22.8.2021

 
 

TamU varmisti alku­sarjan voiton murskaamalla FC Haka juniorit hallipeliss√§Tampere Unitedin ja FC Haka juniorien v√§linen Kolmosen k√§rkiottelu her√§tti ennalta huomiota erikoisen pelipaikkansa takia, kun ottelu jouduttiin moninaisten vaiheiden j√§lkeen siirt√§m√§√§n pelattavaksi ilman yleis√∂√§ sis√§ll√§ Valkeakosken palloiluhallissa. Tampere United kuitenkin vaihtoi esityksell√§√§n puheenaiheeksi sen, miten ylivoimainen joukkue TamU t√§ll√§ hetkell√§ sarjassa on. Joukkueiden tasoero tuli selv√§ksi heti alusta alkaen, ja loppulukemat 1‚Äď5 (0‚Äď3) kuvastavat hyvin sit√§ mit√§ kent√§ll√§ n√§htiin.

Ottelu pelattiin ilman yleisöä, mutta sisällä hallissa olleet joukkueet saivat tuntea Sinikaartin läsnäolon heti ottelun alusta alkaen, kun tutut kannatuslaulut alkoivat kuulua hallin edustalle kokoontuneiden kannattajien laulamana. Vaikka TamU-TV:llä oli ensimmäisellä jaksolla pahoja teknisiä vaikeuksia, tulospalvelu ja TamUn twitter-seuranta toivat kannattajille tiedon maaleista, ja TamUn penkillä kannattajien reaktiot kasvattivat sitä hyvää tunnelmaa, jonka joukkueen esitys valmentajille ja muille penkillä olijoille toi.

Sinipaitojen ensimmäinen tekopaikka syntyi heti ottelun toisen minuutin alettua, kun Topias Järvelä syötti Roope Kostiaisen läpi. Maalivahti Tommi Viik torjui kuitenkin Kostiaisen yrityksen jaloillaan, ja jatkotilanteessa vetopaikkaan kiertäneen Eino-Veikko Ekin veto jäi eteen liukuneeseen puolustajaan.

Myös laitapuolustajana tällä kertaa pelannut Mauno Sirén oli aktiivisesti mukana hyökkäyksissä alkuminuuttien aikana. Ensimmäisessä vaarallisessa hyökkäyksessä syöttö takaviistoon Eino-Veikko Ek toteutti tuttua kuviota, mutta Ekin laukaus karkasi aivan liian korkealle. Muutama minuutti myöhemmin Sirén pääsi murtautumaan oikealta laidalta boksiin vetopaikkaan, mutta maalivahti Viik sai sysättyä terävän kohti etuylänurkkaan suuntautuneen laukauksen kulmapotkuksi.

Ottelun ensimmäisen maalin teki viime otteluissa maaleja mättänyt Eric Bullock. Maali syntyi hyökkäyksestä, jossa pallo liikkui erittäin nopeasti pelaajalta toiselle, ja lopulta Topias Järvelä tarjoili Bullockille vapauttavan syötön, josta kuumassa vireessä oleva hyökkääjä viimeisteli varmasti.

Maalin jälkeen peli pysyi hyvin Tampere Unitedin hallussa, ja kotijoukkueen hyökkäysyritykset jäivät harvinaisiksi. Pienikokoinen tekonurmi tuntui suosivan vierasjoukkuetta, joka sai Pyynikiltä tutun nopeaan pallon liikuttamiseen perustuvan pelinsä toimimaan erinomaisesti. Muutamat hyökkäykset olivat todella näyttäviä, vaikka aina ne eivät päättyneetkään tekopaikkaan. Pallo-Sepot näyttivät vaarallisilta lähinnä erikoistilanteissa, ja kerran tilanne näyttikin huolestuttavalta kun maalivahti Antti Kuusinen hieman pompotti palloa, mutta lopulta tämäkin tilanne päättyi TamUn vapaapotkuun.

Hiukan vartin t√§yttymisen Eric Bullock oli j√§lleen tekopaikassa, mutta hyvin pelannut maalivahti Tommi Viik torjui tulisen laukauksen. Ansaittu 0‚Äď2-maali syntyi j√§lleen ter√§v√§n hy√∂kk√§yksen p√§√§tteeksi, kun Roope Kostiainen sy√∂tti pallon Eino-Veikko Ekille linjan taakse. Ek katsoi rauhassa maalivahti Viikin ensimm√§isen liikkeen, ja sijoitti sitten varmasti maalin takakulmaan.

Sinipaitojen johtaessa peli√§ 0‚Äď2 peliss√§ oli tietynlainen suvantovaihe. Vaikka pallo pysyi hyvin TamUlla ja parhaimmillaan pallo liikkui n√§ytt√§v√§stikin, ei aivan A-luokan tekopaikkoja n√§hty. Toki Eino-Veikko Ek yritti kertaalleen viimeistell√§ juonikkaasti takakulmaan kaukaa vasemmalta laidalta pienest√§ kulmasta, ja oli v√§h√§ll√§ onnistuakin t√§st√§.

Hiukan ennen puolen tunnin t√§yttymist√§ Roope Kostiainen puolestaan purjehti vaarallisen n√§k√∂isesti poikittain kuudentoista rajan takana, mutta  veto karkasi lopulta melko reilusti ohi. My√∂s Topias J√§rvel√§ll√§ oli tekopaikka kulmapotkussa takatolpalta kun maali oli yll√§tt√§v√§sti aivan auki, mutta pusku suuntautui sivuverkkoon.

Noin kymmennen minuuttia ennen taukoa Eric Bullock oli jälleen tekopaikassa laitanousunsa päätteeksi. Tulinen laukaus kimpoili jo maalivahdin jalkojen välistä kohti maalia, mutta maalivahti sai kauhottua pallon haltuunsa selkänsä takaa.

Lopulta TamU sai maalinsa reilu kolme minuuttia ennen puolta aikaa. Tilanteessa Mauno Sir√©n n√§ki Eino-Veikko Ekin juoksun boksiin ja l√§hetti pitk√§n pallon, jonka Ek puski n√§ytt√§v√§sti maalin takayl√§nurkkaan rangaistuspilkun kohdilta. N√§in tauolle mentiin k√§rkiottelun l√§ht√∂asetelmiin n√§hden liki tyrm√§√§viss√§ 0‚Äď3-lukemissa.

Toinen jakso ei tuo muutosta pelin kulkuun

Tampere Unitedin jatkuva pallonhallinta jatkui my√∂s toisella jaksolla. Ensimm√§inen lis√§maali syntyi kuitenkin tilanteesta, jossa pallo oli kotijoukkueella syv√§ll√§ TamU-alueella, kun Haka haki pitk√§√§ sivurajaheittoa boksiin. Toista jaksoa oli pelattu vain pari minuuttia, kun Eino-Veikko Ek puski pallon suoraan sivurajaheitosta ainoana United-pelaajana yl√∂s j√§√§neelle Roope Kostiaiselle, joka suojasi palloa niin ett√§ tilanteeseen rynn√§nnyt puolustaja pelasi itsens√§ ulos, ja Eric Bullock sai pallon mukaansa t√§yteen juoksuun. Toisena mukaan tilanteeseen juoksi Arttu Haapala, jolle Bullock sy√∂tti pallon puhtaaseen l√§piajoon jo ennen puolta kentt√§√§. Kun toinenkin alhaalla ollut puolustaja myi itsens√§ tilanteessa t√§ydellisesti, p√§√§si Bullock juoksemaan Haapalan rinnalle, ja lopulta Haapala tarjoilikin pallon Bullockille laitettavaksi tyhj√§√§n maaliin. N√§in TamU johti jo 0‚Äď4.

Lisämaali oli lähellä jo hetkeä myöhemmin, kun jälleen läpi ottelun pirteästi esiintynyt Mauno Sirén pelasi hyvän seinän Eric Bullockin kanssa, eteni boksiin, ja laukoi pallon ylärimaan. Ennen tunnin täyttymistä nähtiin myös toinen ylärimalaukaus, kun Roope Kostiaisen putoava lehti putosi yläriman päälle ja siitä takaisin kentälle puolustuksen purettavaksi. Paikan Kostiainen sai suoraa Eino-Veikko Ekin oivaltavasta sivurajaheitosta.

Reilu parikymment√§ minuuttia ennen t√§ytt√§ aikaa TamU-maalivahti Antti Kuusiselle sattui synkk√§ hetki, kun h√§nelle heitetty oman p√§√§n sivurajaheitto karkasi jalasta hiukan liian kauaksi, ja Juuso Ollikainen juoksi k√§rkk√§√§sti palloon, ja sai siihen osuman yht√§aikaisesti Kuusisen kanssa. Pallo kimposi hiukan ep√§onnisestikin maalin eteen, jonne Ollikainen ehti ensimm√§isen√§, ja liukui 1‚Äď4-kavennuksen verkon perukoille.

TamU kuittasi takaisukumaalin kolmisen minuuttia my√∂hemmin. Tilanne l√§hti liikkeelle maalintekij√§ Ollikaisen rikkeest√§, joka palkittiin vapaapotkun lis√§ksi keltaisella kortilla. Arttu Haapala antoi vapaapotkun kaukaa TamU-penkin edest√§. Roope Kostiainen puski pallon maalia kohti samalla kun maalivahti Tommi Viik ja kolme muuta pelaajaa tulivat jyr√§tyksi kent√§n pintaan. Sasha Popovitch purki pallon suoraan toppari Anton Brightille, joka t√§ll√§si peliv√§lineen suoraan ilmasta voimalla verkkoon. N√§in TamU johti 1‚Äď5.

Ottelun loppu oli t√§m√§n j√§lkeen pelkk√§ muodollisuus. TamU piti edelleen palloa eik√§ p√§√§st√§nyt vastustajaa rakentelemaan hy√∂kk√§yksi√§. Maalintekoyritykset j√§iv√§t kuitenkin Sinipaidoiltakin ottelun lopullla heppoisiksi. L√§himp√§n√§ maalia oli Roope Kostiaisen tarjoilusta juuri 90 minuutin t√§yttyess√§ vetopaikkaan noussut Jesse Vuori, jonka veto viuhui kuitenkin takatolpan ohi. N√§in TamU p√§√§si juhlimaan 1‚Äď5 (0‚Äď3) -voittoa ulkona hallin ulkopuolella l√§pi ottelun laulaneen Sinikaartin kanssa.

Päävalmentajan kommentit

P√§√§valmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun j√§lkeen tietenkin eritt√§in tyytyv√§inen sek√§ ottelun tulokseen ett√§ joukkueen esitykseen. Hyv√§t ennusmerkit olivat ”Listen” mukaan n√§ht√§viss√§ jo aiemmin viikolla harjoituksissa.

”Torstaina harjoituksissa oli eritt√§in keskittynyt ja vastaanottavainen tekemisen meininki. Silloin jo totesin [maalivahtivalmentaja Juha] Sepp√§l√§lle, ett√§ nyt on aika hyv√§ meininki. Ottelupalaverissakin joukkue oli todella keskittynyt, ja alkuveryttelyss√§ oli todella hyv√§√§ ja ter√§v√§√§ tekemist√§. Joukkue oli tietoinen, ett√§ nyt on kova peli edess√§, ja se paistoi l√§pi.”

”Heti pelin alusta alkaen otimme pelin t√§ysin haltuun. Sy√∂tt√∂peli oli pienell√§ kent√§ll√§ hyv√§√§, ja tilanteita syntyi tasaisin v√§liajoin. Meid√§n valmistautuminen onnistui t√§ll√§ kertaa aika napppin”, Listenmaa arvioi.

Peli siirtäminen pois yleisön nähtäviltä oli tietenkin kaikin puolin harmillista, mutta pelillisesti pelaaminen pienellä takonurmella satoi TamUn laariin.

”Kyll√§h√§n me hykerreltiin kun varmistui, ett√§ peli siirtyy pienelle tekonurmelle. Jos olisin ollut heid√§n valmentajansa, en olisi ikin√§ vienyt peli√§ sinne, mutta ehk√§ heill√§ ei ollut vaihtoehtoja”, Listenmaa sanoo suoraan.

Pelaajissa oli jälleen onnistujia laajalla rintamalla. Laitapelaajista Eric Bullock jatkoi edellisen viikon maalitehtailuaan ja iski kaksi, ja myös Eino-Veikko Ek teki kaksi maalia ja oli muutenkin jatkuvasti mukana tilanteissa.

”Arttu Haapalan peli keskikent√§n pohjalla oli √§√§rett√∂m√§√§n hyv√§√§.  Haapala tasapainotti peli√§ erinomaisesti. Jos vastustaja p√§√§sikin v√§h√§n purkamaan tilannetta, pallo oli melkein aina Haapalan jalassa, ja siit√§ p√§√§stiinkin uuteen hy√∂kk√§ykseen”, nostaa Listenmaa.

”Kiva on menn√§ taas tiistaina harjoituksiin, kun porukka alkaa taas kilpailla perjantain pelipaikoista. Ei siin√§ tarvitse hirve√§sti potkia kavereita pe*seelle ett√§ nyt pit√§isi tehd√§ hommia. Jokainen tekee nyt kovasti hommia, ja uskon ett√§ pelaajat tykk√§√§v√§t tilanteesta ja kehittyv√§t pelaajina”, Listenmaa toteaa.

Listenmaa uskoo, että nimenomaan kilpailutilanne takaa sen, että kukaan ei jää leijumaan hyvän olon tunteeseen, vaan työnteko jatkuu niin harjoituksissa kuin peleissäkin normaaliin tapaan.

”Lauantaina pelaajilla on ollut lupa nauttia voitosta, mutta uskoisin ett√§ kyll√§ se viimeist√§√§n maanantaina on ohi, ja sitten vedet√§√§n kaksi treeni√§. Jos n√§ytt√§√§, ett√§ ei ole palauduttu maan pinnalle, niin eik√∂h√§n meill√§ siihenkin keinot l√∂ydy”, Listenmaa puntaroi.

Asetelmat seuraaviin peleihin

Ottelun voitolla Tampere United siis varmisti alkusarjan voiton, joka tuo kotiedun sarjassa toiseksi sijoittuvaa joukkuetta vastaan, mutta kolmanneksi sijoittuva joukkue kohdataan vieraissa. Tällä hetkellä kakkospaikkaa pitää nimenomaan FC Haka juniorit, joskin Nokian Palloseura on kolmantena vain neljä maalia heikomman maalieronsa turvin. Vastassaan Hakalla ja NoPSilla on viimeisellä kierroksella sarjan tyveen kuuluvat Loiske ja IkU, joten maalierokin voi periaatteessa vielä kääntyä.

Kärkikolmikon lisäksi yläsarjaan on tulossa varmuudella TP-T. Muista joukkueista tällä hetkellä vahvimmilla ovat ACE Ja PJK, joista TamU kohtaa alkusarjan viimeisen kierroksen ottelussa vieraissa nimenomaan ACEn. Tämä ottelu pelataan perjantaina 27.8. klo 20.00 ja pelipaikkana on TamU-K-vuosilta rutkasti muistoja tuova Kaukajärven tekonurmi. Samalla ottelu tarjoaa tilaisuuden karistaa viimevuotiset huomattavasti heikommat Kaukajärven muistot lopullisesti niskasta.

Joka tapauksessa pisteet ovat Tampere Unitedille edelleen tärkeät. Alkusarjan pisteet tulevat mukaan yläsarjaan, joten ACE-peli on sarjan voittamisen kannalta aivan yhtä tärkeä kuin mikä tahansa muukin ottelu. Lisäksi sarjan voittaja ei automaattisesti nouse Kakkoseen, vaan suora nousu edellyttää menestystä kun verrataan Kolmosen voittajien piste per peli -keskiarvoja, ja muutoin edessä on vielä nousukarsinta. Taistelu sarjanoususta jatkuu siis makeasta voitosta huolimatta yhtä lujana kuin tähänkin asti.