TamU venyi tasa­peliin sarjataso­a ylempänä pelaavan TKT:n kanssa

08/02/2023 TamU naiset
Otteluraportti

Naisten edustusjoukkue pelasi vuoden ensimmäisessä harjoituspelissään 1–1-tasapelin paikallisvastustaja Tampereen Kisatoverien kanssa. Ottelu päästiin pelaamaan sisätiloissa Pirkkahallissa sunnuntai-iltana. TKT pelaa tulevallakin kaudella Kakkosessa, ja ottelu antoi eväitä siihen, mitä asioita tulee kevään aikana harjoitella, jotta TamUn nousu Kakkoseen olisi mahdollinen kauden päätteeksi. Ottelun tärkein tavoite oli saada pelituntumaa pitkän tauon jälkeen, ja lisäksi uudet pelaajat pääsivät sisäistämään joukkueen pelitapaa.

Harjoitusottelu

1 – 1

  • Ottelu oli TamUlle vuoden ensimmäinen, sillä edellinen ottelu pelaattiin marraskuun lopulla.
  • Ottelussa ajettiin sisään joukkueeseen syksyn ja talven aikana liittyneitä uusia pelaajia.
  • Valmennusjohto näki joukkueen olevan oikealla tiellä, mutta paljon töitä on vielä edessä ennen kauden alkua.

Saimme ajettua sisään uusia pelaajia ja näin ollen matsi tuli tarpeeseen. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia pelejä.

- Kari Numminen
Päävalmentaja

Oli mahtavaa päästä pelaamaan TamUssa ensimmäistä kertaa. Treeneissä on ollut hyvä meininki, ja joukkue on pallollisesti taitava.

- Oona Sydänmaa
Tuore sinipaita

TamU lähti otteluun laajalla kokoonpanolla. Avauskokoonpanon runko muodostettiin viime vuoden pelaajista, ja pelin edetessä ajettiin sisään myös uusia pelaajia. Useilla pelaajilla pelitauko oli ehtinyt venähtää useamman kuukauden mittaiseksi, mikä myös näkyi ottelun alussa. Tammikuun harjoituksissa on vedetty korkealla intensiteetillä, ja kuormitus on ollut suhteellisen korkea. Ottelun ajankohta palveli joukkuetta myös tämän puolesta.

Ottelun alussa oli aistittavissa kiirettä, ja pallosta luovuttiin nopeasti. Hyökkäykset olivat suoraviivaisia, eivätkä pelaajat ehtineet ryhmittyä hyökkäysalueelle ennen kuin tilanne oli jo ohi. TKT prässäsi korkealta usean pelaajan voimin, joka aiheutti paniikkia TamUn pallonhallinnassa. Paniikin seurauksena kentällä ei kyetty tekemään järkeviä ja turvallisia ratkaisuja, ja pallon perässä juostiin paljon. Maalinteon ottelussa aloittikin TKT, joka pääsi iskemään pallon verkkoon reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen.

Maalin jälkeen ottelun tempo hieman rauhoittui, ja TamU sai rakenneltua paremmin puolustusalueella. Pelikellon näyttäessä lähes 25 minuuttia, keskikentällä pelannut Elna Rikkinen syötti kärjessä pelanneelle Lilli Koskelle puolustuslinjan murtavan syötön, josta Koski pääsi laukomaan. Veto osui ensin tolppaan, mutta Koski viimeisteli pallon ripareista maaliin. Tauolle siirryttiin 1–1-lukemissa.

Pitkiä pallonhallintajaksoja Sinipaitojen pelissä ei juurikaan nähty, vaan peliä rakennettiin pääasiallisesti suoraan puolustuslinjasta hyökkääjille. Tämä aiheutti haasteita hyökkäyspäässä, sillä keskikenttä ei ehtinyt kärkien mukaan hyökkäyksiin. TamU saikin ottelussa rakenneltua vain muutaman laukaisutilanteen kohti TKTn maalia. Näin suoraviivaisella pelitavalla Sinipaidat eivät ole tottuneet pelaamaan, ja se näkyi helppoina pallon menetyksinä niin keskialueella kuin viimeisellä hyökkäyskolmanneksellakin.

Toisella jaksolla pallo pyöri enimmäkseen TamUn kenttäpuoliskolla. TKT sai rakennettua peliä keskialueella ja sai sitä kautta palloja TamUn viimeisen linjan taakse. Sinipaitojen maalivahti Kiira Kaivola kuitenkin toimi joukkueen viimeisenä lukkona pitäen pelin tasatilanteessa aina loppuun asti.

TKT hallitsi toista jaksoa, koska se pystyi riistämään pallon keskialueella useita kertoja ja kääntämään tämän jälkeen pelin painottomalle puolelle. TamUlla oli haasteita pitää puolustusmuoto tiiviinä, ja TKT pääsi antamaan murtavia syöttöjä turhan helposti linjojen välistä. TKT sai etenkin toisella jaksolla useamman kulman, mutta TamU hoiti nämä tilanteet viime kauden tapaan varmoin ottein.

Joukkueella jatkuvat harjoitukset kuluvalla viikolla, eikä tällä hetkellä ole tiedossa muita harjoituspelejä kuin uusintakohtaaminen TKTn kanssa 12.3. Joukkue osallistuu Suomen Cupiin ja nämä ottelut alkavat aikaisintaan 18.3. Huhtikuun alkuun on alustavasti sovittu ottelu Jämsänkosken Ilvestä vastaan, mutta ottelu hakee vielä tarkkaa ajankohtaansa.

Päävalmentaja Kari Numminen näki ottelun tärkeänä valmistautumisena tulevaan kauteen.

”Vuoden ensimmäinen harjoitusottelu oli tasainen vääntö tuttua joukkuetta vastaan. Pelaajia oli paljon ja kaikille tarjottiin peliaikaa. Pelin avaaminen ja rakentelu sujui ajoittain hyvin, mutta hyökkäyspäässä ei saatu rakennettua laajalla rintamalla paikkoja, ja näin saimme vain yksittäisiä hyökkäyksiä syvemmälle TKT:n alueelle”, Numminen näki.

Toisaalta puolustuspäässä onnistuimme ihan kohtuudella. TKT ei saanut sen enempää hyviä maalintekopaikkoja, vaan peli aaltoili keskialueella suurimman osan ajasta. Saimme myös ajettua sisään uusia pelaajia ja näin ollen matsi tuli tarpeeseen. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia pelejä.

Tampere Unitedissa debytoinut Oona Sydänmaa oli ottelusta mielissään.

”Oli mahtavaa päästä pelaamaan TamUssa ensimmäistä kertaa. Treeneissä on ollut hyvä meininki, ja joukkue on pallollisesti taitava. Tämä näkyikin siinä, että pystyimme paikoittain rauhoittamaan peliä. TKT oli nopeampi tilanteenvaihdoissa ja emme saaneet luotua hyökkäyspuolelle kovaa painetta. Tämä tulee varmasti muuttumaan, kun saamme itsevarmuutta treenien ja pelien myötä”, Sydänmaa puntaroi.

”Oma peli tuntui toistaiseksi haastavalta pidemmän tauon jälkeen, mutta maalinälkä on kova ja odotan itseltäni sekä joukkueelta kovaa kamppailua tulevissa otteluissa”, Sydänmaa päättää.

Harjoitusottelu

1 – 1

( 1 – 1 )

24′ Lilli Koski

Yleisöä:
32

14′ TKT

Yleisöä:
32

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa