TamU tarrautui sarja­paikkaan voitolla Pyynikin illassa

23/09/2018
Otteluraportti

Tampere Unitedissa on totuttu kokemaan hienoja syysiltoja Pyynikin urheilukentällä. Tämä kausi ei muodostanut tähän poikkeusta, sillä tiukimmassa mahdollisessa paikassa Sinipaidat venyi loistavaan suoritukseen ja ansaittuun 3–1-voittoon vielä jopa sarjanoususta ennen ottelua haaveilleesta Herculeksesta. Ottelun alku näytti ensin karmeimmalta mahdolliselta kun Paul Obi vei oululaiset 0–1–vierasjohtoon jo ottelun viidennellä minuutilla. Valtteri Hiilloskorpi kuitenkin tasoitti pelin vain minuuttia myöhemmin, ja reilun vartin pelin jälkeen Hiilloskorpi vei Sinipaidat jo johtoon. Pelin tappoi toisen puoliajan alussa Mauno Sirénin huippuoivallus liki puolesta kentästä – maali joka sopii mukaan mihin tahansa maalikoosteeseen.


Kakkonen

3 – 1

Tampere United lähti otteluun kokoonpanolla, jossa oli lukuisia muutoksia edelliseen otteluun nähden. Pitkään sivussa loukkaantumisen takia ollut toppari Eetu Rahkola nousi avaukseen pelikiellosta palanneen Santeri Salomaan rinnalle. Samoin laitapuolustaja Verneri Uimonen ja pelaajavalmentaja Leroy Maluka tekivät paluun avaukseen pelikiellon jälkeen. Roope Kostiainen puolestaan otti Berat Grabovcin paikan piikissä.

Oman mausteensa otteluun toi jälleen Pyynikin pomppuinen tekonurmi ja kentän pieni koko. Kauden muista vastuksista poiketen olosuhteet eivät näyttäneet tulleen Herculesille yllätyksenä, mutta oli kuitenkin selvää, että Pyynikin kaltaisella kentällä oululaiset eivät päässeet pyörittämään aivan ominta peliään. Samalla sinivihreä seurayhteisö näytti sekä kentällä että katsomossa, miksi Pyynikki on kaikesta huolimatta seuralle se rakkain koti.

Karmea alku kuitataan välittömästi

Ottelu sai Sinipaitojen kannalta pahimman mahdollisen alun, sillä pallo oli omassa maalissa jo ennen kuin kellossa oli viittä minuuttia. Tilanne lähti liikkeelle keskialueen rikkeestä ja Calvin Nsombon nopeasta oivalluksesta. Nuori makedonialaishyökkääjä antoi vapaapotkun ennen kuin TamU ehti ryhmittyä pallon, ja näin maalitykki Paul Obi pääsi juoksuun linjan taakse. Kun maalivahti Antti Kuusinen vielä arvioi tilanteen väärin ja tuli epäröiden vastaan, oli Obilla helppo työ tehdä kauden 19 maalinsa kauniilla nostolla.

Eetu Rahkola ei ehdi kurottamaan Paul Obin 0–1-sijoituksen tielle.

Maali tuntui sinisessä leirissä halvalta, ja katsomon puolella moni ehti varmasti jo ajatella, että illasta tulisi erittäin vaikea. Kentällä reaktio oli kuitenkin toisenlainen. Alle puolitoista minuuttia myöhemmin peli oli nimittäin jo tasan, kun Verneri Uimosen oivallinen pystyavaus vapautti Valtteri Hiilloskorven läpiajoon paitsion rajamailta. Hiilloskorven ensimmäinen laukaus kimposi takatolpan sisäpinnasta takaisin nuoren hyökkääjän jalkaan, eikä tämä jättänyt toista tilaisuuttaan käyttämättä. Näin tilanne oli 1–1 jo ottelun kuudennella minuutilla.

Valtteri Hiilloskorpi laukoi tolppaan, mutta laukaus paluupalloon upposi verkon perukoille.
Valtteri Hiilloskorpi juhlii. Myös pallopoika ja yleisö nauttivat tilanteesta.

Tasoitusmaalin jälkeen TamU otti pallonhallinnan selkeästi itselleen, ja vaikka aivan huippupaikoille ei päästykään, pääsivät sekä Konsta Raittinen että Riku Oras kokeilemaan laukauksiaan. Seuraava todella vaarallinen tilanne nähtiin kuitenkin TamU-päädyssä, kun Marcosin syöttö vapautti Calvin Nsombon vetopaikkaan keskellä kuudentoista rajalla. Antti Kuusinen venyi kuitenkin ottelun ehdottomasti komeimpaan torjuntaan.

Vain hetkeä myöhemmin verkko heilui toisessa päässä komean kuvion päätteeksi. Elias Harala huiputti puolustajansa oikealla laidalla, ja syötii keskelle Riku Orakselle, joka jatkoi heti Roope Kostiaiselle boksiin. Tästä aukesi hyvin tilaa, mutta Kostiainen piti palloa ja antoi puolustajien tulla iholle. Tämä jätti puolestaan Valtteri Hiilloskorven täysin vapaaksi, ja juuri hänelle Kostiainen pallon myös pelasi. Maalivahti Aleksanteri Patronen torjui vielä ”Hiilarin” ensimmäisen täysin vapaan yrityksen, mutta kun nuori hyökkääjä pääsi omille karoilleen, ei maalia voinut enää estää mikään. Näin TamU siirtyi 2–1-johtoon.

Elias Harala huiputtaa Markku Huoposta.
Valtteri Hiilloskorpi laukoo paluupallon maaliin.
Mauno Sirén juhlii maalia Valtteri Hiilloskorven kanssa.

Hurjan ensimmäisen vartin jälkeen maalinteon tahti tyrehtyi. Ottelu pysyi kuitenkin visusti Sinipaitojen hallussa, ja vaikkei maalintekopaikkoja saatu rakennettua, ei myöskään omassa päässä ollut mitään hätää. Tästä nähtiin yksi poikkeus reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun väkivahva Paul Obi juoksi hieman onnekkaastikin puolittain läpi pomppivan pallon perässä. Leroy Maluka oli kuitenkin hereillä ja juoksi Obin kiinni tehden tämän maalintekoaikeet tyhjiksi.

Jakson lopussa ainoa mainittava tapahtuma oli Nathan Ibehin optimistinen kaukovapari, jota Antti Kuusinen pompotti vaarallisen näköisesti, mutta nappasi pallon kuitenkin haltuunsa. Kun maaleja ei tehty lisää, tauolle lähdetiin Pyynikin yleisölle hyvin maistuneessa 2–1-kotijohdossa.

Roope Kostiainen pelasi vahvan ottelun kärjessä.

Mauno Sirénin haamulaukaus ratkaisee ottelun

TamU sai toiselle jaksolle räväkän alun. Jo reilun minuutin pelin jälkeen Roope Kostiainen pääsi kokeilemaan alimpana pelanneen Nathan Ibehin ohittamista. Kiekkokentillä sallittuksi laskettava taklaus pysäytti Kostiaisen keltaisen kortin ja vapaapotkun arvoisesti, ja seurannutta vapaapotkua asettui laukomaan Elias Harala. Etäisyys maaliin oli juuri sopiva, mutta Haralan pallo putosi harmillisesti yläriman päälle.

Vain hetkeä myöhemmin Mauno Sirén ratkaisi ottelun harvinaisella tavalla. Sinipaidat pallottelivat vapaasti keskialueella, ja pallo päätyi laidalle Sirénille. Kaikesta päätelleen laitapuolustaja ”Maukka” huomasi maalivahdin olleen sopivasti hiukan ulkona maalilta, sillä Sirénin hallittu laukaus upposi maali ylänurkkaan takatolpan kautta, ja juhlat Pyynikillä olivat valmiit. Kyseessä oli varmasti yksi kauden komeimmista maaleista Kakkosessa.

Aleksanteri Patronen hämmästelee, kun Mauno Sirénin haamuveto uppoaa tolpan kautta maalin ylänurkkaan.
Mauno Sirén ja Valtteri Hiilloskorpi kohtaavat jälleen.
Kasa huudettu! Mauno Sirén jää alimmaksi.

Kahden maalin johtoasemassa TamUlla ei ollut mitään hätää. Sen sijaan Sinipaidat olivat lähellä kasvattaa johtoaan muutamaankin kertaan. Eetu Rahkolan pallo vapautti Roope Kostiaisen läpi jo 55. minuutilla, mutta pallo karkasi maalivahti Aleksanteri Patroselle hiukan liian kovan kosketuksen takia.

TamUn neljäs maali oli jälleen lähellä tunnin kohdalla, kun Roope Kostiainen suojasi hyvin palloa laidalla ja löysi sitten keskityksellään Elias Haralan aivan maalin edestä. Tämä jatkoi suoraan yhdellä kosketuksella, mutta pallo nousi harmillisesti ylärimaan, ja maalivahti Patronen torjui vielä Riku Oraksen puskeman paluupallon maalin alanurkasta.

Viimeisellä puolituntisella maalintekopaikat olivat vähissä. Viimeiseksi vartiksi kärkeen vaihdettu Berat Grabovci pääsi laukomaan kertaalleen, mutta veto jäi heppoiseksi. Aivan lopussa Grabovci tarjoili vielä RIku Orakselle vetopaikan, mutta laukaus suuntautui päin maalivahtia. Myös Valtteri Hiilloskorpi pääsi yrittämään hattutempun täydentämistä, mutta vasemman jalan laukaus suuntautui maalin ohi.

Elias Harala taistelee Hercules-pelaajien välissä.

Ottelun lisäajalla Sinikaarti lauloi ja muu yleisö taputti rytmikkäästi käsiään yhteen. Tunnelmassa oli kaikuja menneiden vuosien nousujuhlista, mutta tällä kertaa ilmassa oli lievää haikeuttakin, sillä kotiotteluiden osalta pitkä kausi on ohi, ja suurin osa seurayhteisöstä joutuu jännittämään sarjapaikan puolesta ensi lauantaina TamU-TV:n välityksellä. Tämä päätöskierroksen otteluhan pelataan lauantaina 29.9. klo 15 KuFun evakkokentällä Toivalan kylässä Siilinjärvellä.

Kommentit ottelun jälkeen

”Tänään osoitimme, että olemme parempia kun pelaamme joukkueena parhaan kykymme mukaisesti. Tänään myös pysyimme pelisuunnitelmassa, joka edellytti kärsivällisyyttä ja kurinalaisuutta, ja pelaajat tekivät sen mitä heiltä odotin. Tiesimme ettei ottelusta tulisi helppoa, mutta en missään vaiheessa epäillyt ettemmekö voittaisi”, kehui päävalmentaja Leroy Maluka joukkuettaan ottelun jälkeen.

Pelaajat liittyivät kannattajien lauluun ottelun jälkeen.

”TPV-ottelun jälkeen sanoin, että meillä on vielä viisi derbyä jäljellä, enkä laskenut leikkiä. Tässä pelissä päästimme heti alussa maalin, mutta osoitimme hienoa luonnetta nousemalla nopeasti 2–1 johtoon. Tauolla sanoin pojille, että jatketaan samaan tapaan ja että ensimmäinen vartti on ratkaisevan tärkeä, eli pitää keskittyä ja jatkaa kurinalaista peliä”, Maluka toteaa.

”Maunon Sirénin upea maali sinetöi ottelun meille. Joukkueessa oli muutenkin vain onnistujia ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Näin pelaamalla emme olisi joutuneet siihen tilanteeseen, jossa nyt olemme. Jäljellä on vielä yksi derby”, Maluka päättää.

Kaikuja viime vuosien nousujuhlista.
Kiitos!

TamU-TV siis näyttää ensi lauantain ratkaisuottelun Siilinjärveltä suorana lähetyksenä. Lähetys alkaa klo 14.50 eli kymmenen minuuttia ennen ottelun alkua. Silloin ratkaistaan ensi kauden sarjataso! Tasapeli riittää, mutta voitto on ehdottomasti haussa.

Kakkonen

3 – 1

( 2 – 1 )

6′ Valtteri Hiilloskorpi
16′ Valtteri Hiilloskorpi
49′ Mauno Sirén

Yleisöä:
269

5' Paul Obi

Yleisöä:
269

32 Antti Kuusinen
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen 76'
5 Eetu Rahkola
7 Elias Harala 82'
8 Riku Oras C
20 Verneri Uimonen 37'
21 Konsta Raittinen
24 Santeri Salomaa
27 Valtteri Hiilloskorpi
52 Leroy Maluka 18' 73'
62 Elias Alanen
4 Topias Järvelä
10 Berat Grabovci 76'
18 Jere Remes 82'
22 Matias Stark
25 Omar Khary 73'
41Aleksanteri Patronen
2Louback
4Nathan Ibehkeltainen kortti47’
5Santeri Ukkolavaihtoon 67’
10Paul Obi
12Markku HuoponenCvaihtoon 52’
14Mikelkeltainen kortti18’
17Calvin Nsombovaihtoon 75’
18Marcoskeltainen kortti90+3’
22Valtteri Kovalainen
25Karam Hadhoud
1Ville Seppä
3Jose Amatvaihdosta 67’
7Aleksi Nousiainenvaihdosta 75’
8Alainvaihdosta 52’
11Nazim Amokachi
21Miika Lammela
33Hekuran Hasani

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF