TamU varmisti alku­sarjan voiton murskaamalla FC Haka juniorit hallipelissä

22/08/2021 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin ja FC Haka juniorien välinen Kolmosen kärkiottelu herätti ennalta huomiota erikoisen pelipaikkansa takia, kun ottelu jouduttiin moninaisten vaiheiden jälkeen siirtämään pelattavaksi ilman yleisöä sisällä Valkeakosken palloiluhallissa. Tampere United kuitenkin vaihtoi esityksellään puheenaiheeksi sen, miten ylivoimainen joukkue TamU tällä hetkellä sarjassa on. Joukkueiden tasoero tuli selväksi heti alusta alkaen, ja loppulukemat 1–5 (0–3) kuvastavat hyvin sitä mitä kentällä nähtiin.

Kolmonen

1 – 5

Ottelu pelattiin ilman yleisöä, mutta sisällä hallissa olleet joukkueet saivat tuntea Sinikaartin läsnäolon heti ottelun alusta alkaen, kun tutut kannatuslaulut alkoivat kuulua hallin edustalle kokoontuneiden kannattajien laulamana. Vaikka TamU-TV:llä oli ensimmäisellä jaksolla pahoja teknisiä vaikeuksia, tulospalvelu ja TamUn twitter-seuranta toivat kannattajille tiedon maaleista, ja TamUn penkillä kannattajien reaktiot kasvattivat sitä hyvää tunnelmaa, jonka joukkueen esitys valmentajille ja muille penkillä olijoille toi.

Sinipaitojen ensimmäinen tekopaikka syntyi heti ottelun toisen minuutin alettua, kun Topias Järvelä syötti Roope Kostiaisen läpi. Maalivahti Tommi Viik torjui kuitenkin Kostiaisen yrityksen jaloillaan, ja jatkotilanteessa vetopaikkaan kiertäneen Eino-Veikko Ekin veto jäi eteen liukuneeseen puolustajaan.

Myös laitapuolustajana tällä kertaa pelannut Mauno Sirén oli aktiivisesti mukana hyökkäyksissä alkuminuuttien aikana. Ensimmäisessä vaarallisessa hyökkäyksessä syöttö takaviistoon Eino-Veikko Ek toteutti tuttua kuviota, mutta Ekin laukaus karkasi aivan liian korkealle. Muutama minuutti myöhemmin Sirén pääsi murtautumaan oikealta laidalta boksiin vetopaikkaan, mutta maalivahti Viik sai sysättyä terävän kohti etuylänurkkaan suuntautuneen laukauksen kulmapotkuksi.

Ottelun ensimmäisen maalin teki viime otteluissa maaleja mättänyt Eric Bullock. Maali syntyi hyökkäyksestä, jossa pallo liikkui erittäin nopeasti pelaajalta toiselle, ja lopulta Topias Järvelä tarjoili Bullockille vapauttavan syötön, josta kuumassa vireessä oleva hyökkääjä viimeisteli varmasti.

Maalin jälkeen peli pysyi hyvin Tampere Unitedin hallussa, ja kotijoukkueen hyökkäysyritykset jäivät harvinaisiksi. Pienikokoinen tekonurmi tuntui suosivan vierasjoukkuetta, joka sai Pyynikiltä tutun nopeaan pallon liikuttamiseen perustuvan pelinsä toimimaan erinomaisesti. Muutamat hyökkäykset olivat todella näyttäviä, vaikka aina ne eivät päättyneetkään tekopaikkaan. Pallo-Sepot näyttivät vaarallisilta lähinnä erikoistilanteissa, ja kerran tilanne näyttikin huolestuttavalta kun maalivahti Antti Kuusinen hieman pompotti palloa, mutta lopulta tämäkin tilanne päättyi TamUn vapaapotkuun.

Hiukan vartin täyttymisen Eric Bullock oli jälleen tekopaikassa, mutta hyvin pelannut maalivahti Tommi Viik torjui tulisen laukauksen. Ansaittu 0–2-maali syntyi jälleen terävän hyökkäyksen päätteeksi, kun Roope Kostiainen syötti pallon Eino-Veikko Ekille linjan taakse. Ek katsoi rauhassa maalivahti Viikin ensimmäisen liikkeen, ja sijoitti sitten varmasti maalin takakulmaan.

Sinipaitojen johtaessa peliä 0–2 pelissä oli tietynlainen suvantovaihe. Vaikka pallo pysyi hyvin TamUlla ja parhaimmillaan pallo liikkui näyttävästikin, ei aivan A-luokan tekopaikkoja nähty. Toki Eino-Veikko Ek yritti kertaalleen viimeistellä juonikkaasti takakulmaan kaukaa vasemmalta laidalta pienestä kulmasta, ja oli vähällä onnistuakin tästä.

Hiukan ennen puolen tunnin täyttymistä Roope Kostiainen puolestaan purjehti vaarallisen näköisesti poikittain kuudentoista rajan takana, mutta  veto karkasi lopulta melko reilusti ohi. Myös Topias Järvelällä oli tekopaikka kulmapotkussa takatolpalta kun maali oli yllättävästi aivan auki, mutta pusku suuntautui sivuverkkoon.

Noin kymmennen minuuttia ennen taukoa Eric Bullock oli jälleen tekopaikassa laitanousunsa päätteeksi. Tulinen laukaus kimpoili jo maalivahdin jalkojen välistä kohti maalia, mutta maalivahti sai kauhottua pallon haltuunsa selkänsä takaa.

Lopulta TamU sai maalinsa reilu kolme minuuttia ennen puolta aikaa. Tilanteessa Mauno Sirén näki Eino-Veikko Ekin juoksun boksiin ja lähetti pitkän pallon, jonka Ek puski näyttävästi maalin takaylänurkkaan rangaistuspilkun kohdilta. Näin tauolle mentiin kärkiottelun lähtöasetelmiin nähden liki tyrmäävissä 0–3-lukemissa.

Toinen jakso ei tuo muutosta pelin kulkuun

Tampere Unitedin jatkuva pallonhallinta jatkui myös toisella jaksolla. Ensimmäinen lisämaali syntyi kuitenkin tilanteesta, jossa pallo oli kotijoukkueella syvällä TamU-alueella, kun Haka haki pitkää sivurajaheittoa boksiin. Toista jaksoa oli pelattu vain pari minuuttia, kun Eino-Veikko Ek puski pallon suoraan sivurajaheitosta ainoana United-pelaajana ylös jääneelle Roope Kostiaiselle, joka suojasi palloa niin että tilanteeseen rynnännyt puolustaja pelasi itsensä ulos, ja Eric Bullock sai pallon mukaansa täyteen juoksuun. Toisena mukaan tilanteeseen juoksi Arttu Haapala, jolle Bullock syötti pallon puhtaaseen läpiajoon jo ennen puolta kenttää. Kun toinenkin alhaalla ollut puolustaja myi itsensä tilanteessa täydellisesti, pääsi Bullock juoksemaan Haapalan rinnalle, ja lopulta Haapala tarjoilikin pallon Bullockille laitettavaksi tyhjään maaliin. Näin TamU johti jo 0–4.

Lisämaali oli lähellä jo hetkeä myöhemmin, kun jälleen läpi ottelun pirteästi esiintynyt Mauno Sirén pelasi hyvän seinän Eric Bullockin kanssa, eteni boksiin, ja laukoi pallon ylärimaan. Ennen tunnin täyttymistä nähtiin myös toinen ylärimalaukaus, kun Roope Kostiaisen putoava lehti putosi yläriman päälle ja siitä takaisin kentälle puolustuksen purettavaksi. Paikan Kostiainen sai suoraa Eino-Veikko Ekin oivaltavasta sivurajaheitosta.

Reilu parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa TamU-maalivahti Antti Kuusiselle sattui synkkä hetki, kun hänelle heitetty oman pään sivurajaheitto karkasi jalasta hiukan liian kauaksi, ja Juuso Ollikainen juoksi kärkkäästi palloon, ja sai siihen osuman yhtäaikaisesti Kuusisen kanssa. Pallo kimposi hiukan epäonnisestikin maalin eteen, jonne Ollikainen ehti ensimmäisenä, ja liukui 1–4-kavennuksen verkon perukoille.

TamU kuittasi takaisukumaalin kolmisen minuuttia myöhemmin. Tilanne lähti liikkeelle maalintekijä Ollikaisen rikkeestä, joka palkittiin vapaapotkun lisäksi keltaisella kortilla. Arttu Haapala antoi vapaapotkun kaukaa TamU-penkin edestä. Roope Kostiainen puski pallon maalia kohti samalla kun maalivahti Tommi Viik ja kolme muuta pelaajaa tulivat jyrätyksi kentän pintaan. Sasha Popovitch purki pallon suoraan toppari Anton Brightille, joka tälläsi pelivälineen suoraan ilmasta voimalla verkkoon. Näin TamU johti 1–5.

Ottelun loppu oli tämän jälkeen pelkkä muodollisuus. TamU piti edelleen palloa eikä päästänyt vastustajaa rakentelemaan hyökkäyksiä. Maalintekoyritykset jäivät kuitenkin Sinipaidoiltakin ottelun lopullla heppoisiksi. Lähimpänä maalia oli Roope Kostiaisen tarjoilusta juuri 90 minuutin täyttyessä vetopaikkaan noussut Jesse Vuori, jonka veto viuhui kuitenkin takatolpan ohi. Näin TamU pääsi juhlimaan 1–5 (0–3) -voittoa ulkona hallin ulkopuolella läpi ottelun laulaneen Sinikaartin kanssa.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen tietenkin erittäin tyytyväinen sekä ottelun tulokseen että joukkueen esitykseen. Hyvät ennusmerkit olivat ”Listen” mukaan nähtävissä jo aiemmin viikolla harjoituksissa.

”Torstaina harjoituksissa oli erittäin keskittynyt ja vastaanottavainen tekemisen meininki. Silloin jo totesin [maalivahtivalmentaja Juha] Seppälälle, että nyt on aika hyvä meininki. Ottelupalaverissakin joukkue oli todella keskittynyt, ja alkuveryttelyssä oli todella hyvää ja terävää tekemistä. Joukkue oli tietoinen, että nyt on kova peli edessä, ja se paistoi läpi.”

”Heti pelin alusta alkaen otimme pelin täysin haltuun. Syöttöpeli oli pienellä kentällä hyvää, ja tilanteita syntyi tasaisin väliajoin. Meidän valmistautuminen onnistui tällä kertaa aika napppin”, Listenmaa arvioi.

Peli siirtäminen pois yleisön nähtäviltä oli tietenkin kaikin puolin harmillista, mutta pelillisesti pelaaminen pienellä takonurmella satoi TamUn laariin.

”Kyllähän me hykerreltiin kun varmistui, että peli siirtyy pienelle tekonurmelle. Jos olisin ollut heidän valmentajansa, en olisi ikinä vienyt peliä sinne, mutta ehkä heillä ei ollut vaihtoehtoja”, Listenmaa sanoo suoraan.

Pelaajissa oli jälleen onnistujia laajalla rintamalla. Laitapelaajista Eric Bullock jatkoi edellisen viikon maalitehtailuaan ja iski kaksi, ja myös Eino-Veikko Ek teki kaksi maalia ja oli muutenkin jatkuvasti mukana tilanteissa.

”Arttu Haapalan peli keskikentän pohjalla oli äärettömään hyvää.  Haapala tasapainotti peliä erinomaisesti. Jos vastustaja pääsikin vähän purkamaan tilannetta, pallo oli melkein aina Haapalan jalassa, ja siitä päästiinkin uuteen hyökkäykseen”, nostaa Listenmaa.

”Kiva on mennä taas tiistaina harjoituksiin, kun porukka alkaa taas kilpailla perjantain pelipaikoista. Ei siinä tarvitse hirveästi potkia kavereita pe*seelle että nyt pitäisi tehdä hommia. Jokainen tekee nyt kovasti hommia, ja uskon että pelaajat tykkäävät tilanteesta ja kehittyvät pelaajina”, Listenmaa toteaa.

Listenmaa uskoo, että nimenomaan kilpailutilanne takaa sen, että kukaan ei jää leijumaan hyvän olon tunteeseen, vaan työnteko jatkuu niin harjoituksissa kuin peleissäkin normaaliin tapaan.

”Lauantaina pelaajilla on ollut lupa nauttia voitosta, mutta uskoisin että kyllä se viimeistään maanantaina on ohi, ja sitten vedetään kaksi treeniä. Jos näyttää, että ei ole palauduttu maan pinnalle, niin eiköhän meillä siihenkin keinot löydy”, Listenmaa puntaroi.

Asetelmat seuraaviin peleihin

Ottelun voitolla Tampere United siis varmisti alkusarjan voiton, joka tuo kotiedun sarjassa toiseksi sijoittuvaa joukkuetta vastaan, mutta kolmanneksi sijoittuva joukkue kohdataan vieraissa. Tällä hetkellä kakkospaikkaa pitää nimenomaan FC Haka juniorit, joskin Nokian Palloseura on kolmantena vain neljä maalia heikomman maalieronsa turvin. Vastassaan Hakalla ja NoPSilla on viimeisellä kierroksella sarjan tyveen kuuluvat Loiske ja IkU, joten maalierokin voi periaatteessa vielä kääntyä.

Kärkikolmikon lisäksi yläsarjaan on tulossa varmuudella TP-T. Muista joukkueista tällä hetkellä vahvimmilla ovat ACE Ja PJK, joista TamU kohtaa alkusarjan viimeisen kierroksen ottelussa vieraissa nimenomaan ACEn. Tämä ottelu pelataan perjantaina 27.8. klo 20.00 ja pelipaikkana on TamU-K-vuosilta rutkasti muistoja tuova Kaukajärven tekonurmi. Samalla ottelu tarjoaa tilaisuuden karistaa viimevuotiset huomattavasti heikommat Kaukajärven muistot lopullisesti niskasta.

Joka tapauksessa pisteet ovat Tampere Unitedille edelleen tärkeät. Alkusarjan pisteet tulevat mukaan yläsarjaan, joten ACE-peli on sarjan voittamisen kannalta aivan yhtä tärkeä kuin mikä tahansa muukin ottelu. Lisäksi sarjan voittaja ei automaattisesti nouse Kakkoseen, vaan suora nousu edellyttää menestystä kun verrataan Kolmosen voittajien piste per peli -keskiarvoja, ja muutoin edessä on vielä nousukarsinta. Taistelu sarjanoususta jatkuu siis makeasta voitosta huolimatta yhtä lujana kuin tähänkin asti.

Kolmonen

1 – 5

( 0 – 3 )

8′ Eric Bullock
20′ Eino-Veikko Ek
43′ Eino-Veikko Ek
48′ Eric Bullock
72′ Anton Bright

Yleisöä:
0

69' Juuso Ollikainen

Yleisöä:
0

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
6 Severi Kankkunen
7 Mauno Sirén
8 Topias Järvelä 58'
9 Eric Bullock 75'
11 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
20 Arttu Haapala 85'
26 Verneri Uimonen
41 Eetu Räisänen
30 Aapo Sipponen
3 Matias Stark 85'
10 Ali Aitbenzanzoun 61' 58'
15 Jesse Vuori 75'
18 Panu Väliaho
27 Nils Strömsholm
31 Ville Kukkanen
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - SalPa

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2