TamU taisteli Paraisilta kolme pistettä

22/05/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United haki makean taisteluvoiton Paraisilta, jossa PIF kaatui maalein 1–2 (1–1). Ottelun alku oli Sinipaidoille vaikea, ja näytti siltä että etenkin puolustuspäässä pallon siirtely oli haastavaa. Kotijoukkue sen sijaan liikutti palloa vauhdilla, ja teki 1–0-johtomaalin jo kymmenen minuutin kohdalla. Vähitellen TamU pääsi kuitenkin peliin kiinni paremmin ja paremmin, ja teki ansaitun tasoitusmaalin puolen tunnin kohdalla. Toisella jaksolla TamU pääsi heti alussa miesylivoimalle, ja teki voittomaalin kovan työn kautta parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa. Voiton myötä TamU nousi vain pisteen päähän sarjan kärjestä.


Kakkonen

1 – 2

  • Paahteinen keli ja TamUlle vieras luonnonnurmi loivat haastavat olosuhteet ottelulla.
  • Sinipaidoilla oli jälleen vaikeuksia tappaa peli, vaikka apuna oli vastustajan ulosajo.
  • TamU-leirissä ei oltu tyytyväisiä esitykseen, mutta kolme pistettä maistui erittäin hyvältä.

Onneksi saatiin parannettua tasoa tahmean alun jälkeen, ja mitä pidemmälle peli eteni sitä paremmin hallittiin.

- Julius Stenroos
Keskikenttäpelaaja

Vastustaja hyökkäsi alivoimalla vastahyökkäyksillä, ja sai vaarallisimmat paikkansa meidän virheistä. Kyllä me siinä palloa kuitenkin pidettiin, ja oli meillä siinä muutama paikka tappaa peli.

- Roope Kostiainen
Hyökkääjä

PIFfillä oli vaaralliset hyökkääjät, joiden kanssa saatiin olla varuillamme koko ajan. Tietyt puutteetkin PIFfiltä löytyi niin kuin. jokaiselta joukkueelta, ja onneksi päästiin iskemään niihin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaa

Vastustaja kun lyö kahdeksan pelaajan bussin parkkiin, ei sitä ole helppo purkaa, mutta kun vaan jaksaa liikuttaa palloa nöyrästi, kyllä se jossain kohtaa aukeaa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Katsotaan nyt vielä muutama peli, ennen kuin aletaan katsoa sarjasijoituksia. Nyt on saatu hyvä startti, mutta seuraavan neljän pelin jälkeen ollaan jo paljon viisaampia.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelun alku oli selvää PIFfin hallintaa. Hyökkäykset näyttivät vaarallisilta, ja pallo liikkui ajoittain todella vauhdikkaasti pelaajalta toiselle. TamU näytti olevan puolustuspäässä koko ajan askeleen jäljessä.

”Varmasti luonnonnurmi vaikutti asiaan. Emme ole sillä pelanneet tai harjoitelleet ollenkaan tällä kaudella. Meni vähän aikaa tottua siihen, että pallo pomppii välillä vähän oudosti, eikä pysty aina pelaamaan yhdellä kosketuksella, ja pallo myös liikkuu vähän hitaasti”, tunnusti keskikenttäpelaaja Julius Stenroos ottelun jälkeen.

”Onneksi saatiin parannettua tasoa tahmean alun jälkeen, ja mitä pidemmälle peli eteni sitä paremmin hallittiin.”

Viidennellä minuutilla ensimmäisen kerran kaudella avauskokoonpanossa ollut toppari Biran Jeng menetti pallon pahassa paikassa TamUn kulmapotkun jälkitilanteessa. PIF:n nuori hyökkääjä Jean-Guy Akpa Akpro riisti pallon keskiympyrässä Jengin ollessa alimpana pelaajana ja pääsi läpiajoon. Veto jäi kuitenkin kevyeksi, ja maalivahti Antti Kuusinen vangitsi pallon helposti.

Toki myös TamU loi omia hyökkäyksiään, ja alkumiinuuteilla parhaaseen tekopaikkaan pääsi Topias Järvelä sivuvaparin jälkitilanteesta. Veto suuntautui kuitenkin seisoville jaloille boksin vasemmalle reunalle tulleesta vetopaikasta ohi.

Kymmenennellä minuutilla PIF iski johtomaalin. Kotijoukkue riisti pallon kahdesti TamUn puoliskolla, ja pallo pyöritettiin Jean-Guy Akpa Akprolle kuudentoista rajan taakse. Tämä pyöräytti hyvän laukauksen, jonka joissakin olosuhteissa maalivahti Kuusinen olisi voinut ehtiä torjumaan, mutta nyt pallo päätyi hänen käsiensä kautta maalin takakulmaan. PIF otti varhaisen 1–0-johdon, mikä enteili hankalaa iltaa Sinipaidoille.

Paljon tekopaikkoja molemmissa päissä

Juuri ennen vartin täyttymistä molemmissa päissä nähtiin vaaralliset tekopaikat. Eino-Veikko Ek linkosi pitkän rajaheiton etutolpalle, ja palloon koski aivan maalin tuntumassa neljä TamU-pelaajaa. Kukaan ei kuitenkaan pystynyt laukomaan maalia kohti, ja jatkotilanteessa Joonas Rantalan boksin ulkopuolelta lähtenyt veto tuli blokatuksi.

PIF iski seuraavassa hyökkäyksessä terävästi, kun alati vaarallinen Jean-Guy Akpa Akpro ohitti vasemnalla laidalla Eino-Veikko Ekin ja onnistui leikkaamaan maalin eteen parhaalle laukaisusektorille. Antti Kuusinen sai hiukan kättään väliin ja tilanteesta selvittiin kulmapotkulla, vaikka hetken maali näytti jo varmalta. Jälkeenpäin katsoen tämä oli yksi ottelun avainhetkistä, sillä 2–0-tappioasemasta TamUn olisi varmasti ollut haastava nousta pisteille.

Muutama minuutti myöhemmin TamUn tasoitus oli lähellä, kun Eetu Räisäsen kulma putosi hyvin maalille, ja jälkitilanteessa Topias Järvelällä oli runsaasti tilaa laukoa boksissa. Veto karkasi kuitenkin reilusti maalin yli.

Lähes heti perään maali oli lähellä toisessa päässä, kun PIF pyöritti palloa TamU-päädyssä, ja lopulta Yoonis Muse sai tilaa keskellä noin kahdessakymmenessä metrissä. Musen laukaus osoittautui yllättävän hankalaksi, ja Antti Kuusinen sai torjuttua sen vain vaivoin kulmaksi. Tätä seurasi kaksi vaarallista kulmapotkua, mutta TamU kesti ne hienosti.

Ote siirtyi pikku hiljaa enemmän ja enemmän Sinipaidoille, ja muutaman kerran pallo pyöri todella lupaavan näköisesti PIF:n päädyssä. Varsinaisiin vetopaikkoihin pääsy tuotti kuitenkin haasteita.

Puolen tunnin kohdalla TamU vihdoin tasoitti. Roope Kostiainen pyörähti hyvin vasemmalla laidalla ja lähetti keskityksen maalille. Pallo ylitti kohti etutolppaa rynnineen Janar Georgin puskukorkeudella, mutta kun hän ei yrittänyt päästä palloon kiinni, PIFfin puolustus luki tilanteen väärin, ja pallo putosi Julius Stenroosille vapaaseen tekopaikkaan keskelle vitosen viivan ja pilkun väliin. Viimeistely oli riittävän laadukas, ja TamU pääsi juhlimaan tasoitusta.

”Oli hyvä fiilis päästä pelaamaan pienen tauon jälkeen. Tulin viime viikonloppuna kipeäksi ja missasin pari edellistä peliä kokonaan. Oli kiva päästä pelaamaan ja vielä avaukseen, kun kaksi ensimmäistä sarjapeliä aloitin vaihtopenkiltä”, kertasi maalin tehnyt Stenroos alkukauttaan.

”Maalia edelsi meidän hyvä pitkä hyökkäys. Loppujen lopuksi Roope murtautui vasemmasta laidasta ja laittoi hyvän keskityksen maalille. Aika vapaana siinä olin ja sain rauhassa laittaa pallon maaliin. Ihan hyvä viimeistely pomppupalloon.”

Julius Stenroosista tuli jo viime kaudella olennainen osa TamUn hyökkäyspeliä, ja sama näyttää jatkuvan tälläkin kaudella.

”Aika hyvin pääsen maalipaikoille melkein jokaisesssa pelissä, ja tänään onneksi yksi upposikin”, Stenroos toteaa vaatimattomaan tyyliinsä.

Johtomaali oli lähellä heti tasoituksen jälkeen. Joonas Rantala keskitti tarkasti boksin kulmalta, ja Topias Järvelä pääsi puskemaan maalin edestä. Pusku suuntautui oikeaoppisesti maata kohti, mutta kulma oli liian jyrkkä, ja pallo nousi maasta maalin yli.

Viitisen minuuttia myöhemmin PIF oli puolestaan lähellä johtomaalia. PIF pelasi pallon boksiin Ville Pirhoselle, joka oli vähintäänkin paitsion rajamailla. Lippu ei kuitenkaan noussut, ja Pirhonen syötti täysin vapaassa paikassa vieressä olleelle Yoonis Muselle. Maali näytti jo varmalta, mutta Antti Kuusisen sai jalkansa väliin kuin ihmeen kaupalla, ja pelasti Sinipaidat kahmimalla pallon vielä haltuunsakin.

Ensimmäisen jakson loppua kohden TamU painoi päälle ja haki johtomaalia, mutta Julius Stenroosin pelaajamassaan jäänyttä laukausta lähemmäs maalia ei päästy. Tämän jälkeen Janar Georgia rikottiin vielä ruman näköisesti pallon­tavoittelu­tilanteessa boksin kulman sisäpuolella, mutta tuomari vihelsi pilliin vasta kun peli oli tarpeen keskeyttää, jotta huolto pääsi Georgin avuksi. Tästä jäi varsinkin katsomossa olleille TamU-kannattajille pahasti hampaankoloon.

Lisämaaleja ei siis nähty, joten taukoa lähdettiin viettämään 1–1-tasalukemissa.

Toinen jakso kokonaan miesylivoimalla

Toinen jakso sai dramaattisen alun, kun ensimmäisen jakson hahmoihin kuulunut Jean-Guy Akpa Akpro otti toisen keltaisen kortin lanattuaan Antti Kuusisen ikävän näköisesti. Tilanteessa maalivahti Kuusinen tuli palloa vastaan boksin ulkopuolelle ja puski sen päällään väljemmille vesille juuri ennen kontaktia. Kuusita huollettiin hyvän aikaa, mutta maalivahti pystyi kuitenkin jatkamaan peliä.

Ulosajon myötä TamU pääsi pelaamaan käytännössä koko toisen jakson miesylivoimalla. Ensimmäisen varoituksensa Akpa Akpro oli ottanut melko huolimattomasta ja täysin turhasta Roope Kostiaisen lanauksesta ottelun 43. minuutilla.

Miesylivoiman saatuaan TamU otti pallonhallinnan entistä selvemmin haltuunsa, mutta PIF iski edelleen vaarallisesti vastaan. Monelle hiipi mieleen se tosiseikka, että TamUlla on ennenkin ollut vaikeuksia pelien tappamisessa silloin, kun vastustaja ottaa punaisen kortin.

”Ilves-pelissä ylivoimalla pelaaminen oli vaikeaa, mutta nyt oli vähän parempaa, ja pystyttiin paremmin hallitsemaan palloa ja liikuttamaan sitä rauhallisesi. Saatin ihan hyviä tekopaikkoja, ja olisihan peli pitänyt pystyä tappamaan kolmannella maalilla”, Julius Stenroos puntaroi.

TamU sai ensimmäisen tekopaikkansa ennen kuin toista jaksoa oli pelattu viittä minuuttia. Topias Järvelä pelasi mainion seinän Roope Kostiaisen kanssa ja karkasi puolittain läpi. EIFin puolustus sai kuitenkin ajettua Järvelää kiinni sen verran, että kärki ei päässyt etenemään suoraan vetopaikkaan, eikä keskistys takatolpalle juosseelle Janar Georgille myöskään mennyt perille.

Pitkään näyttikin siltä, että TamU hakkaa päätään seinään PIFin puolustaessa tiiviisti. Boksissa oli todella ahdasta, ja vähälukuisessa vieraskannattajien katsomossa kaivattiin kaukovetoja. Parhaan tekopaikan ensimmäisen vartin aikana sai Julius Stenroos, joka sai kulman jälkitilanteessa keskityksen hyvään vetopaikkaan takatolpalle. Laukaus karkasi kuitenkin maalin yli.

Tunnin kohdalla kentälle otettiin lisää kaukovedon uhkaa, kun Juho Heikkinen tuli sisään ja Eetu Räisänen otettiin vaihtoon.

Ratkaisu venyi toisen jakson loppupuolelle

Noin 65. minuutin kohdilta alkoi vaarallinen vajaan viiden minuutin jakso, jonka ajan PIF piti palloa ja loi joitakin vaarallisia tilanteita. Antti Kuusinen ei kuitenkaan joutunut tässä torjumaan yhtä kertaa enempää, ja silloinkin laukaus oli lopulta helppo torjuttava.

TamU iski voittomaalin heti PIFfin pallonhallintajakson päätyttyä. TamU piti palloa pitkään hyökkäyspäässä, ja lopulta Joonas Rantala lähetti pallon vasemmalta boksin oikealle reunalle Janar Georgille. Tämä pääsi syöttämään takaviistoon boksin keskellä odottaneelle Roope Kostiaiselle, jonka napakka laukaus vei TamUn 1–2-johtoon. Kaikkensa paahteisessa säässä antanut Kostiainen pääsi esittelemään Hulk-henkisen tuuletuksensa.

”Kyllä siinä sai täyden iltapuhteen tehdä. Nurmialusta on vähän raskaampi juosta ja keli oli kuuma. Hyvin me jaksettiin siinä kuitenkin loppuun asti vääntää ja otettiin tärkeät kolme pinnaa”, kommentoi Kostiainen säätä ja olosuhteita.

Huomion arvoista maalissa oli, että sitä edelsi 23 peräkkäistä onnistunutta syöttöä, ja pallo kävi ennen maalin syntyä kaikilla muilla pelaajilla paitsi kärki Topias Järvelällä, joka tosin teki ne juoksut, jotka vapauttivat Joonas Rantalan keskitykseen ja Roope Kostiaisen maalintekoon. Oli myös todella lähellä, että maali olisi jäänyt tekemättä, sillä TamU oli jo valmiina ottamaan Kostiaisen ja Georgin vaihtoon, mutta maalin myötä vaihto mietittiin uusiksi ja tehtiin hiukan myöhemmin.

”Siinä täytettiin hyvin boksi ja tehtiin hyvät liikkeet, ja aika hyvin Janar löysi mut takaviistosta. Siinä piti vain keskittyä, ettei tule mikään yllättävä pomppu, ja sitten maalia kohti vaan ja se riitti”, Kostiainen kertaa maalin syntyä.

Maalin jälkeen ottelu ei toki ollut ratkennut. Päinvastoin, PIF sai edelleen hyökkäyksiä, ja peli oli TamUn kannalta jopa ikävän sekavaa. Toki TamU oli enemmän pallossa ja loi vastustajaa vaarallisempia hyökkäyksiä.

”Vastustaja hyökkäsi alivoimalla vastahyökkäyksillä, ja sai vaarallisimmat paikkansa meidän virheistä. Kyllä me siinä palloa kuitenkin pidettiin, ja oli meillä siinä muutama paikka tappaa peli. Tällä kertaa 1–2 riittää”, Roope Kostiainen pyöritteli ottelun jälkeen.

Lopullinen ratkaisumaali oli erittäin lähellä reilu viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Janar Georg teki hyvän riiston, ja Juho Heikkinen toi palloa laidalla ja löysi Arttu Raittisen boksista. Pallo karkasi ”Ardelta” sen verran, että vedon sijaan ratkaisu oli syöttö tyhjän maalin eteen Topias Järvelälle. Tämä ei kuitenkaan päässyt kunnolla palloon kiinni, ja viimeistely-yritys karkasi tyhjänä odottaneen maalin ohi.

Toiseen kertaan maali oli lähellä lisäajan ensimmäisellä minuutilla, kun Arttu Raittinen riisti pallon alimmalta pelaajalta ja irtosi kohti maalia. Raittinen ei kuitenkaan saanut palloa täysin kontrolliinsa pomppuisalla kentällä, ja hiukan kova kosketus vei pallon kuitenkin sen verran kauaksi, että maalivahti pääsi peittämään laukauksen.

Pian kuitenkin kuultiin vapauttava päätösvihellys, ja TamU pääsi juhlimaan kovalla työllä otettua voittoa.

Listenmaa: ”pisteet tänään tärkein asia”

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen tyytyväisin ottelun tulokseen, vaikkei peliesitystäkään suinkaan huonona voi pitää.

”Alku oli vaikea, ja se oli tiedossakin että näin käy. Ensimmäinen pitkä bussimatka pitkään aikaan vaikutti myös osaltaan, ja siitä alkaa olla yksitoista kuukautta kun olemme edellisen kerran potkineet palloa nurmella. Tietyn oman totuttelunsa se vaati, kun pallo kumminkin liikkuu hitaampaa. Vartti – kaksikymmentä minuuttia siinä meni, ja sen jälkeen päästiin ihan hyvin peliin sisään”, Listenmaa kertaa ottelun alkua.

Listenmaa näki TamUn olleen jopa dominoiva vaikean alun jälkeen.

”Tietysti PIFfin vastahyökkäykset olivat vaarallisia. Heillä oli vaaralliset hyökkääjät, joiden kanssa saatiin olla varuillamme koko ajan. Tietyt puutteetkin PIFfiltä löytyivät niin kuin jokaiselta joukkueelta, ja onneksi päästiin iskemään niihin.”

Toisella jaksolla ylivoimalla pelatessa Listenmaa näki maltin olleen valttia.

”Totesimme heti alkuun, että jatketaan samalla tavalla, koska meillä oli 44 minuuttia aikaa, eikä meillä ollut kiire mihinkään. Pidettiin rauhassa palloa hallussa ja juoksutettiin vastustajaa”, Listenmaa kertasi.

”Vastustaja kun lyö kahdeksan pelaajan bussin parkkiin, ei sitä ole helppo purkaa, mutta onneksi se tänään onnistui ja saatiin yksi myytti murrettua. Kun vaan jaksaa liikuttaa palloa nöyrästi, kyllä se jossain kohtaa aukeaa.”

Aiemmin kaudella TamU ei ollut vielä tehnyt Kakkosen peleissä yhtään pelitilannemaalia, mutta nyt niitä tehtiin kaksi. Päävalmentaja Listenmaa oli tyytyväinen erityisesti siihen, että ne olivat TamUn pelikirjan mukaisia.

”Näitä murtautumismalleja on käyty läpi, ja nyt ne toimivat ja maalintekijät löytyivät sieltä takaviistosta. Siitä oli molempien varmasti aika mukava laittaa kaikessa rauhassa pallo sisään vitosen ja pilkun välistä”, Listenmaa myhäili.

”Kaunista se ei ollut, mutta pisteet oli tänään se tärkein asia.”

Kausi on lähtenyt hyvin käyntiin

Neljän ottelun jälkeen voidaan jo todeta, että TamU on saanut sarjaan hyvän alun. Takana on kolme voittoa ja yksi tappio, ja näistä saaduilla yhdeksällä pisteellä TamU on sarjassa neljäntenä vain pisteen päästä sarjan kärjestä. Aivan liikaa sarjasijoituksesta ei pidä vielä johtopäätöksiä vetää, sillä kaikki TamUn kohtaamat joukkueet ovat sijoittuneet sarjataulukon alempaan puolikkaaseen.

”Paras peli oli se josta ei pisteitä tullut. Etukäteen oltiin laskettu, että noin kymmenen pistettä otettaisiin neljästä ensimmäisestä pelistä. Ollaan siis suunnitellussa haarukassa”, päävalmentaja Listenmaa toteaa.

”Katsotaan nyt vielä muutama peli, ennen kuin aletaan katsoa sarjasijoituksia. Nyt on saatu hyvä startti, mutta seuraavan neljän pelin jälkeen ollaan jo paljon viisaampia.”

Syksyllä kärkipaikat ottavat yleensä ne joukkueet, jotka pystyvät kehittämään peliään eniten kauden aikana.

”Meillä on tässä hyvä projekti meneillään, ja pallollinen peli menee koko ajan eteenpäin. Tänään se otti vähän takapakkia Inter-pelistä, mutta ei kai se aina suoraviivaisesti yläviistoon mene, tai muuten tässä oltaisiin Mestareiden liigassa”, Listenmaa veistelee.

”Väläyksittäin on nähty, mikä tämän joukkueen potentiaali on. Mielenkiintoista nähdä, miten laadukasta peliä tältä joukkueelta vielä nähdään kun kaikki osuu kohdilleen yhdessä pelissä.”

Seuraavassa ottelussa TamU saa vastaansa sarjanousija SexyPöxyt kotikentällään Kaupin jalkapallostadionilla. Tämä ottelu pelataan maanantaina 29.5. klo 19.00 alkaen. Seuravat kolme vastustajaa tämän jälkeen ovat FC Honka Akatemia vieraissa, Ilves-Kissat kotona ja FC Atlantis vieraissa. Nämä kolme joukkuetta ovat ne kolme, jotka ovat sarjataulukossa TamUn edellä, joten seuraavat neljä peliä voivat antaa paljonkin suuntaa kaudelle.

Kakkonen

1 – 2

( 1 – 1 )

31′ Julius Stenroos
71′ Roope Kostiainen

Yleisöä:
233

10′ Jean-Guy Akpa Akpro

Yleisöä:
233

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
7 Julius Stenroos 76'
8 Topias Järvelä 86'
10 Roope Kostiainen 76'
13 Anton Bright C 83'
15 Joonas Rantala
18 Janar Georg 86'
20 Arttu Haapala
35 Biran Jeng
41 Eetu Räisänen 59'
1 Veikka Stålhand
2 Ali Aitbenzanzoun
9 Eric Bullock 86'
11 Arttu Raittinen 76'
22 Eemeli Rantaneva 86'
24 Arttu Mättö 76'
30 Juho Heikkinen 59'
12Tino Kangasaho
3Kajus Svanberg 79'
6Nlklas Rantanen 79'
8Kasperi Nevä C
9Luiyi Laguerre 79'
10Christian Linna 79'
11Yoonis Muse
17Ville Pirhonen
19Jean-Guy Akpa Akpro 43' 46'
29Vincent Ducander
99Endrit Rrustemi 46'
1Rasmus Knuts
4Veeti Laine 79'
10Christian Linna 79'
23John Adolfsson 59'
26Paulus Kopperoinen 79'
27Samir Achkir Hamdaoua 46'
28Nils Pohjanheimo

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2