23.9.2018

 
 

TamU tarrautui sarja­paikkaan voitolla Pyynikin illassaTampere Unitedissa on totuttu kokemaan hienoja syysiltoja Pyynikin urheilukent√§ll√§. T√§m√§ kausi ei muodostanut t√§h√§n poikkeusta, sill√§ tiukimmassa mahdollisessa paikassa Sinipaidat venyi loistavaan suoritukseen ja ansaittuun 3‚Äď1-voittoon viel√§ jopa sarjanoususta ennen ottelua haaveilleesta Herculeksesta. Ottelun alku n√§ytti ensin karmeimmalta mahdolliselta kun Paul Obi vei oululaiset 0‚Äď1‚Äďvierasjohtoon jo ottelun viidennell√§ minuutilla. Valtteri Hiilloskorpi kuitenkin tasoitti pelin vain minuuttia my√∂hemmin, ja reilun vartin pelin j√§lkeen Hiilloskorpi vei Sinipaidat jo johtoon. Pelin tappoi toisen puoliajan alussa Mauno Sir√©nin huippuoivallus liki puolesta kent√§st√§¬†‚Äď maali joka sopii mukaan mihin tahansa maalikoosteeseen.

Tampere United lähti otteluun kokoonpanolla, jossa oli lukuisia muutoksia edelliseen otteluun nähden. Pitkään sivussa loukkaantumisen takia ollut toppari Eetu Rahkola nousi avaukseen pelikiellosta palanneen Santeri Salomaan rinnalle. Samoin laitapuolustaja Verneri Uimonen ja pelaajavalmentaja Leroy Maluka tekivät paluun avaukseen pelikiellon jälkeen. Roope Kostiainen puolestaan otti Berat Grabovcin paikan piikissä.

Oman mausteensa otteluun toi jälleen Pyynikin pomppuinen tekonurmi ja kentän pieni koko. Kauden muista vastuksista poiketen olosuhteet eivät näyttäneet tulleen Herculesille yllätyksenä, mutta oli kuitenkin selvää, että Pyynikin kaltaisella kentällä oululaiset eivät päässeet pyörittämään aivan ominta peliään. Samalla sinivihreä seurayhteisö näytti sekä kentällä että katsomossa, miksi Pyynikki on kaikesta huolimatta seuralle se rakkain koti.

Karmea alku kuitataan välittömästi

Ottelu sai Sinipaitojen kannalta pahimman mahdollisen alun, sillä pallo oli omassa maalissa jo ennen kuin kellossa oli viittä minuuttia. Tilanne lähti liikkeelle keskialueen rikkeestä ja Calvin Nsombon nopeasta oivalluksesta. Nuori makedonialaishyökkääjä antoi vapaapotkun ennen kuin TamU ehti ryhmittyä pallon, ja näin maalitykki Paul Obi pääsi juoksuun linjan taakse. Kun maalivahti Antti Kuusinen vielä arvioi tilanteen väärin ja tuli epäröiden vastaan, oli Obilla helppo työ tehdä kauden 19 maalinsa kauniilla nostolla.

Eetu Rahkola ei ehdi kurottamaan Paul Obin 0‚Äď1-sijoituksen tielle.

Maali tuntui sinisess√§ leiriss√§ halvalta, ja katsomon puolella moni ehti varmasti jo ajatella, ett√§ illasta tulisi eritt√§in vaikea. Kent√§ll√§ reaktio oli kuitenkin toisenlainen. Alle puolitoista minuuttia my√∂hemmin peli oli nimitt√§in jo tasan, kun Verneri Uimosen oivallinen pystyavaus vapautti Valtteri Hiilloskorven l√§piajoon paitsion rajamailta. Hiilloskorven ensimm√§inen laukaus kimposi takatolpan sis√§pinnasta takaisin nuoren hy√∂kk√§√§j√§n jalkaan, eik√§ t√§m√§ j√§tt√§nyt toista tilaisuuttaan k√§ytt√§m√§tt√§. N√§in tilanne oli 1‚Äď1 jo ottelun kuudennella minuutilla.

Valtteri Hiilloskorpi laukoi tolppaan, mutta laukaus paluupalloon upposi verkon perukoille.

Valtteri Hiilloskorpi juhlii. Myös pallopoika ja yleisö nauttivat tilanteesta.

Tasoitusmaalin jälkeen TamU otti pallonhallinnan selkeästi itselleen, ja vaikka aivan huippupaikoille ei päästykään, pääsivät sekä Konsta Raittinen että Riku Oras kokeilemaan laukauksiaan. Seuraava todella vaarallinen tilanne nähtiin kuitenkin TamU-päädyssä, kun Marcosin syöttö vapautti Calvin Nsombon vetopaikkaan keskellä kuudentoista rajalla. Antti Kuusinen venyi kuitenkin ottelun ehdottomasti komeimpaan torjuntaan.

Vain hetke√§ my√∂hemmin verkko heilui toisessa p√§√§ss√§ komean kuvion p√§√§tteeksi. Elias Harala huiputti puolustajansa oikealla laidalla, ja sy√∂tii keskelle Riku Orakselle, joka jatkoi heti Roope Kostiaiselle boksiin. T√§st√§ aukesi hyvin tilaa, mutta Kostiainen piti palloa ja antoi puolustajien tulla iholle. T√§m√§ j√§tti puolestaan Valtteri Hiilloskorven t√§ysin vapaaksi, ja juuri h√§nelle Kostiainen pallon my√∂s pelasi. Maalivahti Aleksanteri Patronen torjui viel√§ ”Hiilarin” ensimm√§isen t√§ysin vapaan yrityksen, mutta kun nuori hy√∂kk√§√§j√§ p√§√§si omille karoilleen, ei maalia voinut en√§√§ est√§√§ mik√§√§n. N√§in TamU siirtyi 2‚Äď1-johtoon.

Elias Harala huiputtaa Markku Huoposta.

Valtteri Hiilloskorpi laukoo paluupallon maaliin.

Mauno Sirén juhlii maalia Valtteri Hiilloskorven kanssa.

Hurjan ensimmäisen vartin jälkeen maalinteon tahti tyrehtyi. Ottelu pysyi kuitenkin visusti Sinipaitojen hallussa, ja vaikkei maalintekopaikkoja saatu rakennettua, ei myöskään omassa päässä ollut mitään hätää. Tästä nähtiin yksi poikkeus reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun väkivahva Paul Obi juoksi hieman onnekkaastikin puolittain läpi pomppivan pallon perässä. Leroy Maluka oli kuitenkin hereillä ja juoksi Obin kiinni tehden tämän maalintekoaikeet tyhjiksi.

Jakson lopussa ainoa mainittava tapahtuma oli Nathan Ibehin optimistinen kaukovapari, jota Antti Kuusinen pompotti vaarallisen n√§k√∂isesti, mutta nappasi pallon kuitenkin haltuunsa. Kun maaleja ei tehty lis√§√§, tauolle l√§hdetiin Pyynikin yleis√∂lle hyvin maistuneessa 2‚Äď1-kotijohdossa.

Roope Kostiainen pelasi vahvan ottelun kärjessä.

Mauno Sirénin haamulaukaus ratkaisee ottelun

TamU sai toiselle jaksolle räväkän alun. Jo reilun minuutin pelin jälkeen Roope Kostiainen pääsi kokeilemaan alimpana pelanneen Nathan Ibehin ohittamista. Kiekkokentillä sallittuksi laskettava taklaus pysäytti Kostiaisen keltaisen kortin ja vapaapotkun arvoisesti, ja seurannutta vapaapotkua asettui laukomaan Elias Harala. Etäisyys maaliin oli juuri sopiva, mutta Haralan pallo putosi harmillisesti yläriman päälle.

Vain hetke√§ my√∂hemmin Mauno Sir√©n ratkaisi ottelun harvinaisella tavalla. Sinipaidat pallottelivat vapaasti keskialueella, ja pallo p√§√§tyi laidalle Sir√©nille. Kaikesta p√§√§telleen laitapuolustaja ”Maukka” huomasi maalivahdin olleen sopivasti hiukan ulkona maalilta, sill√§ Sir√©nin hallittu laukaus upposi maali yl√§nurkkaan takatolpan kautta, ja juhlat Pyynikill√§ olivat valmiit. Kyseess√§ oli varmasti yksi kauden komeimmista maaleista Kakkosessa.

Aleksanteri Patronen hämmästelee, kun Mauno Sirénin haamuveto uppoaa tolpan kautta maalin ylänurkkaan.

Mauno Sirén ja Valtteri Hiilloskorpi kohtaavat jälleen.

Kasa huudettu! Mauno Sirén jää alimmaksi.

Kahden maalin johtoasemassa TamUlla ei ollut mitään hätää. Sen sijaan Sinipaidat olivat lähellä kasvattaa johtoaan muutamaankin kertaan. Eetu Rahkolan pallo vapautti Roope Kostiaisen läpi jo 55. minuutilla, mutta pallo karkasi maalivahti Aleksanteri Patroselle hiukan liian kovan kosketuksen takia.

TamUn neljäs maali oli jälleen lähellä tunnin kohdalla, kun Roope Kostiainen suojasi hyvin palloa laidalla ja löysi sitten keskityksellään Elias Haralan aivan maalin edestä. Tämä jatkoi suoraan yhdellä kosketuksella, mutta pallo nousi harmillisesti ylärimaan, ja maalivahti Patronen torjui vielä Riku Oraksen puskeman paluupallon maalin alanurkasta.

Viimeisellä puolituntisella maalintekopaikat olivat vähissä. Viimeiseksi vartiksi kärkeen vaihdettu Berat Grabovci pääsi laukomaan kertaalleen, mutta veto jäi heppoiseksi. Aivan lopussa Grabovci tarjoili vielä RIku Orakselle vetopaikan, mutta laukaus suuntautui päin maalivahtia. Myös Valtteri Hiilloskorpi pääsi yrittämään hattutempun täydentämistä, mutta vasemman jalan laukaus suuntautui maalin ohi.

Elias Harala taistelee Hercules-pelaajien välissä.

Ottelun lisäajalla Sinikaarti lauloi ja muu yleisö taputti rytmikkäästi käsiään yhteen. Tunnelmassa oli kaikuja menneiden vuosien nousujuhlista, mutta tällä kertaa ilmassa oli lievää haikeuttakin, sillä kotiotteluiden osalta pitkä kausi on ohi, ja suurin osa seurayhteisöstä joutuu jännittämään sarjapaikan puolesta ensi lauantaina TamU-TV:n välityksellä. Tämä päätöskierroksen otteluhan pelataan lauantaina 29.9. klo 15 KuFun evakkokentällä Toivalan kylässä Siilinjärvellä.

Kommentit ottelun jälkeen

”T√§n√§√§n osoitimme, ett√§ olemme parempia kun pelaamme joukkueena parhaan kykymme mukaisesti. T√§n√§√§n my√∂s pysyimme pelisuunnitelmassa, joka edellytti k√§rsiv√§llisyytt√§ ja kurinalaisuutta, ja pelaajat tekiv√§t sen mit√§ heilt√§ odotin. Tiesimme ettei ottelusta tulisi helppoa, mutta en miss√§√§n vaiheessa ep√§illyt ettemmek√∂ voittaisi”, kehui p√§√§valmentaja Leroy Maluka joukkuettaan ottelun j√§lkeen.

Pelaajat liittyivät kannattajien lauluun ottelun jälkeen.

”TPV-ottelun j√§lkeen sanoin, ett√§ meill√§ on viel√§ viisi derby√§ j√§ljell√§, enk√§ laskenut leikki√§. T√§ss√§ peliss√§ p√§√§stimme heti alussa maalin, mutta osoitimme hienoa luonnetta nousemalla nopeasti 2‚Äď1 johtoon. Tauolla sanoin pojille, ett√§ jatketaan samaan tapaan ja ett√§ ensimm√§inen vartti on ratkaisevan t√§rke√§, eli pit√§√§ keskitty√§ ja jatkaa kurinalaista peli√§”, Maluka toteaa.

”Maunon Sir√©nin upea maali sinet√∂i ottelun meille. Joukkueessa oli muutenkin vain onnistujia ja olen enemm√§n kuin tyytyv√§inen. N√§in pelaamalla emme olisi joutuneet siihen tilanteeseen, jossa nyt olemme. J√§ljell√§ on viel√§ yksi derby”, Maluka p√§√§tt√§√§.

Kaikuja viime vuosien nousujuhlista.

Kiitos!

TamU-TV siis näyttää ensi lauantain ratkaisuottelun Siilinjärveltä suorana lähetyksenä. Lähetys alkaa klo 14.50 eli kymmenen minuuttia ennen ottelun alkua. Silloin ratkaistaan ensi kauden sarjataso! Tasapeli riittää, mutta voitto on ehdottomasti haussa.

41 Aleksanteri Patronen
2 Louback
4 Nathan Ibeh keltainen kortti47’
5 Santeri Ukkola vaihtoon 67’
10 Paul Obi
12 Markku Huoponen C vaihtoon 52’
14 Mikel keltainen kortti18’
17 Calvin Nsombo vaihtoon 75’
18 Marcos keltainen kortti90+3’
22 Valtteri Kovalainen
25 Karam Hadhoud
1 Ville Seppä
3 Jose Amat vaihdosta 67’
7 Aleksi Nousiainen vaihdosta 75’
8 Alain vaihdosta 52’
11 Nazim Amokachi
21 Miika Lammela
33 Hekuran Hasani