TamU-TV tuo kaudelle 2018 uutta tekniikkaa ja uusia tekijöitä

12/03/2018
Uutinen

Viime kaudella suuren harppauksen eteenpäin ottanut TamU-TV keräsi mesenaattikampanjalla rahoitusta paitsi jatkolleen, myös kehittääkseen Tampere Unitedin suoria ottelulähetyksiä. Onnistuneen kampanjan ansioista katsojille pystytään tarjoamaan kaudella 2018 aiempaa kokonaisvaltaisempi kokonaisuus. Asiantuntijoista jatkavat tutut nimet Ari "Zico" Hjelm, Joonas Niemelä, Ville Toiva ja Elina Vainikainen. Uusina kasvoina mukaan tulevat Ali Koljonen, Riku Jussila ja Mikko Malinen. Ottelut selostaa tulevallakin kaudella pitkäaikainen "Sinivihreä ääni" Manu Haapalainen, ja Tarmo Lyytikäinen jatkaa studioisäntänä.

TamU-TV:n joukkorahoituskampanja sai mukaan 85 mesenaattia, jotka rahoittivat TamU-TV:tä yhteensä 3560 €:n edestä. Katsojalle näkyvin muutos teknisessä kehityksessä tulevan kauden lähetyksissä on studion siirtyminen ylälehtereiltä kentän tasolle. Tämän ansiosta studiomiehitys pystyy aistimaan sekä raportoimaan kaiken lähietäisyydeltä, ja ennen kaikkea lähetyksiin saadaan aiempaa enemmän suoria haastatteluja. Lisäksi tekniikan työskentelyä helpottaa keskinäinen ääniyhteys lähetysten aikana. Sen ansiosta saadaan entistä ehjempi lopputulos katsojalle.

”Olemme ensi kaudella entistä enemmän hetkessä läsnä. Suuri kiitos vielä kertaalleen tämän mahdollistaneille mesenaateille”, toteaa jälleen TamU-TV:n kasaamisesta päävastuussa ollut Tarmo Lyytikäinen nöyränä.

Kotona ja vieraissa

TamU-TV lähettää tulevalla kaudella kaikki Tampere Unitedin kotiottelut, ja mukana on tuttuun tapaan aina tunnin ennakkostudio. Lisäksi joitakin spesiaalilähetyksiä on luvassa – ensimmäinen jo avauskierroksella JBK:ta vastaan, kun sarja-avausta edeltää suorana Ratinasta lähetettävä 2,5-tuntinen kausiennakko.

Vierasotteluiden lähettämisestä on lähestytty kaikkia Kakkosen C-lohkon seuroja, ja yli puolet niistä on jo antanut kuvausluvan. Pitkistä välimatkoista huolimatta TamU-TV tulee siis olemaan vahvasti mukana vierasotteluissa tulevallakin kaudella. Vierasottelut toteutetaan kuitenkin vaihtelevalla panostuksella. Osa tulee kokonaisuudessaan selostajan ja mukana olevan asiantuntijan välittämänä. Studio otetaan kuitenkin mukaan tasaisin väliajoin, ensimmäisen kerran helatorstaina 10.5. Tampere Unitedin kohdatessa Vasa IFK:n Elisa Stadionilla Vaasassa.

Kuvauslupia kysellessään työryhmä on Tarmo Lyytikäisen mukaan törmännyt positiiviseen ongelmaan. ”Me teemme kaikki ne vieraspelit, mihin luvan saamme. Muutamalla paikkakunnalla on kuitenkin alustavia suunnitelmia striimata kotiotteluita itse. Jos näin käy, niin on itsestään selvää, ettemme mene tuolloin kilpailevaa lähetystä tekemään. Pidän tätä äärimmäisen positiivisena asiana suomalaisen jalkapallon kannalta, jos Kakkosen näkyvyys lisääntyy ja kyllähän se paljon C-lohkon seuraamista helpottaisi.”

Lähtökohtaisesti kaikki Tampere Unitedin ottelut selostavalle, Helsingissä asuvalle Manu Haapalaiselle tuleva kausi tietää paljon kilometrejä. Mies ei kuitenkaan haastetta pelästy. ”Aikaahan pitkät matkat vievät, samoin kokonaan uusiin vastustajiin perehtyminen. Toisaalta pystyn varmastikin tekemään sekä TamU-hommia että ’oikeita’ töitäni osittain tien päällä. Ja minähän pidän matkustelusta. Suomi tutuksi!” toteaa Haapalainen positiiviseen tapaansa.

TamU-TV:n asiantuntijaosasto odottaa jo kautta malttamattomana. ”Odotukset toiseen kauteen ovat hyvät. Odotan tason nostoa yhden Kakkosen kauden tuoman kokemuksen jälkeen. Tärkeää on saada pisteitä heti alussa, mitkä jäi viime vuonna toteutumatta”, puntaroi Tampere Unitedin kultavuosien päävalmentaja Ari ”Zico” Hjelm Sinipaitojen mahdollisuuksia tulevalla kaudella.

Vaikea alkukausi on jäänyt myös Ville Toivan mieleen. ”Henkilökohtaisesti viime kauden alla oli ehkä liiankin optimistiset odotukset, jotka karisivat aika nopeasti alkukauden tappioiden myötä. Joukkue on kokenut muutaman kovan menetyksen, mutta toisaalta ollaan saatu se kaivattu laadukas maalintekijä ja selkeä ykköskassari. Siinä mielessä ollaan aavistuksen paremmassa tilanteessa kuin viime kauden alla. Pitkät vierasreissut tulevat varmasti rasittamaan joukkuetta, ja siksi erityisesti kotimatseista pitää raapia pisteitä enemmän kuin viime kaudella”, Toiva pyörittelee.

Asiantuntijarinkiin uutta ilmettä

Asiantuntijarinkiin hyppää mukaan kolme uutta, mutta Tampere Unitedin seurayhteisölle kovin tuttua kasvoa. Ali Koljonen kirjautti nimensä seurahistoriaan upealla tasoitusmaalillaan Ilves-Kissoja vastaan Pyynikillä syyskuisena iltana 2016 varmistaen sarjanousun Kakkoseen. Koljosen piti alun perin olla osa myös Tampere Unitedin viime kauden joukkuetta, mutta miehen muutettua pois paikkakunnalta sopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Sinipaitojen otteita hän toki seurasi.

”Näin TamUn viime kauden melko hyvänä. Sarjapaikka varmistui hyvissä ajoin, mikä on aina nousijalta hyvä suoritus. Joukkueessa oli hyviä yksilöitä, jotka pystyivät ratkomaan yksin tiukkoja pelejä. Varsinkin Matti Saaren peliä oli ilo seurata. On jännittävää ja hienoa tulla mukaan TamU-TV:n porukkaan. TamU-TV:n toiminta on täysin poikkeuksellista koko Suomessa, ja on mukava päästä mukaan puuhastelemaan ammattilaisten kanssa”, Koljonen kertaa mennyttä ja pyörittelee uutta rooliaan TamU-TV:ssä.

Riku Jussila pelasi kaudella 2014 silloisessa TamU-K:ssa. Kyseessä oli se Nelosen kausi, jona kovasti kaivattu nousu Kolmoseen jäi toteutumatta. Sittemmin kakkosjoukkueessa jonkin verran pelannut Jussila tekee paluun seurayhteisöön tulemalla mukaan TamU-TV:n asiantuntijapuolelle. Mies tietää, millaista on pelata Sinipaidassa TamU-yleisön edessä. Kausi 2014 jättikin häneen pysyvän jäljen.

”TamUssa viettämäni ajanjakso oli omalla pelaajaurallani poikkeuksellista aikaa. Seurassa oli jo silloin sarjatasoon nähden hyvin aktiivisia ja omistautuneita toimihenkilöitä. Sinikaartin tuki peleissä oli jotain mitä en ole ennen tai jälkeen TamU-ajan päässyt kokemaan. Koin vahvasti pelaajana olevani osa suurempaa yhteisöä, jossa pelaajat, kannattajat ja seuran henkilöstö tekivät kaikki omalla tavallaan työtä yhteisen tavoitteen eteen”, Jussila muistelee aikaansa TamU-K:ssa.

”Siirtyminen pelikentältä mediaosastolle on mahdollisuus päästä nauttimaan lajista kentän ulkopuolisesta näkökulmasta. Meillä on kasassa erinomainen asiantuntijatiimi, jonka kanssa pystymme tarjoamaan faneille ja muille seuraajille laadukasta analyysiä ottelutapahtumista”, mehustelee Jussilla tulevaa rooliaan.

Kolmantena uutena asiantuntijana mukaan tulee pitkän linjan Tampere Unitedin kannattaja ja TamU-TV-konkari Mikko Malinen. Malinen on ollut lähes alusta alkaen mukana TamU-TV:n tekniikan puolella. Viime kaudella hän myös teki grafiikkoja lähetyksiin, toimi varaohjaajana, kuvasi, leikkasi ottelukoosteet ja oli vahvasti mukana sisällön tuottamisessa. Maliselta löytyy myös pitkä pelaajatausta alasarjoista ja viimeiset kaudet hän on pelannut TamU:n kakkos- ja kolmosjoukkueissa. Malisen pitkä kausi Tampere Unitedin hallituksessa päättyi viime kauteen ja nyt hän keskittyykin entistä enemmän TamU-TV:n tekemiseen myös uudessa roolissaan.

”Hienoa päästä kokeilemaan, miltä lähetyksen tekeminen toisella puolen kameraa tuntuu! Tässä kieltämättä hypätään aika vahvasti epämukavuusalueen puolelle”, Malinen naureskelee. ”Tuleva kausi pohjoislohkossa asettaa tietysti niin seuralle, joukkueelle kuin TamU-TV:llekin omat haasteensa, mutta toisaalta täysin uusi toimintaympäristö tuo myös omanlaistaan uutta kipinää touhuun. Uskon, että nuori ja nälkäinen joukkue pitää huolen siitä, että kentältä tarjoiltava sisältö pysyy viihdyttävänä. Kiitos mesenaattien, TamU-TV:llä on nyt entistä paremmat edellytykset välittää se kotisohville. Odotan niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin erittäin mielenkiintoista kautta.”

TamU-TV:n uuden tekniikan kokeilut etenevät jo ennen kauden alkua, ja riippuen siitä miten nopeasti laitteisto saadaan hankittua, voi tuloksia odottaa näkyville jo talven harjoitusotteluista tehtävistä lähetyksistä. Seuraava TamU-TV:n suora ottelulähetys on sunnuntaina 25.3. Pirkkahallissa pelattava harjoitusottelu FC KTP:ta vastaan.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49