TamU tarrasi nousu­karsintoihin upealla voitolla sarja­­kärjestä

30/09/2023 TamU
Otteluraportti

Kaupin urheilupuiston iltavaloissa pelattiin perjantai-iltana peräti 583 katsojan edessä Tampere Unitedin ja FC Jazzin välinen tasokas Kakkosen ottelu, josta ei puuttunut vauhtia, taitoa eikä varsinkaan tunnetta. Ensimmäisellä jaksolla kumpikin joukkue sai aikaiseksi yhden kulmapotkumaalin, mutta ottelun ratkaisuksi muodostui Taha Özcelikin tunnin kohdalla tekemä komea maali, jossa Jazzin puolustus revittiin riekaleiksi. Voitto sarjajohtajasta oli Tampere Unitedille erittäin tärkeä, ja vaikka paikka nousukarsinnoissa ei olekaan vielä varma, paineet siirtyvät tällä tuloksella muille joukkueille.


Kakkonen

2 – 1

  • Kaupissa nähtiin erittäin tasokas ja tunteikas Kakkosen ottelu 583 katsojan edessä.
  • TamU tarrasi voitolla paikkaan nousu­karsinnoissa ja on nyt sarjassa neljäntenä.
  • Sunnuntaina pelattava lohkon muut ottelut määrittävät la 7.10. EPS:n vieraana pelattavan viimeisen sarja­ottelun panoksen.

Me tehtiin siinä pari nättiä syöttökombinaatiota, ja mä vaan juoksin eteenpäin enkä miettinyt siinä kohtaa juuri mitään. Lopulta pallo tuli sopivasti siihen ulottuville, ja siitä oli kiva laittaa pallo kulmaan.

- Taha Özcelik
Voittomaalin tekijä

Iso voitto meille. Laitettiin Granille ja jopa Kissoille vähän painetta, ja nyt niiden pitää saada tulosta aikaiseksi. Ekan vartin aikana ei ihan uskallettu pelata, mutta sen jälkeen oli tosi hyvä esitys.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Pallollinen pelaaminen toimii nyt aika hyvin. On löytynyt hyvä roolitus sen toteuttamiseen. Samaan aikaan rosterista löytyy vähän joka paikalle se toinen vaihtoehto.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Joillakin pelaajilla on pieniä loukkaantumisia, mutta pojat on kuitenkin aina valmiina sitten viikonloppuna, kun peli on edessä

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ensi viikolla on vielä peli. Otetaan siitäkin kolme pistettä ja sitten katsotaan, ketä tulee jatkopeleissä vastaan.

- Taha Özcelik
Keskikenttäpelaaja

Maalivahti Antti Kuusinen otti haltuunsa Jazzin puolustuksen kiskaiseman purkupallon omalla kuudentoista-alueellaan. Ottelua oli pelattu lähes tunti, ja tilanne oli kutkuttavasti tasan. Seuraavat seitsemän sekuntia Kuusinen piti palloa hallussaan ikään kuin pohtien, miten Jazzin puolustusmuoto saataisiin puhkottua. Seitsemän syöttöä myöhemmin pallo oli vastustajan maalissa, ja Sinipaitojen juhlat saivat alkaa.

Julius Stenroosin hallittu haltuunotto, Arttu Haapalan nokkela harhautus, Roope Kostiaisen pehmeä siirto viereen, Taha Özcelikin tarkka sijoitus maalin alakulmaan – tässä sommitelmassa on monta upeaa palasta, jotka ovat loppukauden aikana alkaneet loksahdella kohdilleen.

Taha Özcelik teki ottelun voittomaalin.

”Me tehtiin siinä pari nättiä syöttökombinaatiota, ja mä vaan juoksin eteenpäin enkä miettinyt siinä kohtaa juuri mitään. Lopulta pallo tuli sopivasti siihen ulottuville, ja siitä oli kiva laittaa pallo kulmaan. Kyllä Jazzilla on ihan hyviä yksilöitä, mutta me näytettiin taas, että ’sininen tsunami’ osaa hoitaa kotona nää pelit”, maalintekijä Taha Özcelik kuvasi osumaansa ja sitä kollektiivista otetta, jolla Tampere United on onnistunut kääntämään loppukauden tärkeitä otteluita.

Ottelu oli kokonaisuudessaan erittäin viihdyttävä ja hyvä esimerkki siitä, miten Kakkosen tasollakin pelataan laadukasta jalkapalloa. ”Let Me Entertain You”, julisti Robbie Williams kesän Pori Jazzissa, mutta Kaupin iltavaloissa herkällä tatsilla yleisöä villitsi nimenomaan sinipaitainen kotijoukkue. Sinikaartin säestäessä kuin paraskin paraatibändi olivat voitokkaiden pirskeiden ainekset kasassa taas kerran.

Kaupin jalkapallostadionin lehtereillä oli ahdasta, sillä yleisöä oli peräti 583 henkeä.

Hengästyttävä avausjakso

Ottelu lähti käyntiin vierasjoukkueen hallinnassa, kun Sinipaidoilla oli vaikeuksia purkaa FC Jazzin prässiä. Viiden minuutin pelin jälkeen vierasjoukkue murtautui ensimmäisen kerran TamUn boksiin, mutta Antti Kuusisen oikea-aikainen vastaantulo vesitti maalintekoaikeet.

Kymmenen minuutin kohdalla Jazz-hyökkääjät livahtivat vähän varkain 2–1-ylivoimahyökkäykseen. Kuusinen onnistui kuitenkin tälläkin kertaa venyttämään jalkansa Justus Rantalan avopaikasta lähteneen viimeistelyn eteen. Yleisö haukkoi henkeään hyvinkin äänekkäästi.

Antti Kuusinen tekee ihmepelastuksen Justus Rantalan laukaukseen.
Arttu Raittinen oli paha pideltävä myös Jazzille.

Hiljalleen kotijoukkuekin alkoi päästä mukaan peliin, ja läpi ottelun säpinää Jazz-puolustuksessa aiheuttanut Arttu Raittinen hankki joukkueelle kulman. TamU nosti useamman miehen ihan maalivahdinalueelle, ja Jazzin maalivahti Rasmus Simula pystyi vain vaivoin kauhomaan Julius Stenroosin kierteisen kulmapotkun tolppien ulkopuolelle.

Seurannutta kulmapotkua kentän toisesta kulmasta asettui antamaan Joonas Rantala. Sama maalinedustan miehitys toistettiin, ja enää osumaa ei voinut estää. Vaikka Simula sai kevyen kosketuksen palloon, Rantalan kulma kiersi vääjäämättä verkon perukoille. TamU oli siirtynyt ehkä vähän pelitilanteiden vastaisestikin johtoon.

Maalivahti Rasmus Simula saa pienen osuman palloon.
Anton Bright ei aivan pääse palloon kun Waltteri Riihimäki suojaa palloa.
Joonas Rantalan kulmapotku uppaa suoraan verkon perukoille.
Se on maali!
Haussa maalintekijä Joonas Rantala!
Rantalan maalia juhlittiin tiiviinä ryhmänä.

Jazz ei kuitenkaan jäänyt harmittelemaan sattunutta, vaan painoi pallon lähes suoraan avauksesta TamUn päähän. Alle kaksi minuuttia avausmaalin jälkeen Jazz tuli tasoihin, kun Jussi Lemiö pääsi varsin vapaasti pukkaamaan kulmapotkun etutolpalta verkkoon.

Hengästyttävät tilanteet sen kun jatkuivat, sillä vain parin minuutin päästä Arttu Raittinen syötti Roope Kostiaisen näyttävästi läpi Jazzin puolustuslinjasta. Kostiainen eteni jo ohi maalivahdin, mutta samalla kulma pieneni niin paljon, että lopulta Roope päätyi vielä syöttämään.

Jussi Lemio puskee pelin tasoihin.
Arttu Raittinen oli jälleen lähes mahdoton pideltävä.
Roope Kostiainen teki jälleen valtavan määrän töitä.

Tilanteeseen rynninyt Janar Georg ei kuitenkaan saanut tilanteesta aikaan kunnon laukausta, vaan meni nurin Jazz-puolustuksen nojauksesta. Katsomosta huudettiin punaista ja pilkkua, mutta puolen tusinaa Veikkausliigaotteluakin tällä kaudella tuominnut päätuomari Hajizadeh Amir ei nähnyt tilanteessa virhettä.

Ensimmäisen kahdenkymmenen minuutin jälkeen ottelun tempo hiukan rauhoittui, eikä palloa kuskattu ihan koko ajan kentän päästä päähän. Loisto-ottelun pelanneen Antti Kuusisen venytyksiä tarvittiin edelleen tasaisin väliajoin, mutta myös kotijoukkueella oli omat paikkansa.

Joonas Rantala tuo palloa hyökkäykseen.

Reilun neljänkymmenen minuutin jälkeen Janar Georg purjehti läpi laidaltaan. Georgin keskitys putosi lopulta rangaistusalueella Arttu Raittiselle, jolla näytti hetken olevan tyhjä maali edessään. Raittinen kuitenkin käänsi pallon vielä oikealle jalalleen, ja Jazz-puolustus ehti blokkaamaan laukauksen.

Ensimmäinen jakso oli kokonaisuudessaan täynnä viihdyttäviä tilanteita, ja ottelu oli kaikkiaan tasokas. Puoliajan viimeisten minuuttien tilanteet eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta kentän kummassakaan päässä, joten tauolle siirryttiin tasalukemissa 1–1.

Peräti 583 katsojaa seurasi huippuottelua Kaupin jalkapallostadionilla.

Suvereeni toinen jakso

Jos ensimmäisellä jaksolla molemmat joukkueet tuntuivat luovan varsin vaivattomasti vaarallisia maalintekopaikkoja, ottelun toinen puolikas lähti liikkeelle tarkemman puolustuksen merkeissä. Kotijoukkue oli lähtenyt taistelemaan, eikä sarjajohtajalle annettu mitään ilmaiseksi.

Toisen jakson ensimmäinen aidosti vaarallinen tilanne oli se komea kombinaatio, josta TamUn toinen maali syntyi. Taha Özcelikin viimeistelemässä osumassa kiteytyi joukkueen kyky pelata taidokasta lyhytsyöttöpeliä sekä kova luottamus omaan tekemiseen.

Julius Stenroos syöttää Roope Kostiaiselle toiseksi viimeisen syötön ennen voittomaalia.
Roope Kostiainen siirtää pallon viereensä Taha Özcelikille.
Taha Özcelick laukoo pallon maaliin.
TamUn juhlaa ja Jazzin tuskaa.
Nautitaan!
Sinikaarti juhlii!

Toisin kuin ensimmäisen maalin jälkeen, nyt ottelun hallinta jäi kotijoukkueelle, ja Tampere United pystyi etenemään hitailla hyökkäyksillä ja pitämään palloa pitkiäkin aikoja.

Joitakin minuutteja myöhemmin Taha Özcelik sai osumaa keskialueen pallon­tavoittelutilanteessa. Mies makasi kentän pinnassa tuskaisen näköisenä pariinkin otteeseen, mutta niin vaan Özcelik saatiin parsittua kasaan tärkeille loppuminuuteille.

Kun ottelun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vartin verran, vierasjoukkue murtautui nopealla syöttökombinaatiolla TamUn rangaistusalueelle. Kentälle vaihdettu nuori Mico Heinilä oli jo vastakkain Antti Kuusisen kanssa, mutta kotikatsomon helpotukseksi laukaus suuntautui niukasti maalin ohi.

Juho Heikkinen toi viimeisellä vartilla kokemusta kentälle.

TamUn viimeinen hyvä paikka syntyi, kun vartti ennen täyttä aikaa kentälle tullut Juho Heikkinen pelasi samaan aikaan sisään tuleen Eric Bullockin pitkällä syötöllä vapaaksi boksiin. Bullockin jalkoihin syöksynyt maalivahti Rasmus Simula sai kuitenkin blokattua laukauksen ja ehti vielä vastapalloon laukoneen Janar Georgin vedon tielle sen verran, että veto kääntyi niukasti maalin ohi.

Kun ottelua oli jäljellä enää muutama minuutti, Jazz sai vapaapotkun hyvältä sektorilta noin 25 metristä. Erikoistilannetta valmisteltiin pitkään ja hartaasti. Lopulta Joose Mäkisen laukaus oli ihan painava, mutta Antti Kuusinen onnistui nyrkkeilemään pallon poikkipuun alta väljemmille vesille.

Joose Mäkinen laukoo painavan vaparin.
Antti Kuusinen torjuu Joose Mäkisen vaparin.

Lisäaikaa pelattiin kaikkiaan kahdeksan pitkää minuuttia, mutta lopulta Jazz ei pystynyt luomaan mitään kulmapotkua vaarallisempaa. Päätösvihellyksen soidessa Kaupissa vallitsi samaan aikaan riehakas ja helpottunut tunnelma. TamUn esitys oli kaikkiaan vakuuttava, ja vaikka paikka nousukarsinnoissa ei vielä varmistunutkaan, paineet siirtyivät tällä tuloksella muille joukkueille.

Tunnelma oli huikea ottelun päätyttyä.
Voittoa juhlittiin perinteisin menoin.
Voittoa kelpasi tuulettaa!

Peli on kehittynyt oikeaan suuntaan

Ratkaisumaalin viimeistellyt Taha Özcelik oli ottelun jälkeen tyytyväinen joukkueen esitykseen, mutta totesi, että näin sen pitikin mennä.

”Hyvä taistelu, ja hyvä voitto. Kolme pistettä me tultiin hakemaan tästä ottelusta, ja ne otettiin. Ei siinä sen kummempaa.

Myös päävalmentaja Jukka Listenmaa myhäili ottelun jälkeen varsin hyväntuulisena.

”Iso voitto meille. Laitettiin Granille ja jopa Kissoille vähän painetta, ja nyt niiden pitää saada tulosta aikaiseksi. Ekan vartin aikana ei ihan uskallettu pelata, mutta sen jälkeen oli tosi hyvä esitys.”

”Vähän pelättiin Jazzin prässiä siinä alkuun, mutta sitten kun ruvettiin pelaamaan, niin kyllähän siitä mentiin lävitse koko ajan. Me tiedettiin ne paikat mistä se prässi aukeaa, ja sieltä ne löytyi”, Listenmaa näki.

Onnistumisen syitä analysoidessaan Listenmaa korosti, että TamUn peli on kehittynyt kauden aikana.

”Pallollinen pelaaminen toimii nyt aika hyvin. On löytynyt hyvä roolitus sen toteuttamiseen. Samaan aikaan rosterista löytyy vähän joka paikalle se toinen vaihtoehto, että jos on näitä poissaoloja, niin sieltä löytyy uutta pelaajaa tilalle”, Listenmaa pohti.

Myös Taha Özcelik näki, että joukkue on mennyt eteenpäin pallollisessa pelissä.

”Me ollaan alettu pitää palloa rohkeammin. On myös uskallettu prässätä korkeammalta, ja sitä kautta saatu pallonriistoja lähempänä vastustajan maalia. Sen takia me on pelattu ylipäätään parempaa jalkapalloa tässä loppukaudesta.”

Täysin vailla haasteita Tampere Unitedin loppukausi ei ole ollut, mutta päävalmentaja jakoi kiitosta pelaajien sitoutumiselle.

”Jotkut pelaajat ei pysty viikolla treenaamaan ollenkaan, mutta tässä kohtaa kautta se on vähän semmoista. Vaikka siellä on pieniä loukkaantumisia alla, niin pojat on kuitenkin aina valmiina sitten viikonloppuna, kun peli on edessä”, Listenmaa avasi joukkueen tilannetta.

Vaikka voitto Jazzista oli elintärkeä, mitään ei ole vielä saavutettu, ja ottelut jatkuvat ensi viikolla.

”Kausi on vielä pahasti kesken. Meillä on toivottavasti vielä kolme peliä jäljellä, ja toivotaan, että tämä noususuhdanne vaan jatkuu. Nyt alkava viikonloppu ladataan akkuja ja jatketaan ensi viikolla kohti Espoota”, Jukka Listenmaa tiivisti.

”Ensi viikolla on vielä peli. Otetaan siitäkin kolme pistettä ja sitten katsotaan, ketä tulee jatkopeleissä vastaan”, Taha Özcelik veti yhteen joukkueen tuntemuksia.

Myös päätöskierroksella kohdataan sarjakärki

Kauden viimeisessä sarjaottelussa Tampere United saa jälleen vastaansa sarjan kärkijoukkueen. Bussin nokka käännetään kohti Espoonlahtea, jossa Jazzin ohi perjantaina mennyt Espoon Palloseura haluaa varmasti varmistaa nousunsa vähintään Ykköseen. Tähän sille riittää yksikin sarjapiste. TamUn osalta tarkempia spekulaatioita voidaan tehdä vasta kun Grankulla IFK, Ilves-Kissat ja Atlantis FC pelaavat sunnuntain ottelunsa.

Kaikki päätöskierroksen ottelut pelataan ensi lauantaina 7.10. klo 14.00 alkaen. Sinikaarti järjestää tietenkin bussimatkan otteluun, ja bussiin on vielä vapaita paikkoja. Matkasta voi tiedustella yksityisviestillä Sinikaartin Instagramissa tai Facebookissa.

Kakkonen

2 – 1

( 1 – 1 )

15′ Joonas Rantala
60′ Taha Özcelik

Yleisöä:
583

17′ Jussi Lemio

Yleisöä:
583

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek
7 Julius Stenroos 76'
10 Roope Kostiainen 76'
11 Arttu Raittinen
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik 21'
18 Janar Georg 61' 90' +5
20 Arttu Haapala 63'
1 Veikka Stålhand
6 Casper Stenroos
9 Eric Bullock 76'
19 Akusti Jalasvaara 90' +5
21 Jesse Vuori
30 Juho Heikkinen 90' +5 76'
41 Eetu Räisänen 75' 63'
1Rasmus Simula
2Jussi Lemio 35' 66'
5Joose Mäkinen
7Waltteri Riihimäki 90'
14Jongtae Yoon 77'
15Otto Schultz 27' 46'
16Samuli Virtanen
17Mmenie-Abasi Ita Etok
18Eino-IIvari Pitkälä
21Justus Rantanen 58'
30Kalombo Mbuyamba-Sedrick
28Lauri Leivo-Jokimäki
4Alex Luhtanen 46'
8Mico Heinilä 58'
11Jegor Petrishin
13Tomi Väkiparta 66'
22Joonatan Lehto 90'
23Fousseny Sanogo

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2