TamU teki riemukkaan paluun Tammelaan

23/06/2016
Otteluraportti

Tampere Unitedin tällä erää yhden ottelun mittaiseksi jäävä paluu Tammelan Stadionille toi riemukkaan 0–4 (0–0) -voiton paikalliskilpailija Ilves-Kissoista. Samalla Sinipaidat säilyttivät sarjataulukossa asemansa Pallo-Iirojen kannassa ja kasvattivat kaulaa Ilves-Kissoihin nähden.


Kolmonen

0 – 4

Ottelun alussa Tampere United oli lievissä vaikeuksissa Ilves-Kissojen korkean prässin kanssa, ja peliä pelattiin lähinnä Unitedin puolustuspäässä. Kotijoukkue prässäsi niin innokkaasti, että sen tavoitteena selvästi oli tehdä ottelun avausmaali nopeasti, mikä olisikin voinut lamauttaa vierailevat Sinipaidat. Taktiikka onnistuikin muuten hyvin, mutta maali jäi tekemättä. Kuvaavaa on, että ottelun ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana TamU toi pallon kontrolloidusti hyökkäysalueelle vain kaksi kertaa.

Joukkueet, tuomarit ja Sinikaarti valmiina otteluun
Joukkueet, tuomarit ja Sinikaarti valmiina otteluun
Viimeinen latautuminen otteluun
Viimeinen latautuminen otteluun

Kymmenminuuttisen täytyttyä myös United alkoi saada enemmän hyökkäyksiä, joita kehitettiin erityisesti Matti Saaren kautta. Yksi lupaavimmista hyökkäyksistä päättyi Verneri Uimosen heppoiseksi jääneeseen laukaukseen, jonka maalivahti Esa Saarinen vangitsi helposti. Hetekä myöhemmin Lauri Saari oli paljon lähempänä maalia päästyään nokikkain vastaan tulleen maalivahdin kanssa rangaistusalueen kulmalla, mutta Nosto yli maalivahdin jäi kuitenkin sen verran voimattomaksi, että Ville Puustinen oli aikaa siivota pallo rauhallisesti katsoen pari-kolme metriä ennen maaliviivaa.

Lauri Saari ohittaa maalivahdin mutta ei saa pallon taakse riittävästi voimaa
Lauri Saari ohittaa maalivahdin mutta ei saa pallon taakse riittävästi voimaa

Kokonaisuudessaan Ilves-Kissat oli ensimmäisellä jaksolla hiukan niskan päällä. Yksi parhaista maalintekopaikoista osui hurjia maalimääriä viime aikoina tehneelle Berat Grabovcille, mutta Tuomas Alasen ahdistellessa iholla laukaus suuntautui yli ja ohi maalin. Ilves-Kissojen painostuksesta huolimatta maalivahti Juuso Auvinen ei joutunutkaan venymään huipputorjuntoihin koko ensimmäisen jakson aikana. Näin taukoa lähdettiin viettämään maalittomissa tasalukemissa.

Eetu Rahkola katkoo. Taustalla topparipari Tuomas Alanen (oik) ja Jonne Keränen.
Eetu Rahkola katkoo. Taustalla topparipari Tuomas Alanen (oik) ja Jonne Keränen.
Tuomas Alanen hyppää katkaisemaan puskun
Tuomas Alanen hyppää katkaisemaan puskun

TamU teki toiselle jaksolle kaksi vaihtoa. Lievissä vaikeuksissa Gaël White Neukamia vastaan ollut vasen laitapuolustaja Tuomas Savinainen tuli vaihtoon ja hänen paikkansa otti edellisen kerran TPS:ää vastaan Suomen Cupissa laitapuolustajana pelannut Valtteri Uimonen. Toinen pois vaihdettu pelaaja oli etenkin ensimmäisen jakson alkupuolella paljon osoitteettomalta vaikuttaneita harhasyöttöjä antanut Jonne Keränen. Kentälle tuli Tuomas Lehti, joka otti paikkansa tutusti piikistä Mehdi Fennanen vierestä. Samalla Sasha Popovitš putosi kymppipaikalta Keräsen jättämälle paikalle keskikentän pohjalle.

Sinipaidat takovat taululle murskalukemat toisella jaksolla

Ottelun avausmaali syntyi kun toista jaksoa oli pelattu vasta reilu viisi minuuttia. Verneri Uimonen ja Riku Oras pelasivat pallon Matti Saarelle vauhtiin vasempaan laitaan. Tämä eteni boksiin ja palautti pallon Orakselle, joka laukoi pallon tyynesti maalin takanurkkaan. Villit juhlat päädyssä Sinikaartin syleilyssä olivat valmiit.

Riku Oraksen laukaus lipuu tolpan kautta maaliin. Taustalla maalin syöttänyt Matti Saari.
Riku Oraksen laukaus lipuu tolpan kautta maaliin. Taustalla maalin syöttänyt Matti Saari.
Riku Oras  tuulettaa maaliaan
Riku Oras tuulettaa maaliaan

Johtomaalin jälkeen ottelua pelattiin Sinipaitojen hienoisessa hallinnassa. Erityisesti merkille pantavaa oli se, että Ilves-Kissojen puolustuksella oli suuria vaikeuksia, kun kärjessä sekä Tuomas Lehti että Mehdi Fennanen prässäsivät. Tämän seurauksena Ilves-Kissojen pelinrakentelu perustui pitkiin roiskaisuihin.

Matti Saari keskittää Sinikaartin edessä
Matti Saari keskittää Sinikaartin edessä

Yksi kotijoukkueen pidemmistä hyökkäyksistä johti kuitenkin vaaralliseen maalipaikkaan, kun maalivahti Juuso Auvisen nyrkkeily keskityspallossa epäonnistui, ja Ilves-Kissojen peliä keskikentällä pyörittänyt Simo Martiskainen sai yrittää kuudentoista rajan takaa tyhjään maaliin. Martiskainen ei kuitenkaan saanut pomppivaa palloa kontrolliin, ja epäonnistunut laukaus suuntautui ohi maalin.

Matti Saari juhlii maaliaan
Matti Saari juhlii maaliaan
Maalijuhlat kannattajien edessä
Maalijuhlat kannattajien edessä

Unitedin toinen maali lähti liikkeelle Verneri Uimosen juuri keskiviivan takaa sivurajan tuntumasta antamasta sinänsä vaarattoman oloisesta vapaapotkusta. Mehdi Fennane näytti jälleen vahvuutensa voittamalla pääpallon noin 30 metrin päässä maalista. Matti Saari juoksi pallon kärkkäästi kiinni boksissa topparien väissä, ja sai tuikattua pallon takatolpan kautta verkon perille.

Tuomas Lehti sijoittaa pallon maalin ylänurkkaan
Tuomas Lehti sijoittaa pallon maalin ylänurkkaan

Ottelun lopullisesti ratkaissut 0–3-maali syntyi, kun toppari Eetu Rahkola pelasi Lauri Saarelle pitkän pallon boksin oikealle laidalle. Jopa kolme punapaitaa keskittyi syöttöpaikkaa hakeneeseen Saareen, ja samalla Tuomas Lehti Unohtui täysin vapaaksi rangaistuspilkun paikkeille. Selkä maaliin päin pelannut Lehti käänsi pallon vasemmalla jalallaan vetopaikkaan, pyörähti ympäri ja sijoitti pallon maalin takaylänurkkaan.

Sinikaarti tuulettaa maalia
Sinikaarti tuulettaa maalia
Tuomas Lehti juhlinnan keskipisteenä
Tuomas Lehti juhlinnan keskipisteenä

Toivottomassa tappiotilanteessa Ilves-Kissat ei kyennyt enää minkäänlaiseen loppukiriin. TamU sen sijaan aloitti vaihtorulettinsa, jossa ensimmäisenä kentälle tuli pitkästä aikaa kannattajat kaudella 2014 hurmannut Jan Riikonen. Pahan loukkaantumisen jälkeen paluuta tekevä vaihtomies olikin mukana maalinteossa jo pari minuuttia myöhemmin. Mehdi Fenanne jatkoi Juuso Auvisen maalipotkun päällään Riikoselle, joka syötti Tuomas Lehden läpi. Tämä ei jättänyt paikkaa käyttämättä, vaan sijoitti pallon tarkasti maalin takakulmaan. Näin taululle saatiin täyttä tyrmäystä osoittaneet lukemat 0–4, jotka jäivät myös ottelun päätöslukemiksi.

Mehdi Fennane voittaa pääpallon...
Mehdi Fennane voittaa pääpallon…
...Jan Riikonen syöttää pystyyn...
…Jan Riikonen syöttää pystyyn…
...ja Tuomas Lehti karkaa maalintekoon.
…ja Tuomas Lehti karkaa maalintekoon.

Kommentit ottelun jälkeen

TamUn päävalmentaja Mikko Mäkelä näki ottelun kaksijakoisena, ja myönsi että siirtyminen Pyynikin ahtaalta tekonurmelta Tammelan täysimittaiselle luonnonnurmelle toi omat hankaluutensa. ”Ensimmäinen jakso oli hieman tunnustelevaa ja hieman seurattiin miten Kissat pelaavat. Oudoksestaan iso kenttä oli myös vähä hankala, mutta pääsimme nopeasti sen kanssa sinuiksi ja saimme omasta pelistä kiinni.”

Ilves-Kissojen päävalmentaja Kari Sainio oli luonnollisesti ottelun jälkeen pettynyt. ”Eka vartti näytti hyvältä ja näytti että latinki on hyvä”, Sainio huokaili. ”Pikku hiljaa ote katosi ja toinen puoliaika oli sitten heikko esitys. Maalit näytti aika helpoilta. Vastustaja oli 4–0 parempi, ei siinä ole selittelyjä.”

Toiselle jaksolle Mäkelä teki onnistuneet vaihdot ja se oli Mäkelän mukaan ottelun ratkaisu. ”Muutimme taktiikan 442:ksi ja saimme keskikentän pohjan haltuumme ja samalla Kissojen pelin avaamisen pois. Onnistuimme täysin tässä muutoksessa ja on todella hieno huomata kuinka jengi toteutti uutta taktiikkaa. Toinen jakso oli liioittelematta todella hieno esitys”, Mäkelä hehkuttaa.

”Muutenkin joukkueen nöyrä pelaaminen hivenen normaalia puolustavammalla taktiikalla oli loistavaa”, Mäkelä jatkaa. ”Koko joukkue saa täyden kympin arvosanan, mutta haluisin nostaa esiin meidän toppari kaksikon Eetu Rahkola / Tuomas Alanen. He pitivät Kissojen vaaralliset hyökkääjät aivan pimennossa. Lisäksi Mehdi Fennane teki uskomattoman duunin hyökkääjänä joukkueelle ja tietenkin pitää mainita Tuomas Lehti, joka teki kaksi maalia ja oli koko ajan uhkana linjassa.”

”Tapahtuma kokonaisuudessaan oli mahtava. Sinikaartille haluan sanoa että olitte jälleen upeita. Olisihan se kiva pelata Tammelassa tulevaisuudessakin”, Mäkelä päättää.

Tampere United suuntaa lyhyelle juhannustauolle, ja palaa pelikentille reilun viikon päästä sunnuntaina 3.7. kun sarjanelonen TP-T vieraille Pyynikillä. Tervetuloa silloin taas muukaan otteluihin!

Kolmonen

0 – 4

( 0 – 0 )

51′ Riku Oras
65′ Matti Saari
68′ Tuomas Lehti
80′ Tuomas Lehti

Yleisöä:

 

Yleisöä:

17 Juuso Auvinen
3 Tuomas Savinainen 46'
5 Eetu Rahkola C
8 Riku Oras
10 Jonne Keränen 46'
11 Lauri Saari 83'
16 Mehdi Fennane 89'
20 Verneri Uimonen
21 Matti Saari 77'
22 Tuomas Alanen
41 Sasha Popovitš
1 Jussi Siltanen
7 Jussi Rasva 83'
9 Tuomas Lehti 46'
19 Valtteri Uimonen 46'
25 Jan Riikonen 77'
26 Mika Kytöviita 89'
27 Timo Kauppinen
3Janne Tulehmovaihtoon 89’
5Juho Ihalainen
8Radwan Moussakeltainen kortti 79’vaihtoon 83’
9Gaël White Njeukamvaihtoon 75’
10Berat Grabovci
13Ville Puustinen
19Aleksi Siren
22Esa Saarinen
27Tero Intalavaihtoon 57’
28Juha VeijonenC
33Simo Martiskainen
1Jimi Salo
2Jarno Soininenvaihdosta 89’
11Joshua Malukavaihdosta 83’
15Otto Virtanenvaihdosta 57’
21Montezer Al-Fatlawin
23Jesse Jaakkolavaihdosta 75’
30Jaakko Wainikainen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF