TamU taipui tapahtuma­rikkaassa paikallis­pelissä täpärästi yhdellä maalilla

12/09/2019
Otteluraportti

Sarjakauden toinen ja samalla viimeinen derby Ilveksen kakkosjoukkuetta ei tuonut tuloksellisesti mitään uutta Tampere Unitedilla meneillään olevaan haastavaan kauteen. Sarjataulukon toisessa päässä majaileva Ilves nappasi Tammelassa isännöimässään ottelussa 1–0-kotivoiton Eemeli Raittisen osumalla. Kuitenkin jos tuloksen taakse katsoo, olisi peli aivan hyvin voinut päättyä toisinkin päin. Kovin helposti ei olisi arvannut myöskään kumpi on ottelun kotijoukkue, sillä TamUn yleisilme kentällä ja Sinikaartin kannustus olisivat ansainneet tulla palkituksi.

Kakkonen

1 – 0

Elias Harala pelasi vahvan ottelunt target-hyökkääjänä.

Monella Tampere Unitedin kannattajalla ja miksei pelaajillakin oli varmasti mielessä aiempi derbykohtaaminen alkukesästä Pyynikillä, Etenkin Sinipaitojen toisen jakson aneemine esitys jätti tuolloin erittäin happaman maun hävitystä paikallisottelusta. Tällä kertaa Tampere Unitedilla oli lohduttoman näköisestä sarjatilanteesta huolimatta täysin eri ääni kellossa ja Ilves oli ajoittain hätää kärsimässä upeassa Tammelan hämärtyvässä ja lämpimässä syysillassa. Ensimmäinen vaaratilanne ottelussa tuli toki Ilvekselle, mutta maalillaan kaikkensa tehnyt Elias Alanen esitti varman torjunnan Juho Heikkisen matalaan yritykseen etukulmasta.

Topi Järvi oli ottelun näkyvin hahmo kiitäessää jatkuvasti karkuun Ilves-pelaajilta. Vain maali jäi puuttumaan.

Tämän jälkeen alkoi lähes puoli tuntia kestänyt Tampere Unitedin hallintajakso, jonka aikana Ilves ei päässyt paria kertaa lukuunottamatta tulemaan hallitusti pelaamalla yli puolen kentän. Tähän pitkäaikaiseen ja pirteään hallintajaksoon sisältyi myös muutama erinomainen tekopaikka. Paras niistä nähtiin heti seitsemännellä minuutilla, kun Topi Järvi peippaili vaivattoman näköisesti vasemmalla laidallaan rangaistusalueen kulmalla ja pääsi ampumaan vihaisesti. Vain sisätolppa esti todella kauniin maalin synnyn. Järvi oli koko pelin laidallaan alituinen uhka ja maalinkiillon saattoi nähdä hänen silmistään vähintään Pikilinnan terassille saakka.

Niklas Lindholm liukuu pallon kiinni ennen päätyrajaa.

Myös seuraavat läheltä piti -tilanteet tulivat Järven lapikkaasta. Näistä ensimmäisen Ilves-maalivahti Matias Riikonen torjui vaivoin, ja jälkimmäinen laukaus viuhui vain hieman yli. Tässä vaiheessa Ilveksessä liigaakin pelannut oikea laitapuolustaja Tariq Kazi varmasti toivoi, että taukovihellys koittaisi mahdollisimman pian, sillä Topi Järvi terrorisoi laitaansa mielin määrin.

Vasta ensimmäisen jakson viimeisellä kympillä Ilves sai hieman juonesta kiinni ja pääsi omistaan pois, mutta mitään kovin vaarallista keltapaidat eivät onnistuneet yhtä flipperipalloa lukuunottamatta luomaan, ja sekin purettiin TamUn puolustuksesta lopulta varmasti väljemmille vesille.

Niklas Lindholmin tilalle kentälle tullut Haris Ibrahimovic taistelee pallosta.

Ensimmäinen jakso oli monen paikallaolleen TamU-kannattajan mukaan kauden ehjintä ja samalla parasta peliä. Ainoastaan Niklas Lindholmin ja Jere Remeksen saamat tällit loivat hieman varjoa vahvalle ensimmäiselle jaksolle, ja TamU joutuikin lopulta käyttämään ensimmäiset vaihtonsa jo 39. minuutin kohdalla sekä tauolla, kun kyseinen kaksikko jouduttiin vaihtamaan pois.

Toiselle jaksolle Ilves tuli selkeästi vahvemmin ja pääsi jo alussa hyville tekopaikoille. Nämä muutamat tilanteet kuivuivat kokoon joko onnettomiin viimeistely-yrityksiin tai TamU-puolustuksen hyviin otteisiin – erityisesti kapteeni Eetu Rahkolan viime hetken katkoihin ja maalivahti Alasen varmoihin koppauksiin.

Topi Järvi juoksee jälleen karkuun.

TamU taasen ei aivan saanut pakotetuista vaihdoista sitä samanlaista paloa ja sykettä hyökkäyksiin, mitä ensimmäisellä jaksolla Tammelan yleisö sai todistaa. Topi Järvi tuntui kuitenkin jatkavan siitä mihin ensimmäisellä jaksolla jäi. Välillä kaksikaan Ilveksen puolustavaa pelaajaa ei tuntunut olevan mitään muuta kuin paperia Järvelle, sillä niin usein liukas laituri pääsi laukomaan tekopaikasta päättämään tai syöttämään toisen Sinipaidan tekopaikkaan. Ottelun näkyvimmältä hahmolta jäi uupumaan vain maali.

Ilves sen sijaan osui kerran, kun nopea hyökkäys päättyi kieltämättä komeaan viimestelyyn, jossa maalivahti Elias Alasella ei ollut mitään jakoa. Maalintekijä Eemeli Raittinen olikin Ilveksen yksi parhaita pelaajia ottelussa, vaikka ei aivan niin terävällä pelipäällä tuntunut tällä kertaa olevan kuin mitä ensimmäisessä derbykohtaamisessa. Raittisella oli puolittaisia tilanteita lisämaaleihinkin, ja Ilveksellä muutenkin lopulta erinomaisiakin paikkoja laittaa peli pakettiin. Silti läpiajoistakaan ei nuorelle kotijoukkueelle tällä kertaa lisäosumat maistuneet, kun TamU haki riskillä tasoitusta. Maalivahti Elias Alanen pelasti pari jo varmalta maaliltakin näyttänyttä tilannetta.

Nils Strömsholm taistelee ottelun loppuminuuteilla.

Ottelun lopussa tasoitusmaali oli hyvin lähellä, kun maalivahti Alasen terävä pitkä pallo omasta päädystä leijaili hölmistyneen Ilves-puolustuksen yli ja Aleksi Sainio haistoi ensimmäisenä syntyneen tilanteen. Tyylikäs nosto epätoivoisesti kuudentoista rajalle peittämään tulleen maalivahti Riikosen yli kilahti kuitenkin sisätolppaan, eikä TamU saanut ansaitsemaansa palkintoa eli maalia ja edes yhtä sarjapistettä. Viimeisillä minuuteilla United ei enää kunnon paikoille päässyt ja kauden toista derbyvoittoa pääsi juhlimaan tälläkin kertaa Ilves, joka nousi pelatun rästipelin myötä jälleen toiselle sijalle taulukossa TamUn jatkaessa lohkon jumbona.

Kommentit ottelun jälkeen

Upeasti omiaan jälleen kannustanut Sinikaarti ei hiljentynyt pelin aikana hetkeäksikään ja yritti luoda uskoa omiinsa vielä päätösvihellyksen jälkeenkin. Laulu jatkui Tammelan pimenneessä illassa niin kauan kun Sinipaitoja näkyi viheriöllä matkalla pukukoppiin. Vaikka pisteitä ei tullutkaan ja derbytappio kirpaisee aina hieman normaalia syvemmältä, tämänkertaisella esityksellä kenenkään ei tarvitse hävetä. Joukkue pelasi yhden kauden parhaista peleistään, ja niin pelasi myös moni pelaajakin.

Sinikaartin laulu ei loppunut niin kauan kun joukkue oli kentällä.

Muutamia mainitsemisen arvoisia esityksiä jo aiemmin mainittujen pelaajien lisäksi tarjosi vahvaa target-peliä pelannut Elias Harala, jonka pelipaikka löytyy toivottavasti jatkossakin kärjestä eikä laidalta. Puolustuslinjassa nyt muutaman pelin jo peräkkäin pelannut Sami Ekmark alkaa löytämään omaa peliään ja epäonnistuneet target-kokeilut ovat nyt vettä Tammerkosken sillan alla. Keskikentällä Arttu Mätön työmäärä ja yksinkertainen pelaaminen on jo hetken aikaa näyttänyt oikein pätevältä suorittamiselta.

Tappio oli hyvän esityksen jälkeen valtava pettymys.

”Puolustettiin paremmin kuin monessa kauden aiemmassa peleissä. Ensimmäisellä. puolikkaalla onnistuttiin hallitsemaan pallollisena ja päästiin hyville paikoille. Olisi pitänyt saada tilanteista maalit”, manasi valmentaja Jani Haraholma tehottomuutta ottelun jälkeen.

”Taas jouduttiin loukkaantumisten vuoksi liian aikaisiin vaihtoihin ja se muuttaa aina peliä. Toisella puolikkaalla Ilves sai enemmän pallonhallintaa, mutta ei ennen aivan loppua ja tehtyä maalia lukuunottamatta päässyt selkeisiin maalipaikkoihin”, ruoti Haraholma toista jaksoa

”Olisimme tällä taistelulla ansainneet taasen enemmän”, päättää Haraholma.

Vaikka putoamispeikko vaanii yhä lähempänä, Tampere United taistelee ja elättelee toiveita sarjassa säilymisestä niin kauan kuin se on edelleen edes teoriassa mahdollista. Pisteitä on takuuvarmasti tulossa jäljellä olevista peleistä, jos pariin edelliseen peliin löydetty peli-ilme pysyy tai jopa kohenee entisestään. Seuraavan kerran pisteitä metsästetään lauantaina 14.9. toisen putoamisviivan alla olevan joukkueen eli Käpylän Pallon vieraana Helsingissä, ja kotiin Pyynikille palataan lauantaina 21.9. kun vastassa on toinen vielä ohitettavissa oleva joukkue Espoon Palloseura. Tervetuloa mukaan taistelutunnelmaa!

Kakkonen

1 – 0

( 0 – 0 )

Yleisöä:
200

71' Eemli Raittinen

Yleisöä:
200

62 Elias Alanen
3 Sami Ekmark
5 Eetu Rahkola C
6 Jari Nikkilä 49'
9 Elias Harala 86'
15 Eemil Pasanen
18 Jere Remes 46'
21 Topias Laine
23 Niklas Lindholm 31' 31'
25 Omar Khary
32 Arttu Mättö
26 Sami Maja
10 Haris Ibrahimovic 31'
13 Aleksi Sainio 46'
22 Matias Stark
27 Nils Strömsholm 86'
29 Ali Al-Fatli
32Matias Riikonen
4Aleksi Tarvonenvaihtoon 80’
6Tariq Kazikeltainen kortti 69’
11Juho HeikkinenCvaihtoon 80’
13Juho Pietola
14Järvinen Julius
18Eetu Mömmövaihtoon 66’
24Eelis Tallberg
25Janne-Pekka Lainekeltainen kortti 90’
30Mikael Almen
31Eemeli Raittinen
5Eduard Ciriaco
8Rasmus Lehtonenvaihdosta 66’
9Santeri Kalliovaihdosta 83’
15Aleksi Toivonen
16Artturi Ruuth
17Konsta Mäkelä
22Elias Kuuselavaihdosta 80’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - SalPa

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2