aikaa, ja se auttoi osin jäädyttämään peliä. Lisäksi liian pitkiksi venyneitä välimatkoja saatiin lyhennettyä, ja oma paketti saatiin hiukan paremmin kasaan.

Granin kavennus nähtiin kuitenkin välittömästi ensimmäisten vaihtojen jälkeen. TamU antoi aivan liikaa tilaa keskikentällä, ja Matias Sorvali sai syötön tyhjään tilaan, josta oli helppo edetä tekopaikkaan. Terävä laukaus maalin takakulmaan ohitti maaliltaan vetoa peittämään irronneen Antti Kuusisen, ja näin peli oli jännittävästi lukemissa 1–2.

Topias Järvelä taistelee kulmalipulla.

Kavennusmaalin jälkeen ei kuitenkaan nähty suurempaa kotijoukkueen rynnistystä, joskaan myöskään TamU ei juurikaan enää tekopaikoille päässyt. Grani näytti ainakin sinivihrein silmin katsottuna toki koko ajan vaaralliselta, mutta torjuntatöihin maalivahti Kuusinen ei enää joutunut, kun puolustajat siivosivat myös edelleen vaarallisina jatkuneet kulmapotkut.

Aivan loppuminuuteilla TamU sai pidettyä palloa välillä pitkiäkin aikoja hallussaan hyökkäyspäässä, ja juuri ennen täyttä aikaa onnistuttiin aikaa tappamaan muun muassa kolmella peräkkäisellä kulmapotkulla. Lisäaikaa tuli kuitenkin tuskallisesti peräti reilut viisi minuuttia. Ja tänä aikana nähtiin muun muassa Granin kulmapotku, josta maalivahti Toni Vuorinen pääsi laukomaan läheltä – mutta onneksi ohi.

Kulman jälkeen paine TamU-maalilla jatkui vielä hetken aikaa, kunnes lisäajan loppu päästiin pelaamaan rauhallisissa merkeissä. Päätösvihellyksen kaikuessa TamU ja yli 30 hengellä paikalla ollut Sinikaarti pääsivät juhlimaan mukavaa voittoa.

Arttu Raittinen pääsi lopussa kertaalleen tekopaikkaan.
Mika Ahonen toi lopussa kentälle lisää voimaa.

Myös ottelun maaleillaan ratkaissut Eric Bullock kiinnitti erityistä huomiota Sinikaartin vahvaan läsnäoloon ottelussa. Lopussa kuultiinkin vuorolaulua kannattajien ja pelaajien välillä, kun Sinikaarti aloitti tutun Horto magiko -versionsa Kotona ja vieraissa.

”Oli kyllä hemmetin hieno meininki Sinikaartilla. Ite ajattelin että kun on sunnuntaipeli ja kumminkin aika myöhään, ettei porukkaa olisi paljon kun viikko alkaa seuraavana päivänä ja kaikilla on varmaan töitä. Oli kyllä hemmetin hieno fiilis, että siellä oli meteliä ja paljon porukkaa paikan päällä. Siinä oli kyllä upea fiilis pelata. Kiitoksia kaikille jotka lähti vierasreissuun ja piti meininkiä päällä. Se oli taas se kahdestoista pelaaja”, hehkuttaa Eric Bullock vieraspelin tunnelmaa.

Joukkue tulee kiittämään kannattajia.
Nyt saa juhlia.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli jälleen tyytyväinen ottelun tulokseen, mutta ehjää ysikymppistä ei tälläkään kertaa saatu pelattua. Toisaalta ensimmäisen jakson peli sai vuolaat kehut päävalmentajalta.

”Ensimmäinen jakso oli aivan parasta pallollista pelaamista mitä meillä on tähän kauteen löytynyt, mutta tietysti vastustaja antoi aika paljon tilaa niiden puolustuslinjan edessä. Siinä oli hyvä tila missä päästiin pelaamaan, ja käytettiin kyllä hyödyksemme sitä aluetta aika kivasti”, Listenmaa kertaa.

”Tilaa ja aikaa oli todella paljon, ja maltettiin kierrättää palloa ja otettiin pidempiä hyökkäyksiä. Rytmitettiin peliä vähän niin kuin pitääkin rytmittää. Siinä oli hyvän näköistä tekemistä”, jatkaa Listenmaa ensimmäisen jakson ruotimista.

Listenmaa ei laita otteen menettämistä toisella jaksolla liian tyytyväisyyden piikkiin, vaan löytää selviä pelillisiä syitä muutokseen.

”Kenttä alkoi venyä liian pitkäksi, ja vastustaja sai taas tilan keskelle, ja alkoi voittaa kakkospallot. Hyökkäyspää jäi vähän ylös ja puolustus alas. Sitä koitettiin huutaa kentälle että ’tiiviimmäksi, tiiviimmäksi’, mutta ei se nyt vaan muuttunut. Vaihtojen kautta koitettiin vielä saada pakkaa tiiviimmäksi, ja ehkä loppua kohden näin tapahtuikin, mutta liikaa siellä oli tilaa toisella jaksolla”, Listenmaa toteaa.

”Toisaalta meillä oli pari paikkaa, joista oltaisiin kyllä voitu tappaa peli toisella jaksolla, ja oltaisiin päästy vähän helpommalla loppu. Ei siinä vastustajalla lopussa oikein maalipaikkoja ollut. Erikoistilanteita toki jonkin verran, mutta ne hoidettiin kyllä hyvin pois.”

Toisen jakson lopulla muutama pelaaja näytti melko väsyneeltä, ja edessä on tiukka rupeama, kun ensin perjantaina pelataan Pyynikillä derby Ilves-Kissoja vastaan ja sitten heti seuraavan tiistaina vuorossa on vierasottelu HJS:ää vastaan Kaurialan nurmella. Päävalmentaja Listenmaa ei ole kuitenkaan huolissaan pelaajien jaksamisen suhteen.

”Rotaatiota tullaan käyttämään, ja perjantaina kentällä on taas tuoreita miehiä. Eiköhän tässä putkessa tule näkymään meidän laaja materiaali, kun päästään tässä kohtaa käyttämään paljon eri pelaajia.”

”Tänään palautellaan ja vähemmän pelanneet ottavat pienen rasittavan treenin. Huomenna katsellaan klippejä Ilves-Kissoista, ja reenataan sen mukaan tiistaina ja torstaina. Keskiviikko huilataan”, valaisee Listenmaa lyhyen treeniviikon ohjelmaa.

Perjantaina edessä derby Ilves-Kissoja vastaan

Jo neljän päivän päässä odottaa kauden ehdottomasti odotetuin ottelu, kun paikallisvastustaja Ilves-Kissat tulee vierailulle Pyynikin urheilukentälle. Asetelma on ottelun alla erityisen kutkuttava, sillä joukkueet ovat Kakkosen B-lohkon kärjessä tasapisteissä. Ottelun voittaja siirtyy siis yksin sarjakärkeen, ja TamUlla on vieläpä pelattuna yksi ottelu Ilves-Kissoja vähemmän.

”Toivotaan että Pyynikillä on paljon porukkaa perjantaina. Harvemmin on Tampereella ollut tilanne, että Kakkosen paikallismatsissa kohtaavat sarjan ykkönen ja kakkonen. Nyt olisi ihmisillä syytä tulla paikalle”, Listenmaa vetoaa.

Perjantain derbystä pitäisi kaiken järjen mukaan tulla viihdyttävä myös pelitapahtumien puolesta, sillä molemmat joukkueet ovat esittäneet luovaa ja tehokasta hyökkäyspeliä tällä kaudella, ja toisaalta molemmissa joukkueissa on vielä töitä puolustuksen tilkitsemisen kanssa. TamUn maalierohan on nyt 16–10 ja Ilves-Kissojen vieläkin hurjempi 26–17. Sarjakärkeä enemmän maaleja on päästänyt vain sarjassa viimeisenä oleva KaaPo.

”Molemmat joukkueet on tehnyt ihan reilusti maaleja ja molemmille on niitä mennytkin suht reilusti. Luulisi ainakin että maaleja nähdään!” toteaa myös Jukka Listenmaa.

Derby Tampere Unitedin ja Ilves-Kissojen välillä pelataan Pyynikin urheilukentällä perjantaina 17.6. kello 19.00. Liput otteluun maksavat aikuisilta 10 € ja alennusryhmiltä 7 €. Stadionilla jonottamisen välttämiseksi kannattaa ostaa lippu ennakkoon Tiketistä.

Kakkonen

1 – 2

( 0 – 2 )

5′ Eric Bullock
30′ Eric Bullock

Yleisöä:
220

70′ Matias Sorvali

Yleisöä:
220

32 Antti Kuusinen
5 Ardian Kovaqi
6 Severi Kankkunen C
7 Mauno Sirén 84'
8 Topias Järvelä 80'
10 Roope Kostiainen 83'
15 Joonas Rantala
16 Paavo Kujala 80'
18 Eric Bullock 69'
24 Arttu Mättö
41 Eetu Räisänen 69'
1 Thanasis Zeris
2 Ali Aitbenzanzoun 80'
4 Eino-Veikko Ek 83'
11 Mika Ahonen 90' +6 80'
19 Arttu Raittinen 69'
20 Arttu Haapala 69'
21 Jesse Vuori

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2